Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 71 din 29 decembrie 1998  privind aprobarea amendarii Protocolului nr. 4 la Acordul european instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, precum si pentru rectificarea versiunii in limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din protocol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 71 din 29 decembrie 1998 privind aprobarea amendarii Protocolului nr. 4 la Acordul european instituind o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de alta parte, precum si pentru rectificarea versiunii in limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din protocol

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 518 din 30 decembrie 1998

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
Se aproba amendarea Protocolului nr. 4 la Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, adoptat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 13 din 31 ianuarie 1997 şi aprobatã prin <>Legea nr. 51/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 61 din 10 aprilie 1997, conform prevederilor din anexa nr. 1.
ART. 2
Versiunea în limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din protocolul menţionat la art. 1 al prezentei ordonanţe de urgenta se rectifica conform textului prezentat în anexa nr. 2.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE


Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei
şi comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Elena Zamfirescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1


1. Articolul 1 litera i) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"i) valoarea adãugatã va fi consideratã preţul de uzina al produselor, din care se scade valoarea în vama a fiecãruia dintre materialele încorporate care sunt originare din celelalte tari la care se face referire la art. 3 şi 4 sau, acolo unde valoarea în vama nu este cunoscutã ori nu poate fi stabilitã, ea va fi înlocuitã cu primul preţ verificabil, plãtit pentru produse în Comunitate sau în România;"
2. Articolele 3 şi 4 se modifica şi vor avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 3
Cumulul în Comunitatea Europeanã
1. Sub rezerva prevederilor art. 2 paragraful 1, produsele vor fi considerate ca originare din Comunitate, dacã sunt obţinute acolo, incorporand materiale originare din Comunitate, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Islanda, Norvegia, Elvetia (inclusiv Liechtenstein)*) sau Turcia**), în conformitate cu prevederile Protocolului privind regulile de origine, anexa la acordurile dintre Comunitate şi fiecare dintre aceste tari, cu condiţia ca materialele respective sa fi suferit în Comunitate prelucrari sau transformãri care sa le depãşeascã pe cele prevãzute la art. 7 al acestui protocol. Nu este necesar ca aceste materiale sa fi suferit prelucrari sau transformãri suficiente.
2. În cazul în care prelucrarile sau transformãrile care au avut loc în Comunitate nu depãşesc operaţiunile menţionate la art. 7, produsul obţinut va fi considerat originar din Comunitate numai în cazul în care valoarea adãugatã acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare dintre ţãrile prevãzute la paragraful 1. În caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele originare cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricarea în Comunitate.
3. Produsele originare din una dintre ţãrile menţionate la paragraful 1, care nu au suferit nici o prelucrare sau transformare în Comunitate, îşi pãstreazã originea, dacã sunt exportate într-una dintre aceste tari.
4. Cumulul prevãzut în acest articol poate fi aplicat numai materialelor şi produselor care au dobândit statutul de produs originar în urma aplicãrii de reguli de origine identice cu cele prevãzute în acest protocol.
Comunitatea va furniza României, prin intermediul Comisiei Europene, detalii privind acordurile şi regulile de origine corespunzãtoare acestora, care se aplica cu celelalte tari menţionate la paragraful 1. Comisia Europeanã va publica în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (Seria C) data la care cumulul prevãzut în acest articol va fi aplicat acelor tari specificate la paragraful 1, care au îndeplinit condiţiile necesare.

-----------------
*) Principatul Liechtenstein are uniune vamalã cu Elvetia şi este parte contractantã la Acordul privind spaţiul economic european.
**) Cumulul, asa cum este prevãzut la acest articol, nu se aplica materialelor originare din Turcia care sunt menţionate în lista din anexa nr. V la acest protocol.
ARTICOLUL 4
Cumulul în România
1. Sub rezerva prevederilor art. 2 paragraful 2, produsele vor fi considerate ca originare din România, dacã aceste produse sunt obţinute acolo, incorporand materiale originare din Comunitate, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Islanda, Norvegia, Elvetia (inclusiv Liechtenstein*) sau Turcia**), în conformitate cu prevederile Protocolului privind regulile de origine, anexa la acordurile dintre România şi fiecare dintre aceste tari, cu condiţia ca materialele respective sa fi suferit în România prelucrari sau transformãri care sa le depãşeascã pe cele prevãzute la art. 7. Nu este necesar ca aceste materiale sa fi suferit prelucrari sau transformãri suficiente.
2. În cazul în care prelucrarile sau transformãrile care au avut loc în România nu depãşesc operaţiunile menţionate la art. 7, produsul obţinut va fi considerat originar din România numai în cazul în care valoarea adãugatã acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare din ţãrile prevãzute la paragraful 1. În caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele originare cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricarea în România.
3. Produsele originare din una dintre ţãrile menţionate la paragraful 1, care nu au suferit nici o prelucrare sau transformare în România, îşi pãstreazã originea, dacã sunt exportate într-una dintre aceste tari.
4. Cumulul prevãzut la acest articol poate fi aplicat numai materialelor şi produselor care au dobândit statutul de produs originar în urma aplicãrii de reguli de origine identice cu cele prevãzute în acest protocol.
România va furniza Comunitãţii, prin intermediul Comisiei Europene, detalii privind acordurile şi regulile de origine corespunzãtoare acestora, care se aplica cu celelalte tari menţionate la paragraful 1. Comisia Europeanã va publica în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (Seria C) data la care cumulul prevãzut la acest articol va fi aplicat acelor tari specificate la paragraful 1, care au îndeplinit condiţiile necesare."
3. Articolul 12 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 12
Principiul teritorialitatii
1. Condiţiile stabilite la titlul II privind dobândirea statutului de produs originar trebuie sa fie îndeplinite în orice moment şi fãrã întrerupere în Comunitate sau în România, cu excepţia prevederilor art. 2 paragraful 1 lit. c), ale art. 3 şi 4 şi ale paragrafului 3 din acest articol.
2. Atunci când mãrfurile originare exportate din Comunitate sau din România într-o alta ţara sunt returnate, acestea trebuie sa fie considerate, cu excepţia prevederilor art. 3 şi 4, ca fiind neoriginare, dacã nu se demonstreaza autoritãţilor vamale ca:
a) mãrfurile returnate sunt aceleaşi cu cele exportate; şi
b) ele nu au suferit nici o operaţiune peste cea necesarã pãstrãrii lor în aceeaşi stare în timp ce s-au aflat în acea ţara sau când au fost exportate.
3. Dobândirea statutului de produs originar în conformitate cu condiţiile stipulate la titlul II nu va fi afectatã de prelucrarile sau de transformãrile efectuate în afarã Comunitãţii sau a României asupra materialelor exportate din Comunitate sau din România şi reimportate ulterior acolo, cu condiţia ca:
a) materialele respective sa fie obţinute în întregime în Comunitate sau în România ori acestea sa fi suferit, anterior efectuãrii exportului, prelucrari sau transformãri peste operaţiunile insuficiente enumerate la art. 7; şi
b) sa se poatã demonstra autoritãţilor vamale ca:
(i) mãrfurile reimportate au fost obţinute prin prelucrarea sau prin transformarea materialelor exportate; şi
(ii) valoarea adãugatã totalã, dobandita în afarã Comunitãţii sau a României prin aplicarea prevederilor acestui articol, sa nu depãşeascã 10% din preţul de uzina al produsului final pentru care este solicitat statutul de originar.
4. În scopul aplicãrii paragrafului 3, condiţiile necesare dobândirii statutului de produs originar, stipulate la titlul II, nu se aplica prelucrarilor sau transformãrilor efectuate în afarã Comunitãţii sau a României. Cu toate acestea, în lista cuprinsã în anexa nr. II, acolo unde în determinarea statutului de originar al produsului finit se aplica o regula ce stipuleazã o valoare maxima pentru toate materialele neoriginare încorporate, valoarea totalã a materialelor neoriginare încorporate pe teritoriul partii în cauza, luatã împreunã cu valoarea adãugatã totalã, dobandita în afarã Comunitãţii sau a României prin aplicarea prevederilor acestui articol, nu trebuie sa depãşeascã procentajul stipulat.
5. În scopul aplicãrii prevederilor paragrafelor 3 şi 4, prin valoarea adãugatã totalã se înţelege toate costurile acumulate în afarã Comunitãţii sau a României, inclusiv valoarea materialelor încorporate acolo.
6. Prevederile paragrafelor 3 şi 4 nu se aplica produselor care nu îndeplinesc condiţiile stipulate în lista cuprinsã în anexa nr. II şi celor considerate suficient prelucrate sau transformate, cu aplicarea tolerantei generale prevãzute la art. 6 paragraful 2.
7. Prevederile paragrafelor 3 şi 4 nu se aplica produselor încadrate la cap. 50-63 ale Sistemului armonizat.
8. Prelucrarile sau transformãrile efectuate în afarã Comunitãţii sau a României, de tipul celor prevãzute în acest articol, sunt realizate conform regimului de perfecţionare pasiva sau aranjamentelor similare."
4. La articolele 13, 14, 15, 17, 21, 27, 30 şi 32, cuvintele la care se face referire la art. 4 se înlocuiesc cu cuvintele la care se face referire la art. 3 şi 4.
5. La articolul 15 paragraful 6 ultimul alineat, data de 31 decembrie 1998 este înlocuitã cu data de 31 decembrie 2000.
6. La articolul 26 paragraful 1, menţiunea C2/CP3 se înlocuieşte cu menţiunea CN22/CN23.
7. La anexa nr. I, nota 5.2:
a) între alineatele
-"filamente artificiale" şi
-"fibre sintetice discontinue de polipropilena"
se va introduce urmãtorul alineat:
-"filamente conductoare electrice";
b) exemplul al cincilea (Un covor plusat... privind greutatea) va fi eliminat.

--------------
*) Principatul Liechtenstein are uniune vamalã cu Elvetia şi este parte contractantã la Acordul privind spaţiul economic european.
**) Cumulul, asa cum este prevãzut la acest articol, nu se aplica materialelor originare din Turcia care sunt menţionate în lista din anexa nr. V la acest protocol.

8. Anexa nr. II se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
a) între regulile pentru poziţiile SA 2202 şi 2208 va fi introdusã urmãtoarea regula:



"Poziţia SA Descrierea Prelucrare sau transformare aplicatã
nr. mãrfurilor materialelor neoriginale şi care conferã
caracterul de produs originar
-------------------------------------------------------------------------------
(1) (2) (3) sau (4)
-------------------------------------------------------------------------------
2207 Alcool etilic nedenaturat cu o Fabricare la care:
concentraţie de alcool, deter- - materialele folosite sa nu fie
minata în funcţie de volum, de încadrate la poziţiile
80% vol. sau peste; alcool 2207 şi 2208"
etilic şi alte rachiuri
denaturate, de orice concentraţie
-------------------------------------------------------------------------------

b) regula pentru capitolul 57 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
-------------------------------------------------------------------------------
(1) (2) (3) (4)
-------------------------------------------------------------------------------
Capitolul Covoare şi alte acoperitoare
57 de podea, din materiale textile:
- din pasla tesuta la rãzboi Fabricare din^1):
- fibre naturale; sau
- substanţe chimice sau
paste textile
Totuşi:
- firele de filamente
de polipropilena de
la poziţia nr. 5402;
- fibrele discontinue de
polipropilena de la
poziţiile nr. 5503
sau 5506;
- cablurile de filamente
de polipropilena de la
poziţia nr. 5501,
al cãror titru este,
pentru fiecare fibra
sau filament constitu-
tiv, în toate cazurile,
de mai puţin de 9
decitex, pot fi utilizate,
cu condiţia ca valoarea
lor sa nu depãşeascã 40%
din preţul de uzina
al produsului;
- tesatura de iuta poate
fi folositã drept
captuseala
- din alte pasle Fabricare din^1):
- fibre naturale necar-
date, nepieptanate
sau altfel prelucrate
pentru filatura; sau
- substanţe chimice
sau paste textile
- altele Fabricare din^1):
- fire de nuca de cocos
sau de iuta^2);
- fire de filamente
sintetice sau
artificiale;
- fibre naturale; sau
- fibre sintetice sau
artificiale discontinue,
necardate sau nepieptanate
ori altfel prelucrate
pentru filatura:
- tesatura de iuta poate
fi folositã drept
captuseala"
-------------------------------------------------------------------------------

-----------------
^1) Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductivã 5.
^2) Utilizarea tesaturii de iuta este autorizata de la data de 1 iulie 2000.

c) regula pentru poziţia SA 7006 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:




(1) (2) (3) (4)
-------------------------------------------------------------------------------
"7006 Sticla de la poziţiile nr. 7003,
7004 şi 7005, curbata, bizotata,
gravata, perforata, emailata sau
altfel prelucrata, dar neinramata
şi necombinata cu alte materiale:
- geam plan acoperit cu un film Fabricare din materiale
subtire dielectric şi metalic, (substraturi) de la
în conformitate cu standardele poziţia nr. 7006
SEMII*
- altele Fabricare din materiale
de la poziţia nr. 7001"
--------------------------------------------------------------------------------


-----------------
*) SEMII - Institutul de Echipamente Semiconductoare şi Materiale (Semiconductor Equipment and Materials Institute Incorporated).

d) regula pentru poziţia SA 7601 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:




(1) (2) (3) (4)
-------------------------------------------------------------------------------
"7601 Aluminiu sub forma bruta Fabricare în care:
- toate materialele folo-
site sunt încadrate la o
poziţie diferita de cea a
produsului; şi
- valoarea tuturor mate-
rialelor folosite sa nu
depãşeascã 50% din
preţul de uzina al pro-
dusului;
sau
Fabricare prin tratament
termic sau electrolitic
din aluminiu nealiat sau
deşeuri de aluminiu"
-------------------------------------------------------------------------------
9. Se introduce urmãtoarea anexa:


ANEXA 5

LISTA
capitolelor şi poziţiilor din Sistemul armonizat (SA) ale materialelor originare din Turcia la care nu se aplica prevederile art. 3 şi 4

Capitolul 1
Capitolul 2
Capitolul 3
0401 la 0402
ex 0403 Lapte batut, lapte prins şi smantana, iaurt, chefir şi
alte sorturi de lapte şi de smantana fermentate, chiar
concentrate sau cu adaos de zahãr sau alţi indulcitori
(edulcoranti)
0404 la 0410
0504
0511
Capitolul 6
0701 la 0709
ex 0710 Legume, pregãtite sau nu prin fierbere în apa sau în
aburi, congelate, cu excepţia porumbului dulce de la
poziţia 0710 40 00
ex 0711 Legume, cu excepţia porumbului dulce de la poziţia
0711 90 30, conservate provizoriu (de exemplu, cu bioxid
de sulf, în saramura, în apa sulfuroasa sau în alte
soluţii de conservare), dar improprii consumului
alimentar în aceasta stare
0712 la 0714
Capitolul 8
ex Capitolul 9 Cafea, ceai şi condimente, cu excepţia mate de la
poziţia nr. 0903
Capitolul 10
Capitolul 11
Capitolul 12
ex 1302 Substanţe pectice, pectinati şi pectati
1501 la 1514
ex 1515 Alte grãsimi şi uleiuri vegetale (cu excepţia uleiului
de jojoba şi a fracţiunilor lui) şi fracţiunile lor,
stabile, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
ex 1516 Grãsimi şi uleiuri animale sau vegetale şi fracţiunile
lor, hidrogenate total sau parţial, interesterificate,
reesterificate, chiar rafinate, dar nepreparate altfel,
cu excepţia uleiului de ricin hidrogenat, asa-zis
<<ceara de opal>>
ex 1517 şi ex 1518 Margarina, imitaţie de untura şi alte grãsimi alimentare
preparate
ex 1522 Reziduuri provenite din prelucrarea substanţelor grase
sau a cerurilor animale sau vegetale, cu excepţia
degrasului
Capitolul 16
1701
ex 1702 Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi
fructoza (levuloza), pure din punct de vedere chimic, în
stare solida; siropuri de zaharuri fãrã adaosuri de
substanţe aromatizate sau colorante; miere artificiala,
amestecata sau nu cu miere naturala; zaharuri şi melase
caramelizate, cu excepţia celor de la poziţiile nr.
1702 11 00, 1702 30 51, 1702 30 59, 1702 50 00 şi
1702 90 10
1703
1801 şi 1802
ex 1902 Aluat alimentar, umplut, conţinând peste 20% din
greutate peste, crustacee, moluste şi alte nevertebrate
acvatice, carnati şi produse similare sau carne şi
organe de orice fel, inclusiv grãsimi de orice fel
ex 2001 Castraveti şi castraveciori, ceapa, condimente de
manghier (chutney), fructe de genul Capsicum, altele
decât ardeii iuti şi dulci, ciuperci şi masline
preparate sau conservate în oţet sau în acid acetic
2002 şi 2003
ex 2004 Alte legume preparate sau conservate altfel decât în
oţet sau în acid acetic, congelate, altele decât
produsele de la poziţia 2006, cu excepţia cartofilor sub
forma de fãina, gris sau fulgi şi a porumbului dulce
ex 2005 Alte legume preparate sau conservate altfel decât în
oţet sau în acid acetic, congelate, altele decât
produsele de la poziţia 2006, cu excepţia cartofilor sub
forma de fãina, gris sau fulgi şi a porumbului dulce
2006 şi 2007
ex 2008 Fructe, samburi şi alte pãrţi comestibile de plante,
altfel preparate sau conservate, cu sau fãrã adaos de
zahãr sau de alţi indulcitori (edulcoranti) sau de
alcool, nedenumite şi necuprinse în alta parte, cu
excepţia untului de arahide, miezurilor de palmier,
porumbului, ignamelor, cartofilor dulci şi a pãrţilor
comestibile similare de plante, conţinând 5% sau peste
din greutate amidon, frunze de vita de vie, hamei şi
alte pãrţi comestibile de plante
2009
ex 2106 Siropuri de zahãr, aromate sau cu adaos de coloranti
2204
2206
ex 2207 Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool,
determinata în funcţie de volum, de 80% vol. sau peste,
obţinut din produsele agricole cuprinse în prezenta
lista
ex 2208 Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool,
determinata în funcţie de volum, sub 80% vol., obţinut
din produsele agricole cuprinse în prezenta lista
2209
Capitolul 23
2401
4501
5301 şi 5302"



ANEXA 2

Articolul 15 paragraful 6 din Protocolul nr. 4 menţionat la art. 2 al prezentei ordonanţe de urgenta se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"6. Sub rezerva prevederilor paragrafului 1, România poate aplica aranjamente de <<drawback>> sau de exceptare de la plata taxelor vamale sau a taxelor cu efect echivalent, aplicabile materialelor utilizate pentru fabricarea produselor originare, cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) pentru produsele incluse în cap. 25-49 şi 64-97 ale Sistemului armonizat se va retine o impunere de 5% din valoarea în vama sau din taxa vamalã în vigoare în România, dacã aceasta este mai mica;
b) pentru produsele incluse în cap. 50-63 ale Sistemului armonizat se va retine o impunere de 10% din valoarea în vama sau din taxa vamalã în vigoare în România, dacã aceasta este mai mica.
Prevederile acestui paragraf se aplica pana la data de 31 decembrie 2000 şi pot fi reexaminate de comun acord."


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016