Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 6 din 10 februarie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 56/2004 privind crearea statutului special al functionarului public denumit manager public    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 6 din 10 februarie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 56/2004 privind crearea statutului special al functionarului public denumit manager public

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 149 din 18 februarie 2005
În vederea respectãrii angajamentelor Guvernului României, asumate prin Strategia actualizatã de accelerare a reformei administraţiei publice cu privire la operaţionalizarea corpului de funcţionari publici cu statut special denumiţi manageri publici, precum şi a prevederilor Programului de guvernare pe perioada 2005-2008, referitoare la depolitizarea administraţiei publice prin asigurarea unui mecanism obiectiv şi a unor structuri independente de evaluare şi monitorizare a performanţelor funcţionarilor publici,
având în vedere riscul de a nu se asigura finalitatea Proiectului PHARE RO 0106.03, denumit "Crearea unui corp profesionist de manageri publici în administraţia publicã - Proiectul tinerilor profesionişti", în valoare de 4 milioane euro, prin neîncadrarea imediatã în structurile administraţiei publice, în calitate de manageri publici, a absolvenţilor programelor de formare specializatã desfãşurate prin acest proiect, situaţie de naturã sã afecteze atât credibilitatea factorilor de decizie în ceea ce priveşte implementarea reformei în administraţia publicã, cât şi încrederea tinerilor absolvenţi în intenţia declaratã a Guvernului de a atrage profesionişti în sistemul public,
pentru evitarea posibilitãţii de a pierde finanţarea unui al doilea ciclu al proiectului, în valoare de 3,5 milioane euro, precum şi a ciclurilor subsecvente, având în vedere programarea multianualã a proiectului, cu consecinţa negativã a pierderii unui corp de tineri profesionişti manageri publici şi a importantei contribuţii a acestora la accelerarea procesului de modernizare a administraţiei publice,
ţinând seama de necesitatea completãrii şi actualizãrii sistemului de salarizare a managerilor publici, în scopul asigurãrii cadrului normativ strict necesar pentru acordarea unui nivel de salarizare motivant, corespunzãtor pregãtirii şi abilitãţilor acestora, precum şi rolului deosebit atribuit pentru accelerarea reformei administraţiei publice,
în vederea adoptãrii mãsurilor prevãzute prin prezenta ordonanţã de urgenţã, ce urmãresc eficientizarea şi modernizarea activitãţii în administraţia publicã şi creşterea calitãţii acesteia, precum şi respectarea termenului prevãzut în Foaia de parcurs a României pentru reforma administraţiei publice pentru implementarea unui cadru legislativ corespunzãtor desfãşurãrii activitãţii managerilor publici în sistemul public - decembrie 2004, elemente care vizeazã interesul public şi constituie situaţii de urgenţã şi extraordinare,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 privind crearea statutului special al funcţionarului public denumit manager public, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 590 din 1 iulie 2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 452/2004 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Prezenta ordonanţã de urgenţã reglementeazã statutul special al funcţionarilor publici numiţi într-o funcţie publicã specificã de manager public.
(2) În exercitarea funcţiei publice specifice, managerul public are rolul de a asigura sprijin pentru politicile de reformã ale Guvernului României în ceea ce priveşte proiectarea, managementul şi implementarea, de la nivelurile strategice la cele operaţionale, a procedurilor şi activitãţilor vizând accelerarea reformei administraţiei publice, integrarea în structurile Uniunii Europene, precum şi implementarea legislaţiei armonizate cu acquisul comunitar.
(3) Responsabilitãţile managerilor publici rezultã din coordonarea de programe, proiecte şi activitãţi menite sã accelereze modernizarea administraţiei şi serviciilor publice, cu scopul de a creşte calitatea actului administrativ şi a serviciilor publice furnizate cetãţeanului, în vederea armonizãrii acestora cu standardele Uniunii Europene."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Se înfiinţeazã Comisia pentru managerii publici, denumitã în continuare Comisia, ca organism independent, de interes general, ce urmãreşte şi asigurã aplicarea prevederilor referitoare la modalitãţile de acces la funcţia de manager public şi la mecanismele de promovare rapidã, reglementate prin prezenta ordonanţã de urgenţã şi prin normele de aplicare a acesteia.
(2) Potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã, Comisia îndeplineşte atribuţii în domeniul evaluãrii, încadrãrii în trepte, repartizãrii, promovãrii, soluţionãrii contestaţiilor şi al excluderii din categoria managerilor publici, asigurând transparenţa, imparţialitatea, reprezentativitatea şi obiectivitatea. Rolul Comisiei în domeniul evaluãrii constã în aprobarea rezultatelor aplicãrii procedurilor de evaluare stabilite.
(3) Structura, componenţa, atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale Comisiei se stabilesc de Guvern, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Comisia este constituitã din maximum 17 reprezentanţi ai autoritãţilor şi instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi instituţiilor de învãţãmânt superior, ai organizaţiilor profesionale din domeniul massmedia, desemnaţi de organele de conducere ale acestora.
(5) Secretariatul Comisiei se asigurã de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor.
(6) Finanţarea cheltuielilor necesare exercitãrii atribuţiilor ce revin Comisiei, precum şi cele ale secretariatului Comisiei, ce decurg din prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã şi ale normelor de aplicare a acesteia, se asigurã de la bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Finanţarea acestor cheltuieli poate fi asiguratã şi prin programe cu asistenţã externã.
(7) Ministerul Administraţiei şi Internelor poate colabora, în exercitarea atribuţiilor sale de secretariat al Comisiei, cu un partener de implementare, desemnat potrivit normelor de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
3. Alineatul (4) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Autoritãţile şi instituţiile publice sunt obligate sã colaboreze cu Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici în vederea numirii sau asigurãrii transferului managerilor publici, în limita numãrului de posturi aprobat."
4. La articolul 10 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) absolvenţii programului de burse speciale «Guvernul României», cu condiţia sã urmeze un program intensiv de formare specializatã în administraţia publicã, în România, organizat, în condiţiile prevãzute de normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, de cãtre Institutul Naţional de Administraţie sau de alte instituţii de formare continuã."
5. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 12 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Persoanele prevãzute la art. 10 alin. (1) sunt evaluate la finalizarea programelor de formare specializatã de cãtre Comisie, care decide treapta profesionalã de încadrare ca manager public. În aceastã evaluare se vor lua în considerare rezultatele evaluãrii de la absolvirea programelor de formare şi rezultatele aplicãrii procedurilor de evaluare finalã, prevãzute de normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
...........................................................................
(3) Numirea în funcţia de manager public se face, în termenul prevãzut de normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, prin act administrativ al conducãtorului autoritãţii sau instituţiei publice în cadrul cãreia urmeazã sã-şi desfãşoare activitatea, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici."
6. Alineatul (2) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Decizia Comisiei este bazatã pe rezultatele evaluãrii performanţelor profesionale individuale, efectuatã de cãtre superiorul ierarhic al managerului public evaluat, şi pe rezultatele aplicãrii procedurilor de evaluare prevãzute de normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
7. Dupã alineatul (1) al articolului 19 se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Stabilirea salariului de bazã al managerului public se face potrivit reglementãrilor legale pentru funcţionarii publici din aparatul propriu al ministerelor, prin însumarea salariului de bazã corespunzãtor funcţiei de consilier, gradul profesional superior, treapta de salarizare I, cu indemnizaţia de conducere aferentã funcţiei publice de conducere, echivalentã gradului profesional deţinut de managerul public respectiv.
(1^2) Sporul de manager public se determinã prin aplicarea la salariul de bazã al managerului public, calculat potrivit alin. (1^1), a procentului determinat în funcţie de treapta profesionalã deţinutã, prevãzut în primul tabel din anexa la prezenta ordonanţã de urgenţã."
8. Alineatul (2) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prin excepţie de la prevederile art. 3 alin. (4), pe durata derulãrii proiectelor din domeniul administraţiei publice, finanţate prin programul PHARE, din Comisie vor putea sã facã parte şi experţi din state membre ale Uniunii Europene, propuşi de cãtre echipele de asistenţã tehnicã ale proiectelor PHARE, prevãzute la art. 20 alin. (2)."
ART. II
(1) Termenul prevãzut la <>art. 22 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 se prorogã cu 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) Pânã la împlinirea termenului prorogat potrivit alin. (1), Comisia interimarã înfiinţatã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, conform prevederilor <>art. 21 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 , în vigoare la data adoptãrii prezentei ordonanţe de urgenţã, mai îndeplineşte, pe lângã atribuţiile prevãzute prin ordin, şi celelalte atribuţii ale Comisiei pentru managerii publici, ce decurg din prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 . Totodatã, pentru absolvenţii proiectului prevãzut la <>art. 21 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 , componenta "Stagiari 2003-2004", Comisia interimarã va confirma, la propunerea secretariatului acesteia, atribuţiile şi responsabilitãţile generale şi cele specifice minimale ce vor fi avute în vedere, pânã la aprobarea lor prin normele prevãzute la <>art. 22 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 , la întocmirea fişei posturilor respective de manager public.
(3) În termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, absolvenţii proiectului prevãzut la <>art. 21 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 , componenta "Stagiari 2003-2004", vor fi numiţi în funcţiile de manager public potrivit schemei de repartizare a acestor absolvenţi, întocmitã de cãtre Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici cu contra-semnãtura Comisiei interimare.
ART. III
(1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Comisia pentru bursa specialã "Guvernul României", redenumitã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 Comisia pentru managerii publici, îşi reia, în cuprinsul tuturor actelor normative în vigoare, denumirea prevãzutã în <>Legea nr. 157/2004 şi îndeplineşte atribuţiile conferite prin aceastã lege şi prin normele ei de aplicare.
(2) Pe aceeaşi datã se modificã, corespunzãtor alin. (1), prevederile <>art. 8 alin. (1) din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 1.516/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 157/2004 privind instituirea bursei speciale "Guvernul României" pentru formarea managerilor din sectorul public, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 905 din 5 octombrie 2004, şi se abrogã art. 9 alin. (3), art. 13 alin. (3) lit. z), art. 36 alin. (2) şi art. 37 alin. (3) din aceeaşi anexã, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. IV
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 56/2004 privind crearea statutului special al funcţionarului public denumit manager public, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 452/2004 , precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul integrãrii europene,
Ene Dinga

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici,
Jozsef Birtalan

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 10 februarie 2005.
Nr. 6.
_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016