Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 1 noiembrie 1997  privind acordarea unui ajutor pentru plata cheltuielilor suplimentare, determinate de cresterea consumului de energie termica in lunile sezonului rece si de majorarea pretului acesteia, pentru unele categorii ale populatiei, precum si modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 69 din 1 noiembrie 1997 privind acordarea unui ajutor pentru plata cheltuielilor suplimentare, determinate de cresterea consumului de energie termica in lunile sezonului rece si de majorarea pretului acesteia, pentru unele categorii ale populatiei, precum si modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/1997

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 5 noiembrie 1997
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
(1) În vederea sprijinirii familiilor cu venituri relativ reduse, pentru suportarea cheltuielilor suplimentare, determinate de creşterea consumului de energie termica în perioada 1 noiembrie 1997 - 31 martie 1998 şi de majorarea preţului acesteia, se acorda acestora un ajutor banesc lunar.
(2) Ajutorul banesc prevãzut la alin. (1) se acorda familiilor, inclusiv celor formate dintr-o singura persoana, numai pentru locuinta de domiciliu a acestora.
(3) Prin familie, în sensul prezentei ordonanţe de urgenta, se înţelege soţul, sotia şi alte persoane care au acelaşi domiciliu, precum şi persoanele singure.
ART. 2
(1) Ajutorul lunar se acorda în funcţie de venitul net mediu pe membru de familie, astfel:
a) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 275.000 lei:
- pentru creşterea cantitãţilor de energie termica în sezonul
rece, pentru familiile ale cãror locuinţe sunt racordate la
termoficare 70.000 lei
- pentru majorarea preţului, de la 1 noiembrie 1997, la energia
termica livrata populaţiei, pentru familiile ale cãror locu-
inte sunt racordate la termoficare 40.000 lei
b) familiilor al cãror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza între 275.001 lei şi 550.000 lei:
- pentru majorarea preţului, de la 1 noiembrie 1997, la energia
termica livrata populaţiei, pentru familiile ale cãror locu-
inte sunt racordate la termoficare 40.000 lei
(2) Limitele veniturilor pentru acordarea ajutoarelor bãneşti prevãzute la alin. (1) se indexeazã o data cu veniturile populaţiei, iar cuantumul ajutorului banesc se modifica în funcţie de evoluţia preţului energiei termice, prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 3
Titularul ajutorului banesc este proprietarul locuinţei sau titularul contractului de închiriere a acesteia, ori alt membru de familie, major şi legal împuternicit de cãtre proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere.
ART. 4
(1) Acordarea ajutoarelor bãneşti prevãzute la art. 2 alin. (1) se face la cererea titularului, pe baza declaraţiei date pe propria rãspundere în fiecare luna, şi se acorda în lunile în care sunt îndeplinite condiţiile stabilite de lege.
(2) Cererile de acordare a ajutoarelor lunare se depun şi se înregistreazã la primãria localitãţii sau a sectorului municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu.
(3) Depunerea cererilor se va face individual sau prin asociaţiile de locatari, pana la data de 25 a fiecãrei luni, pe baza veniturilor din luna precedenta celei pentru care se acorda ajutorul banesc.
ART. 5
Ajutorul banesc lunar, acordat potrivit dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta, nu constituie venit impozabil şi nu se ia în calcul la stabilirea altor drepturi şi obligaţii prevãzute de normele legale în vigoare.
ART. 6
(1) Primãriile verifica veridicitatea documentelor depuse şi elibereazã lunar, direct sau prin unitãţi autorizate, pana la data de 5 a lunii urmãtoare, câte un tichet valoric pentru fiecare familie indreptatita.
(2) Tichetele sunt documente de valoare, cu regim special, şi se utilizeazã la plata energiei termice la administraţia asociaţiilor de locatari sau la furnizorii autorizaţi de energie termica, dupã caz.
(3) Administraţiile asociaţiilor de locatari utilizeazã, la achitarea facturilor de energie termica, pe lângã sumele încasate de la locatari, şi tichetele valorice depuse de cãtre cei îndreptãţiţi.
ART. 7
(1) Furnizorii de energie termica vor primi de la primãriile în a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul beneficiarii de tichete contravaloarea acestora, care se acoperã pe seama transferurilor de la bugetul de stat cãtre bugetele locale, pentru protecţia socialã a populaţiei.
(2) În anul 1997, sumele necesare pentru decontarea tichetelor valorice se asigura în cadrul transferurilor de la bugetul de stat cãtre bugetele locale, pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei, aprobate prin bugetul de stat pe anul 1997.
(3) Se autorizeaza Ministerul Finanţelor sa redistribuie transferurile menţionate la alin. (2) între judeţe şi municipiului Bucureşti, inclusiv pentru tipãrirea tichetelor valorice, în funcţie de necesitaţi, la propunerea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi a direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, dupã consultarea primarilor şi a reprezentanţilor consiliilor locale.
ART. 8
(1) Elementele care stau la baza stabilirii venitului net mediu pe membru de familie sunt cele prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social. Modelul-tip al cererii titularului ajutorului banesc, modelul tichetelor valorice, precum şi regimul utilizãrii acestora se vor reglementa prin norme metodologice aprobate de Guvern pana la data de 10 noiembrie 1997, pe baza propunerilor Ministerului Finanţelor şi ale Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
(2) Tipãrirea tichetelor se va asigura de cãtre Ministerul Finanţelor, prin Regia Autonomã "Imprimeria Nationala".
ART. 9
(1) Declararea unui numãr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vadit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals şi înşelãciune, dupã caz, şi se pedepsesc potrivit dispoziţiilor Codului penal. Tentativa se pedepseşte.
(2) Încãlcarea celorlalte dispoziţii prevãzute la art. 1-8 din prezenta ordonanta de urgenta constituie contravenţie, dacã fapta nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa fie consideratã, potrivit legii penale, infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda de la 1 milion lei la 10 milioane lei.
(3) Contravenţiile se constata şi se sancţioneazã de cãtre persoanele împuternicite în acest scop de cãtre Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 10
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/1997 privind produsele şi serviciile regiilor autonome, ale activitãţilor cu caracter de monopol natural, precum şi ale activitãţilor economice supuse unui regim special pentru care preţurile şi tarifele se vor stabili cu avizul Oficiului Concurentei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din februarie 1997, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 69/1997 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 se modifica şi se completeazã, având urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Nerespectarea de cãtre agenţii economici a prevederilor art. 2 alin. (2), (3) şi (4) constituie contravenţie, dacã fapta nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa fie consideratã, potrivit legii penale, infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda de la 1 milion lei la 25 milioane lei. Sumele încasate necuvenit ca urmare a sãvârşirii contravenţiei se confisca, iar preţurile şi tarifele practicate greşit se corecteaza.
(2) Aplicarea sancţiunilor pentru faptele de încãlcare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta se prescrie în termen de 6 luni de la data sãvârşirii faptei. Constatarea contravenţiilor se face în acelaşi termen.
(3) În cazul confiscãrii sumelor încasate necuvenit, se aplica dispoziţiile <>art. 15 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 65/1994 .
(4) Contravenţiile se constata şi se sancţioneazã de cãtre persoanele împuternicite în acest scop de cãtre Oficiul Concurentei, care vor aplica amenda şi vor dispune vãrsarea la bugetul de stat a sumelor încasate necuvenit ca urmare a sãvârşirii contravenţiei.
(5) Impotriva procesului-verbal de constatare şi de aplicare a sancţiunilor dispuse se poate face plângere în condiţiile prevãzute la <>art. 31 din Legea nr. 32/1968 , astfel cum a fost modificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 12/1994 ."
2. Poziţia "Masa lemnoasã pe picior" din anexa se elimina.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
----------------
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

Ministru de stat,
ministrul industriei şi comerţului,
Calin Popescu-Tariceanu

p. Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Norica Nicolai,
secretar de stat

p. Ministru delegat
pe lângã primul-ministru pentru
coordonarea Secretariatului General
al Guvernului şi a Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Radu Stroe

Oficiul Concurentei
Constantin Prigoreanu,
subsecretar de stat

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016