Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 59 din 25 aprilie 2001  privind modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 59 din 25 aprilie 2001 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 217 din 27 aprilie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ARTICOL UNIC
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea şi completarea Codului de procedura civilã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 479 din 2 octombrie 2000, modificatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 290/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 706 din 29 decembrie 2000 şi aprobatã prin <>Legea nr. 32/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 7 martie 2001, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
I. La articolul I:
1. Dupã punctul 3 se introduce punctul 3^1 cu urmãtorul cuprins:
"3^1. Punctul 3 al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
<<3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate impotriva hotãrârilor pronunţate de judecãtorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;>>"
2. La punctul 4, punctul 1 al articolului 3 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"1. în prima instanta, procesele şi cererile în materie comercialã al cãror obiect are o valoare de peste 10 miliarde lei, precum şi procesele şi cererile în materie de contencios administrativ privind actele autoritãţilor şi instituţiilor centrale."
3. La punctul 5, punctul 3 al articolului 3 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate impotriva hotãrârilor pronunţate de tribunale în apel sau impotriva hotãrârilor pronunţate în prima instanta de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum şi în alte cauze prevãzute de lege;"
4. Dupã punctul 20 se introduce punctul 20^1 cu urmãtorul cuprins:
"20^1. Alineatul 4 al articolului 68 va avea urmãtorul cuprins:
<<Dacã mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat, cu excepţia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezintã partea.>>"
5. La punctul 23, alineatul 1 al articolului 81 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviinţarea asistenţei judiciare vor fi puse în sarcina celeilalte pãrţi, dacã aceasta a cãzut în pretenţiile sale, şi vor fi urmãrite potrivit legii. Dispozitivul hotãrârii, cuprinzând obligaţia de plata a acestor sume, constituie titlu executoriu. În cazul în care executarea este de competenta organelor fiscale titlul executoriu va fi comunicat acestor organe, din oficiu, prin îngrijirea grefierului."
6. La punctul 36, articolul 92^1 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 92^1. - Comunicarea citaţiei şi a altor acte de procedura nu se poate realiza prin afişare în cazul persoanelor juridice, precum şi al asociaţiilor sau societãţilor care, potrivit legii, pot sta în judecata, cu excepţia cazurilor în care se refuza primirea sau dacã se constata, la termen, lipsa oricãrei persoane la sediul acestora."
7. La punctul 42, alineatul 1 al articolului 114 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"La primirea cererii de chemare în judecata preşedintele sau judecãtorul care îl înlocuieşte va verifica dacã aceasta întruneşte cerinţele prevãzute de lege. Când este cazul, reclamantului i se pune în vedere sa completeze sau sa modifice cererea şi sa depunã, potrivit art. 112 alin. 2 şi art. 113, cererea şi copii certificate de pe toate înscrisurile pe care îşi întemeiazã cererea."
8. La punctul 42, dupã alineatul 3 al articolului 114 se introduce un alineat nou, care devine alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"Dacã obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul prevãzut la alin. 2, suspendarea judecaţii se pronunţa prin încheiere potrivit dispoziţiilor art. 339."
9. La punctul 43, alineatul 3 al articolului 114^1 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Termenul de judecata va fi stabilit astfel încât de la data primirii citaţiei paratul sa aibã la dispoziţie cel puţin 15 zile pentru a-şi pregati apãrarea, iar în procesele urgente, cel puţin 5 zile."
10. Dupã punctul 44 se introduce punctul 44^1 cu urmãtorul cuprins:
"44^1. Alineatul 1 al articolului 119 va avea urmãtorul cuprins:
<<Dacã paratul are pretenţii în legatura cu cererea reclamantului, el poate sa facã cerere reconvenţionalã.>>"
11. La punctul 51, alineatul 3 al articolului 153 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Termenul luat în cunostinta sau pentru care au fost trimise citaţiile nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice şi cu citarea pãrţilor. Citarea acestora se face în termen scurt, în camera de consiliu. Soluţionarea cererii de preschimbare a primului termen de judecata este de competenta preşedintelui instanţei, a vicepreşedintelui instanţei, a preşedintelui de secţie ori a judecãtorului care îl înlocuieşte. În cursul judecãrii procesului cererea de preschimbare a termenului se soluţioneazã de cãtre completul de judecata."
12. La punctul 53, alineatul 2 al articolului 155^1 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"La cererea partii, judecata va fi reluatã dacã obligaţiile la care se referã alin. 1 au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua. Dispoziţiile art. 155 alin. 2 se aplica în mod corespunzãtor."
13. Punctul 73 se abroga.
14. Dupã punctul 76 se introduce punctul 76^1 cu urmãtorul cuprins:
"76^1. Punctul 2 al alineatului 1 al articolului 244 va avea urmãtorul cuprins:
<<2. când s-a început urmãrirea penalã pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotãrâtoare asupra hotãrârii ce urmeazã sa se dea.>>"
15. La punctul 81, dupã alineatul 2 al articolului 252 se introduce un alineat nou, care devine alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Perimarea cererii de chemare în judecata nu poate fi ridicatã pentru prima oara în instanta de apel."
16. Dupã punctul 84 se introduce punctul 84^1 cu urmãtorul cuprins:
"84^1. Punctul 8 al alineatului 1 al articolului 261 va avea urmãtorul cuprins:
<<8. arãtarea ca pronunţarea s-a fãcut în şedinţa publica, precum şi semnãturile judecãtorilor şi grefierului. Lipsa semnaturilor poate fi complinita oricând în cursul procesului.>>"
17. Dupã punctul 85 se introduce punctul 85^1 cu urmãtorul cuprins:
"85^1. Alineatul 1 al articolului 264 va avea urmãtorul cuprins:
<<Când motivarea hotãrârii nu se poate face pana la data pronunţãrii, ea se va face în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare. Dacã instanta a fost alcãtuitã din mai mulţi magistraţi, preşedintele va putea insarcina pe unul dintre ei cu redactarea hotãrârii.>>"
18. Dupã punctul 85^1 se introduce punctul 85^2 cu urmãtorul cuprins:
"85^2. Alineatul 3 al articolului 266 va avea urmãtorul cuprins:
<<Hotãrârea se va comunica pãrţilor, în copie, în cazul când aceasta este necesar pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului.>>"
19. Dupã punctul 93 se introduce punctul 93^1 cu urmãtorul cuprins:
"93^1 . Alineatul 2 al articolului 282 va avea urmãtorul cuprins:
<<Impotriva încheierilor premergãtoare nu se poate face apel decât o data cu fondul, în afarã de cazul când prin ele s-a întrerupt cursul judecaţii.>>"
20. Dupã punctul 95 se introduce punctul 95^1 cu urmãtorul cuprins:
"95^1. Punctul 1 al alineatului 1 al articolului 287 va avea urmãtorul cuprins:
<<1. numele, domiciliul sau resedinta pãrţilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, dupã caz, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul fiscal şi contul bancar. Dacã apelantul locuieşte în strãinãtate, va arata şi domiciliul ales în România, unde urmeazã sa i se facã toate comunicãrile privind procesul;>>"
21. La punctul 97, alineatul 2 al articolului 291 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã intimatul lipseşte la prima zi de înfãţişare şi instanta constata ca motivele de apel nu au fost comunicate, va dispune amânarea cauzei şi efectuarea comunicãrii, iar dacã motivele nu au fost comunicate în termen, instanta va dispune amânarea cauzei cu îndeplinirea cerinţelor art. 114^1 alin. 3 sau 4, dupã caz."
22. La punctul 103, articolul 296 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 296. - Instanta de apel poate pãstra ori schimba, în tot sau în parte, hotãrârea atacatã. Apelantului nu i se poate însã crea în propria cale de atac o situaţie mai grea decât aceea din hotãrârea atacatã, în afarã de cazul în care el consimte la aceasta ori sunt aplicabile dispoziţiile art. 293 sau 293^1."
23. La punctul 104, alineatul 1 al articolului 297 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care prima instanta a respins sau a anulat cererea de chemare în judecata fãrã a intra în cercetarea fondului şi instanta de apel, gãsind apelul întemeiat, a anulat hotãrârea apelata, va evoca fondul şi va judeca procesul, pronunţând o hotãrâre definitiva."
24. Dupã punctul 106 se introduce punctul 106^1 cu urmãtorul cuprins:
"106^1. Articolul 299 va avea urmãtorul cuprins:
<<Art. 299. - Hotãrârile date fãrã drept de apel, cele date în apel, precum şi, în condiţiile prevãzute de lege, hotãrârile altor organe cu activitate jurisdicţionalã sunt supuse recursului. Dispoziţiile art. 282 alin. 2 sunt aplicabile în mod corespunzãtor.>>"
25. Dupã punctul 109 se introduce punctul 109^1 cu urmãtorul cuprins:
"109^1. Articolul 301 va avea urmãtorul cuprins:
<<Art. 301. - Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotãrârii, dacã legea nu dispune altfel. Dispoziţiile art. 284 alin. 2-4 se aplica în mod corespunzãtor.>>"
26. Dupã punctul 120 se introduce punctul 120^1 cu urmãtorul cuprins:
"120^1. Alineatul 1 al articolului 318 va avea urmãtorul cuprins:
<<Hotãrârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie, când dezlegarea data este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanta, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.>>"
27. Dupã punctul 121 se introduce punctul 121^1 cu urmãtorul cuprins:
"121^1. Dupã articolul 319 se introduce articolul 319^1 cu urmãtorul cuprins:
<<Art. 319^1. - Instanta poate suspenda executarea hotãrârii a carei anulare se cere, sub condiţia dãrii unei cauţiuni. Dispoziţiile art. 403 alin. 3 şi 4 se aplica în mod corespunzãtor.>>"
28. La punctul 131, punctul 2 al articolului 330 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. când prin hotãrârea atacatã s-a produs o încãlcare esenţialã a legii, ce a determinat o soluţionare gresita a cauzei pe fond ori aceasta hotãrâre este vadit netemeinica;"
29. La punctul 132, articolul 330^1 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 330^1. - În cazurile prevãzute de art. 330 pct. 1 şi 2, recursul în anulare se poate declara în termen de 1 an de la data când hotãrârea judecãtoreascã a rãmas irevocabilã.
Pentru motivul prevãzut la art. 330 pct. 3, recursul în anulare se poate declara în termen de 1 an de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare.
În cazul prevãzut de art. 330 pct. 4, recursul în anulare se poate declara în termen de 1 an de la data comunicãrii hotãrârii Curţii Europene a Drepturilor Omului cãtre statul roman."
30. La punctul 133, alineatul 1 al articolului 330^2 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Dupã introducerea recursului în anulare, la cererea procurorului general sau a partii interesate, instanta poate sa dispunã suspendarea executãrii hotãrârii atacate. În cazul în care suspendarea este cerutã de partea interesatã, cauţiunea este obligatorie şi va fi stabilitã de cãtre instanta. Dispoziţiile art. 403 alin. 3 se aplica în mod corespunzãtor."
31. La punctul 137, la articolul 371^2 dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, care devine alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Dacã titlul executoriu conţine suficiente criterii în funcţie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligaţiei stabilite în bani, indiferent de natura ei, se va proceda şi la actualizarea ei. În cazul în care titlul executoriu nu conţine nici un criteriu, organul de executare va proceda la actualizare în funcţie de cursul monedei în care se face plata, determinat la data plãţii efective a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu."
32. La punctul 158, la articolul 405^1 dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, care devine alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"Dupã încetarea suspendãrii, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare."
33. La punctul 208, punctul 8 al articolului 516 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"8. menţiunea ca actul de adjudecare este titlu de proprietate şi ca poate fi înscris în cartea funciarã, precum şi faptul ca, pentru adjudecatar, constituie titlu executoriu impotriva debitorului, dacã imobilul se afla în posesiunea acestuia din urma."
34. La punctul 210, articolul 564 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 564. - Dacã exista creditori care, asupra bunului vândut, au drepturi de gaj, ipoteca sau alte drepturi de preferinta conservate, în condiţiile prevãzute de lege, la distribuirea sumei rezultate din vânzarea bunului, creanţele lor vor fi plãtite înaintea creanţelor prevãzute la art. 563 alin. 1 lit. b)."
35. La punctul 210, alineatul 1 al articolului 567 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Creanţele condiţionale sau afectate de un termen suspensiv se vor plati potrivit ordinii de preferinta prevãzute de art. 563 şi 564."
36. Dupã punctul 217 se introduce punctul 217^1 cu urmãtorul cuprins:
"217^1. Alineatul 2 al articolului 588 va avea urmãtorul cuprins:
<<Debitorul, în acest caz, va putea, spre a se libera, sa consemneze suma sau bunul oferit la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau, dupã caz, la o unitate specializatã, iar recipisa se va depune la executorul judecãtoresc de pe lângã instanta domiciliului creditorului.>>"
37. La punctul 218, articolul 595 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 595. - În cazul în care cererea principala, în temeiul cãreia a fost încuviinţatã mãsura asiguratorie, a fost anulatã, respinsã sau perimata prin hotãrâre irevocabilã, ori dacã cel care a fãcut-o a renunţat la judecarea acesteia, debitorul poate cere ridicarea mãsurii de cãtre instanta care a încuviinţat-o. Asupra cererii instanta se pronunţa prin încheiere irevocabilã, data fãrã citarea pãrţilor. Dispoziţiile art. 593 se aplica în mod corespunzãtor."
38. La punctul 224, articolul 720^9 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 720^9. - Pentru hotãrârea judecãtoreascã data în materie comercialã, care se aduce la îndeplinire prin executare silitã, hotãrârea, purtând menţiunea ca este irevocabilã, constituie titlu executoriu, fãrã efectuarea altor formalitãţi."
39. La punctul 225, la articolul 725 dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, care devine alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care instanta este desfiintata, dosarele se vor trimite din oficiu instanţei competente potrivit legii noi de procedura."
II. La articolul III alineatul 1 se elimina liniuta a 12-a .
III. La articolul VIII, liniuta a 4-a se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"- art. 889-906 şi 909 din Codul comercial;"

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul justiţiei,
Rodica Mihaela Stanoiu
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016