Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 30 septembrie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 30 septembrie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 932 din 12 octombrie 2004
Pentru transpunerea acquisului comunitar şi armonizarea cadrului legislativ cu cel al statelor membre ale Uniunii Europene se impune constituirea unui cadru juridic adecvat pentru stimularea spiritului antreprenorial, prin simplificarea şi accelerarea procedurilor de înregistrare a comercianţilor.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - În scopul simplificãrii procedurilor administrative şi promovãrii calitãţii serviciilor se instituie prezenta procedurã de înmatriculare în registrul comerţului şi de înregistrare fiscalã a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, precum şi de autorizare a funcţionãrii pe baza declaraţiilor-tip pe propria rãspundere ale persoanelor juridice care, potrivit legii, au obligaţia sã cearã înmatricularea în registrul comerţului."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Societãţile comerciale, societãţile şi companiile naţionale, grupurile de interes economic, regiile autonome şi organizaţiile cooperatiste, sucursalele înfiinţate de acestea, precum şi alte persoane juridice care se înregistreazã în registrul comerţului potrivit unor acte normative speciale sunt denumite în sensul prezentei legi solicitanţi."
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Autorizarea funcţionãrii solicitanţilor se face cu îndeplinirea procedurii prevãzute de prezenta lege şi de actele normative speciale, armonizate cu prevederile prezentei legi."
4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Prin autorizarea funcţionãrii, în sensul prezentei legi, se înţelege asumarea de cãtre solicitant a responsabilitãţii privitoare la legalitatea desfãşurãrii activitãţilor declarate.
(2) Activitãţile cu impact semnificativ asupra mediului vor fi autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului de cãtre autoritãţile competente de protecţia mediului, la sediile acestora. Procedura de autorizare şi lista activitãţilor cu impact semnificativ asupra mediului vor fi stabilite prin ordin al ministrului mediului şi gospodãririi apelor, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi."
5. Alineatele (2) şi (4) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Solicitarea efectuãrii înregistrãrii în registrul comerţului se face la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal de cãtre fondatori, administratori sau de reprezentanţii acestora, precum şi de orice persoanã interesatã, în condiţiile legii, prin întocmirea cererii de înregistrare.
.................................................................
(4) Solicitanţii prevãzuţi la art. 2 dobândesc personalitate juridicã, conform legii, de la data înregistrãrii în registrul comerţului a încheierii judecãtorului-delegat, prin care se dispun autorizarea constituirii şi înmatricularea, dacã legea nu dispune altfel."
6. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) La înmatriculare solicitanţilor li se elibereazã certificatul de înregistrare conţinând numãrul de ordine din registrul comerţului şi codul unic de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, însoţit de încheierea judecãtorului-delegat, precum şi de alte acte prevãzute de prezenta lege.
...........................................................
(3) Termenul de eliberare a certificatului de înregistrare şi, dupã caz, a certificatului de înscriere de menţiuni este de 3 zile, respectiv 5 zile, calculat de la data înregistrãrii cererii potrivit dispoziţiilor Codului de procedurã civilã, dacã judecãtorul-delegat nu dispune altfel."
7. Alineatul (3) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pe parcursul existenţei persoanei juridice dovada privind starea acesteia, referitoare la funcţionare, dizolvare, reorganizare, lichidare, insolvenţã, reorganizare judiciarã, faliment sau suspendare temporarã a activitãţii, se face cu extrasul de registru emis de oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal, valabil 30 de zile de la data emiterii."
8. Alineatul (5) al articolului 9 se abrogã.
9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Solicitarea înregistrãrii fiscale se face prin depunerea cererii de înregistrare la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, iar atribuirea codului unic de înregistrare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice este condiţionatã de admiterea cererii de înregistrare în registrul comerţului de cãtre judecãtorul-delegat."
10. Alineatul (2) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe baza datelor transmise potrivit prevederilor alin. (1) Ministerul Finanţelor Publice atribuie, în termen de maximum 8 ore, codul unic de înregistrare."
11. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În vederea eliberãrii de cãtre biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal a certificatului de înregistrare conţinând codul unic de înregistrare sau, dupã caz, a certificatului de înscriere de menţiuni, solicitantul are obligaţia sã depunã, o datã cu cererea de înregistrare şi actele doveditoare, declaraţia-tip pe propria rãspundere, semnatã de asociaţi sau de administratori, din care sã rezulte, dupã caz, cã:
a) persoana juridicã nu desfãşoarã, la sediul social sau la sediile secundare, activitãţile declarate, o perioadã de maximum 3 ani;
b) persoana juridicã îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevãzute de legislaţia specificã în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor (P.S.I.), sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activitãţile precizate în declaraţia-tip.
(2) Orice modificare cu privire la cele declarate atrage obligaţia solicitantului de a depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal o nouã declaraţie-tip pe propria rãspundere corespunzãtoare modificãrilor intervenite.
(3) Oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal înregistreazã în registrul comerţului datele din declaraţiile-tip prevãzute la alin. (1) şi (2)."
12. Articolul 16 se abrogã.
13. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Procedura de autorizare a funcţionãrii pe baza declaraţiei-tip pe propria rãspundere se desfãşoarã prin intermediul biroului unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, la care solicitantul are obligaţia înregistrãrii sediului social sau secundar.
(2) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, prin birourile unice, efectueazã urmãtoarele activitãţi:
a) primesc, verificã şi înregistreazã cererile de înregistrare şi actele depuse în susţinerea acestora, precum şi declaraţiile-tip prevãzute la art. 15;
b) încaseazã taxele şi tarifele pentru operaţiunile efectuate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, precum şi cele datorate altor autoritãţi implicate în procedura de înregistrare;
c) ţin în sistem computerizat evidenţa declaraţiilor-tip prevãzute la art. 15;
d) transmit autoritãţilor publice competente declaraţiile-tip prevãzute la art. 15, în copie, şi, pe cale electronicã, datele de identificare ale persoanelor juridice înregistrate în registrul comerţului;
e) completeazã şi emit în termen certificatele constatatoare privind înregistrarea declaraţiilor-tip prevãzute la art. 15, potrivit prezentei legi;
f) urmãresc termenele prevãzute de prezenta lege şi elibereazã solicitanţilor certificatele de înregistrare, certificatele de înscriere de menţiuni, încheierile judecãtorului-delegat, precum şi certificatele constatatoare prevãzute la lit. e)."
14. Dupã articolul 17 se introduc trei noi articole, articolele 17^1, 17^2 şi 17^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - (1) Biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, pe baza declaraţiilor-tip prevãzute la art. 15, elibereazã solicitanţilor certificate constatatoare care atestã cã:
a) s-a înregistrat declaraţia-tip pe propria rãspundere, din care rezultã cã la sediul social sau secundar nu se desfãşoarã activitãţile prevãzute în actul constitutiv sau modificator;
b) s-a înregistrat declaraţia-tip pe propria rãspundere, din care rezultã cã sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare prevãzute de legislaţia specificã în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor (P.S.I.), sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activitãţile declarate;
c) s-a înregistrat declaraţia-tip pe propria rãspundere, din care rezultã modificãrile intervenite faţã de declaraţia-tip anterioarã.
(2) Certificatele constatatoare prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) se elibereazã o datã cu certificatul de înregistrare sau certificatul de înscriere de menţiuni.
(3) Pentru sediul social şi pentru fiecare sediu secundar se va elibera câte un certificat constatator care atestã cã s-au înregistrat declaraţiile-tip prevãzute la art. 15.
(4) Certificatele constatatoare prevãzute la alin. (1) au regimul prevãzut la <>art. 4 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Art. 17^2. - (1) În vederea efectuãrii controlului de cãtre autoritãţile publice competente privind conformitatea celor declarate potrivit art. 15, oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal transmite acestora copiile declaraţiilor-tip şi, pe cale electronicã, datele de identificare ale persoanelor juridice, în termen de 3 zile de la data înregistrãrii în registrul comerţului.
(2) Autoritãţile publice competente prevãzute la alin. (1) sunt:
- brigãzile şi grupurile de pompieri militari din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor;
- direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale din subordinea Ministerului Sãnãtãţii sau ministerele cu reţea proprie de sãnãtate publicã;
- Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor sau ministerele cu reţea sanitarã veterinarã proprie;
- autoritãţile publice teritoriale de protecţie a mediului din subordinea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor;
- inspectoratele teritoriale de muncã din subordinea Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
Art. 17^3. - (1) În cazul în care autoritãţile publice competente constatã cã nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare, notificã acest fapt solicitantului, la sediul înregistrat, acordând un termen de remediere a neregularitãţilor constatate. Termenul curge de la data primirii notificãrii şi poate fi prelungit la cererea expresã a solicitantului, adresatã autoritãţii publice competente.
(2) În cazul în care neregularitãţile nu sunt remediate, autoritãţile publice competente notificã oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal actul prin care s-a interzis desfãşurarea activitãţii, în termen de 3 zile de la emiterea acestuia, pentru a fi înregistrat din oficiu în registrul comerţului."
15. Articolele 18-24 se abrogã.
16. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã condiţiile necesare pentru arhivarea tuturor documentelor aferente procedurii de autorizare a funcţionãrii pe baza declaraţiei-tip pe propria rãspundere."
17. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Pânã la data de 31 decembrie 2004, persoanele juridice prevãzute la art. 2, care, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, nu au preschimbat certificatul de înmatriculare şi cel de înregistrare fiscalã, au obligaţia de a solicita la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunalul din judeţul în a cãrui razã au sediul social sau secundar preschimbarea acestora cu noul certificat de înregistrare conţinând codul unic de înregistrare."
18. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Procedura stabilitã prin prezenta lege pentru autorizarea funcţionãrii pe baza declaraţiilor-tip pe propria rãspundere se aplicã în mod corespunzãtor şi preschimbãrilor prevãzute la art. 26."
19. Articolul 28 se abrogã.
20. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - În cadrul procedurii de preschimbare, declaraţiile-tip pe propria rãspundere prevãzute la art. 15 se depun la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunalul din judeţul unde se solicitã preschimbarea."
21. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - În cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale se desfãşoarã activitãţi de asistenţã acordate solicitanţilor, la cererea şi pe cheltuiala acestora, pentru efectuarea procedurilor necesare înregistrãrii în registrul comerţului a actelor constitutive sau modificatoare."
22. Alineatul (2) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Serviciile de asistenţã se acordã, la cererea şi pe cheltuiala solicitantului, înainte de depunerea cererii de înregistrare la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal."
23. Litera b) a alineatului (1) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"b) îndrumarea pentru completarea corectã a cererii de înregistrare şi a formularelor tipizate specifice activitãţii registrului comerţului;"
24. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Pentru operaţiunile efectuate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, nivelul taxelor se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei."
25. Alineatele (1), (2) şi (4) ale articolului 41 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã, potrivit legii, cu amendã cuprinsã între 10.000.000 lei şi 100.000.000 lei, desfãşurarea oricãrei activitãţi de cãtre persoanele juridice prevãzute la art. 2 cu nerespectarea prevederilor prezentei legi.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se realizeazã de organele de control ale autoritãţilor publice competente prevãzute la art. 17^2 alin. (2).
...............................................................
(4) Pierderea de cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale a documentelor depuse de solicitant se sancţioneazã cu amendã judiciarã de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, prin încheiere pronunţatã de judecãtorul-delegat."
26. Alineatele (3), (4), (6) şi (8) ale articolului 43 se abrogã.
27. Alineatul (7) al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Modelul extrasului de registru prevãzut la art. 9 alin. (3), precum şi al certificatelor constatatoare prevãzut la art. 17^1 alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei."
28. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 44 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) Cererile de înregistrare, împreunã cu documentele însoţitoare prevãzute de reglementãrile în vigoare, precum şi declaraţiile-tip prevãzute la art. 15 pot fi transmise şi prin corespondenţã cu valoare declaratã, data primirii fiind consideratã data înregistrãrii cererii.
.............................................................
(3) Comunicarea de cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale a actelor şi orice altã corespondenţã cu solicitanţii se pot face şi prin poştã, la sediul social ori secundar sau la domiciliul ales, declarat în cererea de înregistrare."
29. Alineatul (1) al articolului 46 se abrogã.
ART. II
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia pct. 29 al art. I, care intrã în vigoare la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) La 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenţã intrã în vigoare <>Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul justiţiei,
Cristian Diaconescu

Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Întreprinderi Mici şi
Mijlocii şi Cooperaţie,
Eugen Ovidiu Chirovici

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 30 septembrie 2004.
Nr. 75.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016