Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 17 iunie 2009  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 17 iunie 2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 29 iunie 2009
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 75 din 17 iunie 2009
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 29 iunie 2009


Având în vedere necesitatea armonizãrii legislaţiei care creeazã cadrul accelerãrii proceselor de absorbţie a fondurilor europene,
având în vedere faptul cã pânã în prezent nu au fost adoptate sau publicate actele normative care reglementeazã plãţile cãtre beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare,
având în vedere necesitatea introducerii unor mecanisme care sã permitã diminuarea blocajului financiar din economie ca urmare a întârzierilor mari la plata obligaţiilor contractuale între contractori şi subcontractori,
ţinând seama de faptul cã nepromovarea ordonanţei de urgenţã ar avea drept consecinţã:
- menţinerea dezechilibrelor financiare din economie;
- necorelarea prevederilor legale privind gestionarea fondurilor europene;
- imposibilitatea efectuãrii pânã la data de 30 iunie 2009 a plãţilor directe pe suprafaţã cãtre operatorii economici beneficiari de fonduri UE care nu au deschise conturi la Trezoreria Statului, fapt ce presupune achitarea ulterioarã a acestora din bugetul naţional, ca penalitãţi aplicate României de cãtre Comisia Europeanã,
în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul general public şi constituie situaţii de urgenţã şi extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 16 aprilie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La <>articolul 1, litera d) se abrogã.
2. La <>articolul 2, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Prin trezoreria operativã centralã se pot efectua operaţiuni de încasãri şi plãţi în lei şi valutã."
3. La <>articolul 3, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Pentru toate operaţiunile derulate prin contul curent general al Trezoreriei Statului, precum şi prin conturile de valutã deschise în evidenţele Bãncii Naţionale a României, pe numele Ministerului Finanţelor Publice, se plãtesc comisioane din bugetul Trezoreriei Statului Bãncii Naţionale a României. Comisioanele se stabilesc prin reglementãri ale Bãncii Naţionale a României şi prin regulile de sistem aplicabile participanţilor la sistemul electronic de plãţi."
4. La <>articolul 5, alineatul (8) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Sumele achitate în numerar de cãtre contribuabili, reprezentând venituri ale bugetului de stat sau venituri cuvenite altor bugete administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, se încaseazã de unitãţile Trezoreriei Statului. Sumele achitate în numerar, cuvenite bugetului de stat, reprezentând taxe, tarife sau alte obligaţii stabilite de instituţii publice, pot fi încasate şi prin casieriile proprii ale instituţiilor publice respective, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice."
5. La <>articolul 5 , dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8^1), cu urmãtorul cuprins:
"(8^1) Sumele achitate în numerar de cãtre contribuabili, reprezentând venituri ale bugetelor locale, venituri proprii ale instituţiilor publice, precum şi venituri cuvenite altor bugete, cu excepţia celor prevãzute la alin. (8), se încaseazã prin casieriile proprii ale instituţiilor care gestioneazã bugetele respective, dacã legea nu prevede altfel."
6. La <>articolul 5 , dupã alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (14), cu urmãtorul cuprins:
"(14) Pe numele beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, cu excepţia persoanelor fizice, pot fi deschise la unitãţile Trezoreriei Statului conturi de disponibilitãţi pentru gestionarea sumelor provenite din fonduri externe nerambursabile, inclusiv a fondurilor aferente finanţãrii naţionale, în cazul în care prin reglementãri specifice gestionãrii fondurilor respective se prevede astfel."
7. La <>articolul 6, alineatele (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Operatorii economici sau alte persoane juridice împuternicite de aceştia vor utiliza sumele încasate în conturile deschise la unitãţile Trezoreriei Statului, prevãzute la alin. (1), în urmãtoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de naturã salarialã, prin transferul sumelor aferente în conturile deschise la instituţii de credit, cu excepţia impozitelor şi contribuţiilor aferente acestora, pentru achitarea obligaţiilor cãtre bugetul de stat şi celelalte bugete, şi, proporţional cu gradul de încasare, pentru plata facturilor recunoscute la platã de cãtre contractorul general cãtre subcontractori, iar sumele rãmase disponibile pot fi virate în conturile deschise la instituţiile de credit ori pot fi utilizate pentru efectuarea de plãţi cãtre furnizori sau creditori cu conturi deschise la Trezoreria Statului ori la instituţii de credit, cu condiţia ca asupra conturilor respective sã nu fi fost înfiinţatã poprire prin titluri executorii.
.........................................................................
(4) Din conturile deschise la Trezoreria Statului nu pot fi dispuse plãţi pe bazã de bilete la ordin, cu excepţia celor dispuse pe bazã de bilete la ordin emise anterior intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã."
8. La <>articolul 7 alineatul (2) , dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) acordarea de împrumuturi pentru refinanţarea deficitului bugetului de stat rezultat ca urmare a executãrii titlurilor de stat depuse în garanţie de instituţiile de credit la care Ministerul Finanţelor Publice a efectuat plasamente financiare colateralizate;".
9. La <>articolul 7 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) acordarea de împrumuturi pentru acoperirea golurilor temporare de casã, ca urmare a decalajului dintre veniturile şi cheltuielile bugetelor locale, cu termen de rambursare în cursul aceluiaşi exerciţiu bugetar;".
10. La <>articolul 7 alineatul (2) , dupã litera b) se introduce o noua literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) acordarea de împrumuturi pentru finanţarea deficitelor temporare ale bugetelor fondurilor speciale;".
11. La <>articolul 7, alineatele (3) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nivelul ratei dobânzii aferente împrumuturilor prevãzute la alin. (2) lit. b) se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de politicã monetarã stabilitã de Banca Naţionalã a României plus pânã la maximum 4 puncte procentuale. Pentru plasamentele prevãzute la alin. (2) lit. c), nivelul ratei dobânzii se stabileşte în condiţiile cererii şi ofertei pieţei monetare.
..........................................................................
(5) Rata dobânzii pentru disponibilitãţile utilizate, conform alin. (1) lit. a)-c) şi alin. (2) lit. a) şi a^1), se determinã la nivelul ratei medii lunare a dobânzilor plãtite de Trezoreria Statului pentru disponibilitãţile şi depozitele pe termen constituite din sumele pãstrate de titularii de conturi, potrivit legii, în Trezoreria Statului."
12. La <>articolul 7 , dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1) cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile acordate, conform alin. (2) lit. b^1) se stabileşte prin convenţie încheiatã între pãrţi."
13. La <>articolul 9 , dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Dobânzile încasate la plasamentele efectuate din disponibilitãţile în valutã reprezintã venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Echivalentul în lei al acestora, determinat la cursul de schimb valabil la data efectuãrii operaţiunii, se vireazã la bugetul Trezoreriei Statului în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data încasãrii."
14. La <>articolul 9, alineatele (8)-(10) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(8) Dobânzile încasate de Ministerul Finanţelor Publice din fructificarea disponibilitãţilor în valutã prevãzute la alin. (6) reprezintã venituri ale bugetului de stat, dacã legea nu prevede altfel, iar dobânzile încasate din fructificarea disponibilitãţilor în valutã prevãzute la alin. (7) reprezintã venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Echivalentul în lei al acestora, determinat la cursul de schimb valabil la data efectuãrii operaţiunii, se vireazã la bugetul de stat sau dupã caz la bugetul Trezoreriei Statului, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data încasãrii.
(9) Trezoreria Statului acordã dobânzi la disponibilitãţile în valutã care, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, sunt purtãtoare de dobânzi. Dobânzile la disponibilitãţile în valutã reprezintã cheltuieli ale bugetului Trezoreriei Statului.
(10) Nivelul ratelor dobânzilor acordate la disponibilitãţile prevãzute la alin. (9) se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice."
15. La <>articolul 9 , dupã alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmãtorul cuprins:
"(12) Pentru operaţiunile de plãţi în valutã dispuse de instituţiile publice din conturile purtãtoare de dobândã deschise la Trezoreria Statului şi pentru alte servicii prestate de Trezoreria Statului se percep comisioane care reprezintã venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Echivalentul în lei al acestora se vireazã de instituţiile publice la bugetul Trezoreriei Statului în termen de 15 zile lucrãtoare de la încheierea lunii, pe baza situaţiei întocmite şi transmise de Ministerul Finanţelor Publice. Cuantumul acestora se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice."
16. La <>articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru sumele pãstrate în conturi deschise la Trezoreria Statului operatorii economici, beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare prevãzuţi la art. 5 alin. (14) şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii beneficiazã de dobândã."
17. La <>articolul 10 , dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru operaţiunile de plãţi dispuse din conturile purtãtoare de dobândã, deschise la Trezoreria Statului pe numele operatorilor economici, beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare prevãzuţi la art. 5 alin. (14), şi al instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, derulate prin intermediul sistemelor de decontare a plãţilor de micã şi mare valoare în relaţia cu instituţiile de credit, se percep comisioane care constituie venituri ale bugetului Trezoreriei Statului. Cuantumul acestora se situeazã la nivelul comisioanelor plãtite de Trezoreria Statului cãtre Banca Naţionalã a României."
18. La <>articolul 11, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Bugetul Trezoreriei Statului cuprinde la venituri urmãtoarele:
a) dobânzi încasate la disponibilitãţile contului curent general al Trezoreriei Statului utilizate pentru finanţarea temporarã a deficitelor bugetului de stat şi a bugetului asigurãrilor sociale de stat din anul curent şi din anii precedenţi;
b) dobânzi încasate la împrumuturile acordate temporar pentru rãscumpãrarea la scadenţã sau înainte de scadenţã, dupã caz, a împrumuturilor de stat emise pentru finanţarea ori refinanţarea datoriei publice;
c) dobânzi aferente plasamentelor financiare efectuate din echivalentul în lei al împrumuturilor externe guvernamentale încasate în contul curent general al Trezoreriei Statului şi utilizate pentru finanţarea şi refinanţarea deficitului bugetului de stat;
d) dobânzi încasate la împrumuturile acordate pentru acoperirea golurilor temporare de casã, ca urmare a decalajului dintre veniturile şi cheltuielile bugetelor locale, precum şi ale bugetelor fondurilor speciale;
e) dobânzi încasate la plasamentele efectuate din disponibilitãţile în lei ale contului curent general al Trezoreriei Statului şi din disponibilitãţile în valutã, prin operaţiuni specifice, la instituţii de credit şi alte instituţii financiare autorizate sã efectueze astfel de operaţiuni;
f) dobânzi încasate la disponibilitãţile în lei rãmase în contul curent general al Trezoreriei Statului deschis la Banca Naţionalã a României;
g) dobânda acumulatã aferentã titlurilor de stat de tip benchmark;
h) majorãri de întârziere pentru neplata creanţelor Trezoreriei Statului şi ale bugetului Trezoreriei Statului;
i) dobânzi penalizatoare pentru nerestituirea la termen a plasamentelor colateralizate;
j) comisioane percepute pentru operaţiunile derulate în lei şi în valutã prin contul Trezoreriei Statului şi pentru alte servicii prestate de cãtre Trezoreria Statului;
k) sumele rezultate din recuperarea prejudiciului creat în cazul afectãrii integritãţii disponibilitãţilor bãneşti pãstrate la Trezoreria Statului;
l) alte venituri.
(3) Bugetul Trezoreriei Statului cuprinde la cheltuieli urmãtoarele:
a) dobânzi plãtite la disponibilitãţile pãstrate în conturi la vedere sau sub formã de depozite la Trezoreria Statului;
b) dobânzi plãtite la disponibilitãţile în valutã;
c) dobânzi aferente datoriei publice pentru plata dobânzilor aferente titlurilor de stat de tip benchmark, precum şi pentru plata dobânzilor aferente împrumuturilor externe guvernamentale al cãror echivalent în lei a fost plasat pentru finanţarea şi refinanţarea deficitului bugetului de stat;
d) comisioane percepute la decontarea operaţiunilor prin contul curent general al Trezoreriei Statului;
e) comisioane cuvenite instituţiilor de credit pentru operaţiunile derulate prin conturile în valutã şi pentru alte servicii prestate Trezoreriei Statului;
f) cheltuieli de funcţionare a unitãţilor Trezoreriei Statului, care cuprind: cheltuieli materiale şi servicii pentru întreţinerea şi funcţionarea Trezoreriei Statului şi a sistemelor informatice ale acesteia, taxe poştale, cheltuieli cu transportul şi asigurarea numerarului şi valorilor, paza sediilor şi chirii, cheltuieli cu întreţinerea, funcţionarea şi asigurarea mijloacelor de transport al numerarului şi valorilor, cheltuieli de publicitate;
g) cheltuieli de capital pentru unitãţile Trezoreriei Statului;
h) cheltuieli pentru acoperirea prejudiciului creat în cazul afectãrii integritãţii disponibilitãţilor bãneşti pãstrate la Trezoreria Statului;
i) alte cheltuieli."
19. La <>articolul 12, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Pentru neplata la termen a ratelor şi dobânzilor scadente la împrumuturile şi plasamentele efectuate din contul curent general al Trezoreriei Statului, în condiţiile art. 7 alin. (2) lit. b), b^1) şi c), se datoreazã majorãri de întârziere prevãzute de reglementãrile legale privind colectarea creanţelor bugetare şi reprezintã venituri ale bugetului Trezoreriei Statului."
20. La <>articolul 12 , dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Termenul de platã al creanţelor Trezoreriei Statului pentru alte operaţiuni, cu excepţia celor rezultate din gestionarea împrumuturilor externe guvernamentale contractate direct sau garantate de stat, se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice. Pentru neplata la termen se datoreazã majorãri de întârziere prevãzute de reglementãrile legale privind colectarea creanţelor bugetare şi reprezintã venituri ale bugetului Trezoreriei Statului."
ART. II
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Finanţelor Publice va actualiza <>Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 201/2003 , aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 734 din 21 octombrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea


Bucureşti, 17 iunie 2009.
Nr. 75.
_________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016