Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 1 iunie 1999 (*republicata*)  privind activitatea de audit financiar*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 1 iunie 1999 (*republicata*) privind activitatea de audit financiar*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 22 august 2003



────────────
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Ordonanta Guvernului nr. 67/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 649 din 31 august 2002, dându-se textelor o noua numerotare.
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 4 iunie 1999, a fost aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 133/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 5 aprilie 2002, lege rectificata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 383 din 3 iunie 2003. Ulterior a mai fost modificatã şi completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 67/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 649 din 31 august 2002, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 12/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 38 din 23 ianuarie 2003.


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanta de urgenta constituie cadrul juridic pentru organizarea activitãţii de audit financiar şi reglementarea exercitãrii independente a profesiei de auditor financiar de cãtre persoanele care au dobândit aceasta calitate în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
Auditul financiar reprezintã activitatea de examinare, în vederea exprimarii de cãtre auditorii financiari, a unei opinii asupra situaţiilor financiare, în conformitate cu standardele de audit, armonizate cu standardele internaţionale de audit şi adoptate de Camera Auditorilor Financiari din România, denumita în continuare Camera.
ART. 3
(1) Auditorul financiar este persoana fizica sau persoana juridicã ce dobândeşte aceasta calitate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Auditorii financiari persoane fizice sau persoane juridice, care au dobândit aceasta calitate şi sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, în exercitarea independenta a profesiei pot desfasura:
a) activitatea de audit financiar;
b) activitatea de audit intern;
c) activitãţi de consultanţa financiar-contabila şi fiscalã;
d) activitãţi de asigurare a managementului financiarcontabil;
e) activitãţi de pregãtire profesionalã de specialitate în domeniu;
f) activitãţi de expertiza contabila;
g) activitãţi de evaluare;
h) activitãţi de reorganizare judiciarã şi lichidare.
(3) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de auditor financiar pot practica activitãţile economico-financiare prevãzute la alin. (2), cu respectarea reglementãrilor specifice fiecãreia dintre activitãţile respective, dupã caz, şi a principiului independentei.
ART. 4
Auditorii financiari, în exercitarea independenta a profesiei, trebuie sa fie liberi şi perceputi a fi liberi de orice constrângere care ar putea aduce atingere principiilor de independenta, obiectivitate şi integritate profesionalã.

CAP. II
Înfiinţarea, organizarea şi atribuţiile Camerei Auditorilor Financiari din România

ART. 5
(1) Se înfiinţeazã Camera Auditorilor Financiari din România, persoana juridicã autonomã, ca organizaţie profesionalã de utilitate publica fãrã scop lucrativ.
(2) Camera, în numele statului, organizeazã, coordoneazã şi autorizeaza desfãşurarea activitãţii de audit financiar în România.
(3) Camera are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã urmãtoarele documente:
a1) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei, în vederea supunerii lui spre aprobare Guvernului. Regulamentul va cuprinde prevederi referitoare la:
- organele de conducere ale Camerei şi modul de desemnare a acestora;
- atribuţiile şi rãspunderile Camerei;
- regulile de atribuire şi atragere a calitãţii de auditor financiar;
- cerinţele privind asigurarea pentru riscul profesional în exercitarea activitãţii de audit financiar;
- abaterile disciplinare, sancţiunile disciplinare şi procedura de disciplina;
a2) Codul privind conduita etica şi profesionalã în domeniul auditului financiar;
a3) standardele de audit;
a4) programa analitica pentru examenul de aptitudini profesionale;
a5) Normele privind procedurile de control al calitãţii auditului financiar;
a6) Regulile privind pregãtirea continua a auditorilor financiari;
a7) Normele privind procedurile minimale de audit;
Reglementãrile prevãzute la lit. a2)-a7) se aproba prin hotãrâri ale Consiliului Camerei;
b) atribuie calitatea de auditor financiar şi emite autorizaţii pentru exercitarea acestei profesii;
c) organizeazã şi urmãreşte programul de pregãtire continua a auditorilor financiari;
d) controleazã calitatea activitãţii de audit financiar;
e) promoveazã actualizarea legislaţiei prin instituţiile abilitate, precum şi a normelor de audit financiar, în concordanta cu reglementãrile instituţiilor profesionale europene şi internaţionale;
f) elaboreazã normele interne privind activitatea Camerei;
g) retrage temporar sau definitiv dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar în condiţiile prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei;
h) asigura reprezentarea internationala a profesiei de auditor financiar din România;
i) emite reguli şi proceduri în limitele şi competentele stabilite în regulamentul de organizare şi funcţionare, prin care sa se asigure respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 6
(1) Camera are sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Libertãţii nr. 12, etajul 5, sectorul 5. Guvernul acorda în folosinta gratuita pe 10 ani spaţiul necesar desfãşurãrii activitãţii la adresa menţionatã mai sus.
(2) Camera poate infiinta reprezentante în ţara şi în strãinãtate.
(3) Organele de conducere ale Camerei sunt: Conferinţa, Consiliul şi Biroul permanent al Consiliului Camerei.
(4) Membrii Consiliului Camerei sunt aleşi în cadrul Conferintei ordinare, putând îndeplini cel mult doua mandate. Consiliul alege, pentru aceeaşi perioada, Biroul permanent, precum şi persoanele care îndeplinesc funcţiile de conducere prevãzute de regulamentul de organizare şi funcţionare.
(5) Hotãrârile Conferintei şi ale Consiliului Camerei pot fi publicate, conform hotãrârii Consiliului, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 7
Membrii Consiliului Camerei, care în perioada mandatului devin, potrivit legii, incompatibili cu aceasta calitate, sunt obligaţi sa solicite suspendarea lor din funcţia pe care o deţin în Consiliu, pe durata incompatibilitatii.
ART. 8
(1) Camera are ca membri auditori financiari persoane fizice şi juridice care, din punct de vedere al dreptului de exercitare a profesiei, pot fi activi sau nonactivi.
(2) Sunt auditori financiari nonactivi membrii care sunt incompatibili pentru exercitarea activitãţii de audit financiar. Situaţiile de incompatibilitate se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei.
(3) Auditorii financiari, membri ai Camerei, se înscriu în Registrul auditorilor financiari pe cele doua categorii, activi sau nonactivi, în baza declaraţiei date pe propria rãspundere.
(4) Refuzul Camerei de a înscrie ca membri persoane care considera ca întrunesc cerinţele prezentei ordonanţe de urgenta poate fi atacat pe calea contenciosului administrativ.
ART. 9
Nu pot fi auditori financiari activi într-o entitate economicã sau, dacã au fost desemnaţi de adunarea generalã a entitatii economice respective, decad din aceasta calitate:
a) rudele sau afinii pana la gradul al patrulea inclusiv ori sotii administratorilor;
b) persoanele care primesc, sub orice forma, pentru alte funcţii decât aceea de auditor financiar activ un salariu sau o remuneraţie de la administratori ori de la entitatea economicã auditata;
c) persoanele cãrora le este interzisã funcţia de administrator, potrivit legii;
d) persoanele care pe durata exercitãrii profesiei de auditor financiar activ au atribuţii de control financiar în cadrul Ministerului Finanţelor Publice sau al altor instituţii publice, cu excepţia situaţiilor prevãzute expres de lege.
ART. 10
(1) Sunt stagiari în activitatea de audit financiar persoanele fizice care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt licentiate ale unei facultãţi cu profil economic şi au o vechime în activitatea financiar-contabila de minimum 4 ani sau au calitatea de expert contabil, respectiv de contabil autorizat cu studii superioare economice;
b) au promovat testul de verificare a cunoştinţelor în domeniul financiar-contabil, pentru accesul la stagiu;
c) au satisfãcut pe parcursul stagiului cerinţele Codului privind conduita etica şi profesionalã în domeniul auditului financiar.
(2) Camera stabileşte normele pentru desfãşurarea programului de pregãtire a stagiarului în activitatea de audit financiar.
(3) Stagiarii în activitatea de audit financiar pot efectua programul de pregãtire practica prin participarea la activitatea de audit financiar, în cadrul unor cabinete individuale sau societãţi de profil, cu forme legale de încadrare sau fãrã remuneraţie, potrivit normelor elaborate de Camera, pentru care entitatile economice menţionate mai sus vor elibera adeverinta de efectuare a stagiului.

CAP. III
Reguli de atribuire a calitãţii de auditor financiar

ART. 11
Pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, candidaţii trebuie sa îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
A. Persoanele fizice:
a) sa îndeplineascã cumulativ condiţiile prevãzute la art. 10 alin. (1);
b) sa fi efectuat un stagiu practic de 3 ani în activitatea de audit financiar, stagiul putând începe numai dupã îndeplinirea cumulativa a condiţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1) lit. a) şi b);
c) sa promoveze examenul de aptitudini profesionale prevãzut la art. 13.
B. Persoanele juridice:
a) persoanele care efectueazã auditul financiar al situaţiilor financiare în numele societãţilor de audit trebuie sa satisfacã condiţiile prevãzute la lit. A sau la art. 12;
b) majoritatea drepturilor de vot trebuie detinuta direct sau indirect de persoane fizice ori societãţi de audit care satisfac condiţiile prevãzute la lit. A sau la art. 12;
c) majoritatea membrilor consiliului de administraţie al unei societãţi de audit trebuie sa fie persoane fizice sau societãţi de audit care satisfac condiţiile prevãzute la lit. A ori la art. 12.
ART. 12
Camera, la cerere, poate sa atribuie calitatea şi sa acorde dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar şi persoanelor care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
A. Persoanele fizice trebuie:
a) sa posede o calificare profesionalã în audit financiar sau în profesii asimilate acestuia, atribuitã de alt stat în acord cu reglementãrile specifice din acel stat;
b) sa fi fost pentru cel puţin 3 ani auditor independent sau angajatul, asociatul, acţionarul unei societãţi ori grup de societãţi care are în obiectul de activitate auditul financiar;
c) sa satisfacã cerinţele Codului de etica profesionalã al Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC);
d) sa facã dovada ca poseda cunoştinţele necesare pentru desfãşurarea activitãţii de audit financiar în România.
B. Persoanele juridice care au dobândit calitatea de auditor financiar într-un stat strãin sau care fac parte dintr-un grup de societãţi în care majoritatea actionarilor sau/şi a angajaţilor deţine calitatea de auditor financiar în statul respectiv.
C. Atribuirea calitãţii de membru al Camerei şi acordarea dreptului de exercitare a profesiei de auditor financiar persoanelor care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevãzute în prezentul articol se vor face potrivit normelor elaborate de Consiliul Camerei.
ART. 13
(1) Calitatea de auditor financiar se atribuie pe baza de examen de aptitudini profesionale, prin care trebuie sa se certifice un nivel corespunzãtor de cunoştinţe teoretice, precum şi capacitatea de a le aplica.
(2) Examenele pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar se organizeazã de Camera, conform prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei.
(3) Examenul consta în susţinerea de probe scrise la urmãtoarele discipline:
a) a1) audit financiar;
a2) contabilitate generalã: reglementãri naţionale, europene şi internaţionale; aspecte teoretice, metodologice şi practice privind tratamentele contabile potrivit standardelor de contabilitate internationala; evaluarea elementelor bilantiere; determinarea profitului şi pierderii;
a3) analiza şi evaluarea critica a situaţiilor financiare;
a4) reguli de consolidare a conturilor;
a5) contabilitatea costurilor şi contabilitatea managerialã; relaţia dintre contabilitate şi management;
a6) audit intern;
a7) standardele privind întocmirea situaţiilor financiare şi a bilanţurilor consolidate şi metodele de evaluare a elementelor bilantiere şi de determinare a profitului şi pierderii;
a8) normele legale şi profesionale privind auditul financiar al situaţiilor financiare şi al celorlalte documente contabile şi persoanele care efectueazã audit financiar;
b) alte discipline corelate cu auditul financiar:
b1) drept comercial;
b2) drept fiscal;
b3) drept civil;
b4) dreptul muncii şi protecţiei sociale;
b5) sisteme informationale şi sisteme informatice;
b6) economia întreprinderii, economie generalã şi financiarã;
b7) matematica şi statistica;
b8) principii de baza privind managementul financiar al întreprinderii.

CAP. IV
Exercitarea independenta a profesiei de auditor financiar

ART. 14
Auditorul financiar poate exercita independent profesia de auditor financiar numai dacã îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este membru persoana activa a Camerei;
b) îndeplineşte condiţiile stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei.
ART. 15
(1) O persoana nu poate exercita independent profesia de auditor financiar al unei entitãţi economice dacã este angajata a acesteia ori dacã are relaţii cu aceasta sau cu orice persoana cu care entitatea economicã respectiva are relaţii care conduc la situaţia de incompatibilitate sau conflict de interese.
(2) În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, prin incompatibilitate sau conflict de interese se înţelege toate situaţiile care conduc la stirbirea cerintei fundamentale de independenta în exercitarea independenta a profesiei de auditor financiar.
ART. 16
Dacã pe durata exercitãrii independente a profesiei de auditor financiar nu se mai îndeplinesc condiţiile pentru exercitarea acesteia, auditorul financiar are obligaţia sa renunţe imediat la contractul sau şi sa notifice clientului încetarea acestuia, precum şi motivul renunţãrii.
ART. 17
(1) În cazul în care Camera ia cunostinta de situaţia în care un auditor financiar, în timpul exercitãrii independente a profesiei, nu a îndeplinit cerinţele profesionale conform normelor de audit emise de Camera, aceasta va sesiza autoritatea statului la care se depun situaţiile financiare ale entitatii economice respective şi va lua mãsuri disciplinare impotriva auditorului financiar respectiv.
(2) În situaţia în care autoritatea de stat prevãzutã la alin. (1) solicita efectuarea unui al doilea audit, entitatea economicã va lua mãsurile necesare pentru a se conformã în cel mai scurt timp, dar înlãuntrul unui termen ce nu va depãşi 6 luni de la data primirii de cãtre entitatea economicã a comunicãrii scrise.

CAP. V
Independenta şi integritate profesionalã

ART. 18
Profesia de auditor financiar poate fi exercitatã numai de persoanele care îndeplinesc condiţiile de independenta prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei.
ART. 19
(1) Persoanele cãrora li s-a atribuit calitatea de membru persoana activa a Camerei nu pot angaja sau desfasura activitãţi care prejudiciazã ori care pot prejudicia integritatea, obiectivitatea, independenta sau reputaţia profesionalã, astfel cum acestea sunt definite în Codul privind conduita etica şi profesionalã în domeniul auditului financiar.
(2) Integritatea, obiectivitatea sau independenta profesionalã nu este afectatã dacã auditorul financiar îşi exercita profesia la doua sau mai multe entitãţi economice în acelaşi timp, în condiţiile în care sunt respectate prevederile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale codului menţionat la alin. (1).

CAP. VI
Auditul intern

ART. 20
Începând cu exerciţiul financiar al anului 2001 entitatile economice ale cãror situaţii financiare sunt supuse auditului financiar sunt obligate sa organizeze şi sa asigure exercitarea activitãţii profesionale de audit intern, potrivit normelor legale în vigoare.
ART. 21
Auditul intern reprezintã activitatea de examinare obiectivã a ansamblului activitãţilor entitatii economice în scopul furnizarii unei evaluãri independente a managementului riscului, controlului şi proceselor de conducere a acestuia.
ART. 22
Auditul intern are drept obiective:
a) verificarea conformitatii activitãţilor din entitatea economicã auditata cu politicile, programele şi managementul acestuia, în conformitate cu prevederile legale;
b) evaluarea gradului de adecvare şi aplicare a controalelor financiare şi nefinanciare dispuse şi efectuate de cãtre conducerea unitãţii în scopul creşterii eficientei activitãţii entitatii economice;
c) evaluarea gradului de adecvare a datelor/informaţiilor financiare şi nefinanciare destinate conducerii pentru cunoaşterea realitãţii din entitatea economicã;
d) protejarea elementelor patrimoniale bilantiere şi extrabilantiere şi identificarea metodelor de prevenire a fraudelor şi pierderilor de orice fel.
ART. 23
Responsabilii pentru organizarea activitãţii de audit intern, coordonarea lucrãrilor/angajamentelor şi semnarea rapoartelor de audit intern trebuie sa aibã calitatea de auditor financiar.
ART. 24
Auditorii financiari efectueazã, cu ocazia planificarii şi exercitãrii independente a profesiei de auditor financiar, evaluarea funcţiei de audit intern atât sub aspectul gradului de adecvare a ariei de cuprindere a programelor conexe aplicate, cat şi a performantelor acestuia, pentru a determina mãsura în care se pot baza pe rezultatele auditului intern în desfãşurarea activitãţii lor de audit financiar.
ART. 25
Camera elaboreazã norme de audit intern aliniate la standardele internaţionale în domeniu.

CAP. VII
Rolul, atribuţiile şi drepturile autoritãţii de stat

ART. 26
Activitatea Camerei se desfãşoarã sub supravegherea autoritãţii de stat, reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 27
Autoritatea de stat va urmãri permanent ca reglementãrile emise de Camera şi deciziile luate de organele de conducere ale acesteia sa nu contravina reglementãrilor legale.
ART. 28
În cazul în care autoritatea de stat constata ca nu sunt respectate condiţiile şi obligaţiile prevãzute de lege, aceasta va lua mãsurile legale ce se impun.
ART. 29
(1) Categoriile de entitãţi economice ale cãror situaţii financiare vor fi auditate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta se stabilesc de cãtre Ministerul Finanţelor Publice în acord cu Programul de implementare a Reglementãrilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a 78/660 CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate.
(2) La entitatile economice care aplica reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a 78/660 CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate auditul financiar se efectueazã potrivit prezentei ordonanţe de urgenta.
(3) Entitatile economice care nu au obligaţia, potrivit legii, sa aplice Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a 78/660 CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate pot opta pentru auditarea situaţiilor financiare în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 30
Ministerul Finanţelor Publice va elabora, cu consultarea prealabilã a Camerei, şi va promova spre adoptare proiecte de acte normative pentru completarea şi/sau modificarea prezentei ordonanţe de urgenta, în funcţie de modificarea şi/sau de completarea Directivei a VIII-a 84/653 CEE.

CAP. VIII
Registrul auditorilor financiari

ART. 31
(1) Auditorii financiari activi şi nonactivi, persoane fizice şi juridice, vor fi înscrişi în Registrul auditorilor financiari, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi actualizat anual cu modificãrile intervenite.
(2) În Registrul auditorilor financiari vor fi menţionate cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) pentru persoanele fizice: numele, prenumele, adresa, numãrul de telefon şi numãrul carnetului de auditor financiar;
b) pentru persoanele juridice: denumirea societãţii, adresa sediului social, numãrul de telefon şi numãrul autorizaţiei de funcţionare.
(3) Pentru fiecare societate de audit financiar se vor mentiona în plus urmãtoarele:
a) numele, prenumele, adresa şi numãrul de telefon ale persoanelor fizice care efectueazã auditul financiar în numele şi în contul societãţilor de audit financiar;
b) numele, prenumele, adresa şi numãrul de telefon ale asociaţilor sau ale actionarilor;
c) numele, prenumele, adresa şi numãrul de telefon ale membrilor consiliului de administraţie.

CAP. IX
Sancţiuni

ART. 32
Încãlcarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta atrage, dupã caz, rãspunderea administrativã, disciplinarã, civilã sau penalã.
ART. 33
(1) Auditorii financiari persoane juridice rãspund, potrivit legii, în calitatea lor de membri ai Camerei, dacã unul dintre asociaţi, administratori sau angajaţi, care nu are calitatea de auditor, va interveni în exercitarea independenta a profesiei de auditor financiar astfel încât sa prejudicieze independenta persoanelor fizice care desfãşoarã aceasta activitate în numele persoanei juridice.
(2) Prevederile prezentului capitol se aplica şi persoanelor fizice care sunt membre ale Camerei şi care desfãşoarã activitatea de auditor financiar în numele unor auditori financiari persoane juridice.
(3) În mãsura în care nu sunt infracţiuni, faptele prevãzute la alin. (1) şi (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda între 10 şi 25 milioane lei. Constatarea contravenţiei se face de persoane anume împuternicite de Consiliul Camerei.

CAP. X
Dispoziţii tranzitorii

ART. 34
(1) Prin ordin al ministrului finanţelor publice se stabileşte un comitet provizoriu format din 9 membri.
(2) Pe parcursul perioadei tranzitorii, care se întinde pana la primele alegeri ale conducerii Camerei, Comitetul provizoriu îndeplineşte atribuţiile Camerei prevãzute la art. 5 alin. (3). Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei prevãzut la art. 5 alin. (3) se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Comitetul provizoriu va funcţiona pana la primele alegeri ale conducerii Camerei.
(4) Primele alegeri ale conducerii Camerei se organizeazã în termen de 3 luni de la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei, potrivit regulilor prevãzute de acesta.
ART. 35
(1) La constituire Camera va fi alcãtuitã din persoanele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii şi care vor dobândi calitatea de membru provizoriu:
a) deţin calitatea de expert contabil de cel puţin 4 ani şi au studii superioare economice;
b) sunt cenzori la societãţi comerciale în baza <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la bãnci, societãţi de asigurare şi reasigurare, în baza unor legi speciale, dacã au exercitat aceasta calitate o perioada de 3 ani din ultimii 5 ani;
c) se bucura de o reputaţie profesionalã nestirbita.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), la constituire pot fi acceptate în Camera şi persoane cu studii economice superioare de specialitate, care au exercitat timp de 15 ani activitãţi profesionale şi ştiinţifice ce le-au permis acumularea unei experienţe deosebit de valoroase în domeniu.
ART. 36
În vederea sustinerii examenului de aptitudini profesionale de cãtre membrii provizorii, Comitetul provizoriu va organiza şi va asigura desfãşurarea corespunzãtoare a acestuia.
ART. 37
În corelare cu Programul naţional de pregãtire a auditorilor financiari, cu cel de elaborare a normelor, regulilor şi procedurilor naţionale armonizate cu cele europene şi internaţionale în domeniu, precum şi cu implementarea programului de dezvoltare a sistemului contabil romanesc, Comitetul provizoriu poate aproba, pe o perioada de cel mult 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, exercitarea temporarã a calitãţii de auditor financiar anumitor persoane fizice sau juridice, pe baza criteriilor şi a cerinţelor stabilite în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei.

CAP. XI
Dispoziţii finale

ART. 38
Auditarea societãţilor cotate pe pieţele secundare de valori mobiliare se efectueazã numai de auditori financiari.
ART. 39
(1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga prevederile art. 6 lit. c), referitoare la auditul financiar contabil, din <>Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertiza contabila şi a contabililor autorizaţi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 30 august 1994, aprobatã prin <>Legea nr. 42/1995 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Prevederile <>art. 154-161 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la cenzori, nu sunt aplicabile societãţilor comerciale care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate.
NOTA:
Reproducem mai jos textul <>art. II din Ordonanta Guvernului nr. 67/2002 , astfel cum a fost modificat prin <>Legea nr. 12/2003 , care nu a fost inclus în forma republicabila:
"Art. II. - Responabilii pentru organizarea activitãţii de audit intern care, la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, nu au calitatea de auditor financiar pot îndeplini în continuare aceste atribuţii, timp de cel mult 4 ani, perioada în care pot obţine calitatea de auditor financiar, în condiţiile legii."

──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016