Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 56 din 25 iunie 2003  privind unele drepturi ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 56 din 25 iunie 2003 privind unele drepturi ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 27 iunie 2003
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. I
Dispoziţii generale

Interzicerea supunerii la tortura, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente
ART. 1
(1) Se interzice supunerea oricãrei persoane aflate în executarea unei pedepse privative de libertate la tortura, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente.
(2) Încãlcarea prevederilor alin. (1) se pedepseşte potrivit legii penale.
Interzicerea discriminarii
ART. 2
(1) În timpul executãrii pedepselor privative de libertate este interzisã orice forma de discriminare pe temei de rasa, de naţionalitate, de origine etnicã, de limba, de religie, de sex, de orientare sexualã, de opinie, de apartenenţa politica, de avere sau de origine socialã.
(2) Încãlcarea prevederilor alin. (1) se pedepseşte potrivit legii penale.
Exercitarea drepturilor persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate
ART. 3
(1) Exercitarea drepturilor persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate nu poate fi îngrãditã decât în limitele şi în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta, de Codul de procedura penalã şi de alte legi.
(2) Impotriva mãsurilor privitoare la exercitarea drepturilor, luate de cãtre administraţia penitenciarului, persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate pot face plângere la judecãtoria în a carei circumscripţie se afla penitenciarul.
(3) Plângerea se judeca potrivit art. 460 alin. 1 şi alin. 3-6 din Codul de procedura penalã, care se aplica în mod corespunzãtor.
(4) Persoana aflatã în executarea pedepsei privative de libertate este adusã, în mod obligatoriu, la judecarea plângerii.
(5) Instanta, solutionand plângerea, pronunţa una dintre urmãtoarele soluţii:
a) admite plângerea şi dispune anularea, revocarea sau modificarea mãsurii luate de cãtre administraţia penitenciarului;
b) respinge plângerea, dacã aceasta este nefondata.
(6) Hotãrârea instanţei poate fi atacatã cu recurs.

CAP. II
Dreptul la informaţie

Dreptul la informaţie
ART. 4
(1) Dreptul persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, de a avea acces la informaţiile de interes public, nu poate fi îngrãdit.
(2) Accesul persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate la informaţiile de interes public se realizeazã în condiţiile legii.
Mãsuri pentru asigurarea accesului la dispoziţiile legale şi documentele privind executarea pedepselor privative de libertate
ART. 5
(1) Dispoziţiile Codului penal referitoare la executarea pedepselor privative de libertate şi ale prezentei ordonanţe de urgenta, dispoziţiile <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, precum şi dispoziţiile ordinelor emise în temeiul prezentei ordonanţe de urgenta şi ale regulamentului de ordine interioarã a penitenciarului sunt aduse la cunostinta persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate sau sunt puse la dispoziţia acestora, în limba romana sau în limba pe care o înţeleg, imediat dupã primirea în penitenciar.
(2) Textele dispoziţiilor legale la care se face referire în alin. (1) se pun la dispoziţie persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, în penitenciare, în locuri accesibile.
(3) În cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate care au deficiente de comunicare, aducerea la cunostinta a dispoziţiilor legale la care se face referire în alin. (1) se realizeazã prin folosirea unor modalitãţi care sa permitã înţelegerea acestora.
(4) Ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor alin. (1) şi (3) se consemneazã într-un proces-verbal.
(5) Persoana condamnata la o pedeapsa privativã de libertate şi apãrãtorul acesteia au acces, în prezenta persoanei anume desemnate de directorul penitenciarului, la urmãtoarele documente referitoare la situaţia sa:
a) documentele întocmite în urma examenelor medicale;
b) documentele din care rezulta îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în alin. (1) sau (3);
c) documentele referitoare la mãsurile luate de cãtre administraţia penitenciarului cu privire la exercitarea drepturilor persoanei condamnate la pedeapsa privativã de libertate;
d) alte documente întocmite în timpul executãrii pedepsei privative de libertate care privesc regimul de executare a acesteia.
(6) Datele cu caracter personal ale persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate sunt confidenţiale, potrivit legii.

CAP. III
Dreptul de petiţionare şi dreptul la corespondenta

Dreptul de petiţionare
ART. 6
(1) Dreptul de petiţionare al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat.
(2) Forma şi conţinutul petiţiei nu pot fi modificate decât de persoana aflatã în executarea pedepsei privative de libertate.
(3) Petitiile şi rãspunsul la acestea au caracter confidenţial şi nu pot fi deschise sau reţinute.
(4) În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, termenul petiţie include orice cerere sau sesizare adresatã autoritãţilor publice, instituţiilor publice, organelor judiciare, instanţelor sau organizaţiilor internaţionale a cãror competenta este acceptatã ori recunoscuta de România.
Dreptul la corespondenta
ART. 7
(1) Dreptul la corespondenta al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat.
(2) Forma şi conţinutul corespondentei nu pot fi modificate decât de persoana aflatã în executarea pedepsei privative de libertate.
(3) Corespondenta are caracter confidenţial şi nu poate fi deschisã sau reţinutã decât în limitele şi condiţiile prevãzute de lege.
(4) În scopul prevenirii introducerii în penitenciar, prin intermediul corespondentei, a drogurilor, substanţelor toxice, explozibililor sau a altor asemenea obiecte a cãror deţinere este interzisã, corespondenta poate fi deschisã, fãrã a fi cititã, în prezenta persoanei condamnate.
(5) Corespondenta poate fi deschisã şi reţinutã dacã exista indicii temeinice cu privire la sãvârşirea unei infracţiuni. Persoana aflatã în executarea pedepsei privative de libertate este instiintata în scris, de îndatã, cu privire la luarea acestor mãsuri, iar corespondenta reţinutã se claseaza într-un dosar special, care se pãstreazã de administraţia penitenciarului.
(6) Deschiderea şi reţinerea corespondentei, potrivit dispoziţiilor alin. (5), se pot face numai pe baza dispoziţiei emise în scris şi motivat, de cãtre directorul penitenciarului.
(7) Dispoziţiile alin. (4) şi (5) nu se aplica în cazul corespondentei cu apãrãtorul sau cu organizaţiile neguvernamentale care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul protecţiei drepturilor omului.
Mãsuri pentru asigurarea exercitãrii dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenta
ART. 8
(1) Pentru asigurarea exercitãrii dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenta, directorul penitenciarului are obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru instalarea de cutii poştale în interiorul penitenciarului.
(2) Petitiile şi corespondenta sunt colectate de cãtre personalul furnizorului de servicii poştale, cãruia i se asigura accesul în interiorul penitenciarului.
(3) Personalul furnizorului de servicii poştale este însoţit în interiorul penitenciarului de o persoana anume desemnatã de directorul penitenciarului.
(4) Rãspunsul la petiţii şi corespondenta adresatã persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate se preda de îndatã destinatarului, sub semnatura.
(5) Cheltuielile ocazionate de exercitarea dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenta sunt suportate de cãtre persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate. În cazul în care aceste persoane nu dispun de mijloacele bãneşti necesare, cheltuielile pentru exercitarea dreptului de petiţionare prin cereri şi sesizãri adresate organelor judiciare, instanţelor sau organizaţiilor internaţionale a cãror competenta este acceptatã ori recunoscuta de România şi cele pentru exercitarea dreptului la corespondenta cu familia şi cu apãrãtorul sunt suportate de cãtre administraţia penitenciarului.
Dreptul la convorbiri telefonice
ART. 9
(1) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul sa efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice cu cartela instalate în penitenciare. Convorbirile telefonice au caracter confidenţial.
(2) Pentru asigurarea exercitãrii dreptului la convorbiri telefonice, directorul penitenciarului are obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru instalarea de telefoane publice cu cartela în interiorul penitenciarului.
(3) Numãrul, periodicitatea şi durata convorbirilor telefonice care pot fi efectuate de persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate se stabilesc de cãtre administraţia penitenciarului, în funcţie de numãrul persoanelor deţinute şi al posturilor telefonice publice instalate.
(4) Cheltuielile ocazionate de efectuarea convorbirilor telefonice sunt suportate de cãtre persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate.

CAP. IV
Dreptul de a primi vizite şi dreptul de a primi bunuri

Dreptul de a primi vizite
ART. 10
(1) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi vizite, în spaţii special amenajate, sub supravegherea vizuala a personalului administraţiei penitenciarului.
(2) Persoanele aflate în vizita sunt supuse controlului specific.
(3) Durata şi periodicitatea vizitelor se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricând, în condiţii de confidenţialitate, vizite ale aparatorului.
Dreptul de a primi bunuri
ART. 11
(1) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi bunuri.
(2) Numãrul şi greutatea pachetelor care pot fi primite de persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate, precum şi bunurile care pot fi primite, pãstrate şi folosite de aceste persoane se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate pot primi sume de bani, care se consemneazã în fişa contabila nominalã.
(4) Cotele din sumele de bani cuvenite persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate pentru munca prestatã, sumele primite de la persoanele fizice sau juridice în timpul executãrii pedepsei şi sumele aflate asupra lor la primirea în penitenciar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de petiţionare, a dreptului la corespondenta şi a dreptului la convorbiri telefonice, pentru efectuarea examenului medical prevãzut în art. 13 alin. (4), pentru cumpãrarea de bunuri, sprijinirea familiei sau alte asemenea scopuri, pentru repararea pagubelor cauzate bunurilor puse la dispoziţie de administraţia penitenciarului şi pentru plata transportului pana la domiciliu la punerea în libertate.

CAP. V
Dreptul la asistenta medicalã

Dreptul la asistenta medicalã
ART. 12
(1) Dreptul la asistenta medicalã al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat.
(2) Asistenta medicalã în penitenciare se asigura ori de câte ori este necesar sau la cerere, cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii.
(3) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate beneficiazã în mod gratuit de tratament medical şi de medicamente.
Examenul medical
ART. 13
(1) Examenul medical al persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se realizeazã la primirea în penitenciare şi, în timpul executãrii pedepsei, în mod periodic.
(2) Examenul medical se realizeazã în condiţii de confidenţialitate.
(3) Medicul care efectueazã examenul medical are obligaţia de a sesiza procurorul în cazul în care constata ca persoana condamnata a fost supusã la tortura, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente, precum şi obligaţia de a consemna în fişa medicalã cele constatate şi declaraţiile persoanei condamnate în legatura cu acestea.
(4) În cazurile prevãzute în alin. (3), persoana condamnata la o pedeapsa privativã de libertate are dreptul de a cere sa fie examinata, la locul de deţinere, de un medic din afarã sistemului penitenciar, desemnat de aceasta, sau de un medic legist. Constatãrile medicului din afarã sistemului penitenciar se consemneazã în fişa medicalã a persoanei condamnate, iar certificatul medico-legal se anexeazã la fişa medicalã, dupã ce persoana condamnata a luat cunostinta de conţinutul sau, sub semnatura.
(5) Cheltuielile ocazionate de examenul medical prevãzut în alin. (4) se suporta de cãtre solicitant.

CAP. VI
Dispoziţii finale

Drepturile altor categorii de persoane private de libertate
ART. 14
(1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta se aplica în mod corespunzãtor persoanelor arestate preventiv, persoanelor aflate în executarea sancţiunii închisorii contravenţionale şi persoanelor internate în centrele de reeducare.
(2) Exercitarea drepturilor persoanelor arestate preventiv poate fi restrânsã şi în condiţiile prevãzute în Codul de procedura penalã.
Norme metodologice
ART. 15
Pentru asigurarea punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta, ministrul justiţiei emite norme metodologice, aprobate prin ordin, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Abrogãri
ART. 16
(1) Dispoziţiile art. 18 alin. 1 şi 2, art. 19, 20, art. 40 alin. 1 şi 2 şi ale art. 44, precum şi dispoziţiile referitoare la dreptul de petiţionare şi dreptul la corespondenta din <>Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, republicatã în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 62 din 2 mai 1973, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abroga.
(2) Dispoziţiile Regulamentului privind executarea unor pedepse şi a mãsurii arestãrii preventive, aprobat prin Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 2.282 din 15 decembrie 1969 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt şi rãmân abrogate.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul justiţiei,
Cristina Iulia Tarcea,
secretar de stat

Bucureşti, 25 iunie 2003.
Nr. 56.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016