Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 55 din 30 aprilie 2002  privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 311 din 10 mai 2002
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, prin caini periculosi se înţelege cainii aparţinând urmãtoarelor rase, grupate în doua categorii, dupã cum urmeazã:
a) categoria I: cainii de lupta şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metisii lor;
b) categoria a II-a: cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metisii lor.
ART. 2
(1) Prin caini agresivi se înţelege:
a) orice caine care, fãrã sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice caine care participa la lupte între caini sau care a fost antrenat în acest scop.
(2) Nu intra în categoria cainilor agresivi definiţi la alin. (1):
a) orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fãrã drept, în orice mod, într-o proprietate privatã sau publica protejata de acel caine;
b) orice caine folosit de unitãţile de poliţie, jandarmerie, de alte unitãţi militare, de unitãţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi paza, chiar dacã, aflându-se în misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

CAP. 2
Obligaţiile deţinãtorilor de caini şi condiţiile deţinerii acestora

ART. 3
(1) Proprietarii sau deţinãtorii temporari ai cainilor prevãzuţi la art. 1 au urmãtoarele obligaţii:
a) sa aibã varsta minima de 18 ani;
b) sa aibã capacitate deplina de exerciţiu;
c) sa nu fi fost condamnaţi pentru sãvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau deţinãtorii temporari ai cainilor prevãzuţi la art. 1 şi la art. 2 alin. (1) au obligaţia sa înregistreze cainii la Asociaţia Chinologica Romana, afiliatã la Federaţia Chinologica Internationala, şi sa inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe imprejmuirea aferentã imobilului respectiv, avertismentul "Caine periculos" sau, dupã caz, "Caine agresiv", printr-o placuta având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.
ART. 4
(1) Proprietarii de caini prevãzuţi la art. 1 au obligaţia sa depunã la sediul poliţiei în a carei raza este situat imobilul în care este deţinut cainele o adeverinta în fotocopie, eliberata de Asociaţia Chinologica Romana, afiliatã la Federaţia Chinologica Internationala, din care sa rezulte încadrarea cainelui în categoriile prevãzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere cuprinzând urmãtoarele date:
a) numãrul de identificare al cainelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizarii cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. a);
d) existenta unei asigurãri de rãspundere civilã pentru eventualele pagube produse de cainii prevãzuţi la art. 1 lit. a).
(2) În cazul schimbãrii adresei imobilului menţionat la alin. (1) proprietarii de caini încadraţi la art. 1 au obligaţia sa depunã în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a carei raza se afla noua adresa, documentele prevãzute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui caine încadrat la art. 1, precum şi înstrãinarea cainilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a carei raza se afla imobilul de deţinere al cainelui.
ART. 5
Prevederile art. 3 şi 4 nu se aplica unitãţilor de poliţie, jandarmerie, celorlalte unitãţi militare, vamilor şi serviciilor publice de securitate, protecţie şi paza.
ART. 6
(1) Accesul cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a cãilor de acces cãtre acestea, este interzis.
(2) Accesul cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. a) în pãrţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe cãile de acces cãtre acestea este permis numai dacã aceştia poarta botnita şi sunt ţinuţi în zgarda şi lesa sau ham de cãtre proprietar ori de cãtre deţinãtorul temporar.
(3) Stationarea cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. a) în pãrţile comune ale imobilelor prevãzute la alin. (2) este interzisã.
(4) Accesul cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al cainilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias şi metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în pãrţile comune ale imobilelor este permis numai dacã aceştia poarta botnita şi sunt ţinuţi în lesa de cãtre o persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru caini accesul cainilor prevãzuţi în prezentul alineat este permis fãrã botnita şi fãrã lesa.
ART. 7
Dresajul şi antrenamentul cainilor prevãzuţi la art. 1 sunt permise numai în centre speciale, stabilite prin hotãrâre de cãtre consiliile comunale, orãşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 8
Se interzice:
a) organizarea luptelor între caini, antrenarea cainilor în acest scop şi participarea cu caini la astfel de lupte, indiferent carei rase îi aparţin cainii;
b) importul sau comercializarea cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. a);
c) reproductia cainilor prevãzuţi la art. 1 şi la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologica Romana, afiliatã la Federaţia Chinologica Internationala;
d) abandonarea cainilor prevãzuţi la art. 1, art. 2 alin. (1) şi la art. 6 alin. (4).
ART. 9
(1) Cainii prevãzuţi la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.
(2) Sterilizarea cainilor va fi confirmatã în carnetul de sãnãtate de cãtre medicul veterinar care a efectuat intervenţia.
(3) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta proprietarii sau deţinãtorii temporari ai cainilor prevãzuţi la art. 1 lit. a) sunt obligaţi sa îi sterilizeze, pe cheltuiala proprie.
ART. 10
(1) În cazul cainilor prevãzuţi la art. 2 alin. (1), organele de poliţie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizeaza proprietarul sau deţinãtorul temporar al cainelui sa ia toate mãsurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.
(2) Dacã proprietarii sau deţinãtorii temporari ai cainilor prevãzuţi la art. 2 alin. (1) nu iau mãsurile prevãzute la alin. (1), poliţia poate dispune plasarea cainelui într-un adapost, potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2), în cazul în care pericolul avut în vedere se menţine.
(3) Cheltuielile generate de întreţinerea cainelui aflat sub supraveghere se suporta de cãtre proprietar sau de deţinãtorul temporar al cainelui.

CAP. 3
Infracţiuni şi contravenţii

ART. 11
(1) Neluarea mãsurilor de prevenire a atacului canin de cãtre proprietarul cainelui sau de deţinãtorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Acţiunea penalã se pune în mişcare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
ART. 12
(1) Fapta persoanei de a determina în orice mod atacul cainelui, aparţinând oricãrei rase, asupra unei persoane, dacã a avut ca urmare o vãtãmare, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform art. 181-183 din Codul penal.
(2) Dacã fapta prevãzutã la alin. (1) a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.
ART. 13
Importul sau comercializarea cainilor din rasele prevãzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi confiscarea acestora.
ART. 14
Fapta persoanei de a organiza lupte între caini, de a-i pregati în acest scop, precum şi de a participa cu caini la astfel de lupte constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
ART. 15
(1) În cazul infracţiunilor prevãzute la art. 11 şi 12 cainii se confisca de cãtre poliţie, cu sprijinul personalului instruit în acest sens, angajat al consiliilor locale, în termen de cel mult doua zile de la rãmânerea definitiva a hotãrârii de condamnare.
(2) Cainii prevãzuţi la alin. (1) vor fi cazati în adãposturile Serviciului pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân, în vederea plasarii lor în grija organizaţiilor pentru protecţia animalelor, care vor proceda conform reglementãrilor proprii.
ART. 16
Mãsura confiscãrii prevãzutã la art. 13 consta în capturarea, transportarea şi pãstrarea cainelui în adãposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân. Mãsura se dispune în condiţiile legii de cãtre agentul constatator şi se executa de cãtre personalul angajat al consiliilor locale, instruit în acest sens. Pãstrarea şi adoptia cainilor se fac în condiţiile reglementãrilor legale.
ART. 17
Nu se pedepsesc infracţiunile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta dacã victima actelor incriminate a patruns fãrã drept, în orice mod, într-o proprietate privatã sau publica protejata de caine ori dacã intervenţia cainelui a fost determinata de apãrarea proprietarului sau a deţinãtorului temporar, victima iminenta a unei infracţiuni de violenta sãvârşite impotriva sa.
ART. 18
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) neluarea mãsurilor de prevenire a atacului canin de cãtre proprietarul sau deţinãtorul temporar al cainelui, dacã fapta s-a soldat cu ranirea sau cu uciderea unui animal domestic;
b) neanuntarea la poliţie a pierderii sau a decesului cainilor prevãzuţi la art. 1, de cãtre proprietar sau de cãtre persoana care îi are în paza, în termen de 48 de ore de la constatare;
c) nerespectarea prevederilor art. 3 şi ale art. 4 alin. (1) şi (2);
d) nerespectarea prevederilor art. 7, art. 8 lit. c) şi ale art. 9;
e) nerespectarea prevederilor art. 6;
f) nerespectarea art. 8 lit. d).
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda, dupã cum urmeazã:
a) cele de la lit. a) şi b), cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;
b) cele de la lit. c) şi d), cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei;
c) cele de la lit. e) şi f), cu amenda de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei.
ART. 19
(1) Fapta persoanei care produce cainelui, în orice mod, o suferinta nejustificatã ori îl provoacã la reactii agresive constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1) proprietarul sau deţinãtorul temporar al cainelui provocat este absolvit de orice rãspundere.
ART. 20
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii poliţiei sanitare veterinare şi de cãtre personalul anume desemnat din cadrul Ministerului de Interne.
(2) Contravenţiilor prevãzute la art. 18 şi la art. 19 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 , inclusiv ale art. 28 alin. (1).

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 21
(1) În termen de cel mult 18 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta cainii vor fi în mod obligatoriu identificati şi înregistraţi potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, emis în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Proprietarii sau deţinãtorii temporari de caini care pot fi încadraţi la art. 1 au obligaţia de a prezenta cainii la Asociaţia Chinologica Romana, afiliatã la Federaţia Chinologica Internationala, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, în vederea evaluãrii şi încadrãrii lor în una dintre categoriile prevãzute la art. 1.
(3) Pana la înfiinţarea Autoritãţii de Supraveghere Chinologica cainii mentionati la art. 1 vor fi înregistraţi şi identificati prin tatuaj, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinãtorului temporar, de cãtre asociaţia prevãzutã la alin. (2), menţionându-se codul în carnetul de sãnãtate şi în adeverinta eliberata.
(4) Cainii încadraţi la art. 1, lasati în libertate şi care nu pot fi identificati, vor fi capturati de cãtre serviciile pentru gestionarea cainilor fãrã stãpân şi vor fi eutanasiati conform dispoziţiilor legale.
ART. 22
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta proprietarii sau deţinãtorii temporari ai cainilor prevãzuţi la art. 1 sunt obligaţi sa depunã la sediul poliţiei declaraţia prevãzutã la art. 4.
ART. 23
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se înfiinţeazã Autoritatea de Supraveghere Chinologica în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii de Supraveghere Chinologica va fi aprobat în termen de 30 de zile de la înfiinţarea acesteia, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 24
Prezenta ordonanta de urgenta intra în vigoare la 15 zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministru de interne,
Ioan Rus

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016