Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 70 din 29 decembrie 1998  privind ratificarea Protocolului aditional nr. 7 la Acordul central european de comert liber, semnat la Praga la 10 decembrie 1998, precum si pentru rectificarea versiunii in limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din protocol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 70 din 29 decembrie 1998 privind ratificarea Protocolului aditional nr. 7 la Acordul central european de comert liber, semnat la Praga la 10 decembrie 1998, precum si pentru rectificarea versiunii in limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din protocol

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 518 din 30 decembrie 1998

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
Se ratifica Protocolul adiţional nr. 7 la Acordul central european de comerţ liber, semnat la Praga la 10 decembrie 1998, prezentat în anexa nr. 1.
ART. 2
Versiunea în limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din Protocolul nr. 7 la Acordul central european de comerţ liber se rectifica conform textului prezentat în anexa nr. 2.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE


Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei
şi comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Elena Zamfirescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1

PROTOCOLUL ADIŢIONAL Nr. 7
la Acordul central european de comerţ liber*)


Reprezentanţii Republicii Cehe, Republicii Ungare, Republicii Polonia, României, Republicii Slovace şi Republicii Slovenia,
având în vedere Declaraţia primilor-miniştri din data de 11 septembrie 1998 de la Praga,
recunoscând ca acest protocol adiţional şi, îndeosebi, amendarea regulilor de origine a mãrfurilor vor permite un cumul mai larg de origine şi vor promova, totodatã, dezvoltarea relaţiilor comerciale reciproc avantajoase între ele şi vor contribui la procesul de integrare în Europa,
conform prevederilor art. 34, 35, 37 şi 39 ale Acordului central european de comerţ liber,
au decis urmãtoarele:

ART. 1
Prevederile din anexa la acest protocol vor înlocui prevederile corespunzãtoare ale Protocolului nr. 7 al Acordului central european de comerţ liber.
ART. 2
Acest protocol adiţional va constitui parte integrantã a Acordului central european de comerţ liber.
ART. 3
1. Acest protocol adiţional va intra în vigoare în a treizecea zi de la data primirii de cãtre statul depozitar a ultimei notificãri a pãrţilor la Acordul central european de comerţ liber privind încheierea procedurilor necesare în acest scop.
2. Statul depozitar va notifica tuturor pãrţilor încheierea procedurilor necesare pentru intrarea în vigoare a acestui protocol adiţional.
3. Dacã acest protocol adiţional nu va intra în vigoare pana la data de 1 ianuarie 1999, atunci va fi aplicat, în mod provizoriu, de la aceasta data. Totuşi, dacã o parte nu poate sa îl aplice de la data de 1 ianuarie 1999, ea va informa celelalte pãrţi despre acest lucru cat mai curând posibil, dar nu mai târziu de 21 decembrie 1998. În relaţia cu acea parte, acest protocol adiţional va fi aplicat în cea de-a zecea zi de la data primirii de cãtre celelalte pãrţi a notificãrii privind încheierea de cãtre acea parte a procedurilor interne necesare pentru aplicarea acestui protocol adiţional.
ART. 4
Pãrţile la Acordul central european de comerţ liber iau în considerare Declaraţia Republicii Bulgaria, anexatã la acest protocol adiţional.
Fata de cele de mai sus, plenipotenţiarii subsemnati, fiind deplin autorizaţi în acest scop, au semnat acest protocol adiţional.
Semnat la Praga la 10 decembrie 1998, într-un singur exemplar original, în limba engleza, care va fi depus la Guvernul Republicii Polonia. Acesta va transmite copii autentificate de pe acest protocol adiţional tuturor pãrţilor la Acordul central european de comerţ liber.

Republica Ceha Romani
Republica Ungara Republica Slovaca
Republica Polonia Republica Slovenia
---------------
*) Traducere,


DECLARAŢIA
Republicii Bulgaria


Republica Bulgaria, în conformitate cu prevederile art. 2 din Acordul de aderare a Republicii Bulgaria la Acordul central european de comerţ liber, declara prin prezenta ca accepta Protocolul adiţional nr. 7 la Acordul central european de comerţ liber şi îl va aplica de la data intrãrii în vigoare a Acordului de aderare a Republicii Bulgaria la Acordul central european de comerţ liber.
Semnatã la Praga la 10 decembrie 1998.

Republica Bulgaria


ANEXA 1
--------
la Protocolul adiţional nr. 7
-----------------------------

Protocolul nr. 7 la Acordul central european de comerţ liber privind definirea notiunii produse originare şi metodele de cooperare administrativã se amendeaza dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 litera i) se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"i) valoarea adãugatã va fi consideratã preţul de uzina al produselor, din care se scade valoarea în vama a fiecãruia dintre materialele încorporate care sunt originare din celelalte tari la care se face referire la art. 4 sau, acolo unde valoarea în vama nu este cunoscutã ori nu poate fi stabilitã, ea va fi înlocuitã cu primul preţ verificabil, plãtit pentru produse în statele-pãrţi;"
2. Articolul 3 se abroga.
3. Articolul 4 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 4
Cumulul de origine
1. Sub rezerva prevederilor art. 2, produsele vor fi considerate ca originare dintr-un stat-parte, dacã aceste produse sunt obţinute acolo, incorporand materiale originare din Uniunea Europeanã, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, România, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Islanda, Norvegia, Elvetia (inclusiv Liechtenstein)*) sau Turcia, în conformitate cu prevederile protocolului de origine, anexa la acordurile dintre partea respectiva şi fiecare dintre aceste tari, cu condiţia ca materialele respective sa fi suferit prelucrari sau transformãri în aceasta parte, care sa le depãşeascã pe cele prevãzute la art. 7 din acest protocol. Nu este necesar ca aceste materiale sa fi suferit prelucrari sau transformãri suficiente.
2. În cazul în care prelucrarile sau transformãrile suferite într-un stat-parte nu depãşesc operaţiunile menţionate la art. 7, produsul obţinut va fi considerat originar din acest stat-parte numai în cazul în care valoarea adãugatã acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare dintre ţãrile prevãzute la paragraful 1. În caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele originare cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricare în acest stat-parte.
3. Produsele originare din una dintre ţãrile la care se face referire la paragraful 1, care nu au suferit prelucrari sau transformãri într-un stat-parte, îşi pãstreazã originea, dacã sunt exportate într-una dintre aceste tari.
4. Cumulul prevãzut la acest articol poate fi aplicat numai materialelor şi produselor care au dobândit statutul de originar în urma aplicãrii de reguli de origine identice cu cele prevãzute în acest protocol."
4. Articolul 12 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 12
Principiul teritorialitatii
1. Condiţiile stabilite la titlul II privind dobândirea statutului de produs originar trebuie sa fie îndeplinite în orice moment, fãrã întrerupere, în statele-pãrţi, cu excepţia prevederilor art. 4 şi ale paragrafului 3 al acestui articol.
2. Atunci când mãrfurile originare exportate dintr-un stat-parte într-o alta ţara sunt returnate, acestea trebuie sa fie considerate, cu excepţia prevederilor art. 4, ca neoriginare, dacã nu se demonstreaza autoritãţilor vamale ca:
a) mãrfurile returnate sunt aceleaşi cu cele exportate; şi
b) ele nu au suferit nici o operaţiune peste cea necesarã pãstrãrii lor în aceeaşi stare în timp ce s-au aflat în acea ţara sau când au fost exportate.
3. Dobândirea statutului de produs originar în conformitate cu condiţiile stipulate la titlul II nu va fi afectatã de prelucrarile sau de transformãrile efectuate în afarã statelor-pãrţi asupra materialelor exportate dintr-un stat-parte şi reimportate ulterior acolo, cu condiţia ca:
a) materialele respective sa fie obţinute în întregime într-un stat-parte sau acestea sa fi suferit, anterior efectuãrii exportului, prelucrari sau transformãri peste operaţiunile insuficiente enumerate la art. 7; şi
b) sa se poatã demonstra autoritãţilor vamale ca:
i (i) mãrfurile reimportate au fost obţinute prin prelucrarea sau transformarea materialelor exportate; şi
(ii) valoarea adãugatã totalã dobandita în afarã statelor-pãrţi prin aplicarea prevederilor acestui articol sa nu depãşeascã 10% din preţul de uzina al produsului final pentru care statutul de originar este solicitat.
4. În scopul aplicãrii paragrafului 3, condiţiile necesare dobândirii statutului de originar stipulate la titlul II nu se aplica prelucrarilor sau transformãrilor efectuate în afarã statelor-pãrţi. Cu toate acestea, în lista cuprinsã în anexa nr. II, acolo unde în determinarea statutului de originar al produsului finit se aplica o regula ce stipuleazã o valoare maxima pentru toate materialele neoriginare încorporate, valoarea totalã a materialelor neoriginare încorporate pe teritoriul partii în cauza, luatã împreunã cu valoarea adãugatã totalã dobandita în afarã statului-parte respectiv prin aplicarea prevederilor acestui articol, nu trebuie sa depãşeascã procentajul stipulat.
5. În scopul aplicãrii prevederilor paragrafelor 3 şi 4, prin valoarea adãugatã totalã se înţelege toate costurile care apar în afarã statelor-pãrţi, inclusiv valoarea materialelor încorporate acolo.
6. Prevederile paragrafelor 3 şi 4 nu se aplica produselor care nu îndeplinesc condiţiile stipulate în lista cuprinsã în anexa nr. II sau care sunt considerate suficient prelucrate sau transformate, cu aplicarea tolerantei generale prevãzute la art. 6 paragraful 2.
7. Prevederile paragrafelor 3 şi 4 nu se aplica produselor încadrate la cap. 50-63 ale Sistemului armonizat.
8. Prelucrarile sau transformãrile de tipul celor prevãzute în acest articol sunt realizate conform regimului de perfecţionare pasiva sau aranjamentelor similare."
5. La articolul 15 paragraful 6 ultimul alineat, data de 31 decembrie 1998 este înlocuitã cu data de 31 decembrie 2000.
6. La articolul 26, menţiunea C2/CP3 se înlocuieşte cu menţiunea CN22/CN23.
7. La anexa nr. I (nota 5.2), între cuvintele filamente artificiale şi fibre sintetice discontinue de polipropilena se adauga cuvintele filamente conductoare electrice.
8. La anexa nr. I (nota 5.2), exemplul al cincilea (Un covor plusat... privind greutatea) va fi eliminat.
9. La anexa nr. II, între regulile pentru poziţiile SA 2202 şi SA 2208 se adauga urmãtoarea regula:

---------------
*) Principatul Liechtenstein are uniune vamalã cu Elvetia şi este parte contractantã la Acordul privind spaţiul economic european.



"Poziţia SA Descrierea Prelucrare sau transformare aplicatã
nr. mãrfurilor materialelor neoriginale şi care conferã
caracterul de produs originar
-------------------------------------------------------------------------------
(1) (2) (3) sau (4)
-------------------------------------------------------------------------------
2207 Alcool etilic nedenaturat cu o Fabricare la care:
concentraţie de alcool, deter- - materialele folosite sa nu fie
minata în funcţie de volum, de încadrate la poziţiile
80% vol. sau peste; alcool 22.07 şi 22.08"
etilic şi alte rachiuri
denaturate, de orice concentraţie
-------------------------------------------------------------------------------

10. La anexa nr. II regula pentru capitolul 57 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
-------------------------------------------------------------------------------
(1) (2) (3) (4)
-------------------------------------------------------------------------------
Capitolul Covoare şi alte acoperitoare
57 de podea, din materiale textile:
- din pasla tesuta la rãzboi Fabricare din^1):
- fibre naturale; sau
- substanţe chimice sau
paste textile
Totuşi:
- firele de filamente
de polipropilena de
la poziţia nr. 5402;
- fibrele discontinue de
polipropilena de la
poziţiile nr. 55.03
sau 55.06;
- cablurile de filamente
de polipropilena de la
poziţia nr. 55.01,
al cãror titru este,
pentru fiecare fibra
sau filament constitu-
tiv, în toate cazurile,
de mai puţin de 9
decitex, pot fi utilizate,
cu condiţia ca valoarea
lor sa nu depãşeascã 40%
din preţul de uzina
al produsului;
- tesatura de iuta poate
fi folositã drept
captuseala
- din alte pasle Fabricare din^1):
- fibre naturale necar-
date, nepieptanate
sau altfel prelucrate
pentru filatura; sau
- substanţe chimice
sau paste textile
- altele Fabricare din^1):
- fire de nuca de cocos
sau de iuta^2);
- fire de filamente
sintetice sau
artificiale;
- fibre naturale; sau
- fibre sintetice sau
artificiale discontinue,
necardate sau nepieptanate
ori altfel prelucrate
pentru filatura:
- tesatura de iuta poate
fi folositã drept
captuseala"
-------------------------------------------------------------------------------

-----------------
^1) Condiţiile speciale aplicabile produselor dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductivã 5.
^2) Utilizarea tesaturii de iuta este autorizata de la data de 1 iulie 2000.

11. La anexa nr. II, regula pentru poziţia SA 7006 va avea urmãtorul cuprins:




(1) (2) (3) (4)
-------------------------------------------------------------------------------
"7006 Sticla de la poziţiile nr. 70.03,
70.04 şi 70.05, curbata, bizotata,
gravata, perforata, emailata sau
altfel prelucrata, dar neinramata
şi necombinata cu alte materiale:
- geam plan acoperit cu un film Fabricare din materiale
subtire dielectric şi metalic, (substraturi) de la
în conformitate cu standardele poziţia nr. 70.06
SEMII*
- altele Fabricare din materiale
de la poziţia nr. 70.01"
--------------------------------------------------------------------------------

-----------------
*) SEMII - Institutul de Echipamente Semiconductoare şi Materiale (Semiconductor Equipment and Materials Institute Incorporated).

12. La anexa nr. II, regula pentru poziţia SA 7601 va avea urmãtorul cuprins:




(1) (2) (3) (4)
-------------------------------------------------------------------------------
"7601 Aluminiu sub forma bruta Fabricare în care:
- toate materialele folo-
site sunt încadrate la o
poziţie diferita de cea a
produsului; şi
- valoarea tuturor mate-
rialelor folosite sa nu
depãşeascã 50% din
preţul de uzina al pro-
dusului;
sau
Fabricare prin tratament
termic sau electrolitic
din aluminiu nealiat sau
deşeuri de aluminiu"
-------------------------------------------------------------------------------


13. În anexa nr. IV, versiunea slovena şi versiunea ungara ale declaraţiei pe factura a exportatorului vor avea urmãtorul cuprins:
"Versiunea slovena
------------------
Izvoznik blaga, zajetega s tem dokumentom (pooblastilo carinskih organov st. ........) izjavlja, da, razen ce ni drugace jasno navedeno, ima to blago preferencialno ............... poreklo.
Versiunea ungara
-----------------
A jelem okmanyban szereplo aruk exportore (vamfelhatalmazasi szam ......) kijelentem, hogy eltero jelzes hianyaban az aruk kedvezmenyes ....... szarmazasuak."


ANEXA 2

Versiunea în limba romana a paragrafului 6 al articolului 15 din protocolul menţionat la art. 2 din ordonanta de urgenta va avea urmãtorul cuprins:
"6. Sub rezerva prevederilor paragrafului 1, un stat-parte poate aplica aranjamente de "drawback" sau de exceptare de la plata taxelor vamale sau a taxelor cu efect echivalent, aplicabile materialelor utilizate pentru fabricarea produselor originare, cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) pentru produsele incluse în cap. 25-49 şi 64-97 ale Sistemului armonizat se va retine o impunere de 5% din valoarea în vama sau din taxa vamalã în vigoare în România, dacã aceasta este mai mica;
b) pentru produsele incluse în cap. 50-63 ale Sistemului armonizat se va retine o impunere de 10% din valoarea în vama sau din taxa vamalã în vigoare în România, dacã aceasta este mai mica.
Prevederile acestui paragraf se aplica pana la data de 31 decembrie 2000 şi pot fi reexaminate de comun acord."

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016