Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 6 din 13 februarie 2008  pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 6 din 13 februarie 2008 pentru modificarea si completarea Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 15 februarie 2008
Având în vedere comemorarea a 20 de ani de la revolta muncitoreascã anticomunistã de la Braşov, care a reprezentat cea mai importantã mişcare împotriva regimului opresiv comunist şi, totodatã, expresia demnitãţii naţionale a poporului român,
în condiţiile în care structurile opresive ale regimului comunist de atunci au arestat sute de persoane participante la aceste evenimente, iar multe dintre acestea au fost torturate, condamnate, deportate ori li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, iar unele au decedat în urma acestei revolte anticomuniste,
ţinând cont de faptul cã cei care au supravieţuit, membrii familiilor acestora şi urmaşii celor decedaţi se aflã într-o situaţie deosebit de grea, fiind bolnavi, şomeri ori având o stare materialã precarã,
plecând de la imperativul acordãrii unor reparaţii morale şi materiale care sã compenseze, mãcar în parte, pierderile şi suferinţele acestor persoane,
reţinându-se faptul cã drepturile acordate în prezent, prin actele normative în vigoare, sunt într-un cuantum extrem de redus ori aduc beneficii doar persoanelor care şi-au încheiat viaţa activã, ceea ce nu este valabil în cazul participanţilor la revolta muncitoreascã anticomunistã de la Braşov din 15 noiembrie 1987 ori al urmaşilor celor decedaţi, aspecte care, în fapt, golesc de conţinut aceste norme legale şi nu permit atingerea scopului profund moral şi umanitar avut în vedere de legiuitor,
luând în considerare faptul cã neadoptarea unor mãsuri imediate pentru reglementarea situaţiilor expuse mai sus, prin utilizarea procedurii de legiferare prin ordonanţã de urgenţã, ar fi expresia dezinteresului societãţii pentru cinstirea unor persoane care şi-au riscat libertatea şi viaţa, într-o epocã în care foarte puţini ar fi fãcut acest lucru, şi ar expune în continuare supravieţuitorii acelor evenimente la o viaţã de privaţiuni, datorate, în mare parte, mãsurilor punitive adoptate de statul comunist în perioada anterioarã anului 1989,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"LEGEA
recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţã de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987"
2. Articolele 1-17 se includ în capitolul I, care va avea urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL I
Revoluţia românã din decembrie 1989"
3. Dupã articolul 17 se introduce un nou capitol, capitolul II, alcãtuit din articolele 18-24, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL II
Revolta muncitoreascã anticomunistã de la Braşov din noiembrie 1987
Art. 18. - (1) Prezentul capitol reglementeazã acordarea unor drepturi pentru:
a) persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987;
b) soţul persoanei care a avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, dacã îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezenta lege;
c) urmaşii persoanelor care au decedat în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.
(2) Nu pot beneficia de prevederile prezentului capitol persoanele care au fãcut parte din aparatul de represiune, securitate şi miliţie sau au desfãşurat activitãţi de poliţie politicã.
Art. 19. - (1) Constatarea calitãţii de persoanã care a avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 se face, la cererea persoanei interesate, de cãtre direcţiile de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociaţiei «15 Noiembrie 1987».
(2) Dovada calitãţii prevãzute la alin. (1) se face de cãtre persoana interesatã, cu înscrisuri oficiale eliberate de cãtre organele competente, din care sã rezulte privarea de libertate în locuri de deţinere, pentru efectuarea de cercetãri, care a avut una dintre urmãtoarele consecinţe:
a) stabilirea domiciliului obligatoriu;
b) strãmutarea într-o altã localitate;
c) deportarea.
(3) Constatarea calitãţii de soţ al persoanei care a avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 se face, la cererea persoanei interesate, de cãtre direcţiile de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociaţiei «15 Noiembrie 1987».
(4) Dovada calitãţii prevãzute la alin. (3) se face de cãtre persoana interesatã, cu înscrisuri oficiale eliberate de organele competente, din care sã rezulte supunerea la presiuni, din partea securitãţii sau a miliţiei, pentru stabilirea domiciliului în localitatea în care se afla deportat soţul, indiferent dacã aceastã urmare s-a produs sau nu.
Art. 20. - (1) Prin urmaşi ai persoanelor care au decedat în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 se înţelege soţul supravieţuitor, copii şi pãrinţii celui decedat.
(2) Constatarea calitãţii prevãzute la alin. (1) se face la cererea persoanei interesate, pe baza înscrisurilor oficiale eliberate de organele competente, de cãtre direcţiile de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe baza avizului prealabil consultativ al Asociaţiei «15 Noiembrie 1987».
Art. 21. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 19 alin. (2) şi (4) beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 4 alin. (3) lit. e), art. 5 alin. (1) şi (2) şi art. 5^1.
(2) Indemnizaţia reparatorie se acordã independent de veniturile obţinute de beneficiar.
(3) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 20 alin. (2) beneficiazã de drepturile prevãzute la art. 5 alin. (1).
Art. 22. - (1) Direcţiile generale de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sunt obligate sã se pronunţe asupra cererii formulate în condiţiile art. 19 şi 20, în termen de 30 de zile de la data la care au fost sesizate, printr-o hotãrâre motivatã.
(2) Împotriva hotãrârii pronunţate persoana care se considerã nemulţumitã poate formula acţiune la instanţa de contencios administrativ, conform prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Art. 23. - Operatorii economici care angajeazã persoane care au fãcut dovada calitãţii prevãzute la art. 19 alin. (2) şi (4) beneficiazã de facilitãţile prevãzute de legislaţia în vigoare pentru angajatorii care oferã locuri de muncã şomerilor şi tinerilor absolvenţi.
Art. 24. - Sumele aferente plãţii indemnizaţiilor reparatorii prevãzute în prezentul capitol se suportã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse."
ART. II
Sediile asociaţiilor celor care au participat la revolta muncitoreascã anticomunistã de la Braşov din noiembrie 1987, aflate în proprietatea statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale şi pentru care existã un contract de închiriere la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, se transmit în folosinţa gratuitã a acestora, pe durata existenţei asociaţiilor.
ART. III
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se abrogã <>art. 10 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 18 martie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. IV
Legea recunoştinţei faţã de eroii-martiri şi luptãtorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 nr. 341/2004, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Marian Marius Dorin

Preşedintele Institutului
pentru Investigarea
Crimelor Comunismului,
Marius Oprea

Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 13 februarie 2008.
Nr. 6.
___________



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016