Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 7 din 30 martie 1998  privind preturile si tarifele produselor si serviciilor care se executa sau se presteaza in tara in cadrul activitatilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special sau al regiilor autonome, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 7 din 30 martie 1998 privind preturile si tarifele produselor si serviciilor care se executa sau se presteaza in tara in cadrul activitatilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special sau al regiilor autonome, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 2 aprilie 1998
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
Produsele şi serviciile care se executa sau se presteazã în ţara în cadrul activitãţilor cu caracter de monopol natural, al celor supuse prin lege unui regim special sau al regiilor autonome şi ale cãror preţuri sau tarife se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei sunt prevãzute în anexa care face parte din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
(1) Preţurile şi tarifele produselor şi serviciilor prevãzute la art. 1 se pot ajusta periodic, pe baza avizului Oficiului Concurentei, cu informarea prealabilã a Guvernului, în limitele preţului nominal rezultat din aplicarea, la preţul iniţial, a modificãrii parametrului de ajustare pentru fiecare produs sau serviciu.
(2) În cazurile în care, pe baza analizei situaţiei financiare a producãtorilor sau a prestatorilor, a influentelor reale în costuri şi a avantajului cuvenit consumatorilor, Oficiul Concurentei avizeazã preţuri sau tarife mai mici decât nivelul nominal rezultat din aplicarea la preţul iniţial a modificãrii parametrului de ajustare, diferenţa nu se va lua în calcul la ajustarile ulterioare. În avizul Oficiului Concurentei se va mentiona, pe lângã preţul dau tariful ajustat, şi nivelul parametrului existent la data respectiva, fata de care se va determina modificarea parametrului respectiv la ajustarea ulterioara.
(3) Pentru energia electrica, energia termica şi serviciile internaţionale de telefoane şi de posta, ajustarea preţurilor şi tarifelor se va face pe baza cursului mediu de schimb al leului fata de dolarul S.U.A. pe primele 20 de zile ale lunii în care se solicita ajustarea, calculul pe baza datelor comunicate de Banca Nationala a României.
(4) Pentru celelalte produse şi servicii prevãzute în anexa la prezenta ordonanta de urgenta, preţurile şi tarifele se ajusteaza pe baza ultimului indice al preţurilor de consum publicat de Comisia Nationala pentru Statistica.
ART. 3
(1) Cererile de ajustare a preţurilor şi tarifelor pot fi depuse de cãtre producãtorii şi prestatorii de produse şi servicii, atunci când parametrul de ajustare prevãzut la art. 2 alin. (3) sau (4) se modifica cu cel puţin 5% fata de nivelul existent la data precedentei ajustari, la Oficiul Concurentei, care va formula un aviz motivat de acceptare sau de corectare a modificãrii solicitate.
(2) Cota minima de variatie prevãzutã la alineatul precedent poate fi modificatã prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia ratei inflaţiei.
(3) În cazuri deosebite, cum sunt restructurarea regiilor autonome, modificarea structuralã a costurilor şi a condiţiilor de producţie, Oficiul Concurentei poate sa analizeze, la solicitarea producãtorilor şi a prestatorilor ori din proprie initiativa, nivelul costurilor, al preţurilor şi al tarifelor la produsele şi serviciile prevãzute în anexa şi sa propunã Guvernului modificarea acestora.
ART. 4
(1) În cazul producãtorilor sau prestatorilor cuprinşi în programe de dezvoltare şi reabilitare a unitãţilor, pentru care Guvernul a stabilit, pentru perioade determinate, la unele dintre produsele şi serviciile prevãzute la art. 1, reguli sau formule de ajustare, altele decât cele prevãzute la art. 2, nivelurile concrete ale preţurilor şi tarifelor se vor stabili cu avizul Oficiului Concurentei, pe baza regulilor respective.
(2) Preţurile şi tarifele produselor şi serviciilor, altele decât cele prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, pentru care prin legi speciale se instituie avizul Oficiului Concurentei, se stabilesc şi pot fi ajustate conform art. 2 din prezenta ordonanta de urgenta, pe baza ultimului indice al preţurilor de consum publicat de Comisia Nationala pentru Statistica, dacã prin legile respective nu se prevede altfel.
ART. 5
(1) Nerespectarea de cãtre agenţii economici a prevederilor art. 2, practicarea altor preţuri sau tarife decât cele avizate sau fãrã avizul Oficiului Concurentei, precum şi prezentarea de date eronate la fundamentarea cererii de ajustare a preţurilor şi tarifelor constituie contravenţie, dacã fapta nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa fie consideratã, potrivit legii penale, infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei. Sumele încasate necuvenit ca urmare a sãvârşirii contravenţiei se confisca, iar preţurile şi tarifele practicate greşit se corecteaza. Nivelul amenzilor va fi actualizat prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de nivelul inflaţiei.
(2) Aplicarea sancţiunilor pentru faptele de încãlcare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta se prescrie în termen de 3 ani de la data sãvârşirii faptei.
(3) În cazul confiscãrii sumelor încasate necuvenit se aplica dispoziţiile <>art. 15 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 65/1994 .
(4) Contravenţiile se constata şi se sancţioneazã de cãtre persoanele împuternicite în acest scop de cãtre Oficiul Concurentei, care vor aplica amenda şi vor dispune vãrsarea la bugetul de stat a sumelor încasate necuvenit ca urmare a sãvârşirii contravenţiei. Contravenţiilor constatate nu li se aplica dispoziţiile <>art. 25 şi 26 din Legea nr. 32/1968 .
(5) Impotriva procesului-verbal de constatare şi de aplicare a sancţiunilor dispuse se poate face plângere în condiţiile prevãzute la <>art. 31 din Legea nr. 32/1968 , astfel cum a fost modificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 65/1994 .
ART. 6
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga:
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/1997 privind produsele şi serviciile regiilor autonome, ale activitãţilor cu caracter de monopol natural, precum şi ale activitãţilor economice supuse unui regim special pentru care preţurile şi tarifele se vor stabili cu avizul Oficiului Concurentei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 27 februarie 1997, aprobatã prin <>Legea nr. 69/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 77 din 29 aprilie 1997;
- articolul 10 din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/1997 privind acordarea unui ajutor pentru plata cheltuielilor suplimentare, determinate de creşterea consumului de energie termica în lunile sezonului rece şi de majorarea preţului acesteia, pentru unele categorii ale populaţiei, precum şi modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 3/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 302 din 5 noiembrie 1997;
- articolul 10 din <>Legea nr. 31/1996 privind regimul monopolului de stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 13 mai 1996;
- orice alta dispoziţie contrarã.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
----------------
Şeful Oficiului Concurentei,
Mihu Miron Biji

Ministru de stat,
ministrul industriei şi comerţului,
Mircea Ciumara

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul reformei,
preşedintele Consiliului
pentru Reforma,
Ilie Serbanescu

Ministrul comunicaţiilor,
Sorin Pantis

Ministru delegat
pe lângã primul-ministru
pentru coordonarea Secretariatului
General al Guvernului şi a Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Remus Opris


ANEXA 1


LISTA
produselor şi serviciilor ale cãror preţuri şi tarife se stabilesc cu avizul Oficiului Concurentei


Periodicitatea Parametrii
ajustarii de ajustare
--------------------------------------------------------------------------------
- Energie electrica lunar cursul de schimb valutar
- Energie termica lunar cursul de schimb valutar
- Transport pe calea feratã - lunar indicele preţurilor de
deservire generalã (exclusiv consum
servicii auxiliare şi transport
internaţional)
- Transport fluvial în Delta Dunãrii lunar indicele preţurilor de
şi pe rutele Orşova - Moldova Noua, consum
Brãila - Hârşova şi Galaţi - Grindu,
pentru locuitorii zonei
- Transport urban de cãlãtori cu lunar indicele preţurilor de
autobuzul, troleibuzul, tramvaiul consum
şi metroul
- Servicii poştale de baza:
* interne trimestrial indicele preţurilor de
consum
* internaţionale lunar cursul de schimb valutar
- Servicii telefonice de baza:
* interne trimestrial indicele preţurilor de
consum
* internaţionale lunar cursul de schimb valutar
- Apa bruta lunar indicele preţurilor de
consum
- Apa potabilã şi canalizare lunar indicele preţurilor de
consum
- Servicii efectuate de Ministerul de lunar indicele preţurilor de
Interne (paşapoarte, cãrţi de iden- consum
titate şi permise de conducere auto)
- Medicamente de uz uman din producţie lunar indicele preţurilor de
interna consum
--------------------------------------------------------------------------------

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016