Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 71 din 28 iunie 2007  pentru aprobarea Contractului de finantare dintre Romania, Banca Europeana de Investitii si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. pentru finantarea Proiectului privind reabilitarea drumurilor, etapa a VI-a, semnat la Bucuresti la 22 decembrie 2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 71 din 28 iunie 2007 pentru aprobarea Contractului de finantare dintre Romania, Banca Europeana de Investitii si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A. pentru finantarea Proiectului privind reabilitarea drumurilor, etapa a VI-a, semnat la Bucuresti la 22 decembrie 2006

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 29 iunie 2007

Proiectul de reabilitare a drumurilor, etapa a VI-a, finanţat din împrumutul dintre România, Banca Europeanã de Investiţii şi Compania Nationala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., reprezintã o prioritate întrucât contribuie la îndeplinirea cat mai rapida a angajamentelor asumate de România cu privire la aducerea reţelei naţionale de drumuri la nivelul standardelor europene în domeniu.
În vederea asigurãrii surselor pentru realizarea proiectului, se evidenţiazã necesitatea aprobãrii în regim de urgenta a contractului de finanţare, având în vedere urmãtoarele:
- imposibilitatea ratificãrii contractului de finanţare prin procedura parlamentarã în aceasta sesiune, luând în considerare faptul ca prezenta sesiune ordinarã parlamentarã a ambelor Camere expira în foarte scurt timp, ceea ce ar face ca finalizarea procesului legislativ sa nu se poatã realiza mai devreme de trimestrul IV al anului 2007, ceea ce ar insemna o întârziere de un an în implementarea proiectului, cu consecinţe grave asupra angajamentelor fata de Banca Europeanã de Investiţii;
- prelungirea perioadei de implementare şi neutilizarea în acest an a resurselor bugetare alocate cu aceasta destinaţie în bugetul de stat pe anul 2007.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanţa de urgenta.

ART. 1
Se aproba Contractul de finanţare*) dintre România, reprezentatã de Ministerul Economiei şi Finanţelor, Banca Europeanã de Investiţii şi Compania Nationala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale - S.A., în valoare de 450 milioane euro, semnat la Bucureşti la 22 decembrie 2006, pentu finanţarea Proiectului privind reabilitarea drumurilor, etapa a VI-a, denumit în continuare Contractul.
----------
*) Contractul de finanţare se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 bis abonament, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
(1) Aplicarea prevederilor Contractului va fi realizatã de Compania Nationala de Austostrazi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., desemnatã ca agenţie de implementare a proiectului.
(2) Între Ministerul Economiei şi Finanţelor, în calitate de reprezentant al Împrumutatului, Ministerul Transporturilor, în calitate de minister coordonator al activitãţii Agenţiei de implementare a proiectului şi ordonator principal de credite, precum şi Agenţia de implementare a proiectului, respectiv Compania Nationala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., se va încheia un acord de împrumut subsidiar prin care se vor delega Agenţiei de implementare a proiectului intreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului, efectuarea tragerilor şi utilizarea sumelor subimprumutului.
ART. 3
Contribuţia României la realizarea investiţiilor finanţate prin împrumutul extern acordat de Banca Europeanã de Investiţii, prevãzut la art. 1, inclusiv pentru plata taxelor şi impozitelor percepute pe teritoriul tarii, precum şi contravaloarea altor costuri locale, care nu se pot plati din împrumutul extern, se va asigura de la bugetul de stat, din sumele prevãzute anual, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
ART. 4
Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea acestuia, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului vor fi asigurate de la bugetul de stat, din sumele prevãzute anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Transporturilor.
ART. 5
(1) Se autorizeaza Guvernul României ca, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, de comun acord cu Banca Europeanã de Investiţii, sa introducã, pe parcursul utilizãrii împrumutului, în raport cu condiţiile concrete de derulare a Contractului, amendamente la conţinutul acestuia, care privesc realocari de fonduri, modificãri de termene, precum şi alte modificãri care nu sunt de natura sa majoreze obligaţiile financiare ale României fata de Banca Europeanã de Investiţii sau sa determine noi conditionari economice fata de cele convenite iniţial între pãrţi.
(2) Amendamentele la Contract convenite cu Banca Europeanã de Investiţii, conform alin. (1), se vor aproba prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

p. Ministrul transporturilor,
Septimiu Buzasu,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Mihai Gheorghiu,
secretar de stat

Bucureşti, 28 iunie 2007.
Nr. 71.


CONTRACT DE FINANŢARE
între România, reprezentatã de Ministerul Economiei şi Finanţelor,
Banca Europeanã de Investiţii şi Compania Nationala de Autostrazi şi
Drumuri Naţionale - S.A., pentru finanţarea Proiectului privind
reabilitarea drumurilor, etapa a VI-a*)


REABILITARE DRUMURI VI
CONTRACT DE FINANŢARE
între
ROMÂNIA
şi
BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII
şi
COMPANIA NAŢIONALA DE AUTOSTRAZI
ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA

Bucureşti, decembrie 2006

PREZENTUL CONTRACT ESTE ÎNCHEIAT ÎNTRE:

România, reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice,
având sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, RO-70060,
Bucureşti, România, reprezentat prin
dl Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu,
Ministrul Finanţelor Publice,

(denumita în continuare "Împrumutat")

ca prima parte,

Banca Europeanã de Investiţii, având sediul
în Bd. Konrad Adenauer nr.100, Luxemburg,
Marele Ducat al Luxemburgului,
reprezentatã prin dl Filceri Bruni Roccia,
Director General Adjunct de Departament, şi
dl Thomas Timme, Ofiţer de Credit,

(denumita în continuare "Banca")

ca a doua parte, şi

Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale
din România,
având sediul în Bd. Dinicu Golescu 38,
sector 1, Bucureşti, România
reprezentatã prin dna Dorina Tiron - Director General

(denumita în continuare "CNADNR")

ca a treia parte.

Având în vedere ca:

1. La data de 1 februarie 1993, Comunitaţile Europene şi Împrumutatul au încheiat un Acord european de asociere între Comunitaţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de alta parte (denumit în continuare "Acord european de asociere").
2. În cadrul Acordului european de asociere, Consiliul Guvernatorilor Bãncii a autorizat acordarea de împrumuturi pentru proiecte de investiţii pe teritoriul României.
3. La data de 4/5 iunie 1997, un Acord Cadru (denumit în continuare "Acord Cadru") privind cooperarea financiarã menţionata a fost semnat de Banca şi de Împrumutat, iar prevederile acestuia se aplica prezentului contract (denumit în continuare "Contractul").
4. Împrumutatul a propus iniţierea unui proiect (denumit în continuare "Proiectul") care se va realiza de cãtre CNADNR, constând din reabilitarea şi modernizarea unor secţiuni ale reţelei de drumuri principale din România, prezentat mai în detaliu în Descrierea Tehnica - Anexa A (denumita în continuare "Descriere Tehnica"). Pentru implementarea Proiectului, CNADNR este responsabilã pentru execuţia şi derularea tuturor activitaţilor Proiectului, iar Împrumutatul este responsabil pentru plata lucrãrilor şi livrãrilor prin intermediul unui Acord de sub-Împrumut în favoarea CNADNR.
5. Costul total al Proiectului, estimat de cãtre Banca, este de 987.000.000 EUR (nouasuteoptzecişişaptemilioane euro), incluzând cheltuielile neprevãzute şi dobânda pe perioada de construcţie, fãrã impozite şi taxe, va fi finanţat dupã cum urmeazã:


- Resurse de la bugetul de stat 537.000.000 EUR
- Credit acordat de Banca 450.000.000 EUR
───────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL 987.000.000 EUR



6. Pentru realizarea planului de finanţare prezentat la numãrul 5, Împrumutatul a solicitat de la Banca un credit în valoare de 450.000.000 EUR (patrusutecincizecimilioane euro).
7. Prin articolul 3 din Acordul Cadru, Împrumutatul s-a angajat ca dobânda şi toate celelalte plaţi datorate Bãncii şi care decurg din activitaţile prevãzute de Acordul Cadru, precum şi activele şi veniturile Bãncii aferente acestor activitaţi, sa fie scutite de impunere.
8. Prin articolul 4 din Acordul Cadru, Împrumutatul a fost de acord ca pe durata oricãrei operaţiuni financiare încheiate în conformitate cu prevederile Acordului Cadru, Împrumutatul:

(a) va asigura:

(i) ca beneficiarii pot schimba în orice valuta total convertibilã, la cursul de schimb care prevaleazã, sumele în moneda naţionala a Împrumutatului necesare pentru a efectua plata la timp a sumelor datorate Bãncii în legatura cu împrumuturile şi garanţiile aferente oricãrui proiect, şi
(îi) ca aceste sume vor putea fi transferate liber, imediat şi efectiv;

b) va asigura:

(i) ca Banca poate schimba în orice valuta total convertibilã, la cursul de schimb care prevaleazã, sumele în moneda naţionala a Împrumutatului primite de Banca sub forma de plaţi aferente unor împrumuturi şi garanţii sau orice alte activitaţi şi ca Banca poate transfera în mod liber, imediat şi efectiv sumele astfel convertite; sau dupã cum va opta Banca;
(îi) ca aceasta poate dispune liber de astfel de sume pe teritoriul Împrumutatului.

9. Ca rãspuns la cererea Împrumutatului şi convinsa ca finanţarea Proiectului intra în sfera de cuprindere a funcţiilor sale şi este conformã cu scopurile Acordului Cadru, şi ţinând seama de aspectele menţionate anterior, Banca a decis sa dea curs solicitãrii Împrumutatului, acordând acestuia un credit în suma echivalenta cu 450.000.000 EUR (patrusutecincizecimilioane euro).
10. Statutul Bãncii prevede ca Banca se va asigura ca fondurile sale vor fi folosite cât mai raţional posibil în interesul Comunitaţii Europene, şi deci ca termenii şi condiţiile operaţiunilor de creditare sunt conforme cu politicile Comunitaţii Europene.
11. Referirile din prezentul Acord la Articole, Preambul şi Anexe sunt referiri la articolele, preambulul şi anexele prezentului Contract, iar urmãtorii termeni au semnificaţia ce le-a fost atribuitã în Preambul şi în Articole, menţionata dupã cum urmeazã:



Termeni definiţi în textul Acordului Articol sau Preambul

Termen limita de acceptare 4.02C
Banca Pagina de Titlu
Împrumutat Pagina de Titlu
Contract Preambul (3)
Credit 1.01
Curtea Auditorilor 6.10
Aviz de Tragere 1.02C
Cerere de Tragere 1.02B
Directiva EIM 1.04D
Rata de Redistribuire a BEI 4.02B(a)
Acord european Preambul (1)
Instrumentul de Datorie Externa 7.01
Tranşa cu Rata Fixa 1.02B
Tranşa cu Rata Fluctuanta în Marja Fixa 1.02B
Tranşa RFMF 1.02B
Acord Cadru Preambul (3)
ECIM 1.04A
Eveniment de Plata Anticipata generator de Despãgubire 4.03C
Împrumut 2.01
Zi lucrãtoare în Luxemburg 1.02C
Efecte adverse 10.01A
Data scadenta 4.01B
Tranşa Notificatã 1.05B
Data plaţii 5.01
UMIP 1.04A
Suma rambursarii anticipate 4.02A
Data rambursarii anticipate 4.02A
Notificare de rambursare 4.02A
Proiect Preambul (4)
R1 1.05B
R2 1.05B
Zi lucrãtoare relevanta 5.01
Rata interbancara relevanta 1.05B
Data programata de tragere 1.02C
Marja 3.01B
Descriere Tehnica Preambul (4)
Împrumut la termen 4.03A(b)
Tranşa 1.02 A

Termeni definiţi în Anexe Anexa

EURIBOR Anexa B
Perioada de referinţa Anexa B
Data modificatã Anexa B



DREPT PENTRU CARE s-a agreat prin prezentul Contract dupã cum urmeazã:

ART. 1
Credit şi trageri

1.01. Suma Creditului
Prin prezentul Contract, Banca acorda Împrumutatului, iar Împrumutatul accepta, un credit (denumit în continuare "Credit"), în suma echivalenta cu 450.000.000 EUR (patrusutecincizecimilioane euro), care urmeazã sa fie utilizat exclusiv pentru finanţarea parţiala a costurilor Proiectului.
1.02. Proceduri de tragere
1.02A. Tranşe
Banca va acorda Creditul pâna la data de 30 iunie 2010 în cel mult 24 (douazecişipatru) tranşe. Suma fiecãrei tranşe, în cazul în care nu reprezintã soldul netras al Creditului, va fi într-o suma cel puţin echivalenta cu 10.000.000 Euro (zece milioane euro), fãrã a depaşi echivalentul a 40.000.000 Euro fiecare (patruzeci milioane euro). Tranşa solicitatã de Împrumutat conform Articolului 1.02B este denumita în continuare "Tranşa".
1.02B. Cererea de Tragere
Periodic, pâna la data de 28 februarie 2010, Împrumutatul, prin CNADNR, poate prezenta Bãncii o cerere scrisã ("Cerere de Tragere"), elaborata în forma stabilitã în Anexa C, pentru tragerea unei Tranşe. Cererea de Tragere va cuprinde:
(a) Suma tragerii solicitate aferentã Tranşei;
(b) Data la care se prefera a se face tragerea, care va fi o zi lucrãtoare relevanta (aşa cum este definit la Articolul 5.01) care sa nu depaşeasca 15 (cincisprezece) zile calendaristice, dupã data Cererii de Tragere, înţelegându-se ca Banca poate elibera Tranşa în termen de pâna la 4 (patru) luni calendaristice de la Data Cererii;
(c) Dacã Tranşa este purtãtoare a unei rate fixe a dobânzii (adicã este o "Tranşa cu Rata Fixa") sau a unei rate fluctuante cu marja fixa ("Tranşa cu Rata Fluctuanta în Marja Fixa" sau "Tranşa RFMF"), în conformitate cu prevederile Articolului 3.01; şi
(d) la discreţia sa, urmãtoarele elemente, dacã este cazul, dupã cum a fost indicat anterior de cãtre Banca fãrã ca vreun angajament din partea Bãncii sa fie aplicabil Tranşei pe toatã durata sa:
(i) în cazul unei Tranşe cu Rata Fixa, rata dobânzii; sau
(îi) în cazul unei Tranşe RFMF, Marja (definitã în Articolul 3.01).
Sub rezerva penultimului paragraf al Articolului 1.02C, fiecare Cerere de Tragere este irevocabilã.
1.02C. Aviz de Tragere
Dacã cererea este în conformitate cu prevederile subparagrafului 1.02B, într-un interval cuprins între 10 (zece) şi 15 (cincisprezece) zile anterior datei de tragere a Tranşei, Banca va remite Împrumutatului o notificare (denumita "Aviz de Tragere"), care va specifica:
(a) valoarea tragerii;
(b) data la care Tranşa este programata a fi trasa (denumita în continuare "Data Programata de Tragere"), tragerea fiind în orice caz supusã condiţiilor Articolului 1.04;
(c) baza ratei dobânzii;
(d) Datele de Plata aplicabile;
(e) Pentru o Tranşa cu Rata Fixa, rata dobânzii sau, pentru Tranşa FSFR, Marja.
În cazul în care unul sau mai multe elemente specificate în Avizul de Tragere nu sunt conforme cu elementele corespunzãtoare din Cererea de Tragere, Împrumutatul prin intermediul CNADNR, într-un interval de trei zile lucrãtoare luxemburgheze ulterior primirii Avizului de Tragere, poate revoca Cererea de Tragere, printr-o notificare cãtre Banca şi, prin urmare, Cererii şi Avizului de tragere nu li se vor mai da curs.
În general, în scopul acestui Contract, "Ziua Lucrãtoare Luxemburgheza" se referã la o zi în care bãncile comerciale sunt deschise pentru tranzacţii în Luxemburg.
1.02D Contul tragerii
Tragerea fiecãrei Tranşe va fi facuta în contul bancar în numele şi pentru Împrumutat în numele CNADNR, aşa cum CNADNR va înştiinta Banca prin Cererea de Tragere.
1.03. Valuta tragerii
Banca va disponibiliza fiecare Tranşa în Euro.
1.04. Condiţii de intrare în vigoare a Cererilor de Tragere şi a tragerilor
1.04A. Cererea de Tragere pentru prima Tranşa
Cererea de Tragere pentru prima Tranşa va fi consideratã a fi în efectivitate în vigoare cu condiţia primirii de cãtre Banca, pâna la data Cererii de Tragere respective inclusiv, a urmãtoarelor documente, evidenţe sau confirmãri, având forma şi conţinutul satisfãcãtor pentru Banca:
(a) un aviz juridic în limba engleza privind legalitatea semnãrii acestui Contract de cãtre Împrumutat şi documentele relevante, acest aviz fiind acceptabil sub toate aspectele pentru Banca;
(b) o împuternicire autentificatã emisã în limba engleza autorizând pe dl Vladescu, Ministru de Finanţe, sa semneze acest Contract din partea Împrumutatului;
(c) un aviz juridic în limba engleza privind legalitatea semnãrii acestui Contract de cãtre CNADNR şi documentele relevante, acest aviz fiind acceptabil sub toate aspectele pentru Banca;
(d) o împuternicire autentificatã emisã în limba engleza autorizând pe dna Tiron, Director General, sa semneze acest Contract din partea CNADNR şi o copie a unei decizii satisfãcãtoare prin care se autorizeaza CNADNR sa semneze acest Contract;
(e) dovada, în limba engleza, a autoritaţii persoanei sau persoanelor împuternicite sa semneze Cererile de Tragere în numele Împrumutatului şi specimenele autorizate de semnatura ale acestor persoane;
(f) toate aprobãrile, în limba engleza, privind controlul schimbului menţionate de cãtre Banca sau indicate în avizul juridic specificat în conformitate cu alineatul (a) de mai sus ca fiind necesar de obţinut pentru a permite Împrumutatului sa primeascã tragerile prevãzute în acest Contract, de a rambursa Împrumutul şi de a plati dobânda şi toate celelalte sume datorate conform prezentului; aceste aprobãri se extind şi asupra deschiderii şi menţinerii conturilor în care Împrumutatul solicita Bãncii sa disponibilizeze Creditul;
(g) confirmarea în scris ca aceasta respecta legislaţia în vigoare privind protecţia mediului în ceea ce priveşte zonele sensibile din punct de vedere al mediului; şi
(h) documente justificative satisfãcãtoare, în limba engleza, privind faptul ca pentru Proiect (i) a fost înfiinţata de cãtre CNADNR o Unitate de Management a Implementarii Proiectului ("UMIP") cu o structura adecvatã, şi aceasta va ramâne în funcţiune pe toatã durata împrumutului şi în conformitate cu paragraful 6.09 consultanţii au fost angajaţi sa desfaşoare activitaţile specificate, (îi) este constituitã o echipa de consultanţa cu calificare internaţionala în inginerie şi management ("IEMC"), pentru a acorda asistenţa tehnica PIMU şi (iii) este adoptatã o strategie de întreţinere/operare care sa corespundã standardelor internaţionale acceptabile pentru Banca.
1.04B. Cererea de tragere pentru toate Tranşele ulterioare primei tranşe
Cererea de Tragere pentru fiecare Tranşa din cadrul Articolului 1.02 ulterioara primei tranşe va fi consideratã în vigoare cu condiţia primirii de cãtre Banca a urmãtoarelor, având forma şi conţinutul satisfãcãtoare pentru ea, pâna la data Cererii de Tragere relevante, inclusiv:
(a) dovada ca exista fonduri disponibile suficiente, în conformitate cu Articolul 6.06, şi ca acestea sunt disponibile în vederea finalizarii şi implementarii la timp a Proiectului; şi
(b) dovada satisfãcãtoare pentru Banca care sa ateste ca CNADNR a efectuat cheltuieli pentru componentele Proiectului care urmeazã sa fie finanţate de Banca, în conformitate cu Descrierea Tehnica (exclusiv taxele şi accizele plãtibile în România), pentru o suma globalã egala cu toate Tranşele anterioare disponibilizate, mai puţin suma de 5.000.000 Euro (cinci milioane Euro) economisita pentru ultima tragere. Aceasta dovada va fi pusã la dispoziţia Bãncii în termen de 90 (nouãzeci) de zile de la tragerea fiecãrei Tranşe, iar pentru calculul echivalentului în Euro a sumelor cheltuite de CNADNR, Banca va aplica cursul de schimb aplicabil cu 30 (treizeci) de zile înainte de Data Cererii de Tragere.
Dacã orice parte din evidenţa furnizatã Bãncii conform acestui sub-paragraf 1.04B (b), nu este consideratã satisfãcãtoare pentru Banca, atunci:
(i) Cererea de Tragere poate fi consideratã de cãtre Banca ca fiind fãrã efect, sau
(îi) Banca poate disponibiliza proporţional o suma mai mica decât suma solicitatã.
(c) un Certificat din partea Împrumutatului în forma prevãzutã în Anexa D;
1.04C Tragerea fiecãrei Tranşe ulterioara primei tranşe va fi condiţionata de primirea de cãtre Banca, la data sau înainte cu 5 (cinci) zile lucrãtoare luxemburgheze de Data Programata de Tragere, inclusiv, a copiilor fidele legalizate ale contractului sau contractelor care au fost finanţate din toate Tranşele anterioare trase, contract sau contracte ce vor fi fost încheiate în termeni şi condiţii acceptabile Bãncii.
1.04D Toate tranşele
Tragerea fiecãrei Tranşe, inclusiv a primei tranşe, va fi condiţionata de primirea de cãtre Banca din partea CNADNR a informaţiilor referitoare la cazurile în care o secţiune de drum intra sub incidenţa prevederilor Anexei I sau Anexei ÎI ale Directivei privind Evaluarea Impactului asupra Mediului ("Directiva EIM"). În cazul în care decizia autoritaţii conform Anexei ÎI a Directivei EIM este ca nu este necesarã o EIM, atunci CNADNR va furniza Bãncii o copie a notei justificative. În cazul în care secţiunea de drum face obiectul unei EIM, conform Directivei EIM, atunci CNADNR va transmite Bãncii un exemplar al rezumatului non-tehnic referitor la Declaraţia Impactului asupra Mediului şi a deciziei autoritaţii de mediu care aproba Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIS) şi a deciziei autoritaţii de mediu care aproba Evaluarea Impactului asupra Mediului. Pentru toate secţiunile de drum, CNADNR trebuie sa furnizeze Bãncii documentaţiile necesare elaborate de cãtre Autoritatea competenta - în conformitate cu procedurile de mediu agreate de cãtre Banca - prin care se declara ca au fost îndeplinite cerinţele din Directiva privind Habitatul înainte de efectuarea tragerii.
1.05. Amânarea tragerii
1.05A Motivele amânarii
La solicitarea Împrumutatului, Banca poate amâna parţial sau integral tragerea oricãrei Tranşe pâna la data specificatã de Împrumutat, aceasta data încadrându-se într-un interval de cel mult 6 (şase) luni de la Data Programata de Tragere. În acest caz, Împrumutatul va plati o despãgubire de amânare, aşa cum se specifica în Articolul 1.05B de mai jos. Orice cerere de amânare va intra în efectivitate pentru Tranşa în condiţiile în care aceasta este efectuatã cu cel puţin cinci (5) zile lucrãtoare luxemburgheze de la data îndeplinirii tuturor condiţiilor tragerii.
În cazul în care vreuna dintre condiţiile prevãzute la Articolul 1.04 nu sunt îndeplinite pâna la data menţionata şi la Data Programata a Tragerii, tragerea va fi amânata pâna la o data convenitã între Banca şi Împrumutat, data care însa nu va depaşi 5 (cinci) zile lucrãtoare luxemburgheze de la data îndeplinirii tuturor condiţiilor tragerii.
1.05B Despãgubirea de amânare
Dacã tragerea oricãrei Tranşe Notificate (aşa cum este definitã mai jos în acest Articol 1.05B) este amânata, fie la solicitarea Împrumutatului fie datoritã neîndeplinirii condiţiilor de tragere, Împrumutatul va plati, la solicitarea Bãncii, o despãgubire calculatã la suma a carei tragere este anulatã. Acest comision se acumuleaza de la Data Programata de Tragere pâna la data anulãrii Tranşei la o rata egala cu R1 minus R2, unde:
"R(1)" - semnifica rata dobânzii ce s-ar fi aplicat periodic conform Articolului 3.01 şi Avizului respectiv de Tragere, dacã Tranşa ar fi fost trasa la Data Programata a Tragerii;
şi
"R(2)" - semnifica Rata Interbancara Relevanta mai puţin 0,125% (12,5 puncte de baza); cu condiţa ca în scopul determinãrii Ratei Interbancare Relevante pentru acest Articol 1.05, perioadele relevante prevãzute în Anexa B sa reprezinte intervale succesive ale unei (1) luni începând cu Data Programata a Tragerii.
În sensul acestui Contract în general, "Rata Interbancara Relevanta" înseamna EURIBOR, definitã în Anexa B.
În plus, despãgubirea:
(a) se va acumula la sfârşitul fiecãrei luni, în cazul în care amânarea depaşeşte perioada de 1 (o) luna;
(b) se va calcula utilizând convenţia de numarare a zilelor care se aplica la R(1);
(c) atunci când R(2) depaşeşte R(1) va fi stabilitã la zero; şi
(d) va fi platibila în conformitate cu Articolul 1.07.
În acest Contract, "Tranşa Notificatã" reprezintã o Tranşa pentru care Banca a emis un Aviz de tragere.
1.05C Anularea tragerii amânate cu şase luni
Banca poate, prin notificarea Împrumutatului şi a CNADNR, sa anuleze o tragere care a fost amânata cu mai mult de 6 (şase) luni, conform Articolului 1.05A. Suma anulatã va ramâne disponibilã pentru Tragere, conform Articolului 1.02.
1.06. Anularea şi Suspendarea Creditului
1.06A Dreptul Împrumutatului de a anula creditul
Împrumutatul poate oricând, printr-o notificare transmisã Bãncii, sa anuleze în totalitate sau parţial, şi cu efect imediat, partea netrasa a Creditului. Cu toate acestea, Notificarea nu va avea efect asupra unei Tranşe Notificate pentru care Data Programata de Tragere este cuprinsã în intervalul de 5 (cinci) zile lucrãtoare luxemburgheze ulterioare datei notificãrii.
1.06B Dreptul Bãncii de suspendare şi anulare
Banca poate, prin notificare adresatã Împrumutatului şi CNADNR, sa suspende şi/sau sa anuleze în totalitate sau parţial partea netrasa a Creditului, în orice moment şi cu efect imediat:
(a) ca urmare a apariţiei unui eveniment menţionat în Articolul 10.01;
(b) dacã vor surveni situaţii excepţionale care sa afecteze negativ accesul Bãncii la pieţele de capital, mai puţin în cazul unei Tranşe notificate; şi
(c) atunci când condiţiile stabilite conform Articolului 1.02A nu sunt îndeplinite în termen de 1 (un) an de la data semnãrii acestui Contract.
Mai mult de atât, în mãsura în care Banca poate anula Creditul, conform Articolului 4.03A, ea îl poate şi suspenda. Orice suspendare va continua pâna când Banca înceteaza suspendarea sau anuleazã suma suspendatã.
1.06C Despãgubirea aferentã suspendãrii şi anulãrii unei Tranşe
(a) Suspendarea
Dacã Banca suspenda o Tranşa notificatã, fie ca este cazul unei Rambursãri Anticipate Compensabile (definitã în Articolul 4.03C) sau al unui eveniment menţionat în cadrul Articolului 10.01 dar nu în alte condiţii, Împrumutatul va plati o despãgubire Bãncii în conformitate cu prevederile Articolului 1.05B.
(b) Anularea
Dacã Împrumutatul anuleazã o Tranşa notificatã, acesta va plati o despãgubire Bãncii în conformitate cu prevederile Articolului 4.02B. Dacã Împrumutatul anuleazã vreo parte a Creditului, alta decât Tranşa notificatã, nu va fi plãtitã nici o despãgubire.
Dacã Banca anuleazã o Tranşa notificatã, în baza unei rambursãri anticipate compensabile sau anuleazã o tragere, în conformitate cu Articolul 1.05C, Împrumutatul va plati o despãgubire Bãncii în conformitate cu Articolul 4.02B. Dacã Banca anuleazã o Tranşa notificatã, în baza evenimentelor menţionate în Articolul 10.01, Împrumutatul va plati o despãgubire Bãncii, în conformitate cu Articolul 10.03. Cu excepţia acestor cazuri, nici o despãgubire nu va fi plãtitã în cazul anulãrii de cãtre Banca.
O despãgubire va fi calculatã pornind de la faptul ca suma anulatã se considera trasa şi rambursata la Data Programata a Tragerii sau, dacã tragerea Tranşei este în prezent amânata sau suspendatã, la data transmiterii notificãrii de anulare.
(c) Anularea dupã expirarea creditului
În orice moment, dupã termenul limita al Împrumutatului de a transmite Cererea de Tragere în conformitate cu Articolul 1.02B, Banca poate, prin notificarea Împrumutatul şi, fãrã a avea nici o implicaţie pentru nici una dintre parţi, anula orice parte a Creditului, exceptând Tranşa notificatã.
1.07 Comisioane datorate conform Articolului 1
Sumele datorate conform Articolului 1.05 şi Art 1.06 vor fi plãtite în Euro. Acestea vor fi plãtibile în termen de 7 (şapte) zile de la primirea de cãtre Împrumutat a solicitãrii Bãncii sau în cadrul oricãrei alte perioade de timp specificatã în notificarea de cerere a Bãncii.

ART. 2
Împrumutul

2.01. Suma împrumutului
Împrumutul efectuat în cadrul acestui Credit (denumit în continuare "Împrumutul") va cuprinde totalul sumelor disponibilizate de Banca în Euro, aşa cum au fost notificate de Banca cu ocazia tragerii fiecãrei Tranşe.
2.02. Valuta de rambursare
Fiecare rambursare a unei Tranşe conform prevederilor Articolului 4 sau, dupã caz, ale Articolului 10, va fi efectuatã în Euro.
2.03. Valuta dobânzii şi a altor obligaţii de plata
Dobânda şi celelalte obligaţii de plata ale Împrumutatului datorate conform Articolului 3, Articolului 4 şi (unde este aplicabil) Articolului 10, vor fi calculate şi plãtite pentru fiecare Tranşa, în Euro.
Orice alta plata va fi efectuatã în valuta specificatã de Banca, având în vedere valuta în care s-au efectuat cheltuielile ce urmeazã a fi rambursate prin acea plata.
2.04. Confirmarea de cãtre Banca
Dupã tragerea fiecãrei Tranşe, Banca va transmite Împrumutatului şi CNADNR o situaţie centralizatoare cuprinzând data tragerii, valuta şi suma, condiţiile de rambursare şi rata dobânzii pentru acea Tranşa. Aceasta confirmare va include şi un grafic de rambursare.

ART. 3
Dobânda

3.01. Rata dobânzii
3.01A Rata Fixa
Împrumutatul va plati dobânda la soldul nerambursat al fiecãrei Tranşe cu Rata Fixa, semestrial ca obligaţie restanta la Datele relevante de Plata specificate în Avizul de Tragere, începând cu prima Data de Plata ulterioara datei de tragere a Tranşei.
Dobânda va fi calculatã pe baza Articolului 5.02 la Rata Fixa. În acest Contract, "Rata Fixa" reprezintã o rata fixa anuala a dobânzii determinata de Banca, în conformitate cu principiile aplicabile stabilite periodic de conducerea Bãncii pentru împrumuturile acordate cu o rata fixa a dobânzii, denominate în Euro şi acordate în aceiaşi termeni de rambursare a capitalului şi de plata a dobânzii.
3.01B Rata Variabila a Dobânzii cu Marja Fixa
Împrumutatul va plati dobânda la soldul nerambursat al fiecãrei Tranşe cu RVDMF (definitã mai jos), semestrial ca obligaţie restanta la Datele Relevante de Plata, aşa cum este specificat în Avizul de Tragere.
Banca va notifica Împrumutatul cu privire la RVDMF în termen de 10 (zece) zile ulterioare începerii fiecãrei perioade de referinţa a RVDMF.
Dobânda va fi calculatã pentru fiecare Perioada de Referinţa RFMF pe baza Articolului 5.02(b).
În acest Contract:
"RVDMF" înseamna "Rata fluctuanta a dobânzii cu marja fixa", respectiv o rata anuala a dobânzii egala cu Rata Relevanta Interbancara plus sau minus marja, stabilitã de Banca pentru fiecare Perioada succesiva de Referinţa RVDMF.
"Perioada de Referinţa RVDMF" înseamna fiecare perioada de şase (6) luni de la prima Data de Plata la urmãtoarea Data Relevanta de Plata, cu excepţia primei Perioade de Referinţa RVDMF ce va începe la Data Programata a Tragerii şi se va încheia pe Data urmãtoare de Plata.
"Marja" înseamna marja fixa faţa de Rata Relevanta Interbancara (în plus sau în minus) stabilitã de cãtre Banca şi comunicatã Împrumutatului în Avizul de Tragere relevant.
3.02 Dobânda la sumele cu scadenţa restante
Fãrã a prejudicia prevederile Articolului 10 şi prin excepţie de la prevederile paragrafului 3.01, pentru orice suma restanta platibila în condiţiile acestui Contract se va cumula dobânda de la data scadenţei pâna la data plaţii efective, la o rata anuala egala cu Rata Interbancara Relevanta plus 2% (200 puncte de baza), şi va fi plãtitã în conformitate cu cerinţele Bãncii. În scopul determinãrii Ratei Interbancare Relevante în legatura cu Articolul 3.02, perioadele relevante, conform Anexei B, vor fi perioadele succesive unei luni cu începere de la data scadenţei.
Totuşi, dobânda pentru o Tranşa cu Rata Fixa se va aplica la o rata anuala egala cu suma ratei menţionata la Articolul 3.01 plus 0,25% (25 puncte de baza) dacã aceasta rata anuala depaşeşte, pentru orice perioada relevanta, rata specificatã în paragraful precedent al acestui Articol 3.02.
Dacã suma restanta este exprimatã într-o alta valuta decât valuta Tranşei respective, se va aplica urmãtoarea rata anuala, şi anume Rata Interbancara Relevanta care este reţinuta, în general, de cãtre Banca pentru tranzacţii în acea valuta plus 2% (200 puncte de baza), calculatã în conformitate cu practicile pieţei pentru astfel de rate.

ART. 4
Rambursarea

4.01 Rambursarea normalã
4.01A Graficul de amortizare
Împrumutatul va rambursa fiecare Tranşa a împrumutului în 30 (treizeci) de rate egale semestriale de capital; prima rata a fiecãrei Tranşe va fi scadenta la data de 15 iunie 2012, iar ultima rata a fiecãrei Tranşe va fi scadenta la data de 15 decembrie 2026, conform tabelului de amortizare prevãzut în Anexa E.
4.01B Definiţia datei scadente
Ultima data de rambursare a împrumutului specificatã în Articolul 4.01 este denumita în continuare "Data scadenţei".
4.02 Rambursarea anticipata voluntara
4.02A Opţiunea de rambursare anticipata
Cu condiţia (i) plaţii de cãtre Împrumutat a despãgubirii, dacã este cazul, datoratã Bãncii în conformitate cu Articolul 4.02B şi (îi) Articolului 4.04, Împrumutatul poate rambursa anticipat integral sau parţial orice Tranşa împreuna cu dobânda aferentã, pe baza unei notificãri fãcute în prealabil în scris cu cel puţin 1 (una) luna (denumita în continuare "Notificare de Rambursare Anticipata") în care se specifica suma ce urmeazã a fi rambursata anticipat ("Suma rambursarii anticipate") şi data la care Împrumutatul propune sa efectueze rambursarea anticipata ("Data Rambursarii anticipate"), data ce va fi consideratã Data de Plata pentru acea Tranşa.
4.02B Despãgubirea în cazul rambursarii anticipate
(a) Tranşa cu Rata Fixa
Pentru fiecare suma rambursata anticipat dintr-o Tranşa: Împrumutatul va plati Bãncii, la Data Rambursarii anticipate, o despãgubire egala cu valoarea curenta (la data rambursarii anticipate) a diferenţei, dacã exista, între:
(i) dobânda ce s-ar acumula conform prezentului pentru Suma Rambursata Anticipat în perioada dintre Data Rambursarii Anticipate şi Data Scadenţei, dacã nu s-ar fi efectuat plata anticipata;
şi
(îi) dobânda ce s-ar acumula astfel în acea perioada, dacã ar fi fost calculatã la rata de redistribuire a BEI (definitã mai jos) mai puţin 15 puncte de baza.
Valoarea curenta menţionata va fi calculatã la o rata compensata egala cu rata de redistribuire a BEI aplicatã la fiecare Data de Plata relevanta.
În acest Contract "Rata de redistribuire a BEI" reprezintã rata fixa a dobânzii valabilã cu 1 (una) luna înainte de Data Rambursarii Anticipate şi având aceleaşi condiţii de plata a dobânzii şi acelaşi profil de rambursare la Data scadenta ca şi Suma Rambursata Anticipat.
(b) Tranşele RFMF
Împrumutatul poate rambursa anticipat o Tranşa RFMF fãrã plata unei despãgubiri la orice Data de Plata relevanta.
4.02C Mecanismul de rambursare anticipata
Banca va comunica Împrumutatului, cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile înainte de Data de Rambursare Anticipata, suma de rambursat anticipat, dobânda datoratã şi despãgubirea platibila conform Articolului 4.02B sau, dupã caz, îl va informa pe acesta ca nu se datoreazã nici o despãgubire.
Cel târziu la Termenul Limita de Acceptare (definit mai jos), Împrumutatul va comunica Bãncii:
(a) fie ca va confirma Avizul de Rambursare Anticipata în termenii specificaţi de Banca;
(b) fie ca retrage Avizul de Rambursare Anticipata.
În cazul în care Împrumutatul transmite confirmarea, aşa cum s-a menţionat la punctul (a) de mai sus, acesta va efectua rambursarea anticipata. Dacã Împrumutatul retrage Avizul de Rambursare Anticipata sau nu îl confirma în timp util, Avizul de Rambursare Anticipata nu va avea nici un efect. Cu excepţia celor menţionate mai sus, Avizul de Rambursare Anticipata va fi irevocabil şi obligatoriu.
Împrumutatul va însoţi rambursarea anticipata de plata dobânzii acumulate şi a penalizarii datorate pentru suma rambursata anticipat la Data Rambursarii Anticipate, dacã exista o astfel de penalizare.
În sensul acestui Articol 4.02 C, "Termenul limita de Acceptare" pentru un aviz este:
(a) Ora 16.00 la Luxemburg în ziua transmiterii, dacã Avizul se transmite înainte de ora 14.00 într-o zi lucrãtoare în Luxemburg; sau
(b) Ora 11.00 a zilei ce urmeazã unei zile lucrãtoare în Luxemburg, dacã Avizul se transmite dupã ora 14.00 la Luxemburg, în orice astfel de zi sau se transmite într-o zi care nu este Zi lucrãtoare la Luxemburg.
4.03 Rambursarea anticipata obligatorie
4.03 A. Motivele rambursarii în avans
(a) Reducerea costului proiectului
În cazul în care costul total al proiectului se reduce faţa de cifra menţionata la paragraful (5) al Preambulului la un nivel la care suma Creditului depaşeşte 50% din acest cost, Banca, prin notificarea Împrumutatului, poate anula Creditul sau poate solicita rambursarea anticipata a împrumutului proporţional cu reducerea mai sus menţionata.
(b) Pari passu pentru alt împrumut la termen
Dacã Împrumutatul ramburseazã anticipat în mod voluntar, integral sau parţial, orice alt împrumut sau orice datorie financiarã sau credit, ce i s-a acordat iniţial pentru o perioada mai mare de 5 (cinci) ani (denumit în continuare "Împrumut la Termen"), altfel decât din sumele unui nou împrumut având un termen cel puţin egal cu termenul neexpirat al împrumutului rambursat anticipat, Banca poate, prin notificarea Împrumutatului, sa anuleze Creditul sau sa solicite rambursarea anticipata a împrumutului proporţional cu ponderea pe care o are suma rambursata a Împrumutului la Termen în suma agregata nerambursata a tuturor Împrumuturilor la Termen.
Banca va transmite notificarea împrumutatului în termen de 4 (patru) saptamâni de la primirea Avizului conform Articolului 8.02 (b).
(c) Încalcarea anumitor condiţii
Dacã Banca ia la cunoştinţa ca Împrumutatul sau CNADNR, dupã caz, încalca obligaţiile asumate conform Articolului 6.12 şi Articolului 8.04 cu privire la Proiect, poate notifica în consecinţa Împrumutatul sau CNADNR, dacã este relevant. Dacã într-o perioada de 30 (treizeci) de zile dupã o astfel de notificare, Împrumutatul sau CNADNR, dupã caz, nu iau mãsuri de remediere a încalcarii într-o maniera acceptabilã Bãncii, Banca poate sa solicite printr-un nou Aviz ca Împrumutatul sa ramburseze anticipat împrumutul sau o fracţiune din acesta în termen de alte 30 (treizeci) de zile.
4.03 B Mecanismul de rambursare anticipata
Orice suma solicitatã de Banca în conformitate cu Articolul 4.03A împreuna cu orice dobânda acumulatã şi orice despãgubire datoratã conform Articolului 4.02B vor fi plãtite la data indicatã de Banca, data ce va cãdea cel devreme dupã 30 (treizeci) de zile de la data Avizului de solicitare al Bãncii.
4.03 C Despãgubire pentru rambursarea anticipata
În cazul rambursarii anticipate ca urmare a unui eveniment menţionat la Articolul 4.03A (c) (un astfel de eveniment fiind denumit în continuare "Eveniment de Rambursare Anticipata Generator de Despãgubire"), despãgubirea, dacã exista, va fi determinata conform Articolului 4.02B.
În plus, dacã în conformitate cu prevederile Articolului 4.03B Împrumutatul ramburseazã anticipat o Tranşa la o alta data decât Data de Plata Relevanta, Împrumutatul va despãgubi Banca cu suma pe care Banca o va certifica ca fiind necesarã pentru a o despãgubi pentru primirea fondurilor altfel decât la Data de Plata Relevanta.
4.04 Aplicarea plaţilor anticipate parţiale
Dacã Împrumutatul ramburseazã anticipat parţial o tranşa, suma rambursarii anticipate va fi aplicatã pro-rata sau, în funcţie de opţiunea sa, în ordinea inversa a maturitaţii fiecãrei rate restante.
Dacã Banca solicita o rambursare anticipata parţiala a împrumutului, Împrumutatul, conform solicitãrii, poate prin notificare cãtre Banca, transmisã în termen de 5 (cinci) zile lucrãtoare în Luxemburg de la primirea solicitãrii Bãncii, sa aleagã tranşele ce vor fi rambursate anticipat şi sa îşi exercite opţiunea pentru aplicarea sumelor rambursate anticipat.
Acest Articol 4 nu va prejudicia Articolul 10.

ART. 5
Plaţile

5.01. Definirea Datei Plaţii
În acest Contract:
(a) "Data de Plata" reprezintã fiecare 15 iunie şi 15 decembrie, cu excepţia cazului în care oricare din aceste date nu este o Zi Lucrãtoare Relevanta, caz în care reprezintã
(i) pentru o Tranşa cu Rata Fixa, urmãtoarea Zi Lucrãtoare Relevanta, fãrã modificarea dobânzii datorate conform Articolului 3.01; şi
(îi) pentru o Tranşa RFMF, urmãtoarea zi, dacã exista, a acelei luni calendaristice, ce este o Zi Lucrãtoare Relevanta sau, în absenţa acesteia, cea mai apropiatã zi precedenta ce este o Zi Lucrãtoare Relevanta, cu modificarea corespunzãtoare a dobânzii datorate conform Articolului 3.01;
şi
(b) "Zi Lucrãtoare Relevanta" reprezintã o zi în care opereazã sistemul de plata numit Sistemul de Transfer Rapid Automat Trans-European cu privire la decontãrile brute în timp real (TARGET).
5.02 Convenţia privind Numãrarea Zilelor
Orice suma datoratã de Împrumutat în cadrul acestui Contract sub forma de dobânda, despãgubire sau taxa şi calculatã pe baza unei fracţii anuale va fi determinata prin respectarea urmãtoarelor convenţii:
A. pentru o Tranşa cu Rata Fixa, pe baza unui an de 360 de zile şi a unei luni de 30 de zile, şi
B. Pentru o Transa RFMF, pe baza unui an de 360 de zile şi a numãrului de zile scurse.
5.03 Data şi locul plaţii
Toate sumele, altele decât dobânda, despãgubirea şi rata de capital, sunt plãtibile în termen de 7 (şapte) zile de la primirea de cãtre Împrumutat a solicitãrii Bãncii.
Fiecare suma platibila de cãtre Împrumutat în cadrul acestui contract va fi plãtitã în contul comunicat de Banca Împrumutatului. Banca va indica respectivul cont cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile înainte de scadenţa primei plaţi efectuate de cãtre Împrumutat şi va notifica orice modificare de cont cu cel puţin 15 (cincisprezece) zile înainte de data primei plaţi pentru care se aplica modificarea. Aceasta perioada de notificare nu se aplica în cazul plaţii efectuate conform Articolului 10.
O suma datoratã de Împrumutat va fi consideratã plãtitã când o primeşte Banca.

ART. 6
Angajamente ale Împrumutatului

6.01. Utilizarea Împrumutului şi a altor fonduri disponibile
CNADNR, în numele Împrumutatului, va utiliza sumele Împrumutului şi alte fonduri menţionate în planul de finanţare descris în Preambul, exclusiv pentru executarea Proiectului.
6.02. Finalizarea Proiectului
CNADNR, în numele Împrumutatului, se angajeazã sa realizeze Proiectul în conformitate cu Descrierea Tehnica şi sa îl finalizeze pâna la data specificatã în Descrierea Tehnica, modificatã periodic cu acordul Bãncii.
6.03. Costul majorat al Proiectului
În cazul în care costul Proiectului depaşeşte cifra estimatã prezentatã la punctul 5 din Preambul, Împrumutatul şi/sau CNADNR vor obţine finanţare pentru a acoperi surplusul de cost, fãrã a apela la Banca, astfel încât sa permitã CNADNR sa finalizeze Proiectul în conformitate cu Descrierea Tehnica. Planurile de finanţare a surplusului de cost vor fi comunicate imediat Bãncii.
6.04. Procedura de achiziţie
Împrumutatul va determina CNADNR, iar CNADNR se angajeazã sa achiziţioneze bunuri, sa procure servicii şi sa comande lucrãri pentru Proiect (i) în conformitate cu Directivele UE, în mãsura în care acestea sunt aplicabile; şi (îi) în cazul în care Directivele UE nu sunt aplicabile, prin proceduri de achiziţie care, spre satisfacţia Bãncii, respecta criteriului economic şi al eficienţei.
6.05. Angajamente de continuare a Proiectului
Atâta timp cât Împrumutul este nerambursat, CNADNR se angajeazã:
(a) Întreţinere: va asigura ca toate proprietaţile care fac parte din Proiect sunt întreţinute, reparate, revizuite şi înnoite dupã cum este necesar pentru a fi pãstrate în stare buna de funcţionare în conformitate cu Strategia de întreţinere/funcţionare aprobatã de cãtre Banca, în baza Articolului 1.04A(h)(iii);
(b) Activele Proiectului: în cazul în care Banca nu şi-a dat consimţamântul în scris, CNADNR va menţine titlul de proprietate şi posesia asupra activelor aferente Proiectului sau, dacã este cazul, va înlocui şi reînnoi aceste active şi va menţine Proiectul în stare de funcţionare continua, conform scopului iniţial; cu condiţia ca Banca sa poatã sa nu îşi acorde consimţamântul numai dacã acţiunea propusã ar prejudicia interesele Bãncii, în calitate de Împrumutator pentru Împrumutat sau ar determina ca Proiectul respectiv sa nu fie eligibil spre a fi finanţat de cãtre Banca, în conformitate cu Statutul Bãncii sau cu Articolul 267 al Tratatului de la Roma;
(c) Asigurare: va asigura corespunzãtor toate lucrãrile şi proprietaţile ce fac parte din Proiect, în conformitate cu practicile uzuale pentru lucrãri similare de interes public pe teritoriul României (inclusiv autoasigurare);
(d) Drepturi şi permise: va menţine în vigoare toate drepturile de baza şi va utiliza toate permisele necesare pentru execuţia şi funcţionarea Proiectului;
(e) Mediul înconjurator şi legislaţia UE:
(i) va desfaşura activitaţile în conformitate cu legile de mediu ce îi sunt aplicabile şi cu standardele Uniunii Europene privind protecţia mediului, amendate sau modificate, şi va asigura şi menţine toate autorizaţiile guvernamentale necesare aplicabile proiectului;
(îi) va desfaşura toate lucrãrile de întreţinere şi reabilitare şi va întreprinde mãsurile care sa atenueze impactul asupra mediului care vor fi necesare în cadrul Proiectului conform bunelor practici şi standardelor la care se face referire în alineatul (a) al acestui paragraf;
(iii) va desfaşura toate lucrãrile de întreţinere şi reabilitare pentru dotãrile Proiectului, ce pot fi impuse de autoritaţile competente; şi
(iv) va asigura ca niciun material sau nicio substanţa care ar putea avea efecte adverse asupra mediului, cum ar fi halogeni, PCB sau azbestul, nu vor fi folosite în realizarea Proiectului.
(f) Monitorizare: va menţine politici şi proceduri pentru a facilita monitorizarea şi evaluarea Proiectului.
6.06. Alocarea fondurilor
Împrumutatul se angajeazã ca va asigura alocarea anuala a unor resuse bugetare şi/sau alte resurse financiare suficiente pentru Proiect, pentru a asigura contribuţia la planul de finanţare a Proiectului care nu este acoperit din Împrumut şi pentru a permite finalizarea la timp a acestuia în conformitate cu Descrierea Tehnica.
6.07. Auditarea Fondurilor
CNADNR :
(a) va menţine evidenţe şi documente financiare şi contabile în conformitate cu standardele internaţionale acceptate, satisfãcãtoare pentru Banca;
(b) va asigura auditarea anuala a conturilor sale, a situaţiilor sale financiare şi bugetare, în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate; şi
(c) va angaja ca auditor o firma de renume internaţional, care şi-a dovedit capacitatea de a audita în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate şi care este acceptabilã pentru Banca.
6.08. Angajament financiar
Împrumutatul şi CNADNR se angajeazã ca CNADNR, printr-o administrare eficienta şi o politica tarifara corespunzãtoare, sa menţina o activitate operaţionala corespunzãtoare şi o structura financiarã adecvatã, în mod special sa realizeze un nivel suficient al fondurilor generate intern care sa acopere într-o proporţie rezonabila cheltuielile de funcţionare.
6.09. Servicii de consultanţa
A. CNADNR va angaja, în urma unei proceduri de selecţie satisfãcãtoare Bãncii, consultanţi a cãror calificare, experienţa şi termeni de referinţa vor fi satisfacatori Bãncii, în urmãtoarele scopuri:
(a) sa furnizeze asistenţa CNADNR pentru proiectarea, întocmirea specificaţiilor Proiectului şi pentru pregãtirea documentelor de licitaţie corespunzãtoare;
(b) sa furnizeze asistenţa CNADNR pentru pregãtirea licitaţiilor pentru lucrãrile şi serviciile aferente Proiectului;
(c) sa certifice documentele privind cheltuielile efectuate la care se face referire în subparagraful 1.04 B (b); şi
(d) sa supervizeze şi sa raporteze cu privire la implementarea Proiectului.
B. În legatura cu înlocuirea treptata a sistemelor sale de gestionare a pavajului şi podurilor, CNADNR va beneficia de consultanţa de specialitate şi îşi va defini politicile, sistemele propuse şi agenţiile ce vor implementa aceste sisteme, pâna la sfârşitul anului 2007. CNADNR se va consulta cu Banca înainte de adoptarea deciziilor de politici. CNADNR va face toate demersurile pentru a implementa sisteme complet funcţionale şi integrate de gestionare a pavajului şi podurilor înainte de finalizarea anului 2008.
6.10. Vizite
A. Împrumutatul confirma ca Banca poate fi obligatã sa divulge Curţii Auditorilor a Comisiei Europene (denumita în continuare "Curtea Auditorilor") documente legate de Împrumutat şi de Proiect, în cazul în care acestea sunt necesare îndeplinirii atribuţiilor pe care Curtea Auditorilor le are în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene.
B. Împrumutatul va determina CNADNR sa permitã persoanelor desemnate de Banca, care pot fi însoţite de reprezentanţi ai Curţii Auditorilor, sa viziteze amplasamente, instalaţii şi lucrãri care fac parte din Proiect şi sa efectueze verificãrile pe care aceştia le considera necesare. În acest scop Împrumutatul va acorda acestora sau se va asigura ca li se acorda tot sprijinul necesar. Cu ocazia unei astfel de vizite, reprezentanţii Curţii Auditorilor pot solicita CNADNR sa furnizeze documentele care cad sub incidenţa acestui Articol 6.10.
6.11. Angajament de integritate
CNADNR garanteazã şi se angajeazã, iar Împrumutatul se va asigura ca CNADNR garanteazã şi se angajeazã ca nu a comis şi, dupã ştiinţa sa, nicio persoana nu a comis şi nu va comite cu consimţamântul sau informarea sa prealabilã niciuna dintre urmãtoarele fapte:
(a) sa ofere, sa dea, sa primeascã sau sa solicite vreun avantaj necuvenit pentru a influenţa acţiunea unei persoane ce deţine o funcţie publica sau este director sau angajat al unei autoritaţi publice, al unei întreprinderi publice, sau este director sau reprezentant oficial al unei organizaţii publice internaţionale, în legatura cu vreun proces de achiziţii sau în cursul execuţiei vreunui contract în legatura cu elementele Proiectului descrise şi stipulate în Descrierea Tehnica; sau
(b) orice acţiune care influenţeaza în mod necorespunzãtor sau vizeazã în mod necorespunzãtor influenţarea procesului de achiziţii sau de implementare a Proiectului în detrimentul Împrumutatului, inclusiv complicitatea între ofertanţi.
CNADNR sau, dupã caz, Împrumutatul se angajeazã sa informeze Banca dacã va lua la cunoştinţa despre vreo fapta sau informaţie ce sugereaza comiterea unei asemenea fapte.

ART. 7
Garanţii

7.01. Pari Passu
Atâta vreme cât vreo parte a Împrumutului este restanta, Împrumutatul se va asigura ca acest Credit este cotat şi va fi cotat cel puţin cu clauza de pari passu în ceea ce priveşte plata, faţa de toate celelalte obligaţii negarantate prezente şi viitoare aferente oricãrui Instrument de Datorie Externa al Împrumutatului.
În mod expres, dacã Împrumutatul emite o solicitare în condiţiile menţionate la Articolul 10.01 sau dacã are loc şi continua un eveniment sau un potenţial eveniment de neîndeplinire a obligaţiilor în cadrul oricãrui Instrument de Datorie Externa negarantat şi nesubordonat Împrumutatului sau oricãrei agenţii a acestuia, Împrumutatul nu va efectua (sau autoriza) nici o plata aferentã vreunui astfel de Instrument de Datorie Externa (indiferent dacã este planificata periodic sau altfel) fãrã a plati în acelaşi timp sau fãrã a depune într-un cont special desemnat pentru plata la urmãtoarea Data de Plata o suma egala cu partea din datoria restanta în cadrul acestui Contract proporţionala ponderii pe care o are plata efectuatã în cadrul respectivului Instrument de Datorie Externa în totalul sumei restante a acelui Instrument. În acest sens, orice plata a unui Instrument de Datorie Externa efectuatã din sumele rezultate din emisiunea unui alt instrument, la care au subscris în mod general aceleaşi persoane ca cele ce deţin drepturi de creanţa în cadrul Instrumentului de Datorie Externa, nu va fi luatã în considerare.
În acest Contract "Instrument de Datorie Externa" înseamna (i) un instrument ce include orice chitanţa sau extras de cont, ce demonstreaza sau constitue o obligaţie de rambursare a unui împrumut, depozit, avans sau a oricãrei forme de acordare a unui credit (incluzând fãrã a fi limitat la orice acordare de credit în cadrul unui acord de refinanţare sau reeşalonare), (îi) o obligaţie atestata de o obligaţiune, un titlu de creanţa sau de orice alt înscris generator de datorie, şi (iii) o garanţie a unei obligaţii decurgând dintr-un Instrument de Datorie Externa sau altul; cu condiţia ca în fiecare din aceste cazuri o astfel de obligaţie sa fie guvernata de un alt sistem juridic decât legea Împrumutatului.
7.02 Garanţii
În cazul în care Împrumutatul acorda unei terţe parţi vreo garanţie asupra oricãruia dintre activele sale, pentru îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul unui Instrument de Datorie Externa sau orice fel de preferinţa sau prioritate în acest sens, Împrumutatul va furniza Bãncii, dacã Banca solicita acest lucru, o garanţie echivalenta pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul acord sau va acorda Bãncii o preferinţa sau o prioritate echivalenta.
Împrumutatul declara ca în prezent nu exista nici o asemenea garanţie, preferinţa sau prioritate.

ART. 8
Informaţii şi vizite

8.01. Informaţii privind Proiectul
CNADNR :
(a) va asigura ca evidenţele sale reflecta toate operaţiunile referitoare la finanţarea şi execuţia Proiectului;
(b) va furniza Bãncii, în limba engleza sau în traducere în limba engleza:
(i) în termen de 3 (trei) luni de la data semnãrii acestui contract de finanţare şi dupã aceasta data trimestrial pâna la finalizarea Proiectului, un raport privind implementarea Proiectului, care va fi întocmit de consultantul independent menţionat la alineatul (f) al subparagrafului 1.04 A;
(îi) la 6 (şase) luni dupã încheierea Proiectului, un raport privind finalizarea acestuia; şi
(iii) periodic, orice alt document sau informaţie privind finanţarea, implementarea şi funcţionarea Proiectului solicitat de Banca în mod rezonabil, aceste rapoarte fiind întocmite şi aprobate de cãtre consultantul independent menţionat la alineatul (f) al subparagrafului 1.04 A;
(c) va supune aprobãrii Bãncii, fãrã întârziere, orice modificare de conţinut adusã preţului, conceptului, planurilor generale, graficului de realizare, planurilor de finanţare sau programului de cheltuieli ale Proiectului, faţa de cele aduse la cunoştinţa Bãncii înainte de semnarea acestui Contract;
(d) va informa în timp util Banca despre orice situaţie care necesita acordul acesteia conform paragrafului 6.05 (b);
(e) va informa Banca despre orice litigiu de conţinut iniţiat sau doar anunţat împotriva sa, legat de aspecte de mediu sau de orice alte aspecte ce afecteazã Proiectul;
(f) va informa, în general, Banca despre orice fapt sau eveniment ce ar putea prejudicia sau afecta în mod substanţial condiţiile de realizare sau de execuţie a Proiectului; şi
(g) va furniza Bãncii, în mod satisfãcãtor pentru aceasta şi în concordanţa cu obligaţia ce îi revine conform Articolului 6.05(a), evidenţe cu privire la fondurile alocate în scopul asigurãrii întreţinerii structurii drumurilor.
8.02. Informaţii privind Împrumutatul
Împrumutatul va informa imediat Banca:
(a) despre orice fapt ce îl obliga sa ramburseze anticipat orice datorie financiarã;
(b) despre orice hotarâre luatã de el din orice motiv şi/sau despre orice cerere adresatã acestuia pentru rambursarea anticipata a oricãrui Împrumut la Termen, dupã cum se menţioneaza în Articolul 4.03 A(b);
(c) despre orice intenţie din partea sa de a crea vreo garanţie, prioritate sau preferinţa asupra oricãruia dintre activele sale în favoarea unei terţe parţi pentru realizarea obligaţiilor decurgând dintr-un Instrument de Datorie Externa sau despre orice plata a unui Instrument de Datorie Externa ca urmare a unui eveniment sau potenţial eveniment de neîndeplinire a obligaţiilor Împrumutatului sau a oricãrei agenţii a acestuia sau a instrumentelor lor; şi
(d) despre orice eveniment sau potenţial eveniment de neîndeplinire a obligaţiilor în cadrul oricãrui Instrument de Datorie Externa şi, în general, despre orice situaţie sau eveniment care ar putea împiedica îndeplinirea vreunei obligaţii a Împrumutatului în cadrul prezentului Contract, sau care ar putea prejudicia sau afecta substanţial condiţiile executãrii sau funcţionarii Proiectului.
8.03. Informaţii privind CNADNR
CNADNR:
(a) va furniza Bãncii în fiecare an, în interval de 1 (una) luna de la publicare, raportul sau anual, bilanţul contabil, contul de profit şi pierderi şi raportul de audit realizat în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate;
(b) va informa imediat Banca:
(i) despre orice modificare adusã documentelor sale de baza şi despre orice schimbãri în statutul sau juridic şi în mandatul sau; sau
(îi) despre orice intenţie de a se dispensa de dreptul de proprietate asupra vreunei componente a Proiectului; sau
(iii) în general, cu privire la orice situaţii sau evenimente care pot împiedica îndeplinirea oricãrei obligaţii ce îi revine prin prezentul Contract.
(c) va furniza Bãncii rapoarte semestriale privind stadiul Proiectului.
8.04. Verificãri şi informaţii
În plus Împrumutatul sau, dupã caz, CNADNR:
(a) va face demersurile necesare solicitate de Banca în mod rezonabil, pentru verificarea şi/sau încetarea oricãror acte presupuse sau invocate de natura celor descrise la paragraful 6.11;
(b) va informa Banca despre mãsurile luate pentru obţinerea de despãgubiri de la persoanele responsabile pentru orice pagube rezultate din astfel de acte; şi
(c) va facilita orice verificare pe care Banca o poate efectua cu privire la orice astfel de acte.

ART. 9
Speze şi cheltuieli

9.01. Impozite, taxe şi comisioane
Împrumutatul şi/sau CNADNR, dupã caz, va plati toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice natura, inclusiv taxe de timbru şi taxe de înregistrare, aferente semnãrii sau implementarii prezentului Contract sau a oricãrui document legat de acesta şi în legatura cu constituirea oricãrei garanţii pentru Împrumut.
Împrumutatul va rambursa integral împrumutul şi va plati dobânda, despãgubirile şi alte sume datorate conform prezentului Contract, în suma bruta, fãrã deducerea niciunei impuneri naţionale sau locale de vreun fel; dacã Împrumutatul este obligat prin lege sa facã vreo astfel de deducere, el va majorã plata în suma bruta cãtre Banca, astfel încât dupã deducere valoarea neta primitã de Banca sa fie echivalenta cu suma datoratã.
9.02. Alte speze
Împrumutatul va suporta toate spezele şi costurile, inclusiv costurile profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar, efectuate pentru elaborarea şi implementarea prezentului Contract sau a documentelor asociate acestuia, inclusiv orice amendament la prezentul Contract, şi pentru constituirea, gestionarea şi realizarea oricãrei garanţii a Împrumutului.

ART. 10
Rambursarea anticipata în cazul neîndeplinirii unei obligaţii

10.01. Dreptul de a solicita rambursarea anticipata
Împrumutatul va rambursa Împrumutul sau orice parte a acestuia, împreuna cu dobânda acumulatã la acesta, pe baza cererii scrise fãcute în acest sens de Banca, în conformitate cu urmãtoarele prevederi:
10.01A. Solicitare imediata
Banca poate emite o astfel de solicitare imediata:
(a) dacã Împrumutatul nu ramburseazã la data scadenta orice parte din Împrumut, nu plateşte dobânda aferentã acestuia sau nu efectueazã orice alta plata cãtre Banca, dupã cum este prevãzut în prezentul Contract;
(b) dacã orice informaţie sau document remis Bãncii de cãtre sau în numele Împrumutatului, în legatura cu negocierea prezentului Contract sau pe durata acestuia, se dovedeşte a fi fost incorect în orice aspect relevant;
(c) dacã, în urma neîndeplinirii oricãrei obligaţii prevãzute în acest Contract, Împrumutatului i se solicita sa ramburseze anticipat orice împrumut acordat iniţial pentru un termen mai mare de 5 (cinci) ani;
(d) dacã survine o Modificare Adversa Relevanta în legatura cu Împrumutatul. "Modificare Adversa Relevanta" înseamna, în legatura cu Împrumutatul, orice eveniment sau modificare de condiţii faţa de condiţiile de la data semnãrii acestui Contract, ce afecteazã Împrumutatul, şi care - în opinia rezonabila a Bãncii - împiedica în mod semnificativ realizarea obligaţiilor sale în cadrul acestui Contract sau care afecteazã în mod semnificativ orice garanţie furnizatã de Împrumutat;
(e) dacã oricare dintre obligaţiile asumate de Împrumutat la care se face referire în punctele 7 şi 8 din Preambul înceteaza a mai fi îndeplinita cu privire la orice împrumut acordat oricãrui împrumutat din România din resursele Bãncii sau ale Uniunii Europene;
(f) dacã Împrumutatul sau CNADNR nu îşi îndeplineşte vreo obligaţie financiarã cu privire la orice alt împrumut acordat de Banca din resursele Bãncii sau ale Uniunii Europene; sau
(g) (i) dacã un titular al unui drept intra în posesia oricãrei parţi a activelor CNADNR sau dacã un creditor, lichidator sau administrator este desemnat pentru orice parte a acestora; sau
(îi) dacã proprietatea CNADNR face obiectul oricãrei proceduri de confiscare, executare, sechestru sau al altei proceduri.
10.01B. Solicitare ulterioara notificãrii de remediere
Banca poate, de asemenea, emite o astfel de solicitare, dupã expirarea unei perioade de timp rezonabile, specificatã de Banca în notificarea remisã Împrumutatului, fãrã ca problema sa fi fost rezolvatã în mod satisfãcãtor pentru Banca:
(a) dacã Împrumutatul sau CNADNR nu îşi îndeplineşte vreo obligaţie ce îi revine conform prezentului Contract, cu excepţia celor menţionate în subparagraful 10.01 A, sau
(b) dacã vreun fapt relevant prevãzut în Preambul se modifica substanţial sau se dovedeşte eronat şi dacã modificarea prejudiciazã fie interesele Bãncii în calitate de împrumutator al Împrumutatului, fie afecteazã negativ implementarea sau funcţionarea Proiectului.
10.02. Alte drepturi legale
Articolul 10.01 nu va limita nici un alt drept legal al Bãncii de a solicita rambursarea anticipata a Împrumutului.
10.03. Despãgubire
În cazul unei solicitãri conform Articolului 10.01, Împrumutatul va plati Bãncii suma solicitatã împreuna cu:
(a) Pentru orice Tranşa cu Rata Fixa, o suma calculatã conform Articolului 4.02 B la orice suma ce a devenit scadenta şi datoratã. Aceasta suma se va acumula de la data scadenţei plaţii specificate în Avizul de Solicitare al Bãncii şi se va calcula considerând ca rambursarea este efectuatã la data specificatã; şi
(b) Pentru orice Tranşa RFMF, o suma egala cu valoarea curenta a 0,15% (15 puncte procentuale de baza) pe an calculate la suma ce va fi rambursata anticipat, în aceeaşi maniera în care ar fi fost calculatã dobânda dacã suma respectiva ar fi rãmas neachitata conform graficului de amortizare iniţial al Tranşei. Aceasta valoare curenta va fi determinata prin utilizarea unei rate compensate, aplicate la fiecare Data de Plata relevanta. Rata compensata va fi Rata Fixa aplicabilã cu una (1) luna înainte de data rambursarii, având aceleaşi condiţii de plata a dobânzii şi acelaşi termen pâna la Data Scadenta ca şi suma ce va fi rambursata anticipat.
Sumele datorate de cãtre Împrumutat în conformitate cu acest Articol 10.03 se vor plati la data rambursarii specificatã în solicitarea Bãncii.
10.04. Nerenunţare
Nici o neexercitare sau întârziere a Bãncii în exercitarea oricãruia din drepturile sale conform Articolului 10 nu va fi interpretatã ca o renunţare la respectivul drept.
10.05. Utilizarea sumelor primite
Sumele primite de cãtre Banca în urma unei solicitãri formulate conform Articolului 10.01 vor fi utilizate, în primul rând, pentru plata cheltuielilor, dobânzilor şi despãgubirilor şi apoi pentru reducerea ratelor restante, în ordinea inversa a maturitaţii. Banca poate utiliza sumele primite între Tranşe dupã cum considera.

ART. 11
Legea şi jurisdicţia

11.01. Legea care guverneazã
Acest Contract va fi guvernat de legile Marelui Ducat al Luxemburgului.
11.02. Jurisdicţia
Parţile acestui Contract se supun jurisdicţiei Curţii de Justiţie a Comunitaţilor Europene.
11.03. Dovada sumelor datorate
În orice acţiune juridicã care decurge din prezentul Contract, certificarea de cãtre Banca a oricãrei sume datorate Bãncii în cadrul prezentului Acord va constitui dovada prima facie a unei astfel de sume.

ART. 12
Clauze finale

12.01. Notificãri adresate parţilor
Notificãrile şi alte comunicãri transmise în legatura cu prezentul Contract vor fi efectuate în scris şi vor fi trimise la adresele de mai jos sau la alte adrese comunicate în prealabil în scris celeilalte parţi.

Pentru Banca În atenţia: Departamentul Risc de Credit
100, Boulevard Konrad Adenauer
L-2950 Luxembourg

Pentru Împrumutat (1) Str. Apolodor 17, Sector 5
RO-70060 Bucureşti, România

(2) Misiunea României pe lânga Comunitaţile Europene
12, rue Montoyer, B-1000 Bruxelles

Pentru CNADNR (1) B-dul Dinicu Golescu 38, Sector 1
RO-77113 Bucureşti, România

(2) Misiunea României pe lânga Comunitaţile Europene
12, rue Montoyer, B-1000 Bruxelles

Fiecare parte poate, prin notificarea celeilalte, sa îşi schimbe adresele menţionate mai sus, cu condiţia ca adresele de la punctul (2) de mai sus sa fie schimbate numai cu o alta adresa din Uniunea Europeanã.
12.02. Forma notificãrii
Notificãrile şi alte comunicãri, pentru care sunt prevãzute în prezentul Contract perioade fixe sau care fixeazã ele însele perioade obligatorii pentru destinatar, vor fi transmise personal, prin scrisoare recomandatã, fax sau alte mijloace de transmitere care fac posibila dovada primirii de cãtre destinatar. Data înregistrarii sau, dupã caz, data declarata a primirii documentului transmis va fi definitiva pentru determinarea unei astfel de perioade.
Notificãrile emise de Împrumutat sau de CNADNR ca urmare a oricãrei prevederi din prezentul Contract, atunci când sunt solicitate de cãtre Banca, vor fi transmise Bãncii împreuna cu dovezi satisfãcãtoare privind autoritatea persoanei sau persoanelor împuternicite sa semneze astfel de notificãri în numele Împrumutatului sau al CNADNR şi cu specimenele legalizate de semnatura ale persoanei sau persoanelor împuternicite.
12.03. Preambul şi Anexe
Preambulul şi urmãtoarele Anexe fac parte din prezentul Contract:

- Anexa A.1 Descrierea Tehnica
- Anexa A.2 Informaţiile privind Proiectul ce vor fi transmise Bãncii şi
Modalitatea de Transmitere
- Anexa B Definiţia EURIBOR
- Anexa C Formular Cerere de Tragere (Articolul 1.02B)
- Anexa D Formular Certificat de la Împrumutat (Articolul 1.04B (c))
- Anexa E Tabel privind amortizarea

PENTRU A ATESTA CELE DE MAI SUS, parţile la acest Contract au convenit sa semneze prezentul Contract în patru (4) exemplare originale în limba engleza, fiecare pagina fiind iniţializata în numele Împrumutatului de dl Ştefan Petrescu - Director General, în numele Bãncii de dl Fulceri Bruni Roccia, Director Adjunct de Compartiment, şi în numele CNADNR de dna Dorina Tiron, Director General.

Bucureşti, 22 decembrie 2006

Semnat pentru şi în numele
ROMÂNIEI

Semnat pentru şi în numele
BĂNCII EUROPENE DE INVESTIŢII

Ministru
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Director Adjunct Departament
Fulceri Bruni Roccia

Ofiţer de Credit
Thomas Timme

Semnat pentru şi în numele
COMPANIEI NAŢIONALE DE AUTOSTRAZI
ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA

Director General
Dorina Tiron


A. 1.Descriere Tehnica

Scop, Locaţie
Scopul Proiectului este acela de a moderniza anumite sectoare din reţeaua de drumuri naţionale având o lungime totalã de 1,100 km în partea de nord-est, centru, nord-vest şi vest a ţarii. Proiectul cuprinde studii de fezabilitate şi studii de mediu, proiectare, achiziţii terenuri, construcţii, servicii de supervizare şi execuţia componentelor prezentate în continuare.

Descriere
A. Consolidarea parţii carosabile existente
Partea carosabilã existenta va fi consolidata în scopul obţinerii unei capacitaţi portante de 11,5 t/ presiune pe osie prin asigurarea de straturi de consolidare de 10 cm, 15 cm sau 18 cm în funcţie de starea infrastructurii rutiere şi de estimarile de trafic la momentul proiectãrii detaliate. Straturile de consolidare vor cuprinde, în general:
- 4 cm strat de uzura de asfalt
- 5-6 cm strat de legatura de asfalt
- 6-8 cm strat de legatura de asfalt
- strat de egalizare (unde este necesar)

B. Infrastructura rutiera noua

În cazurile în care carosabilul va fi reconstruit sau laţit cu un acostament de trafic adiţional de 0,75 m pe ambele parţi, structura va fi, dupã cum urmeazã:
- 4 cm strat de uzura de asfalt
- 6 cm strat de legatura de asfalt
- 8-10 cm mixtura asfaltica
- 23 cm agregate naturale stabilizate cu 6% ciment
- 25 cm strat de fundaţie din pietriş
Marginile acostamentelor vor fi acoperite cu balast (care depaşesc, în general, laţimea de 0,75 m) sau vor fi îmbinate cu rigole şi trotuare pietonale în zonele urbane.
Lungimile profilelor transversale standard sunt specificate mai jos şi pot fi schimbate doar printr-un acord prealabil între Banca şi CNADNR.

Anexa A.1


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ranforsarea Consolidarea
benzilor acostamentelor*1) Banda e
existente suplimentarã Nr. de Laţime
Tip în rampa / benzi parte
de depaşir carosabilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 x 3,5m 2 x 0,5m - 2 8m
(2 x 0,5m) (9m)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 2 x 3,5m 2 x 0,75m - 2 8,5m
(2 x 0,75m) (10m)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 2 x 3,5m 2 x 0,75m 3,5m 3 12m
(2 x 0,75m) (13.5)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 4 x 3,5m 2 x 0,75m - 4 15,5m
(2 x 0,75m) (17m)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 2 x 3,5m Borduri & 2x1 m - 2 7*2)
(Loca- trotuare
litaţi)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




Detaliile secţiunilor de drum sunt:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr DN Secţiune De la La Lung. Tip 1 Tip 2 Tip 3 Tip 4 Tip 5
de re-
abilitat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R1 DN 79 Arad - 4+150 115+923 104,24 - 79,44 - 3.55 21.25
/E671 Oradea
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R2 DN 19/ Oradea - 5+853 135+600 118,47 - 86,85 - - 31,62
E671 Satu Mare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R3 DN 1C/ Livada - 200+170 216+630 16,46 - 6,58 - - 9,88
E81, E58 Halmeu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R4 DN 1C/ Dej - 61+500 147+990 86,44 - 49,02 5,40 - 32,02
E58 Baia Mare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R5 DN 1C, Satu Mare - 135+600 200+170 60,70 - 34,92 - - 25,77
19/ Baia Mare
E58
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DN 18 Baia Mare -
Sighetul 3+522 62+234 58,71 - 21,97 10,00 - 26,74
Marmaţiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────
R6 Sighetul
Marmaţiei - 69+790 135+152 65,36 - 25,01 - - 40,36
Moisei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────
Moisei - 135+152 220+088 84,94 44,32 - - - 40,62
Iacobeni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R7 DN 1H Zalau - 75+000 128+640 53,64 33,38 - - - 20,26
Rastoci
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R8 DN 15A/ Reghin - 0+000 46+597 46,60 - 31,09 - - 15,51
E578 Saraţel
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R9 DN 15 Târgu Mureş - 69+500 109+940 24,92 - 11,57 - - 13,35
Reghin
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R10 DN 15/ Reghin - 109+940 182+800 60,84 - 32,81 - - 28,03
E578 Topliţa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R11 DN12/ Topliţa - 0+000 166+625 155,19 - 87,94 - 1,10 66,15
E578 Chichiş
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R12 DN 24 Crasna - 105+700 197+040 83,46 - 70,52 2,83 0,25 9,86
Iaşi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
R13 DN 14 Sibiu - 0+000 51+000 47,50 - 28,68 - - 18,82
Mediaş
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mediaş - 57+500 89+400 31,90 - 38,72 - - 5,39
Sighişoara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


----
*1) Acostament dur (Banda de oprire de urgenţa) cu asfalt
(Acostament simplu cu balast
*2) Când laţimea parţii carosabile în cadrul localitaţilor este mai mare de 7 m, lucrãrile de reabilitare trebuie sa ţina cont de laţimile existente.


Suplimentar la lucrãrile de pavare, Proiectul va asigura reabilitarea şi extinderea infrastructurii de drenaj şi a altor lucrãri necesare, precum ziduri de sprijin, şanturi de scurgere, rigole, terasamente, reabilitarea drumurilor de acces cu pâna la 25 m de la intersecţii, semnalizarea şi marcajul drumurilor. Secţiunile cu suprafaţa de beton existenta vor fi frezate şi reciclate ca substrat anterior realizãrii suprafeţelor bituminoase. Reabilitarea podurilor se va realiza acolo unde este necesarã îmbunataţirea capacitaţii structurale şi de folosinţa, cu lucrãri variind de la reparaţii minore pâna la înlocuire (în anumite cazuri). Se va pune un accent deosebit pe lucrãrile de drenaj, iar proiectele vor garanta ca evacuarea apei de pe carosabil se realizeazã într-o maniera eficienta, dar şi ca sistemul de drenaj al drumului per ansamblu este atât eficient, cât şi uşor de întreţinut. Acolo unde secţiunile de drum sunt afectate de inundaţii persistente poate fi necesarã realizarea unei înalţimi crescute a rambleului.
Va fi permisã retrasarea drumurilor existente pe distanţe scurte în punctele negre (atunci când evidentelor statistice susţin acest lucru). Exceptând aceste puncte negre, dacã retrasarea are un impact negativ major asupra mediului sau determina beneficii economice necorespunzãtoare aceasta nu va fi realizatã.
Viteza de proiectare va fi în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar pentru a evita urmãtoarele se pot adopta relaxari ale standardelor de proiectare:
- impact negativ semnificativ asupra mediului,
- grad crescut de segregare socialã în localitaţi,
- devierea costisitoare a utilitaţilor publice,
- rate economice de rentabilitate inacceptabil de scãzute.
Astfel de mãsuri de relaxare vor fi, în mod deosebit, adecvate în localitaţi, în zonele deluroase şi montane, în zonele unde sunt existente utilitaţi publice, în zonele unde sunt necesare exproprieri semnificative, precum şi în zonele sensibile din punct de vedere al aspectului de mediu.
O pârghie importanta a programului de reabilitari va fi reprezentatã de introducerea în localitaţi a unor mãsuri riguroase de ameliorare a traficului, în vederea controlului vitezei şi maririi gradului de siguranţa. Mãsurile de ameliorare a traficului pot include, fãrã însa a se limita la, asigurarea de borduri pentru a delimita laţimea parţii carosabile la 7 m, de pasaje la intrarea şi ieşirea din localitaţi, refugii, benzi producãtoare de zgomot, insule supraînalţate, treceri de pietoni controlate pe baza de semnal în localitaţile cu mai mult de 5.000 vehicule pe zi, zone de parcare, suprafeţe marcate etc. Un auditor independent de Siguranţa Traficului ce dispune de certificarile corespunzãtoare şi cu o experienţa internaţionala doveditã, va evalua dacã proiectarea conceptuala şi detaliatã necesarã pentru ameliorarea traficului este corespunzãtoare. Observaţiile şi recomandãrile acestuia vor fi incluse în proiectele finale. Auditorul de Siguranţa Traficului va revizui de asemenea şi alte aspecte care ţin de proiectele de reabilitare şi, în particular, de trasarea intersecţiilor şi a elementelor geometrice ale drumurilor.
De asemenea, proiectul va include realizarea de studii de fezabilitate şi de evaluare a impactului asupra mediului pentru 142 km de noi scheme de drumuri în parţile centrale, vestice şi nord-vestice ale României. Noile drumuri includ variantele ocolitoare ale oraşelor Oradea, Baia Mare, Topliţa, Miercurea-Ciuc, Ciceu, şi Siculeni; drumul conector nord-vest la Arad; şi lãrgirea (la patru benzi) sau construcţia unei noi secţiuni de drum Târgu-Mureş - Reghin.
Toate secţiunile şi studiile vor fi co-finanţate de cãtre Banca.

Calendar

Data estimativã de finalizare este mijlocul anului 2011.

ANEXA A.2.1

INFORMAŢII PRIVIND PROIECTUL CE VOR FI TRANSMISE BĂNCII ŞI MODUL DE TRANSMITERE

1. Transmiterea informaţiilor: desemnarea persoanei responsabile
Informaţiile de mai jos vor fi transmise Bãncii sub responsabilitatea:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Compania Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din
România
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Persoana de contact Dna Dorina TIRON
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Funcţia Director General
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Departamentul
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adresa Bd. Dinicu Golescu 38, sector 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7713 Bucureşti
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
România
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Telefon 0040 21 223 26 06
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fax 0040 21 312 09 84
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Email dirgen@andnet.ro
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Persoana (persoanele) de contact de mai sus este/sunt responsabil(a) la acest moment. Împrumutatul va informa BEI în cazul oricãrei modificãri.

2. Informaţii privind unele subiecte specifice
Împrumutatul, prin CNADNR, va transmite Bãncii urmãtoarele informaţii cel mai târziu la termenul limita menţionat mai jos:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Document/Informaţii Termen limita
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Informaţii privind implementarea Proiectului
Împrumutatul va transmite Bãncii urmãtoarele informaţii privind stadiul de realizare a Proiectului pe parcursul implementarii, cel mai târziu la termenul limita menţionat mai jos.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Document/Informaţii Termen limita Frecvenţa
raportarii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Raport privind stadiul Proiectului. 31.01.2007 Semestrial
- o actualizare sumarã a descrierii tehnice
explicând motivele modificãrilor semnificative
faţa de scopul iniţial;
- actualizarea datei de finalizare a fiecãrei
componente a Proiectului explicând motivele
oricãrei posibile întârzieri;
- actualizarea costului Proiectului explicând
motivele oricãror posibile majorãri de preţ faţa
de bugetul iniţial;
- descriere a oricãrei probleme majore cu impact
asupra mediului înconjurator;
- actualizarea procedurilor de achiziţie;
- actualizarea cererii sau utilizãrii Proiectului
şi observaţii;
- orice problema importanta aparuta şi orice risc
important ce ar putea afecta realizarea Proiectului;
- orice acţiune juridicã cu privire la Proiect ce
poate fi în derulare.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



4. Informaţii la sfârşitul lucrãrilor şi în primul an de exploatare
Împrumutatul va transmite Bãncii urmãtoarele informaţii privind finalizarea Proiectului şi funcţionarea iniţiala cel mai târziu la termenul limita menţionat mai jos.



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Document/Informaţii Data transmiterii
cãtre Banca
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Raport de finalizare al Proiectului incluzând: 30.09.2012
- o descriere sumarã a caracteristicilor tehnice ale
Proiectului finalizat, explicând motivele oricãror
modificãri semnificative;
- data finalizarii fiecãrei componente principale a
Proiectului, explicând motivele oricãrei posibile
întârzieri;
- costul final al Proiectului explicând motivele
oricãror posibile majorãri de cost faţa de bugetul
iniţial;
- numãrul noilor locuri de munca create de cãtre Proiect:
atât locurile de munca din timpul implementarii, cât şi
noile locuri permanente de munca create;
- descrierea oricãrei probleme majore cu impact asupra
mediului înconjurator;
- actualizarea procedurilor de achiziţie (în afarã U.E);
- actualizarea cererii sau utilizãrii Proiectului şi
observaţii;
- orice problema importanta aparuta şi orice risc important
ce ar putea afecta realizarea Proiectului;
- orice acţiune juridicã cu privire la Proiect ce poate fi
în derulare.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limba rapoartelor Engleza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA B

Definiţiile EURIBOR

"EURIBOR" semnifica:
a) referitor la orice perioada relevanta sau la orice alta perioada de timp de o (1) luna sau mai mult, rata dobânzii pentru depozitele în EUR pe un termen ce consta în numãrul total de luni ce corespunde în cea mai mare mãsura cu durata perioadei; şi
b) referitor la o perioada relevanta de mai puţin de o (1) luna, rata dobânzii pentru depozite în EUR pe termen de o (1) luna;
(perioada pentru care se ia în calcul rata fiind denumita în continuare "Perioada Reprezentativa")
publicatã la ora 11.00 ora Bruxelles sau la o ora ulterioara acceptabilã pentru Banca din ziua reprogramata ("Data Reprogramata") ce cade cu doua (2) Zile Lucrãtoare Relevante înaintea primei zile a perioadei relevante, pe pagina Reuters EURIBOR 01 sau pe pagina succesoare sau, în lipsa acestora, în orice alte publicaţii alese în acest scop de Banca.
Dacã aceasta rata nu este publicatã, Banca va solicita principalelor birouri din zona euro de la patru bãnci importante din zona euro, alese de Banca, sa coteze rata la care sunt oferite depozitele în EURO în suma comparabila de cãtre fiecare dintre ele la ora 11 a.m. aproximativ, ora Bruxelles, în Data Reprogramata cãtre bãncile principale din piaţa interbancara a zonei euro pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa. Dacã sunt furnizate cel puţin doua cotaţii, rata pentru acea Data Reprogramata va fi media aritmetica a celor doua cotaţii.
Dacã în urma solicitãrii sunt furnizate mai puţin de doua cotaţii, rata pentru acea Data Reprogramata va fi media aritmetica a ratelor cotate de bãncile importante din zona euro, alese de Banca, la ora 11.00 a.m. aproximativ, ora Bruxelles, în ziua ce cade cu doua (2) Zile Lucrãtoare Relevante dupã Data Reprogramata, pentru împrumuturi în EURO în suma comparabila cãtre Bãncile Europene principale pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa.
În sensul definiţiilor menţionate anterior:
(a) Toate procentele ce rezulta din oricare dintre calcule la care s-a fãcut referire în aceasta Anexa vor fi rotunjite, dacã este necesar, la cea mai apropiatã suta de miimi dintr-un punct procentual, jumataţile fiind rotunjite în plus.
(b) Banca îl va informa fãrã întârziere pe Împrumutat în legatura cu cotaţiile primite de aceasta.
(c) În cazul în care vreuna din prevederile anterioare devine neconforma cu prevederile adoptate sub egida Federaţiei Bancare Europene sau a Asociaţiei Internaţionale a Dealerilor de Schimb Valutar, Banca poate, dupã notificarea Împrumutatului, sa amendeze prevederile pentru a le alinia cu prevederile acestor foruri.

Anexa C

Model de cerere de tragere


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cerere de tragere Transa nr: Data:... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Va rugãm sa dati curs
urmãtoarei trageri: ┌─────────────┐ ┌─────────────────────────────────────┐
│ │ │ Rezervat pentru BEI │
Nume împrumut(*) │Proiect de │ │ │
│Reabilitare │ │ │
│a I │ │ │
│Drumurilor- │ │ │
│etapa VI │ │ │
└─────────────┘ │ │
┌─────────────┐ │ ┌─────────────┐│
Data semnãrii(*): │ │ │ Valoarea creditului: │ 450.000.000 ││
└─────────────┘ │ └─────────────┘│
Numãrul de ┌─────────────┐ │ Valoarea tragerilor ┌─────────────┐│
referinta: └─────────────┘ │ la zi: └─────────────┘│
│ │
Numãrul tragerii: ┌─────────────┐ │ Soldul tragerilor: ┌─────────────┐│
└─────────────┘ │ └─────────────┘│
Propunerea datei de ┌─────────────┐ │ Data limita de ┌─────────────┐│
tragere: └─────────────┘ │ tragere: │28 februarie ││
│ │2010 ││
│ └─────────────┘│
Cererea totalã ┌─────────────┐ │ Numãrul maxim de ┌─────────────┐│
(moneda │ │ │ trageri: │ 10.000.000 ││
contractului): └─────────────┘ │ └─────────────┘│
│ Valoarea minima │
│ a Transei: │
│ │
Tragerea se va face ┌─────────────┐ │ Alocare totalã la ┌─────────────┐│
astfel: └─────────────┘ │ data: └─────────────┘│
│ │
Moneda ┌─────────────┐ │ Condiţii precedente: ┌─────────────┐│
(Articolul 1.03) │Euro │ │ └─────────────┘│
└─────────────┘ │ │
Suma │ │
│ │
Baza Ratei dobânzii ┌─────────────┐ │ │
Rata dobânzii/ │ │ │ │
Marja dobânzii │ │ │ │
(Articolul 3.01) │ │ │ │
Frecventa dobânzii │ │ │ │
(Articolul 3.01) │Semestrial │ │ │
└─────────────┘ │ │
│ │
Rambursarea ┌─────────────┐ │ │
(Articolul 4.01) │Semestrial │ │ │
└─────────────┘ │ │
Datele de plata ┌─────────────┐ │ │
(Articolul 5.01) │15 iunie şi │ │ │
│15 decembrie │ │ │
└─────────────┘ │ │
Data primei ┌─────────────┐ │ │
rambursãri │15.06.2012 │ │ │
└─────────────┘ │ │
Data ultimei ┌─────────────┐ │ │
rambursãri │15.12.2026 │ │ │
└─────────────┘ └─────────────────────────────────────┘



Contul <Împrumutatului> <CNADNR> ce va fi creditat:

Nr. cont:

Numele şi adresa Bãncii:

Va rugãm transmiteţi informaţiile relevante pentru cerere la:

Persoana autorizata şi semnatura Împrumutatului:


ANEXA D

Forma Certificatului de la Împrumutat [Articolul 1.04B (c)]

Cãtre: Banca Europeanã de Investiţii

Din partea: Ministerul Finanţelor Publice
Str. Apolodor, nr. 17, sector 5
RO-70060 Bucureşti
ROMÂNIA

[Data]

Stimaţi domni,

Subiect: Proiect de reabilitare a drumurilor - etapa VI

Contract de Finanţare între România şi Banca Europeanã de
Investiţii şi Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri
Naţionale din România, din data </> 2006 (denumit în continuare
"Contract de Finanţare"), ref. nr. ......

Termenii definiţi în Contractul de Finanţare au aceeaşi semnificaţie atunci când sunt utilizaţi în prezenta scrisoare:
În conformitate cu Articolul 1.04 al Contractului de Finanţare, va certificam prin prezenta urmãtoarele:

(i) nu a fost efectuatã nici o schimbare relevanta la nici un aspect al Proiectului pentru care CNADNR este obligat sa raporteze în conformitate cu Articolul 8.01, cu excepţia celor comunicate anterior de cãtre CNADNR;
(îi) exista fonduri suficiente disponibile pentru a asigura finalizarea şi implementarea la timp a Proiectului în conformitate cu Anexa A; şi
(iii) nici un eveniment dintre cele menţionate la Articolul 4.03A sau Articolul 10.01 nu s-a produs.

Cu deosebita stima,

Pentru şi în numele

României

Anexa E

ROMÂNIA - REABILITAREA DRUMURILOR VI

Tabel de amortizare


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data scadenta Sumele ce trebuie plãtite
pentru rambursarea ratelor exprimate ca proporţie din împrumut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 15 iunie 2012 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. 15 decembrie 2012 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. 15 iunie 2013 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. 15 decembrie 2013 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. 15 iunie 2014 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. 15 decembrie 2014 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. 15 iunie 2015 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. 15 decembrie 2015 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. 15 iunie 2016 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. 15 decembrie 2016 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. 15 iunie 2017 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. 15 decembrie 2017 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. 15 iunie 2018 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. 15 decembrie 2018 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. 15 iunie 2019 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. 15 decembrie 2019 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. 15 iunie 2020 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. 15 decembrie 2020 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. 15 iunie 2021 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. 15 decembrie 2021 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. 15 iunie 2022 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. 15 decembrie 2022 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. 15 iunie 2023 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. 15 decembrie 2023 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. 15 iunie 2024 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. 15 decembrie 2024 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. 15 iunie 2025 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. 15 decembrie 2025 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. 15 iunie 2026 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. 15 decembrie 2026 1/30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016