Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 13 septembrie 2006  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 13 septembrie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 788 din 18 septembrie 2006
ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 13 septembrie 2006
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 788 din 18 septembrie 2006

Reformarea sistemului public de pensii, obiectiv cuprins în cap. 7 "Politica de protecţie socialã" din Programul de guvernare 2005-2008, necesita adoptarea de mãsuri imediate pentru întãrirea capacitãţii instituţionale şi de conducere a sistemului public de pensii, reglementat de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin crearea autonomiei decizionale şi de conducere a Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale (CNPAS).
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se preconizeaza mãsura ca funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al CNPAS sa fie ocupatã de preşedintele CNPAS, eliminandu-se posibilitatea ca acesta sa detina şi funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
În considerarea faptului ca neadoptarea în regim de urgenta a acestei mãsuri ar conduce la imposibilitatea realizãrii sarcinii stabilite de Guvern privind reducerea numãrului de secretari de stat din ministere,
având în vedere imposibilitatea încasãrii pensiilor, începând cu luna septembrie 2006, de cãtre circa 300.000 pensionari, în conturile deschise la Societatea Comercialã "Banc Post" - S.A., ca urmare a rezilierii unilaterale de cãtre banca a Convenţiei referitoare la plata acestor drepturi, situaţie ce genereazã un impact negativ deosebit, financiar şi social, în rândul unui numãr mare de pensionari,
în scopul asigurãrii cadrului concurential privind diversificarea modalitãţilor de plata a pensiilor, cu respectarea reglementãrilor din <>Legea concurentei nr. 21/1996 , republicatã, reglementãri conforme cu art. 49 şi cu art. 81-82 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene, precum şi cu Regulamentul CEE nr. 1/2003,
având în vedere şi necesitatea realizãrii transferului pensiilor în alte tari, în aplicarea Regulamentului Consiliului 71/1408/CEE din 14 iunie 1971 referitor la aplicarea regimurilor de securitate socialã salariaţilor, lucrãtorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplaseaza în interiorul Comunitãţii, precum şi a obligaţiilor asumate de România, în calitate de viitor stat membru al Uniunii Europene,
luând în considerare ca situaţiile expuse mai sus constituie situaţii extraordinare, ce vizeazã elemente de interes public, se impune adoptarea de mãsuri imediate pentru instituirea cadrului legal necesar soluţionãrii acestora.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. I
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 90 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90. - (1) Plata pensiei se face lunar.
(2) Pensia se plãteşte personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procura specialã sau reprezentantului legal al acestuia, în funcţie de opţiune, prin mandat poştal, cont curent sau cont de card, în condiţiile negociate prin convenţiile încheiate de CNPAS cu Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., respectiv cu bãnci.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica şi în cazul altor drepturi bãneşti care se stabilesc şi se plãtesc de cãtre casele teritoriale de pensii, potrivit legii.
(4) Casele teritoriale de pensii transmit lunar la domiciliul beneficiarilor din România, prin Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., taloanele de plata a drepturilor prevãzute la alin. (2) şi (3), indiferent de modalitatea de plata pentru care s-a optat.
(5) Cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor prevãzute la alin. (2) şi (3), precum şi cele pentru transmiterea taloanelor de plata la domiciliul beneficiarilor din România se suporta din bugetele din care se finanţeazã drepturile respective.
(6) Cheltuielile pentru transmiterea şi achitarea drepturilor prevãzute la alin. (2) şi (3), precum şi cele pentru transmiterea taloanelor de plata la domiciliul beneficiarilor din România, prin Compania Nationala «Posta Romana» - S.A., se suporta din bugetele din care se finanţeazã drepturile respective şi se determina dupã cum urmeazã:
a) prin aplicarea unui coeficient negociabil, ce nu poate depãşi 1,3% din valoarea sumelor virate, în situaţia în care achitarea drepturilor se efectueazã la domiciliul beneficiarilor;
b) prin plata unor sume care se negociaza pe baza tarifelor poştale, în situaţia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plãţilor în cont curent sau cont de card şi cãrora li se transmite la domiciliu numai talonul de plata.
(7) În situaţia în care beneficiarii au optat pentru plata drepturilor bãneşti în cont curent sau cont de card, casele teritoriale de pensii efectueazã plata acestor drepturi la banca pentru care s-a optat.
(8) În aplicarea prevederilor alin. (7) se poate achitã un comision bancar, negociabil, ce nu poate depãşi 0,15% din sumele virate şi care se suporta din bugetul din care se finanţeazã drepturile respective.
(9) Beneficiarii drepturilor bãneşti prevãzute la alin. (2) şi/sau la alin. (3), stabilite de casele teritoriale de pensii, care nu au domiciliul în România, pot opta pentru transferul în strãinãtate al acestor drepturi, în condiţiile legii.
(10) Cheltuielile generate de transferul în strãinãtate al drepturilor bãneşti prevãzute la alin. (2) şi/sau la alin. (3), inclusiv cele legate de schimbul valutar, se suporta de cãtre beneficiari, cu excepţia situaţiilor în care prevederile instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte dispun altfel.
(11) Cheltuielile prevãzute la alin. (10) se deduc de cãtre bãnci din sumele cuvenite titularilor.
(12) Prevederile alin. (6) se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2007.
(13) Procedurile referitoare la efectuarea de cãtre casele teritoriale de pensii a plãţii drepturilor bãneşti se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPAS."
2. Dupã articolul 92 se introduce un nou articol, articolul 92^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 92^1. - Plata pensiei se suspenda şi în cazul în care taloanele de plata au fost returnate la casa teritorialã de pensii. Suspendarea opereazã începând cu luna urmãtoare celei de-a treia luni consecutive de returnare a taloanelor."
3. Dupã articolul 93 se introduc doua noi articole, articolele 93^1 şi 93^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 93^1. - Reluarea în plata a pensiilor suspendate conform art. 92^1 se efectueazã, la cerere, începând cu luna urmãtoare depunerii acesteia. Odatã cu reluarea în plata se achitã şi pensiile restante, cuvenite şi neîncasate, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Art. 93^2. - Prevederile art. 92^1 şi 93^1 se aplica şi altor drepturi bãneşti care se stabilesc şi se plãtesc de cãtre casele teritoriale de pensii, potrivit legii."
4. Alineatul (2) al articolului 140 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Preşedintele CNPAS este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Preşedintele CNPAS îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie."
5. Dupã alineatul (2) al articolului 140 se introduc doua noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Preşedintele exercita o funcţie asimilatã funcţiilor de demnitate publica.
(2^2) Preşedintele are rang de secretar de stat şi este salarizat la nivelul prevãzut de lege pentru aceasta funcţie."
6. Alineatul (8) al articolului 140 va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Pe durata exercitãrii mandatului, preşedintele şi membrii consiliului de administraţie pot fi revocaţi de cãtre cei care i-au numit, respectiv desemnat."
7. Alineatul (9) al articolului 140 va avea urmãtorul cuprins:
"(9) În cazul încetãrii mandatului, ca urmare a revocãrii, a demisiei sau a decesului, vor fi numite, respectiv desemnate, alte persoane pana la expirarea duratei mandatului iniţial."
8. Alineatul (3) al articolului 193 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele rezultate ca urmare a aplicãrii prevederilor alin. (1) şi (2) constituie venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat."
ART. II
Pentru anul 2006, aplicarea prevederilor <>art. 90 alin. (4) din Legea nr. 19/2000 , astfel cum au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, nu majoreazã sumele reprezentând taxe poştale, stabilite sau, dupã caz, calculate conform dispoziţiilor <>Legii bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2006 nr. 380/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii bugetului de stat pe anul 2006 nr. 379/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. III
Se autorizeaza ordonatorul principal de credite sa introducã, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor art. I pct. 5 din prezenta ordonanta de urgenta, în structura bugetului asigurãrilor sociale de stat aprobat pe anul 2006, precum şi în anexele la acesta, cu încadrarea în cheltuielile de personal şi în numãrul maxim de posturi.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Mihai Constantin Seitan,
secretar de stat

Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informatiei,
Zsolt Nagy

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucureşti, 13 septembrie 2006.
Nr. 69.
-----------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016