Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 67 din 24 octombrie 1997 *** Republicat  privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National al Cinematografiei si constituirea Fondului cinematografic national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 67 din 24 octombrie 1997 *** Republicat privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National al Cinematografiei si constituirea Fondului cinematografic national

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 282 din 18 iunie 1999
---------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 22 din 18 ianuarie 1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 21 ianuarie 1999.
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67 din 24 octombrie 1997 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 30 octombrie 1997, şi a mai fost modificatã prin <>Legea nr. 154 din 15 iulie 1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 15 iulie 1998.

ART. 1
Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta constituie cadrul general pentru reglementarea organizãrii, finanţãrii şi desfãşurãrii activitãţii cinematografice.
ART. 2
(1) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se înfiinţeazã Oficiul Naţional al Cinematografiei, organ de specialitate al administraţiei publice centrale aflat direct în subordinea Guvernului, prin reorganizarea Centrului Naţional al Cinematografiei care se desfiinţeazã.
(2) Oficiul Naţional al Cinematografiei are personalitate juridicã, iar cheltuielile curente şi cheltuielile de capital se finanţeazã integral de la bugetul de stat.
ART. 3
(1) Oficiul Naţional al Cinematografiei este condus de un preşedinte, a cãrui funcţie este asimilatã celei de secretar de stat, precum şi de un vicepreşedinte, a cãrui funcţie este asimilatã celei de subsecretar de stat. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt numiţi de primul-ministru.
(2) Preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei este ordonator principal de credite.
ART. 4
Organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 5
(1) Oficiul Naţional al Cinematografiei coordoneazã activitatea cinematografica din România, administrand patrimoniul cinematografiei naţionale şi resursele financiare alocate în acest scop.
(2) Patrimoniul cinematografiei naţionale, aflat în administrarea Oficiului Naţional al Cinematografiei, este format din:
a) filmele româneşti de toate genurile: lungmetraj, scurt-metraj, filme documentare, precum şi materiale nemontate ale filmelor documentare, filme de animatie, negativul şi toate materialele primare ale acestora, realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat;
b) materialele rãmase în urma finalizarii productiilor realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat şi care pot fi utilizate în producerea de noi filme, cum ar fi: obiecte de recuzita, mobilier, costume, arme, decoruri sau elemente de decor, achiziţionate sau confectionate pe costurile respectivelor filme, aflate în depozitele Societãţii Comerciale "Studioul Cinematografic" Bucureşti - S.A. sau în oricare alt loc de depozitare;
c) cinematografele aflate în administrarea Oficiului Naţional al Cinematografiei, prin intermediul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatãrii Filmelor - România-film Bucureşti.
(3) Oficiul Naţional al Cinematografiei autorizeaza, pe baza unor norme unitare pe care le elaboreazã, desfãşurarea tuturor activitãţilor cinematografice de pe teritoriul tarii, realizate de persoane fizice sau juridice, romane sau strãine.
(4) În scopul stabilirii unitare a modului de înregistrare, evidenta şi autorizare a tuturor activitãţilor din domeniu, precum şi a modului de clasificare a operelor cinematografice, se instituie Registrul cinematografiei.
ART. 6
Oficiul Naţional al Cinematografiei are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã proiecte de acte normative în domeniul sau de competenta;
b) emite norme şi instrucţiuni pentru unitãţile din subordine;
c) asigura participarea cinematografiei româneşti la organisme şi manifestãri naţionale şi internaţionale de profil;
d) emite normele de organizare şi funcţionare a Registrului cinematografiei, precum şi normele de clasificare a operelor cinematografice;
e) administreazã şi exploateazã patrimoniul mobil şi imobil al cinematografiei naţionale;
f) organizeazã sau sprijinã organizarea de festivaluri şi alte manifestãri cinematografice în România;
g) sprijinã participarea unor producţii cinematografice româneşti la festivaluri sau la alte manifestãri internaţionale;
h) organizeazã activitãţi de formare şi de perfecţionare a personalului de specialitate;
i) preia datele necesare de la persoanele fizice sau juridice care desfãşoarã activitãţi în domeniul cinematografiei şi le transmite Comisiei Naţionale pentru Statistica în vederea elaborãrii "statisticii cinematografice";
j) controleazã respectarea reglementãrilor în domeniul cinematografiei;
k) participa la iniţierea şi la negocierea convenţiilor, a acordurilor şi a altor înţelegeri internaţionale sau bilaterale în domeniul cinematografiei, potrivit legii;
l) poate edita publicaţii de specialitate şi de informare în domeniu;
m) acorda în fiecare an Premiul Naţional al Cinematografiei şi poate institui şi alte premii pentru fiecare dintre domeniile specifice creatiei şi tehnicii cinematografice.
ART. 7
(1) Se înfiinţeazã Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei, organism de coordonare a strategiei Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(2) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei este alcãtuit din preşedintele şi vicepreşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei şi din 13 membri.
(3) În cadrul Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei 11 membri sunt numiţi de cãtre preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei dintr-un numãr de doua propuneri pentru fiecare loc, formulate de urmãtoarele persoane juridice:
a) asociaţiile şi uniunile de creatori, existente: 4 membri;
b) societãţile comerciale care au ca obiect de activitate exploatarea filmelor în sãlile de cinematograf: un membru;
c) societãţile comerciale a cãror activitate principala este producţia de film: 2 membri;
d) societãţile comerciale a cãror activitate principala este distribuţia de filme: un membru;
e) Societatea Romana de Televiziune: un membru;
f) societãţile de televiziune private pe unde hertziene, cu transmisie terestra sau prin satelit, şi societãţile de televiziune prin cablu: un membru;
g) publicaţiile cu specific cinematografic: un membru.
(4) Ministrul culturii şi ministrul finanţelor desemneazã fiecare câte un membru în Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(5) Secretariatul lucrãrilor Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei este asigurat de personalul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
ART. 8
(1) Mandatul membrilor Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei este de 2 ani; membrii consiliului nu pot sa exercite mai mult de doua mandate, acestea neputând fi succesive.
(2) Membrii Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei vor fi remuneraţi conform anexei nr. 11 la <>Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedentiei, Guvernului şi al celorlalte organe ale puterii executive, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
ART. 9
(1) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei are urmãtoarele atribuţii:
a) stabilirea strategiei de dezvoltare a industriei cinematografice româneşti;
b) promovarea şi reprezentarea pe plan internaţional a intereselor cinematografiei naţionale;
c) stabilirea unui program naţional de cultura cinematografica;
d) coordonarea unor proiecte şi programe specifice diverselor forme ale creatiei cinematografice;
e) acordarea Premiului Naţional al Cinematografiei şi a altor premii instituite de Oficiul Naţional al Cinematografiei;
f) stabilirea strategiei, a principiilor şi a prioritatilor de alocare a sumelor din Fondul cinematografic naţional pentru sprijinirea producţiei şi distribuirii filmului romanesc.
(2) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei ia hotãrâri în prezenta a minimum 11 membri, cu majoritatea simpla a voturilor celor prezenţi.
(3) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei stabileşte regulamentul pentru acordarea anuala a Premiului Naţional al Cinematografiei pentru fiecare dintre domeniile specifice.
ART. 10
(1) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei stabileşte componenta juriului de acordare a sprijinului financiar pentru producţia, distribuirea şi încurajarea filmului romanesc.
(2) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei se întruneşte trimestrial în şedinţe ordinare, la convocarea preşedintelui Oficiului Naţional al Cinematografiei sau, în absenta acestuia, a vicepreşedintelui.
(3) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, la convocarea preşedintelui Oficiului Naţional al Cinematografiei sau, în absenta acestuia, a vicepreşedintelui, precum şi la cererea a cel puţin 6 membri ai consiliului.
ART. 11
(1) Pentru realizarea scopurilor şi atribuţiilor Oficiului Naţional al Cinematografiei se constituie Fondul cinematografic naţional, care este administrat de cãtre oficiu.
(2) Fondul cinematografic naţional se constituie din surse alocate de la bugetul de stat şi din surse extrabugetare.
ART. 12
(1) Sursele extrabugetare ale Fondului cinematografic naţional se constituie din sumele realizate de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei prin:
a) organizarea de manifestãri culturale, studii şi proiecte, precum şi exploatarea unor bunuri aflate în dotare;
b) perceperea taxelor pentru efectuarea operaţiunilor de clasificare, înregistrare şi autorizare în cadrul Registrului cinematografiei;
c) o contribuţie de 1,5% din preţul de vânzare angro al casetelor video înregistrate, care se adauga la preţul acestora, plãtibile de cãtre agentul economic care face vânzarea cãtre public şi care este autorizat ca atare. Agenţii economici, distribuitori angro de casete video înregistrate, sunt obligaţi sa transmitã Oficiului Naţional al Cinematografiei liste cu contractele de vânzare, cuprinzând valoarea acestora, precum şi denumirea agenţilor economici cumpãrãtori, pentru vânzãrile efectuate pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioarã;
d) o contribuţie de 3% din preţul minutelor de publicitate vândute de Societatea Romana de Televiziune şi de posturile de televiziune private cu difuzare pe cale radioelectrica, terestra sau prin satelit, care se adauga la acest preţ. Agenţiile de publicitate şi agenţii economici, care cumpara minute de publicitate de la televiziunile menţionate mai sus, sunt obligaţi sa transmitã Oficiului Naţional al Cinematografiei lista cu contractele de cumpãrare a minutelor de publicitate, cuprinzând valoarea acestora, precum şi denumirea agenţilor economici vânzãtori, pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioarã. În cazul în care între agenţia de publicitate şi postul de televiziune exista un agent economic intermediar, obligaţia de plata a acestei contribuţii revine agentului economic intermediar care a efectuat vânzarea minutelor respective cãtre agenţia de publicitate;
e) o contribuţie de 3% din preţul minutelor de publicitate vândute din spaţiul propriului program pentru societãţile de televiziune prin cablu care au licenta pentru producţia de programe, care se adauga acestui preţ;
f) o contribuţie din încasãrile provenite din difuzarea filmelor pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaţii publice destinate vizionarii cu public, al carei cuantum este de 10% pentru filmele de provenienta strãinã şi de 20% pentru filmele care au interdicţie de vizionare pentru minori;
g) o contribuţie de 3% din profitul brut obţinut de agenţii economici care desfãşoarã activitãţi comerciale de alt profil în spaţiile destinate exploatãrii filmelor şi în anexele acestora;
h) cesiunea drepturilor de exploatare a filmelor româneşti realizate cu finanţare integrala de la bugetul de stat, produse înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, cu respectarea legislaţiei privind dreptul de autor şi drepturile conexe;
i) sumele provenite din închirierea imobilelor sau a altor bunuri aflate în administrarea sa;
j) sumele provenite din exploatarea bunurilor aflate în patrimoniul cinematografiei naţionale;
k) exploatarea, comercializarea sau închirierea obiectelor de recuzita, a mobilierului, costumelor, armelor, decorurilor sau a elementelor de decor, care au fost achiziţionate sau confectionate şi contabilizate pe costuri în timpul producţiei filmelor finanţate integral de la bugetul de stat şi realizate înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, cu respectarea legislaţiei privind dreptul de autor;
l) o taxa de 0,5% din bugetul aferent filmarilor în România pentru autorizarea de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei a echipelor strãine; aceeaşi taxa se aplica şi asupra bugetelor filmelor realizate prin prestãri de servicii pentru parteneri strãini, care se adauga acestor bugete. Se considera prestãri de servicii şi coproductiile la care aportul în numerar al partii romane este mai mic de 5% din valoarea bugetului de producţie a filmului;
m) alte activitãţi realizate direct de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei;
(2) Definirea spaţiilor menţionate la alin. (1) lit. g) şi stabilirea cuantumului contribuţiei se vor face de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei în termen de 90 de zile de la înfiinţarea sa.
(3) Sumele provenite din contribuţiile stabilite la alin. (1) lit. c)-g) reprezintã cheltuiala deductibilã la calculul profitului impozabil al agenţilor economici respectivi.
ART. 13
(1) Contribuţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. d) se pot reduce cu 50%, la cererea agentului economic respectiv, cu obligaţia utilizãrii integrale de cãtre acesta a sumelor provenite din aceasta reducere, pentru participarea directa la realizarea unor filme, în condiţiile art. 28 alin. (1), destinate proiectãrii în cinematografe sau în alte spaţii definite ca atare de Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(2) Cererile formulate în acest scop vor fi depuse la Oficiul Naţional al Cinematografiei pana la data de 31 decembrie pentru anul urmãtor.
(3) Suma rãmasã disponibilã, neutilizata pana la data de 31 decembrie a anului în curs, se va vira Oficiului Naţional al Cinematografiei cel mai târziu pana la data de 25 ianuarie a anului urmãtor celui pentru care s-a solicitat reducerea.
ART. 14
(1) Agenţii economici sunt obligaţi sa declare şi sa vireze Oficiului Naţional al Cinematografiei sumele prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b)-g) şi l) pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioarã, cu excepţiile prevãzute la art. 13.
(2) Nedeclararea sau nevirarea la termen a sumelor prevãzute la alin. (1), precum şi nedeclararea valorii contractelor, potrivit art. 12 alin. (1) lit. c) şi d), se sancţioneazã potrivit prezentei ordonanţe de urgenta.
(3) Veniturile extrabugetare, rãmase în Fondul cinematografic naţional la sfârşitul anului dupã acoperirea cheltuielilor, se reporteazã în anul urmãtor, pastrandu-şi aceeaşi destinaţie.
ART. 15
(1) Pentru virarea cu întârziere a sumelor datorate de cãtre agenţii economici, potrivit prevederilor art. 12, se percep penalitãţi în conformitate cu reglementãrile privind impozitele şi taxele datorate bugetului de stat.
(2) Pentru urmãrirea încasãrii sumelor datorate Oficiul Naţional al Cinematografiei este autorizat sa aplice procedurile de executare silitã, conform dispoziţiilor legale.
ART. 16
(1) Sumele gestionate de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei prin Fondul cinematografic naţional vor fi utilizate cu prioritate pentru acordarea de sprijin financiar producãtorilor şi distribuitorilor de filme de toate genurile: scurtmetraj şi lungmetraj de ficţiune, documentar, film experimental sau de animatie, pe orice fel de suport, cu condiţia ca filmul sa fie realizat potrivit prevederilor art. 28 alin. (1).
(2) Sprijinul financiar se acorda sub forma de credite rambursabile fãrã dobanda, astfel:
a) credit pentru producţie şi/sau distribuire;
b) credit pentru dezvoltarea scenariului;
c) credit pentru succes.
(3) Creditele rambursabile, cu excepţia creditului pentru succes, se acorda exclusiv pe baza de concurs organizat de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, astfel:
a) pentru sprijinirea financiarã a producerii şi distribuirii de filme, sub forma de credite pentru producţie şi/sau distribuire;
b) pentru sprijinirea financiarã a agenţilor economici producãtori de film sau, individual, a autorilor, pentru pregãtirea şi realizarea de scenarii cinematografice, sub forma de credite pentru dezvoltarea scenariului.
ART. 17
(1) Concursurile pentru acordarea creditelor pentru producţie şi/sau distribuire şi a creditelor pentru dezvoltarea scenariului se organizeazã de doua ori pe an.
(2) Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei desemneazã un juriu, diferit pentru fiecare sesiune de concurs, alcãtuit din 5 persoane.
(3) Desemnarea juriului se face în maximum 3 zile dupã expirarea termenului de prezentare a proiectelor pentru concurs.
(4) Juriul îşi desfãşoarã activitatea şi delibereazã potrivit regulamentului şi criteriilor aprobate de cãtre Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(5) Hotãrârile juriului se iau prin vot deschis, cu majoritatea simpla din numãrul total de membri, urmând ca în argumentarea hotãrârii sale juriul sa redacteze o motivare scrisã în termen de 10 zile de la deliberare.
(6) Hotãrârile juriului pot fi contestate în termen de 30 de zile de la comunicare la Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(7) Hotãrârile Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei pot fi contestate, potrivit legii, la instanta judecãtoreascã competenta.
(8) Acordarea creditului pentru dezvoltarea scenariului este condiţionatã de o scrisoare de intenţie a unui agent economic producãtor de film, în care sa se precizeze intenţia acestuia de achizitionare a dreptului de producţie a filmului dupã scenariul realizat cu acest sprijin, la un preţ cel puţin egal cu valoarea creditului solicitat.
ART. 18
(1) Creditul pentru producţie şi/sau distribuire, acordat de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei producãtorului sau distribuitorului de film, nu poate depãşi 49% din valoarea totalã a bugetului de cheltuieli al proiectului prezentat de solicitant.
(2) Valoarea creditului acordat pentru un film nu poate depãşi 20% din sumele alocate în acest scop din Fondul cinematografic naţional.
(3) Creditul pentru producţie şi/sau distribuire se acorda exclusiv pentru proiectul de film prezentat la concurs şi nu este transmisibil.
(4) Oficiul Naţional al Cinematografiei poate acorda, pe baza de concurs, şi forme speciale de finanţare din Fondul cinematografic naţional, astfel:
a) pana la 75% din totalul bugetului necesar pentru producţia unui film de debut, cu condiţia sa nu depãşeascã bugetul mediu al unui film realizat în anul precedent cu sprijinul Oficiului Naţional al Cinematografiei;
b) pana la 75% din totalul bugetului necesar pentru producţia şi distribuirea de filme experimentale, de scurtmetraj de ficţiune, documentare sau de animatie.
ART. 19
(1) Persoana fizica sau juridicã romana care solicita credite pentru producţie şi/sau distribuire ori credite pentru succes trebuie sa facã dovada unui aport direct la finanţarea proiectului, în valoare de minimum 5% din bugetul total al producţiei sau al distribuirii filmului, în numerar, în natura sau în servicii, la preţul pieţei.
(2) Acest aport poate fi sub forma de credite sau scrisoare de garanţie bancarã ori de garanţii echivalente.
(3) Creditul pentru producţie şi/sau distribuire ori creditul pentru succes se poate acorda numai o singura data pentru un film, la solicitarea reprezentantului autorizat al coproducatorilor.
(4) Persoanele fizice sau juridice romane care solicita sprijin financiar sub forma de credit trebuie sa facã dovada ca au obţinut cesiunea drepturilor de realizare a adaptãrii, ca opera derivata, obiect al solicitãrii, iar în cazul agenţilor economici producãtori sau distribuitori de film, drepturile de exploatare exclusiva a filmului pentru care s-a solicitat acest sprijin, de la toţi titularii de drepturi asupra acestuia, în condiţiile legislaţiei în materie.
ART. 20
(1) Atât creditul pentru producţie şi/sau distribuire, cat şi creditul pentru succes se acorda pe baza unui contract încheiat între Oficiul Naţional al Cinematografiei şi agentul economic producãtor sau distribuitor al filmului.
(2) Contractul se încheie numai dupã verificarea dosarului financiar al proiectului de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, dosar prin care trebuie sa se ateste faptul ca finanţarea integrala a proiectului, atât ca surse, cat şi ca termene, este pe deplin asigurata.
(3) Creditul pentru dezvoltarea scenariului se atribuie pe baza de contract încheiat între agentul producãtor de film sau autorul solicitant şi Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(4) Termenul de predare a scenariului, realizat cu ajutorul creditului pentru dezvoltarea scenariului, este de un an de la data acordãrii acestuia.
(5) Producţia unui film realizat cu ajutorul creditului pentru producţie şi/sau distribuire ori al creditului pentru succes trebuie sa înceapã în termen de cel mult un an de la acordarea acestora, iar realizarea copiei standard nu trebuie sa depãşeascã 3 ani de la aceasta data.
(6) Creditul pentru producţie şi/sau distribuire şi creditul pentru succes pot fi cumulate, cu condiţia de a nu depãşi în total 60% din cheltuielile de producţie şi distribuire.
(7) În condiţiile stabilite la alin. (6) solicitarea unui credit pentru producţie şi/sau distribuire se poate face numai în mãsura în care sumele cuvenite drept credit pentru succes nu acoperã integral procentul de 60% .
(8) În cazuri bine justificate Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei poate prelungi termenele prevãzute la alin. (5).
(9) În bugetele filmelor realizate cu sprijin financiar, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta trebuie sa fie prevãzute, la cererea Oficiului Naţional al Cinematografiei, primele pentru urmãtoarele asigurãri care se încheie de cãtre producãtori cu societãţile de asigurare specializate: asigurarea impotriva deteriorarii negativului filmului sau a benzii video; asigurarea de boala sau de deces pentru realizatorii principali, regizor, actorii principali sau alţii asimilaţi acestora; asigurarea recuzitei, mobilierului şi a decorului; asigurarea fata de terţi; asigurarea sumelor în numerar. Oficiul Naţional al Cinematografiei poate cere producãtorului încheierea unei asigurãri pentru terminarea filmului.
ART. 21
(1) Cota din Fondul cinematografic naţional ce poate fi acordatã anual creditelor pentru succes nu poate depãşi o treime din totalul sumelor ce constituie acest fond.
(2) Creditul pentru succes se calculeazã prin stabilirea unei sume fixe pentru fiecare dintre spectatorii plãtitori ai unui film realizat în condiţiile art. 28 alin. (1), dacã filmul de referinta a avut cel puţin 40.000 de spectatori plãtitori.
(3) Cuantumul sumei acordate în condiţiile alin. (2) se stabileşte anual de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(4) La calcularea cuantumului creditului pentru succes se va lua în considerare numai numãrul de spectatori plãtitori în sali de cinematograf sau în alte sali destinate unei vizionari cu public, definite şi autorizate ca atare de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(5) Creditul pentru succes se acorda unui producãtor numai pentru producerea unui film nou, realizat în condiţiile art. 28 alin. (1).
(6) În cazul în care cota din Fondul cinematografic naţional, repartizata pentru anul respectiv, nu este suficienta pentru acoperirea cuantumului creditului pentru succes, cuvenit unui film în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, sumele neacoperite vor fi transferate agentului economic din fondurile Oficiului Naţional al Cinematografiei pentru anul urmãtor.
ART. 22
(1) Oficiul Naţional al Cinematografiei poate lua în considerare, cu avizul Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei, şi alte forme de sprijin financiar din surse extrabugetare pentru realizarea scopurilor sale, în conformitate cu dispoziţiile art. 5.
(2) Oficiul Naţional al Cinematografiei poate utiliza fondurile extrabugetare aflate la dispoziţia sa şi pentru efectuarea cheltuielilor de capital, de personal, de materiale şi de servicii, necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilitãţilor ce îi revin potrivit dispoziţiilor art. 5 şi 6.
ART. 23
(1) Creditele acordate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta se ramburseazã Oficiului Naţional al Cinematografiei din veniturile obţinute prin utilizarea ori exploatarea scenariului sau a filmului, realizate cu aceste credite.
(2) Beneficiarii creditelor pentru producţie şi/sau distribuire, precum şi ai creditelor pentru succes garanteazã cu o cota procentualã din veniturile provenite din exploatarea filmului, corespunzãtoare participãrii Oficiului Naţional al Cinematografiei la bugetul de producţie şi distribuire al filmului respectiv.
(3) Creditul pentru dezvoltarea scenariului se garanteazã de cãtre beneficiar cu partea din veniturile obţinute prin cesionarea drepturilor asupra scenariului, corespunzãtoare participãrii Oficiului Naţional al Cinematografiei la realizarea acestuia.
(4) Obligaţia de rambursare se stinge dupã trecerea a 10 ani de la data începerii utilizãrii sau exploatãrii scenariului ori, dupã caz, a filmului.
(5) Suma rãmasã nerambursata dupã aceasta data se ia în calcul la determinarea profitului impozabil al agentului economic care beneficiazã de acest credit.
(6) În cazul în care un agent economic, persoana fizica sau juridicã, contribuie la producerea sau distribuirea unui film cu mai mult de 10% din buget, recuperarea acestei contribuţii se face cu prioritate.
ART. 24
(1) Beneficiarii creditelor pentru producţie şi/sau distribuire, precum şi ai creditelor pentru succes au obligaţia de a transfera Oficiului Naţional al Cinematografiei, din veniturile realizate prin exploatarea filmului, sumele corespunzãtoare cotei procentuale de participare a Oficiului Naţional al Cinematografiei la bugetul de producţie şi distribuire al filmului respectiv.
(2) Transferul sumelor menţionate la alin. (1) se face pana în ultima zi lucrãtoare a lunii urmãtoare celei în care s-a realizat venitul.
ART. 25
(1) Proprietatea asupra negativului, precum şi toate drepturile de exploatare a filmului aparţin producãtorului, inclusiv în situaţia în care acesta a beneficiat de sprijin financiar de la Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(2) În termen de 30 de zile de la finalizarea copiei standard, negativul şi materialele primare ale filmului realizat cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei se vor depune într-un laborator de prelucrare a peliculei, acceptat atât de Oficiul Naţional al Cinematografiei, cat şi de producãtor, pe numele producãtorului sau al producãtorilor, dupã caz, şi al Oficiului Naţional al Cinematografiei, costurile depunerii fiind suportate de cãtre producãtor. Pentru filmele 100% producţie româneascã, dupã 3 ani de la premiera materialele prevãzute mai sus se vor depune, în aceleaşi condiţii, la Arhiva Nationala de Filme, costurile fiind suportate de producãtor. Negativul se va înapoia producãtorului o data cu restituirea integrala a sumelor acordate.
ART. 26
Nu pot beneficia de credite pentru producţie şi/sau distribuire ori de credite pentru dezvoltarea scenariului:
a) membrii juriilor, pentru sesiunea de concurs la care au fost desemnaţi;
b) preşedintele şi vicepreşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei;
c) personalul care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
ART. 27
(1) Prin venituri, în sensul prezentei ordonanţe de urgenta, se înţelege totalitatea sumelor încasate de agentul economic, producãtor al filmului, din utilizarea sau exploatarea scenariului ori a filmului, dupã caz, pe plan intern şi internaţional, pentru exploatarea în cinematografe sau în alte sali destinate vizionarii cu public, prin organismele de televiziune sau prin distribuitorii de programe prin cablu, precum şi din drepturile de exploatare separatã pentru muzica, coloana sonora, scenariu sau text, prin producerea de publicaţii, fonograme, casete audio şi video, alte opere derivate, obiecte, jocuri şi altele asemenea, care folosesc, ca opera preexistenta sau ca sursa, filmul respectiv şi ale cãror drepturi de exploatare au fost obţinute de agentul economic producãtor, cu respectarea legislaţiei în materia dreptului de autor şi a drepturilor conexe.
(2) Agentul economic care produce sau distribuie un film cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei este obligat sa evidentieze separat în contabilitatea sa veniturile şi cheltuielile pentru acest film şi sa raporteze periodic veniturile realizate din utilizarea şi exploatarea acestuia.
(3) Raportarea se va face, în primul an de exploatare, lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioarã, apoi trimestrial, pana la împlinirea termenului de 3 ani, şi apoi anual, pana la împlinirea termenului de 10 ani.
(4) Nerespectarea de cãtre agentul economic producãtor a prevederilor art. 23 şi 24 privind rambursarea sprijinului acordat, conform prezentei ordonanţe de urgenta, atrage rezilierea contractului de creditare şi obligarea la restituirea, în termen de maximum 30 de zile, a sumelor acordate ca sprijin financiar.
ART. 28
(1) Pot beneficia de credite persoanele fizice sau juridice romane care prezintã proiecte de film sau de scenariu ce îndeplinesc cel puţin doua dintre urmãtoarele condiţii:
a) cel puţin 2 dintre autorii filmului (scenarist, regizor sau compozitor), jumãtate din numãrul actorilor din rolurile principale, jumãtate din numãrul tehnicienilor şi jumãtate din numãrul muncitorilor sa fie cetãţeni romani;
b) filmarile sa aibã loc, în proporţie de doua treimi, în România, cu excepţia filmarilor în studio, care trebuie efectuate integral în România; în cazul în care subiectul filmului impune altfel, compensarea se face prin alte servicii de specialitate efectuate în România, cum sunt: montaj, sonorizare, lucrãri de laborator, precum şi alte operaţiuni tehnice;
c) în cazul coproductiilor, partea romana trebuie sa aibã o cota de participare de minimum 51% din bugetul filmului, fãrã a include în acesta costurile pentru scenariu, muzica, regie, producãtor şi interpreţii principali, cu excepţia productiilor realizate în cadrul programelor Consiliului Europei, ale Comisiei Europene şi ale organismelor subordonate acestora.
(2) Detalierea condiţiilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte de cãtre Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
(3) Nu pot beneficia de creditele acordate de Oficiul Naţional al Cinematografiei:
a) filmele care propaga defãimarea tarii sau a naţiunii ori care incita la rãzboi de agresiune, la ura nationala, rasialã, de clasa sau religioasã, la discriminare pe criterii etnice, religioase sau de sex, la separatism teritorial;
b) filmele care prejudiciazã demnitatea, onoarea, viata particularã a persoanei şi dreptul la propria imagine;
c) filmele care au ca scop incitarea directa sau indirecta la violenta publica;
d) filmele cu conţinut obscen, contrar bunelor moravuri;
e) filmele care, potrivit clasificarii Oficiului Naţional al Cinematografiei, au interdicţie de vizionare pentru minori.
ART. 29
Agenţii economici care beneficiazã de sprijin financiar din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei pentru realizarea unui film au obligaţia de a preda Arhivei Naţionale de Film o copie a acestuia, în limba romana, pe suportul pe care a fost realizatã versiunea originala, în termen de 60 de zile de la data finalizarii copiei standard.
ART. 30
Nepredarea copiei filmului la Arhiva Nationala de Filme în termenul prevãzut la art. 29 se sancţioneazã cu plata unei penalitãţi reprezentând 0,5% din valoarea bugetului aprobat filmului.
ART. 31
În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, personalul cinematografic este constituit din persoanele care participa, sub forma artisticã sau tehnica, la organizarea producţiei cinematografice, personalul laboratoarelor cinematografice, precum şi personalul angajat în distribuţia şi exploatarea filmului.
ART. 32
Persoanele fizice şi juridice care produc, comercializeazã sau difuzeazã în sali de cinematograf ori în alte sali destinate vizionarii cu public, definite ca atare şi autorizate de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, filme pe orice fel de suport sau care desfãşoarã orice alte activitãţi în domeniul cinematografiei au obligaţia sa se înregistreze la Registrul cinematografiei şi sa obţinã autorizaţie de funcţionare.
ART. 33
(1) Desfãşurarea unor activitãţi de natura celor prevãzute la art. 32 fãrã autorizaţie de funcţionare eliberata de Registrul cinematografiei se sancţioneazã cu suspendarea activitãţii şi cu plata unei penalitãţi cuprinse între 5 milioane lei şi 25 milioane lei.
(2) Impotriva sancţiunilor prevãzute la alin. (1) agentul economic nemulţumit se poate adresa cu plângere la judecãtoria în a carei raza teritorialã îşi are sediul.
ART. 34
(1) Agenţii economici care au ca obiect de activitate exploatarea filmelor pe orice fel de suport, în sali de cinematograf sau în alte sali destinate vizionarii cu public, au obligaţia sa difuzeze filme, produse în condiţiile art. 28 alin. (1), în proporţie de minimum 5% din totalul anual al orelor de proiectie.
(2) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) se penalizeaza cu 10 milioane lei pentru fiecare ora nedifuzata.
(3) Constatarea situaţiilor prevãzute în prezentul articol se face de cãtre împuterniciţi ai Oficiului Naţional al Cinematografiei, care aplica şi penalitãţile.
(4) Impotriva constatãrilor şi penalitatilor aplicate agenţii economici se pot adresa cu plângere la judecãtoriile în a cãror raza teritorialã îşi au sediul.
ART. 35
(1) Sumele provenite din aplicarea penalitatilor se fac venit la bugetul Oficiului Naţional al Cinematografiei şi se utilizeazã în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Cuantumul şi procentele de aplicare a penalitatilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta pot fi actualizate periodic, la propunerea Oficiului Naţional al Cinematografiei, prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 36
În scopul dezvoltãrii cinematografiei româneşti, consiliile locale şi alte autoritãţi publice sprijinã, în limitele competentei lor, construirea de noi cinematografe, cu unul sau mai multe ecrane, prin alocarea de fonduri ori prin închirierea sau concesionarea de terenuri adecvate pentru persoanele care doresc sa investeasca în acest domeniu.
ART. 37
(1) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Centrul Naţional al Cinematografiei, care se desfiinţeazã, va asigura predarea-preluarea patrimoniului şi a întregii activitãţi de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei.
(2) Personalul de specialitate existent la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta în cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei va fi preluat, prin transfer, de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei.
ART. 38
(1) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Arhiva Nationala de Filme trece în subordinea Ministerului Culturii.
(2) Reorganizarea şi funcţionarea Arhivei Naţionale de Filme se vor face prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea ministrului culturii.
ART. 39
Pentru agenţii economici care realizeazã filme finanţate cu capital integral privat depunerea unei copii la Arhiva Nationala de Filme nu este obligatorie.
ART. 40
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Oficiul Naţional al Cinematografiei va elabora şi va supune spre aprobare Guvernului normele şi instrucţiunile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor acesteia.
(2) Pentru nerespectarea obligaţiilor prevãzute în normele ce vor fi elaborate de Oficiul Naţional al Cinematografiei, potrivit art. 6 lit. d), cu privire la Registrul cinematografiei, Guvernul va stabili, o data cu aprobarea acestora, şi cuantumul contravenţiilor şi regimul de aplicare a acestora.
ART. 41
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Oficiul Naţional al Cinematografiei va prezenta Guvernului propuneri pentru reorganizarea activitãţii regiilor autonome şi a societãţilor comerciale cu capital de stat din domeniul producţiei, distribuţiei, difuzãrii filmului şi al prelucrãrii peliculei.
ART. 42
(1) În scopul integrãrii europene Oficiul Naţional al Cinematografiei, împreunã cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Finanţelor, va acţiona, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, pentru înscrierea României în programele specializate ale Uniunii Europene EURIMAGES, precum şi în alte organisme şi programe internaţionale, inclusiv pentru unitãţile subordonate.
(2) Taxele de înscriere, precum şi plata contribuţiei anuale aferente se vor asigura din bugetul de stat prin Oficiul Naţional al Cinematografiei.
ART. 43
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Decretul-lege nr. 80/1990 privind organizarea activitãţii cinematografice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 10 februarie 1990, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016