Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 63 din 6 septembrie 2006  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 63 din 6 septembrie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 792 din 20 septembrie 2006
Luând în considerare importanta îndeplinirii în termen a angajamentelor asumate de România în vederea integrãrii în Uniunea Europeanã, respectiv a transpunerii în termenul asumat, în legislaţia româneascã, a documentelor comunitare din domeniul transporturilor, inclusiv în ceea ce priveşte permisul de conducere şi documentele de înmatriculare ale vehiculului, aspecte cuprinse în Planul de mãsuri prioritare pentru integrare europeanã noiembrie 2005 - decembrie 2006,
în vederea respectãrii angajamentelor Guvernului României, asumate prin Programul de guvernare pe perioada 2005-2008, referitoare la simplificarea procedurilor de emitere a actelor administrative în cadrul serviciilor şi utilitãţilor publice,
având în vedere necesitatea adoptãrii unor mãsuri urgente în vederea simplificarii accentuate a procedurilor administrative legate de înmatricularea vehiculelor, creând posibilitatea de a asigura cetãţenilor un serviciu de înmatriculare rapid, de calitate, transparent, cat mai puţin costisitor şi în cel mai scurt timp posibil prin reducerea birocratiei,
ţinând cont de iminenta intrare în vigoare a prevederilor <>Legii nr. 49/2006 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi faptul ca modificãrile care vor fi aduse în acest context vor afecta dispoziţii a cãror aplicabilitate este condiţionatã de modificarea legislaţiei secundare,
în considerarea faptului ca aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. I
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, dupã punctul 13 se introduce un nou punct, pct. 13^1, cu urmãtorul cuprins:
"13^1. constatare amiabila de accident - procedura prin care doi conducatori de vehicule încheie o înţelegere în forma scrisã prin care convin cu privire la circumstanţele producerii unui accident de circulaţie în care aceştia sunt implicaţi şi din care au rezultat numai pagube materiale, ce se înregistreazã la societatea de asigurãri care a emis polita de asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, a cãrui titular este conducãtorul de vehicul vinovat de producerea accidentului sau, dupã caz, proprietarul ori deţinãtorul acestuia;".
2. La articolul 6, punctul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"15. unitãţi de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens - unitãţile sanitare cu personal calificat şi dotare corespunzãtoare pentru examinarea medicalã ambulatorie a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere şi a conducãtorilor de autovehicule sau tramvai, autorizate de autoritãţile de sãnãtate publica judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz;".
3. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligaţi sa le inmatriculeze sau sa le înregistreze, dupã caz, înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale.
(2) Înmatricularea vehiculelor are ca scop admiterea în circulaţia pe drumurile publice doar a vehiculelor omologate, potrivit legii, care corespund normelor privind siguranta circulaţiei şi protecţiei mediului.
(3) Înmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea în circulaţie pana la scoaterea definitiva din circulaţie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei condiţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, şi presupune operaţiunea de:
a) înscriere în evidentele autoritãţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de cãtre primul proprietar;
b) transcriere în evidentele autoritãţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
(4) Operaţiunile prevãzute la alin. (3) se realizeazã pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi se concretizeazã prin atribuirea unui numãr de înmatriculare şi prin eliberarea de cãtre autoritãţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum şi a placutelor cu numãrul de înmatriculare.
(5) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autoritãţilor competente simultan cu menţionarea încetãrii calitãţii de titular al înmatriculãrii a fostului proprietar.
(6) Solicitantii unei operaţiuni de înmatriculare a unui vehicul în evidentele autoritãţilor competente, potrivit legii, trebuie sa facã dovada certificãrii autenticitatii vehiculului de cãtre Registrul Auto Roman în cazurile şi condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului şi al ministrului administraţiei şi internelor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(7) Prevederile alin. (6) nu se aplica în cazul vehiculelor noi, pentru solicitantii operaţiunii prevãzute la alin. (3) lit. a).
(8) Cu ocazia realizãrii oricãrei operaţiuni de înmatriculare a unui vehicul, verificarea efectuãrii inspecţiei tehnice periodice şi a asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã, respectiv a valabilitãţii acestora, se poate face şi pe cale informatica, în condiţiile stabilite prin protocol încheiat între autoritatea competenta din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu atribuţii de organizare şi coordonare a activitãţii de evidenta şi eliberare a certificatelor de înmatriculare şi a placutelor cu numere de înmatriculare şi Registrul Auto Roman, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(9) Autoritãţile competente sa realizeze operaţiunile de înmatriculare a vehiculelor pot incasa toate taxele şi tarifele stabilite potrivit legii, aferente acestor operaţiuni, cu excepţia primelor de asigurare, pe care le vor vira ulterior persoanelor juridice în drept în baza unor protocoale încheiate cu acestea. Aceste taxe şi tarife pot fi încasate de la solicitanti de cãtre persoanele juridice în drept, inclusiv prin mijloace electronice de plata în condiţiile stabilite prin protocoale încheiate cu acestea de cãtre autoritãţile competente.
(10) Societãţile abilitate sa comercializeze vehicule noi şi societãţile de leasing din România pot solicita, pe cale informatica, înmatricularea sau autorizarea provizorie pentru circulaţie a vehiculelor, prin intermediul unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie, în condiţiile stabilite prin protocol, de cãtre autoritatea competenta din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu atribuţii de organizare şi coordonare a activitãţii de evidenta şi eliberare a certificatelor de înmatriculare şi a placutelor cu numere de înmatriculare.
(11) Proprietarul sau deţinãtorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritãţii competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricãrei modificãri a datelor de identificare a vehiculului respectiv."
4. Alineatul (4) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) La cerere, persoanelor juridice care fabrica, asambleaza, caroseaza ori testeaza autovehicule sau remorci li se poate elibera pentru acestea autorizaţii şi numere pentru proba."
5. Alineatul (1) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Odatã cu realizarea operaţiunilor de înmatriculare a vehiculului, autoritatea competenta elibereazã proprietarului sau mandatarului acestuia un certificat de înmatriculare conform categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, precum şi placute cu numãrul de înmatriculare."
6. Dupã alineatul (1) al articolului 15 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La cererea scrisã a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie şi o alta persoana decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este obligatorie menţionarea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi a datelor de identificare a utilizatorului."
7. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17 - (1) Radierea din evidenta a vehiculelor se face de cãtre autoritatea care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie a acestora, la cererea proprietarului, în urmãtoarele cazuri:
a) proprietarul doreşte retragerea definitiva din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitarii acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii;
b) proprietarul face dovada dezmembrarii, casãrii sau predãrii vehiculului la unitãţi specializate în vederea dezmembrarii;
c) la scoaterea definitiva din România a vehiculului respectiv;
d) în cazul furtului vehiculului.
(2) Radierea din evidenta a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de cãtre autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în condiţiile legii.
(3) Este interzisã circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor radiate din evidenta.
(4) Vehiculele declarate, potrivit legii, prin dispoziţie a autoritãţii administraţiei publice locale, fãrã stãpân sau abandonate se radiaza din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective."
8. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21 - (1) Conducãtorii de autovehicule sau tramvaie trebuie sa aibã cunoştinţele şi indemanarea necesare conducerii şi sa fie apţi din punct de vedere medical.
(2) Conducãtorii de autovehicule sau tramvaie vor fi verificaţi periodic din punct de vedere medical, în condiţiile stabilite de reglementãrile în vigoare."
9. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22 - (1) Examinarea medicalã se realizeazã în scopul certificãrii stãrii de sãnãtate şi a calitãţilor fizice necesare unui conducãtor de autovehicul sau tramvai.
(2) Afectiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducãtor de autovehicule sau tramvaie se stabilesc de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice şi se aproba prin ordin al ministrului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Examinarea medicalã se realizeazã în vederea:
a) aprobãrii prezentãrii la examen pentru obţinerea permisului de conducere;
b) obţinerii certificatului de atestare profesionalã pentru conducãtorii de autovehicule şi tramvaie;
c) verificãrii periodice, conform reglementãrilor în vigoare.
(4) Examinarea medicalã se realizeazã în unitãţi de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens, cu obligaţia luãrii în evidenta a solicitantului sau a conducatorului de autovehicul sau tramvai de cãtre medicul de familie. Certificarea stãrii de sãnãtate, asa cum rezulta în urma examinãrii medicale efectuate în unitãţile de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens, poate fi realizatã şi de cãtre medicul de familie.
(5) Lista unitãţilor de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens se stabileşte prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Medicul de familie, atunci când constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezintã afecţiuni medicale prevãzute în ordinul ministrului sãnãtãţii publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar în cazul în care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat poliţiei rutiere pe raza cãreia medicul isi desfãşoarã activitatea.
(7) Verificarea medicalã se efectueazã în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(8) Permisul de conducere al persoanei care este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de cãtre poliţia rutiera şi poate fi redobândit numai dupã încetarea motivului pentru care s-a luat aceasta mãsura.
(9) Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituţiile medico-legale, la solicitarea şi pe cheltuiala pãrţilor interesate."
10. Dupã alineatul (3) al articolului 23 se introduc cinci noi alineate, alineatele (3^1)-(3^5), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Pregãtirea teoreticã şi practica a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere este precedatã de o evaluare obligatorie a capacitãţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, ale carei concluzii vor fi incluse în programe de consiliere şi educaţie rutiera a candidaţilor şi în perfecţionarea modalitãţilor de instruire a acestora. Evaluarea psihologicã este obligatorie în vederea obţinerii certificatului de atestare profesionalã pentru conducãtorii de autovehicule şi tramvaie.
(3^2) Conducãtorii de autovehicule sau tramvaie vor fi evaluati periodic din punct de vedere al capacitãţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor, în condiţiile stabilite de reglementãrile în vigoare.
(3^3) Evaluarea psihologicã se efectueazã în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, în condiţiile legii, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3^4) Evaluarea psihologicã se realizeazã în laboratoare de specialitate autorizate din cadrul instituţiilor abilitate sau de cãtre psihologi cu drept de libera practica, autorizaţi în condiţiile legii.
(3^5) Lista laboratoarelor de specialitate autorizate şi a psihologilor cu drept de libera practica, autorizaţi în condiţiile legii, se stabileşte prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
11. Alineatul (4) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele care solicita prezentarea la examen pentru obţinerea permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie sa îndeplineascã, potrivit legii, condiţiile de varsta, sa fie apte din punct de vedere medical şi sa facã dovada pregãtirii teoretice şi practice prin cursuri organizate de unitãţi autorizate, potrivit legii."
12. Alineatul (2) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Forma şi conţinutul permisului de conducere se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
13. Alineatul (3) al articolului 27 se abroga.
14. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - Evidenta permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducãtorilor de autovehicule sau tramvaie se tine de cãtre poliţia rutiera pe a carei raza titularii isi au domiciliul sau resedinta."
15. La articolul 32 alineatul (2), litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) pentru lumina albastra - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontiera, serviciului de ambulanta sau medicina legalã, protecţiei civile, Ministerului Apãrãrii care însoţesc coloane militare, unitãţilor speciale ale Serviciului Roman de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Paza, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public, precum şi cele aparţinând Direcţiei Naţionale Anticoruptie, atunci când se deplaseaza în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenta;".
16. Alineatul (3) al articolului 40 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica în cazul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apãrãrii şi Serviciului Roman de Informaţii."
17. Alineatul (2) al articolului 66 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica conducãtorilor de autovehicule aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apãrãrii şi Serviciului Roman de Informaţii."
18. Alineatul (2) al articolului 79 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), conducãtorul de vehicul este obligat sa se prezinte în termen de 24 de ore la unitatea de poliţie pe raza cãreia s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare şi eliberãrii autorizaţiei de reparatie."
19. Dupã alineatul (2) al articolului 79 se introduc cinci noi alineate, alineatele (2^1)-(2^5), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Dispoziţiile alin. (2) nu se aplica în cazul în care se încheie o constatare amiabila de accident, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) s-au produs pagube materiale a cãror despãgubire este asigurata prin polita de asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule;
b) accidentul nu s-a produs ca urmare a sãvârşirii faptelor pentru care se retine permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia, în condiţiile prevãzute la art. 111 alin. (1) lit. b) şi c), dupã caz, precum şi a faptei prevãzute la art. 86 alin. (1);
c) cel puţin unul dintre conducãtorii vehiculelor implicate în accident şi-a recunoscut vinovãţia în producerea accidentului de circulaţie;
d) conducãtorul de vehicul care şi-a recunoscut vinovãţia în producerea accidentului de circulaţie deţine asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule valabilã;
e) cei doi conducatori de vehicule implicate în accidentul de circulaţie au completat şi au semnat fãrã obiecţiuni formularul de constatare amiabila de accident.
(2^2) Societatea de asigurare verifica îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (2^1) lit. a)-e), precum şi corectitudinea întocmirii formularului de constatare amiabila de accident şi atesta, dupã caz, validitatea sau nulitatea constatãrii amiabile de accident.
(2^3) Societãţile de asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule sau reprezentanţii acestora, sesizati de producerea unui accident de circulaţie în baza formularului de constatare amiabila de accident, au obligaţia de a anunta imediat unitatea de poliţie pe raza cãreia s-a produs evenimentul, precum şi de a aduce la cunostinta celui implicat obligaţia de a se prezenta la unitatea de poliţie, dacã exista indicii cu privire la neîndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (2^1) lit. b).
(2^4) În situaţia prevãzutã la alin. (2^3), conducãtorul de vehicul implicat în accidentul de circulaţie are obligaţia de a se prezenta la unitatea de poliţie în termen de 24 de ore de la data primirii invitatiei din partea acesteia, în vederea întocmirii documentelor de constatare a accidentului de circulaţie şi eliberãrii autorizaţiei de reparatie.
(2^5) Procedura atestarii prevãzute la alin. (2^2), precum şi forma, conţinutul şi modul de distribuire a formularului de constatare amiabila de accident, prevãzut la alin. (2^1) lit. e), se stabilesc prin ordin al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
20. Alineatul (3) al articolului 79 se abroga.
21. Dupã articolul 80 se introduce un nou articol, articolul 80^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 80^1. - Persoanele fizice sau juridice autorizate sa execute lucrãri de reparaţii la vehicule avariate au obligaţia sa comunice imediat, la solicitarea poliţiei rutiere, datele înregistrate, conform prevederilor legale, în evidentele proprii."
22. Alineatul (1) al articolului 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - (1) În vederea întocmirii dosarelor pentru despãgubire, la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sau a societãţilor de asigurare, autoritatea care are în evidenta vehiculele înmatriculate sau înregistrate comunica acestora datele referitoare la proprietarii sau utilizatorii vehiculelor."
23. Dupã alineatul (2) al articolului 81 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) La solicitarea poliţiei rutiere, societãţile de asigurare comunica acesteia date referitoare la constatãrile amiabile de accidente înregistrate în evidentele acestora."
24. Alineatele (1)-(3) şi (6) ale articolului 82 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 82. - (1) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacã îndeplinesc condiţiile cerute pentru a fi admise în circulaţia internationala, iar conducãtorii lor poseda permis de conducere valabil în condiţiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autoritãţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene ori Spaţiului Economic European sau a cãrui valabilitate este recunoscuta în aceste state pe baza de reciprocitate.
(2) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacã îndeplinesc condiţiile tehnice prevãzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiatã la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificatã de România prin <>Decretul nr. 318/1980 , dar numai pe perioada cat sunt asigurate pentru cazurile de rãspundere civilã ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
(3) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere eliberat într-un stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevãzutã la alin. (2), trebuie sa posede şi permis de conducere internaţional.
....................................................................
(6) Autovehiculele înmatriculate în statele care nu sunt semnatare ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevãzutã la alin. (2), sunt obligate sa poarte în partea din spate semnul distinctiv al statului care a efectuat înmatricularea."
25. Alineatul (1) al articolului 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - (1) Persoanele care domiciliazã în alte state, aflate temporar în România, pot conduce autovehicule pe drumurile publice dacã poseda permis de conducere valabil, conform modelelor stabilite în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, prevãzutã la art. 82 alin. (2), sau a cãrui valabilitate este recunoscuta pe baza de reciprocitate."
26. Alineatele (1) şi (5) ale articolului 88 vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Recoltarea probelor biologice se face în unitãţile de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens sau în instituţii medico-legale şi se efectueazã numai în prezenta unui reprezentant al poliţiei rutiere.
..................................................................
(5) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testata de politistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistata ca având o concentraţie de pana la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia sa i se recolteze probe biologice de cãtre unitãţile sau instituţiile medicale prevãzute la alin. (1), în vederea stabilirii imbibatiei de alcool în sânge."
27. Dupã alineatul (2) al articolului 93 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Nu constituie infracţiunea prevãzutã la alin. (2) repararea autovehiculelor având urme de accident, în baza atestarii validitãţii constatãrii amiabile de accident."
28. La articolul 96 alineatul (2), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) radierea din oficiu a înmatriculãrii sau înregistrãrii vehiculului, în cazurile prevãzute la art. 17 alin. (4);".
29. Alineatul (4) al articolului 97 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Retragerea permisului de conducere se dispune de cãtre poliţia rutiera dacã titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce vehicule pe drumurile publice de cãtre o unitate de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate autorizata în acest sens."
30. La articolul 102 alineatul (1), dupã punctul 37 se introduce un nou punct, punctul 38, cu urmãtorul cuprins:
"38. nerespectarea obligaţiei de comunicare prevãzute la art. 80^1 sau comunicarea de date inexacte ori incomplete."
31. La articolul 105, dupã punctul 28 se introduce un nou punct, punctul 29, cu urmãtorul cuprins:
"29. nerespectarea obligaţiei de comunicare prevãzute la art. 80^1 sau comunicarea de date inexacte ori incomplete."
32. La articolul 114 alineatul (1), litera c) se abroga.
33. La articolul 116, alineatul (1) partea introductivã şi alineatul (3) litera a) vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rãmânerii definitive a unei hotãrâri judecãtoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevãzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupã caz, dacã a intervenit una dintre situaţiile urmãtoare:
.................................................................
a) este apta din punct de vedere medical;".
34. La articolul 122, dupã litera p) se introduce o noua litera, litera q), cu urmãtorul cuprins:
"q) elaboreazã, în condiţiile legii, norme privind evaluarea capacitãţilor psihologice solicitate în activitatea de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor."
35. La articolul 125, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) elaboreazã norme privind examinarea medicalã a conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie, precum şi norme privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicatiei etilice şi a stãrii de influenta a produselor şi substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie;".
36. La articolul 136, literele b) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, pentru prevederile art. 23 alin. (3^3) şi (3^5) şi ale art. 40 alin. (4);
..................................................................
d) Ministerul Sãnãtãţii Publice, pentru prevederile art. 22 alin. (2), (5) şi (7), art. 87 alin. (3), art. 88 alin. (2) şi ale art. 125 lit. a);".
37. La articolul 136, litera e) se abroga.
38. La articolul 91 şi la articolul 102 alineatul (1) punctul 7, normele de trimitere la articolul 22 alineatul (5) se considera a fi fãcute la articolul 22 alineatul (6).
ART. II
Termenul prevãzut la <>art. II din Legea nr. 49/2006 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 20 martie 2006, se proroga pana la data de 1 decembrie 2006.
ART. III
(1) Prevederile <>art. I intra în vigoare la data intrãrii în vigoare a Legii nr. 49/2006 pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 20 martie 2006.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), urmãtoarele prevederi intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã:
a) prevederile <>art. 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 8 din prezenta ordonanta de urgenta;
b) prevederile art. 22 alin. (1), (3), (4) şi (7) din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 9 din prezenta ordonanta de urgenta;
c) prevederile <>art. 23 alin. (3^1)-(3^5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, astfel cum a fost completatã prin art. I pct. 10 din prezenta ordonanta de urgenta;
d) dispoziţiile <>art. 23 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 11 din prezenta ordonanta de urgenta;
e) dispoziţiile <>art. 116 alin. (3) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 , republicatã, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 33 din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. IV
Vehiculele înmatriculate anterior datei prevãzute la art. III alin. (1) sunt considerate înmatriculate continuu, astfel încât orice transmitere ulterioara a dreptului de proprietate asupra unui vehicul se va transcrie în evidentele autoritãţilor competente, potrivit legii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. V
La data prevãzutã la art. III alin. (2), examinarea psihologicã efectuatã anterior acestei date este consideratã evaluare psihologicã.
ART. VI
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenta.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei
şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu

p. Ministrul apãrãrii,
Corneliu Dobritoiu,
secretar de stat

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucureşti, 6 septembrie 2006.
Nr. 63.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016