Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 66 din 28 mai 2008  pentru modificarea si completarea   Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a   Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, precum si pentru modificarea   Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea   Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a   Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a   Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 66 din 28 mai 2008 pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, precum si pentru modificarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 mai 2008

Luând în considerare termenul foarte scurt rãmas pânã la alegerile locale şi având în vedere necesitatea instituirii unei proceduri vizând validarea alegerii preşedintelui consiliului judeţean, reglementãrii modului în care acesta participã la constituirea consiliului judeţean şi corelãrii unor termene prevãzute de legislaţia în materie în vigoare, precum şi necesitatea de a oferi comisiei parlamentare speciale, constituitã pentru delimitarea colegiilor uninominale, posibilitatea efectivã de a realiza aceastã delimitare în termenul prevãzut de lege, toate acestea vizând interesul public şi constituind o situaţie extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 20 februarie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 30, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Constituirea consiliilor locale se face în termen de 20 de zile de la data desfãşurãrii alegerilor, dupã îndeplinirea prevederilor <>art. 38 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Convocarea consilierilor declaraţi aleşi pentru şedinţa de constituire se face de cãtre prefect. La şedinţa de constituire pot participa prefectul sau reprezentantul sãu, precum şi primarul, chiar dacã procedura de validare a mandatului acestuia nu a fost finalizatã."
2. La articolul 58, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) Validarea alegerii primarului se face în termen de 20 de zile de la data desfãşurãrii alegerilor, în camera de consiliu a judecãtoriei în a cãrei razã teritorialã se aflã comuna sau oraşul, de cãtre un judecãtor desemnat de preşedintele judecãtoriei, dupã îndeplinirea prevederilor <>art. 38 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 334/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. Articolul 89 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 89. - (1) Validarea alegerii preşedintelui consiliului judeţean se face în termen de 20 de zile de la data desfãşurãrii alegerilor, în camera de consiliu a tribunalului, de cãtre preşedintele tribunalului sau înlocuitorul acestuia, dupã îndeplinirea prevederilor <>art. 38 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 334/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Invalidarea alegerii preşedintelui consiliului judeţean se poate pronunţa în cazurile prevãzute la art. 31 alin. (4).
(3) Rezultatul validãrii sau invalidãrii alegerii preşedintelui consiliului judeţean se aduce la cunoştinţã publicã.
(4) Hotãrârea de validare sau invalidare a preşedintelui consiliului judeţean poate fi atacatã de cei interesaţi la curtea de apel în termen de douã zile de la aducerea la cunoştinţã publicã.
(5) Curtea de apel se pronunţã în termen de douã zile de la sesizare, hotãrârea fiind definitivã şi irevocabilã.
(6) În termen de douã zile de la rãmânerea definitivã şi irevocabilã a hotãrârii de validare, preşedintele consiliului judeţean care a fost validat depune în faţa preşedintelui tribunalului şi a prefectului, în şedinţã publicã, urmãtorul jurãmânt în limba românã: «Jur sã respect Constituţia şi legile ţãrii şi sã fac, cu bunã-credinţã, tot ceea ce stã în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului .... . Aşa sã-mi ajute Dumnezeu!»
(7) Preşedintele consiliului judeţean care refuzã sã depunã jurãmântul este considerat demisionat de drept.
(8) Jurãmântul poate fi depus şi fãrã formulã religioasã.
(9) În caz de invalidare a alegerii preşedintelui consiliului judeţean sau demisie, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 59 alin. (2)."
4. Dupã articolul 89 se introduc trei noi articole, articolele 89^1, 89^2 şi 89^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 89^1. - (1) Constituirea consiliilor judeţene se face în termen de 3 zile de la data depunerii jurãmântului de cãtre preşedintele consiliului judeţean. Convocarea consilierilor declaraţi aleşi pentru şedinţa de constituire se face de cãtre preşedintele consiliului judeţean. La şedinţa de constituire pot participa prefectul sau un reprezentat al acestuia.
(2) Şedinţa este legal constituitã dacã participã cel puţin douã treimi din numãrul consilierilor judeţeni aleşi. În cazul în care nu se poate asigura aceastã majoritate, şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste douã zile, la convocarea preşedintelui consiliului judeţean. Dacã nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituitã, se va proceda la o nouã convocare de cãtre preşedintele consiliului judeţean, peste alte douã zile, în aceleaşi condiţii.
(3) În situaţia în care consiliul judeţean nu se poate reuni nici la aceastã ultimã convocare, din cauza absenţei fãrã motive temeinice a consilierilor, preşedintele consiliului judeţean va declara vacante, prin dispoziţie, locurile consilierilor aleşi care au lipsit nemotivat de la cele 3 convocãri anterioare, urmând sã fie completate cu supleanţi conform procedurilor prevãzute la alin. (2).
(4) Dacã locurile vacante nu pot fi completate cu supleanţi înscrişi pe listele de candidaţi respective, se va proceda la organizarea alegerilor pentru completarea locurilor vacante în termen de 30 de zile, în condiţiile Legii pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale.
(5) Dispoziţia preşedintelui consiliului judeţean prin care se declarã vacante locurile consilierilor care au lipsit nemotivat poate fi atacatã de cei în cauzã la instanţa de contencios administrativ, în termen de 5 zile de la comunicare. Hotãrârea instanţei este definitivã şi irevocabilã.
(6) Absenţa consilierilor de la şedinţa de constituire este consideratã motivatã dacã se face dovada cã aceasta a intervenit din cauza unei boli care a necesitat spitalizarea sau a fãcut imposibilã prezenţa acestora, a unei deplasãri în strãinãtate în interes de serviciu sau a unor evenimente de forţã majorã.
Art. 89^2. - (1) Lucrãrile şedinţei de constituire sunt conduse de preşedintele consiliului judeţean.
(2) Pentru validarea mandatelor, consiliile judeţene aleg prin vot deschis, dintre membrii lor, pe întreaga duratã a mandatului, o comisie de validare alcãtuitã din 3-5 consilieri aleşi.
(3) Comisia de validare examineazã legalitatea alegerii fiecãrui consilier judeţean şi propune consiliului validarea sau invalidarea mandatelor.
(4) Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier judeţean numai în cazul în care se constatã încãlcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacã alegerea consilierului judeţean s-a fãcut prin fraudã electoralã, constatatã în condiţiile Legii pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale.
(5) Validarea sau invalidarea mandatelor se face în ordine alfabeticã, cu votul deschis al majoritãţii consilierilor judeţeni prezenţi la şedinţã. Persoana al cãrei mandat este supus validãrii sau invalidãrii nu participã la vot.
Art. 89^3. - (1) Hotãrârea de validare sau invalidare a mandatelor poate fi atacatã de cei interesaţi la instanţa de contencios administrativ în termen de 5 zile de la adoptare sau, în cazul celor absenţi de la şedinţã, de la comunicare.
(2) Instanţa de contencios administrativ se pronunţã în cel mult 15 de zile. În acest caz, procedura prealabilã nu se mai efectueazã, iar hotãrârea primei instanţe este definitivã şi irevocabilã."
5. Articolul 90 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90. - Dispoziţiile art. 32-34 se aplicã în mod corespunzãtor şi consilierilor judeţeni."
ART. II
<>Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activitãţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 632 din 21 iulie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 38, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) În termen de 15 zile de la data desfãşurãrii alegerilor, mandatarul financiar este obligat sã depunã la Autoritatea Electoralã Permanentã un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic, alianţã politicã, alianţã electoralã, organizaţie a cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale sau candidat independent."
2. La articolul 38, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În termen de 24 de ore de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1), Autoritatea Electoralã Permanentã publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale şi a candidaţilor independenţi pentru care a fost depus raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale."
ART. III
La articolul 11 alineatul (2) din <>Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, a <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a <>Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 196 din 13 martie 2008, literele e) şi g) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"e) în municipiul Bucureşti, colegiile uninominale nu trebuie sã depãşeascã limitele administrativ-teritoriale dintre cele 6 sectoare. În fiecare dintre sectoare se vor delimita colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi pentru alegerea Senatului cu aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a), prevederile lit. g) urmând sã fie aplicate pentru colegiile uninominale delimitate în interiorul fiecãrui sector în parte;
.........................................................................
g) în cadrul unei circumscripţii electorale, delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi pentru alegerea Senatului se face astfel încât mãrimea acestora, calculatã în numãr de locuitori, sã fie de aşa naturã încât cel mai mare colegiu uninominal sã fie, de regulã, cu cel mult 30% mai mare decât cel mai mic colegiu uninominal, în condiţiile în care sunt respectate prevederile lit. a)-e)."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

p. Preşedintele Autoritãţii
Electorale Permanente,
Marian Muhuleţ

Bucureşti, 28 mai 2008.
Nr. 66.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016