Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 26 iunie 2013  privind unele masuri pentru reorganizarea prin divizare partiala a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, pentru modificarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri privind activitatea Departamentului pentru Energie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 26 iunie 2013 privind unele masuri pentru reorganizarea prin divizare partiala a Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, pentru modificarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri privind activitatea Departamentului pentru Energie

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 390 din 29 iunie 2013
    Având în vedere necesitatea reglementării unor măsuri pentru organizarea Departamentului pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridică, finanţat prin bugetul Ministerului Economiei, cu atribuţii în coordonarea la nivel naţional a domeniilor energetic şi resurselor energetice, înfiinţat în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările ulterioare, precum şi reorganizarea în subordinea ministrului delegat pentru energie a structurilor din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie cu atribuţii în procesul de administrare, restructurare şi privatizare a societăţilor comerciale din domeniul energiei,
    având în vedere actualul context economic în care se impune adoptarea unor măsuri rapide pentru asigurarea respectării întocmai şi la termen a prevederilor angajamentelor statului român referitoare la privatizarea şi restructurarea operatorilor economici din domeniul energiei, asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, fapt ce presupune asigurarea unui cadru normativ coerent de funcţionare a Departamentului pentru Energie care să creeze condiţiile pentru îndeplinirea angajamentelor sus-menţionate, oferind astfel continuitate actului de administrare a participaţiilor statului în domeniul energetic şi resurselor energetice,
    întrucât faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au fost asumate de către statul român angajamente ale căror termene de realizare se împlinesc în perioada iulie-octombrie 2013, referitoare la privatizarea şi restructurarea Societăţii Naţionale "Nuclearelectrica" - S.A. Bucureşti, Societăţii Naţionale a Gazelor Naturale Romgaz - S.A. Mediaş, Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia - S.A., Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica - S.A. Bucureşti şi Societăţii Comerciale Complexul Energetic Hunedoara - S.A., este necesară adoptarea de măsuri urgente pentru organizarea Departamentului pentru Energie, care să asigure continuitate şi coerenţă, astfel încât aceste angajamente să fie respectate.
    În condiţiile în care în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările ulterioare (art. 19), s-a reglementat doar transferul unei părţi din personalul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi reorganizarea acestuia ca direcţie în subordinea ministrului delegat pentru energie, fără a fi reglementat şi transferul de activitate/atribuţii în domeniul privatizării, administrării participaţiilor statului în domeniul energetic şi resurselor energetice, lichidării, monitorizării postprivatizare a contractelor încheiate pentru societăţile din domeniile menţionate, apare ca fiind necesară reglementarea de urgenţă a transferului de atribuţii de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie către Departamentul pentru Energie.
    Întrucât neadoptarea de urgenţă a măsurilor de reorganizare propuse poate conduce la întârzieri sau nerespectarea angajamentelor statului român asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană referitoare la privatizarea şi restructurarea operatorilor economici din domeniul energiei,
    în considerarea faptului că elementele sus-menţionate vizează interesul public şi constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ART. 1
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (denumit în continuare O.P.S.P.I.) se reorganizează prin divizare parţială prin desprinderea unei părţi din patrimoniu şi transmiterea acesteia către Departamentul pentru Energie (denumit în continuare Departament) din cadrul Ministerului Economiei.
    (2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, societăţi din energie înseamnă societăţi naţionale, companii naţionale şi celelalte societăţi din domeniul energetic şi resurselor energetice din portofoliul Ministerului Economiei, precum şi filialele acestora care activează în domeniul producţiei, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi termice, al exploatării, prelucrării şi valorificării resurselor minerale energetice: cărbune, uraniu, petrol, ţiţei şi gaze naturale.
    (3) Partea din patrimoniu transmisă către Departament potrivit alin. (1) este aferentă exercitării, în numele Ministerului Economiei, a atribuţiilor acestuia (i) de instituţie publică implicată în domeniul privatizării, (ii) privind exercitarea calităţii de acţionar al statului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi la celelalte societăţi comerciale din domeniul energetic şi resurselor energetice din portofoliul Ministerului Economiei, precum şi (iii) referitoare la monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate în cadrul proceselor de privatizare, pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul energetic şi resurselor energetice din portofoliul Ministerului Economiei.
    (4) Departamentul exercită atribuţiile prevăzute la alin. (3) prin Direcţia generală privatizare şi administrarea participaţiilor statului în energie prevăzută la art. 19 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările ulterioare.
    ART. 2
    Departamentul preia de la O.P.S.P.I. mijloacele fixe şi obiectele de inventar, necesare îndeplinirii atribuţiilor prevăzute la art. 1 alin. (3) şi corespunzătoare numărului de personal preluat, precum şi arhiva şi documentaţia în legătură cu societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul energetic şi resurselor energetice din portofoliul Ministerului Economiei, prin protocol încheiat pe baza situaţiilor financiare ale O.P.S.P.I. întocmite potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 3
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Departamentul preia şi exercită atribuţiile Ministerului Economiei (i) de instituţie publică implicată în domeniul privatizării, (ii) privind exercitarea calităţii de acţionar al statului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul energetic şi resurselor energetice din portofoliul Ministerului Economiei, precum şi (iii) referitoare la monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate în cadrul proceselor de privatizare, pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul energetic şi resurselor energetice din portofoliul Ministerului Economiei.
    (2) Începând cu data prevăzută la alin. (1), Departamentul preia drepturile şi îşi asumă obligaţiile şi atribuţiile O.P.S.P.I. stabilite prin actele normative în vigoare, acorduri internaţionale sau alte acte încheiate de către acesta potrivit dispoziţiilor legale aplicabile şi corespunzătoare activităţilor preluate în privinţa societăţilor din energie.
    ART. 4
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Departamentul preia personalul din cadrul O.P.S.P.I. necesar desfăşurării, în numele Ministerului Economiei, a activităţilor de instituţie publică implicată în domeniul privatizării şi de exercitare a calităţii de acţionar cu atribuţii în domeniul administrării, privatizării, atragerii de investiţii, postprivatizării, relaţii instituţionale şi relaţii cu investitorii, juridic şi economic, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele de muncă, potrivit legislaţiei muncii şi protecţiei sociale în vigoare.
    (2) Organizarea, funcţionarea şi numărul de posturi preluate de către Departament, precum şi reorganizarea O.P.S.P.I. şi numărul de posturi rămase la oficiu vor fi stabilite prin hotărâri ale Guvernului în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (3) Reîncadrarea personalului preluat de către Departament se realizează cu respectarea prevederilor art. 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările ulterioare.
    ART. 5
    (1) Asigurarea finanţării cheltuielilor legate de activitatea de privatizare se realizează prin bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Departamentului, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii.
    (2) Prevederile art. 51 din Legea nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare, rămân aplicabile.
    (3) Finanţarea cheltuielilor legate de aplicarea de către Ministerul Economiei, prin Departament, a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, la societăţile din energie se asigură din bugetul aferent activităţii de privatizare al Departamentului.
    (4) Veniturile din privatizare încasate de către Departament urmează regimul juridic prevăzut la art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 6
    (1) Fondurile financiare aferente bugetului de privatizare, aflate în conturile O.P.S.P.I., se transferă în bugetul prevăzut la art. 5 alin. (1) pentru îndeplinirea de către Departament a atribuţiilor prevăzute de lege, în termen de 5 zile de la data aprobării acestuia, prin protocol de predare-primire, în proporţie de 75% din totalul acestora, inclusiv cota-parte din disponibilul de sold aferent.
    (2) La data intrării în vigoare a hotărârii privind organizarea şi funcţionarea Departamentului, se autorizează Ministerul Economiei să diminueze creditele bugetare aprobate pentru O.P.S.P.I. şi, corespunzător, să repartizeze Departamentului creditele bugetare aprobate aferente îndeplinirii atribuţiilor acestuia.
    ART. 7
    Alineatele (3), (4) şi (4^1 ) ale articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 338 din 26 iunie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 552/2001, cu completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, denumit în continuare O.P.S.P.I., va exercita, în numele Ministerului Economiei, atribuţiile acestuia de instituţie publică implicată în domeniul privatizării, stabilite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare, la operatorii economici şi filialele acestora aflaţi în portofoliul Ministerului Economiei, cu excepţia societăţilor din energie pentru care Departamentul pentru Energie exercită aceste atribuţii conform legii.
    (4) Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie exercită toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului privind administrarea, restructurarea şi, după caz, lichidarea operatorilor economici şi a filialelor acestora aflaţi în portofoliul Ministerului Economiei, cu excepţia societăţilor din energie pentru care Departamentul pentru Energie exercită aceste atribuţii conform legii, în limitele competenţelor aprobate de ministrul economiei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (4^1 ) Finanţarea cheltuielilor legate de aplicarea de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în numele Ministerului Economiei, a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru operatorii economici şi filialele acestora aflaţi în portofoliul Ministerului Economiei, cu excepţia societăţilor din energie pentru care Departamentul pentru energie exercită aceste atribuţii conform legii, se asigură din bugetul aferent activităţii de privatizare al oficiului, aprobat în condiţiile legii."
    ART. 8
    Articolul 1 din Legea nr. 399/2002 pentru asigurarea condiţiilor de finanţare a organizării şi funcţionării activităţilor legate de privatizările derulate prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 20 iunie 2002, se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 1. - Societăţile şi companiile naţionale, precum şi celelalte societăţi comerciale, cu excepţia celor pentru care Departamentul pentru Energie exercită aceste atribuţii conform legii, la care Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, exercită drepturile ce decurg din calitatea de acţionar al statului, vor vărsa dividendele cuvenite Ministerului Economiei, în condiţiile prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 552/2001, cu completările ulterioare, în contul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie."
    ART. 9
    (1) Societăţile din energie vor vărsa dividendele cuvenite Ministerului Economiei, în condiţiile prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 552/2001, cu completările ulterioare, în contul Departamentului.
    (2) Sumele reprezentând dividende cuvenite Ministerului Economiei în numele statului de la societăţile din energie, aferente exerciţiului financiar al anului 2012, precum şi pentru exerciţiilor financiare anterioare, care nu au fost achitate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se varsă în contul Departamentului.
    ART. 10
    (1) Procedurile de privatizare, restructurare, dizolvare şi lichidare iniţiate de către O.P.S.P.I. pentru societăţile din energie, inclusiv pentru filialele acestora, şi aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se preiau şi se continuă de către Departament, cu respectarea etapelor desfăşurate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (2) Contractele de consultanţă de specialitate în legătură cu procedurile menţionate la alin. (1) pentru societăţile din energie încheiate de către O.P.S.P.I. şi aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se preiau şi se continuă de către Departament, cu respectarea etapelor desfăşurate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (3) Procedurile derulate în aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, iniţiate de către O.P.S.P.I. pentru societăţile din energie, inclusiv pentru filialele acestora, şi aflate în curs la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se preiau şi se continuă de către Departament, cu respectarea etapelor desfăşurate până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
    (4) Contractele de servicii încheiate în legătură cu procedurile menţionate la alin. (3) pentru societăţile din energie încheiate de către O.P.S.P.I. şi aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se preiau şi se continuă de către Departament, cu respectarea etapelor desfăşurate până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

                                 PRIM-MINISTRU
                              VICTOR-VIOREL PONTA

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                       Ministrul delegat pentru energie,
                                Constantin Niţă

                              Ministrul economiei,
                               Varujan Vosganian

                               Viceprim-ministru,
                         ministrul finanţelor publice,
                                 Daniel Chiţoiu

                       p. Ministrul delegat pentru buget,
                                  Enache Jiru,
                                secretar de stat

                          Ministrul muncii, familiei,
                  protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice,
                                Mariana Câmpeanu


    Bucureşti, 26 iunie 2013.
    Nr. 75.

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016