Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 54 din 4 aprilie 2001  pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare privind Proiectul pentru Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 54 din 4 aprilie 2001 pentru ratificarea Acordului de garantie dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare privind Proiectul pentru Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., semnat la Bucuresti la 8 decembrie 2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 13 aprilie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Se ratifica Acordul de garanţie dintre România şi Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind Proiectul pentru Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., semnat la Bucureşti la 8 decembrie 2000, pentru împrumutul acordat Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., în valoare de 51,472 milioane dolari S.U.A.
ART. 2
În baza acordului de garanţie menţionat la art. 1 între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant al garantului, şi Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., în calitate de garantat, se va încheia o convenţie de garanţie în care vor fi prevãzute drepturile şi obligaţiile pãrţilor, inclusiv nivelul comisionului de garantare.
ART. 3
(1) Contribuţia partii romane la finanţarea Proiectului, incluzând printre altele şi sumele necesare în vederea achitãrii impozitelor şi taxelor plãtibile pe teritoriul României, actualizate în funcţie de modificãrile care vor surveni în legislaţia aplicabilã în domeniu, se va asigura din bugetul Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic şi din surse proprii ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.
(2) Sursele proprii ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. şi Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic vor asigura echivalentul în lei al sumelor aprobate în valuta prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.149/2000 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de transport-dispecer al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» - S.A.", acestea fiind recalculate corespunzãtor cursului de schimb valutar leu/dolar S.U.A. al Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data utilizãrii.
ART. 4
Plata serviciului datoriei externe aferent împrumutului - rambursãri de rate de capital, dobânzi, comisioane şi alte costuri - se va asigura din fonduri proprii ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.
ART. 5
Pentru scopurile Proiectului Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. poate efectua plati în valuta cãtre rezidenţi, contractori/subcontractori romani în cadrul contractelor adjudecate, din sumele şi în limita împrumutului acordat de Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi garantat de România, reprezentatã de Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 6
Se autorizeaza Guvernul României ca prin Ministerul Finanţelor Publice şi de comun acord cu Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sa introducã pe parcursul utilizãrii împrumutului, în raport cu condiţiile de derulare a acordului de garanţie menţionat la art. 1, amendamente la conţinutul acestuia, care nu sunt de natura sa sporeasca obligaţiile financiare ale României fata de Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau sa determine noi conditionalitati economice fata de cele convenite iniţial între pãrţi.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Niculescu,
secretar de stat

p. Ministrul industriei şi resurselor,
Mihai Berinde,
secretar de stat


ACORD DE GARANŢIE
(Proiectul pentru Compania Nationala de Transport
al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A.)
încheiat între România şi Banca Europeanã
pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Acord din data de 8 decembrie 2000 între România (Garantul) şi Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca)

PREAMBUL

Având în vedere ca Garantul a aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 456/2000 strategia de reforma a utilitãţilor publice, propusã de autoritãţile centrale relevante (astfel cum sunt definite mai jos),
având în vedere ca Garantul şi Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. au solicitat asistenta din partea Bãncii în vederea finanţãrii unei pãrţi a Proiectului,
având în vedere ca, în conformitate cu Acordul de împrumut din data menţionatã în prezentul acord, încheiat între Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., în calitate de Împrumutat, şi Banca (acordul de împrumut, dupã cum este definit în Termenii şi condiţiile standard), Banca a fost de acord sa acorde Împrumutatului un împrumut în valoare de 51.472.000 USD, în condiţiile şi în termenii prevãzuţi sau la care se face referire în acordul de împrumut, dar numai cu condiţia ca Garantul sa garanteze obligaţiile Împrumutatului, asumate prin acordul de împrumut, dupã cum se specifica în prezentul acord, şi
având în vedere ca Garantul, luând în considerare faptul ca Banca încheie un acord de împrumut cu Împrumutatul, a fost de acord sa garanteze aceste obligaţii ale Împrumutatului,

pãrţile la prezentul acord convin urmãtoarele:

ART. 1
Termeni şi condiţii standard; definiţii

Secţiunea 1.01. - Includerea Termenilor şi condiţiilor standard
Toate prevederile cuprinse în Termenii şi condiţiile standard ale Bãncii din luna februarie 1999 sunt incluse şi devin aplicabile prezentului acord cu aceeaşi putere şi cu aceleaşi efecte ca şi cum ar fi integral cuprinse în prezentul acord (aceste prevederi sunt denumite în continuare Termenii şi condiţiile standard).

Secţiunea 1.02. - Definiţii
Oriunde sunt utilizate în prezentul acord (inclusiv în preambul), cu excepţia situaţiilor în care se prevede altfel sau în care contextul impune o alta interpretare, termenii definiţi în preambul au intelesurile care le-au fost atribuite prin prezentul acord, termenii definiţi în Termenii şi condiţiile standard şi în acordul de împrumut au intelesurile care le-au fost atribuite prin documentele respective, iar termenii mentionati în continuare au urmãtoarele înţelesuri:
- ANRE înseamnã Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei, autoritate de reglementare în sectorul energiei electrice şi termice înfiinţatã conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 , aprobatã prin <>Legea nr. 99/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 8 iunie 2000;
- reprezentantul autorizat al Garantului înseamnã Ministerul Finanţelor al Garantului;
- autoritãţile centrale relevante înseamnã ANRE şi Ministerul Industriei şi Comerţului din România;
- strategia de reforma sectoriala înseamnã strategia de reforma sectoriala ca parte a planului de acţiune din Programul Guvernului României pentru perioada 2001-2004, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 456/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 13 iunie 2000.

Secţiunea 1.03. - Interpretare
Cu excepţia cazurilor în care prezentul acord prevede altfel, în prezentul acord o referire la un anumit articol sau la o anumitã secţiune va fi interpretatã ca fiind o referire la acel articol sau la acea secţiune din prezentul acord.
ART. 2
Garanţia; alte obligaţii

Secţiunea 2.01. - Garanţia
Prin prezentul acord Garantul se obliga necondiţionat sa garanteze, ca obligaţie primara şi nu ca o simpla asigurare, plata datoratã şi la timp a oricãrei sau a tuturor sumelor datorate în cadrul acordului de împrumut, fie la scadenta, fie prin plata anticipata sau în orice alt fel, precum şi îndeplinirea la timp a tuturor celorlalte obligaţii ale Împrumutatului, asa cum sunt prevãzute în acordul de împrumut.

Secţiunea 2.02. - Finalizarea Proiectului
Ori de câte ori exista motive rezonabile sa se considere ca fondurile aflate la dispoziţia Împrumutatului vor fi insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor estimate ca fiind necesare pentru realizarea Proiectului Garantul va lua neîntârziat mãsuri satisfãcãtoare pentru Banca, pentru a furniza Împrumutatului sau a dispune furnizarea cãtre Împrumutat a fondurilor necesare pentru realizarea acestor cheltuieli şi cerinţe.

Secţiunea 2.03. - Alte obligaţii
a) Cu excepţia cazurilor în care Banca va stabili altfel, Garantul va implementa prin autoritãţile centrale relevante strategia de reforma sectoriala în conformitate cu acordul de împrumut.
b) Garantul, prin autoritãţile centrale relevante, va lua toate mãsurile necesare (şi va confirma Bãncii ca aceste mãsuri au fost luate) pentru a se asigura ca agenţiile şi companiile Garantului achitã integral facturile de transport al energiei electrice, emise de Împrumutat, într-un interval de maximum 60 de zile.
c) Pana cel târziu la data de 31 octombrie a fiecãrui an Garantul va analiza anual împreunã cu Banca progresele înregistrate în implementarea acţiunilor detaliate în strategia de reforma sectoriala şi va întreprinde mãsuri corective şi alte mãsuri pentru realizarea obiectivelor strategice menţionate în strategia de reforma sectoriala.
d) Garantul va percepe de la Împrumutat un comision de garanţie a cãrui valoare va fi comunicatã în scris Bãncii, în condiţii de confidenţialitate, imediat dupã data încheierii prezentului acord.
e) Garantul va furniza Bãncii prin intermediul Împrumutatului şi al Ministerului Industriei şi Comerţului bugetul (veniturile, cheltuielile şi programul de investiţii) pentru anul 2001 al Împrumutatului, "Hidroelectrica" - S.A., "Termoelectrica" - S.A. şi "Electrica" - S.A., imediat ce acesta este disponibil, dar în nici un caz mai târziu de data de 30 septembrie 2001.
ART. 3
Diverse

Secţiunea 3.01. - Notificãri
Urmãtoarele adrese sunt specificate pentru scopurile secţiunii 10.01 din Termenii şi condiţiile standard:
Pentru Garant:
--------------
Ministerul Finanţelor din România
Str. Apolodor nr. 17
Bucureşti, sectorul 5, România
În atenţia ministrului finanţelor
Fax: (40-1) 312 16 30
Telefon: (40-1) 410 11 89

Pentru Banca:
-------------
Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
One Exchange Square
Londra, EC2A 2JN
Marea Britanie
În atenţia Unitãţii de Administrare a Operaţiunilor
Fax: +44-20-7338-6100
Telex: 8812161
Answerback: EBRD L G

Secţiunea 3.02. - Aviz juridic
Pentru scopurile secţiunii 9.03 b) din Termenii şi condiţiile standard şi în conformitate cu secţiunea 6.02 b) din acordul de împrumut, avizul sau avizele juridice vor fi acordate pentru Garant de cãtre Ministerul Justiţiei.
Drept urmare pãrţile la prezentul acord, prin reprezentanţii lor legal autorizaţi, au dispus semnarea şi depunerea prezentului acord în patru exemplare la Bucureşti, România, la data şi în anul menţionate mai sus.

Pentru România,
Valentin Lazea,
secretar de stat

Pentru Banca Europeanã
pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare,
Salvatore Candido,
director pentru România

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016