Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 58 din 19 aprilie 2001  privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 58 din 19 aprilie 2001 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 215 din 26 aprilie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Activitatea de rezidentiat

ART. 1
(1) Rezidentiatul, ca forma de pregãtire postuniversitarã a medicilor şi farmacistilor, este organizat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei sub forma rezidentiatului pe locuri şi/sau a rezidentiatului pe post.
(2) Rezidentiatul se organizeazã anual în funcţie de numãrul necesar de medici, estimat pe ţara de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în specialitatile prevãzute de Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice.
ART. 2
(1) Rezidentiatul pe locuri se organizeazã în sesiune unica şi oferteaza un numãr de locuri pentru toate specialitatile, numãr ce asigura necesarul de specialişti şi atingerea standardelor de referinta din ţãrile Uniunii Europene.
(2) Medicii şi farmaciştii rezidenţi care au obţinut, ca urmare a concursului pe locuri, confirmarea în rezidentiat încheie contract individual de munca pe perioada rezidentiatului cu unitatea sanitarã la care au fost repartizate locurile pentru rezidentiat.
ART. 3
(1) Rezidentiatul pe post se organizeazã în funcţie de numãrul de posturi solicitate de unitãţile sanitare din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi de ministerele cu reţea sanitarã proprie, în specialitatile prevãzute în Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice.
(2) Rezidentiatul pe post se poate organiza numai din motive de maxima necesitate şi numai pentru zonele geoeconomice defavorizate, sub forma unei sesiuni distincte fata de concursul naţional anual organizat cu locuri destinate pe specialitãţi. Concursul se organizeazã la nivel naţional.
(3) Zonele geoeconomice defavorizate care beneficiazã de rezidentiat pe post sunt precizate anual prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Medicii, stomatologii şi farmaciştii rezidenţi, care ocupa prin concurs posturile pentru care se organizeazã rezidentiat în condiţiile alin. (1) şi (2), încheie contract individual de munca pe perioada nedeterminatã cu unitatea sanitarã care a solicitat postul respectiv.
(5) Dupã obţinerea titlului de specialist aceştia sunt obligaţi sa lucreze la unitatea sanitarã cu care au încheiat contractul individual de munca cel puţin un numãr de ani egal cu durata corespunzãtoare finanţãrii rezidentiatului în specialitatea pentru care s-a scos postul la concurs.
(6) Ocuparea unui alt post decât cel pe care au fost confirmati ca rezidenţi se poate face numai dupã îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (5).
ART. 4
Rezidentii efectueazã pregãtirea de specialitate în unitãţile sanitare nominalizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, ţinând seama şi de propunerile universitatilor de medicina şi farmacie şi de capacitatile de pregãtire ale unitãţilor sanitare clinice, precum şi de cele ale ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
ART. 5
(1) Drepturile salariale ale rezidenţilor se stabilesc în condiţiile legii şi se acorda prin unitãţile sanitare cu care au încheiat contract individual de munca, pe baza documentelor doveditoare a frecventarii stagiilor, emise de unitatea la care se efectueazã pregãtirea.
(2) Drepturile salariale ale medicilor, stomatologilor şi farmacistilor rezidenţi din primii 2 ani de rezidentiat se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, de la titlul "Transferuri".
(3) Sumele aferente drepturilor de personal pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi din anii 3-7 de rezidentiat se plãtesc din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi se prevãd în mod distinct în contractele încheiate de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(4) Drepturile salariale ale medicilor şi farmacistilor rezidenţi din activitatea de medicina preventivã, care au încheiat contract individual de munca cu direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi cu unitãţile sanitare finanţate de la bugetul de stat, se suporta din bugetul acestora.
ART. 6
(1) Înscrierea la concursurile de rezidentiat se poate face şi imediat dupã promovarea examenului de licenta sau/şi înaintea finalizarii anului de stagiatura, în vederea asigurãrii posibilitatii obţinerii specializãrilor la varste mai apropiate de tendintele actuale ale standardelor internaţionale.
(2) Absolvenţii facultãţilor de medicina şi farmacie, care devin rezidenţi în condiţiile alin. (1), obţin dreptul de libera practica dupã primul an de rezidentiat.

CAP. 2
Activitatea de stagiatura

ART. 7
(1) Stagiatura are durata de un an şi se organizeazã, conform metodologiei stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin regulament, pentru absolvenţii facultãţilor de medicina, stomatologie şi farmacie care au promovat examenul de licenta.
(2) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei stabileşte locurile de munca pentru efectuarea stagiilor în unitãţile sanitare acreditate care încheie contract individual de munca pe durata determinata de un an, precum şi metodologia de organizare, unitãţile sanitare acreditate la care se pot efectua stagiile şi durata acestora.
(3) Unitãţile sanitare care au încheiat contract individual de munca cu medicii, stomatologii şi farmaciştii stagiari primesc din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, pentru fiecare stagiar, pe perioada contractului prevãzut la alin. (2), o suma lunarã reprezentând 70% din salariul de baza net, stabilit la data angajãrii, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu net lunar pe economie, publicat de Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice, la data stabilirii drepturilor. Diferenţa pana la nivelul salariului brut, precum şi contribuţiile aferente se suporta din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi se prevãd în mod distinct în contractele încheiate de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(4) Persoanele prevãzute la alin. (3) nu beneficiazã de dreptul la ajutor de şomaj pe o durata de 2 ani de la data încheierii perioadei de stagiatura decât în condiţiile în care prezintã dovada ca nu exista posturi vacante în reţeaua sanitarã corespunzãtoare nivelului de pregãtire şi specializare al acestora, eliberata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
(5) Dupã efectuarea unui an de stagiatura medicii, stomatologii şi farmaciştii obţin dreptul de libera practica, în condiţiile legii.
(6) Medicii, stomatologii şi farmaciştii care au întrerupt în orice mod perioada de efectuare a stagiaturii pot solicita Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei aprobarea în vederea completãrii acesteia, pentru a putea obţine dreptul de libera practica.
(7) Stagiatura cu durata de un an constituie vechime în munca sanitarã, medicii, stomatologii şi farmaciştii beneficiind de drepturile şi obligaţiile prevãzute de dispoziţiile legale pentru salariaţii unitãţilor din sectorul bugetar, care se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 8
(1) Dupã finalizarea stagiaturii medicii, stomatologii şi farmaciştii care nu promoveazã concursurile de rezidentiat au statutul de medic de medicina generalã, stomatolog şi, respectiv, farmacist.
(2) Dupã stagiatura medicii de medicina generalã, stomatologii şi farmaciştii pot lucra cu predilectie în subordinea medicului specialist de medicina de familie, de stomatologie generalã, respectiv a farmacistului specialist.
(3) În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenta Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmacistilor din România şi asociaţiile profesionale din domeniu vor inainta Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei propuneri pentru elaborarea Codului deontologic al medicului generalist, al stomatologului şi al farmacistului, în perspectiva reformei sanitare, referitor la drepturi, responsabilitãţi şi obligaţii, precum şi la modalitãţile de asigurare a pregãtirii continue postuniversitare a medicului de medicina generalã, a stomatologului de stomatologie generalã şi a farmacistului de farmacie generalã. Codurile deontologice vor fi aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.

CAP. 3
Activitatea de cercetare medicalã în sectorul sanitar

ART. 9
(1) Drepturile salariale ale personalului angajat în activitatea de cercetare ştiinţificã, clinica şi de medicina preventivã, organizatã pe nuclee, colective, departamente sau/şi institute şi care se desfãşoarã în cadrul unitãţilor din sectorul sanitar, se finanţeazã din bugetul unitãţii sanitare respective.
(2) Activitãţile de cercetare ştiinţificã fundamentalã în domeniul medical, coordonate şi realizate prin Academia de Ştiinţe Medicale, se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
(3) În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei împreunã cu Academia de Ştiinţe Medicale vor defini domeniile cercetãrii ştiinţifice clinice, de medicina preventivã şi fundamentale, nucleele, colectivele, departamentele de cercetare, precum şi instituţiile sanitare în care se desfãşoarã activitate de cercetare ştiinţificã, printr-o metodologie aprobatã prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 10
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 259/2000 privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului, stagiaturii şi activitãţii de cercetare medicalã în sectorul sanitar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 659 din 15 decembrie 2000, precum şi orice alte prevederi contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii
şi familiei,
Daniela Bartos

Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

p. Ministrul educaţiei
şi cercetãrii,
Radu Damian,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor
publice,
Maria Manolescu,
secretar de stat

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016