Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 52 din 22 decembrie 1998  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/1997 cu privire la unele masuri de protectie pentru persoanele ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective prin aplicarea programelor de restructurare, privatizare, lichidare, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1997    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 52 din 22 decembrie 1998 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/1997 cu privire la unele masuri de protectie pentru persoanele ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective prin aplicarea programelor de restructurare, privatizare, lichidare, aprobata si modificata prin Legea nr. 108/1997

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 496 din 22 decembrie 1998
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/1997 cu privire la unele mãsuri de protecţie pentru persoanele ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective prin aplicarea programelor de restructurare, privatizare, lichidare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 15 aprilie 1997, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 108/1997, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul va avea urmãtorul cuprins:
"Ordonanta de urgenta cu privire la unele mãsuri de protecţie pentru persoanele ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective efectuate în procesul de restructurare, închidere operationala a activitãţii, privatizare sau lichidare"
2. Articolul I va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Salariaţii societãţilor comerciale la care statul deţine cel puţin o treime din totalul drepturilor de vot în adunarea generalã, precum şi ai regiilor autonome care înregistreazã pierderi sau arierate, ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a unor concedieri colective, efectuate în procesul de restructurare, privatizare, lichidare, beneficiazã de mãsurile de protecţie prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
(2) De aceleaşi mãsuri de protecţie beneficiazã şi salariaţii ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute prin concedieri colective ca urmare a închiderii operationale parţiale sau totale a activitãţii societãţilor comerciale, în baza hotãrârii adunãrii generale a actionarilor, conform prevederilor art. 113 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã.
(3) Posturile persoanelor cãrora le înceteazã contractul individual de munca în procesul de restructurare se desfiinţeazã şi nu pot fi reinfiintate timp de 12 luni.
(4) Posturile persoanelor cãrora le înceteazã contractul individual de munca în situaţia închiderii operationale a activitãţii societãţilor comerciale se desfiinţeazã şi pot fi reinfiintate numai la reluarea activitãţii dupã privatizarea acestora.
(5) În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, prin societãţi comerciale se înţelege şi companiile naţionale, societãţile naţionale, precum şi societãţile comerciale aflate sub autoritatea administraţiei publice locale, rezultate din aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 207/1997, cu modificãrile ulterioare."
3. La articolul 2, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) desfacerea contractului individual de munca este dispusã în temeiul art. 130 alin. (1) lit. a) sau b) din Codul muncii."
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Desfacerea contractului individual de munca se va face în termen de 60 de zile, dupã caz, de la:
A. În cazul programului de restructurare:
1. data aprobãrii programului de restructurare de cãtre:
a) Comitetul de direcţie al Fondului Proprietãţii de Stat, pentru societãţile comerciale care au capitalul social mai mare de 18 miliarde lei;
b) comitetele de direcţie ale sucursalelor Fondului Proprietãţii de Stat, pentru societãţile comerciale care au capitalul social cuprins între 2,5 miliarde lei şi 18 miliarde lei;
c) adunarea generalã a actionarilor, în baza mandatului special dat de direcţiile teritoriale ale Fondului Proprietãţii de Stat reprezentantului sau în adunarea generalã, pentru societãţile comerciale care au capitalul social pana la 2,5 miliarde lei;
2. data publicãrii în Monitorul Oficial al României a hotãrârii Guvernului sau, dupã caz, a ordinului ministrului de resort privind aprobarea programului de restructurare pentru regiile autonome, societãţile naţionale, companiile naţionale şi societãţile comerciale care funcţioneazã sub autoritatea ministerelor;
3. data hotãrârii consiliului judeţean sau local, dupã caz, privind aprobarea programelor de restructurare pentru regiile autonome şi societãţile comerciale de sub autoritatea acestora.
B. În cazul închiderii operationale a activitãţii societãţilor comerciale:
- data hotãrârii adunãrii generale a actionarilor, în baza mandatului special dat de Fondul Proprietãţii de Stat reprezentanţilor sãi în adunarea generalã, pentru societãţile comerciale prevãzute la art. 1 alin. (2) din prezenta ordonanta de urgenta.
C. În cazul privatizãrii societãţilor comerciale:
- data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare a societãţilor comerciale care se privatizeazã, dacã acesta cuprinde clauze referitoare la disponibilizarile de personal sau, dupã caz, alte termene prevãzute în contract pentru disponibilizari de personal, dacã acestea se fac în etape.
D. În cazul lichidãrii societãţilor comerciale:
a) data publicãrii în Monitorul Oficial al României a hotãrârii adunãrii generale a actionarilor prin care s-a dispus dizolvarea şi lichidarea societãţii comerciale, în cazul lichidãrii, potrivit prevederilor titlului VII din Legea nr. 31/1990, republicatã;
b) data rãmânerii definitive a hotãrârii pronunţate de tribunalul în jurisdicţia cãruia se afla sediul principal al societãţii comerciale, privind aprobarea planului de reorganizare sau, dupã caz, de lichidare potrivit Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 29 iunie 1995, completatã şi modificatã prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/1997."
5. Dupã articolul 3 se introduce articolul 3^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 3.^1 - (1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, prin program de restructurare se înţelege ansamblul de mãsuri de natura organizatoricã, tehnica, tehnologicã, managerialã şi financiarã, destinat sa asigure diminuarea sau eliminarea pierderilor şi a plãţilor restante şi care are ca efect micşorarea numãrului de personal.
(2) În vederea aprobãrii de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat, programele de restructurare prevãzute la alin. (1) vor avea şi avizul ministerelor de resort."
6. La articolul 4, în alineatul (1) şi la literele a) şi b) se elimina cuvintele "privatizare, lichidare", precum şi sintagma "şi fluxuri financiare negative".
7. La articolul 5 alineatul (1) se elimina cuvintele "privatizare, lichidare".
8. La articolul 7, dupã cuvântul "restructurare" se introduce sintagma "închidere operationala a activitãţii".
9. La articolul 7 alineatul (2), literele c) şi d) se vor completa cu sintagma "în termenul de 60 de zile prevãzut la art. 3 din prezenta ordonanta de urgenta".
10. Articolele 11, 12, 14 şi 15 se abroga.
11. La articolul 19, dupã alineatul (4) se introduc alineatele (5) şi (6), care vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Dreptul beneficiarului la plata compensatorie înceteazã la data reincadrarii în munca în cadrul societãţii comerciale sau al regiei autonome din care a fost disponibilizat sau în cadrul unei unitãţi rezultate din reorganizarea acestora, iar sumele primite în condiţiile art. 21 alin. (2) din prezenta ordonanta de urgenta se restituie în limita plãţilor aferente perioadei ulterioare încadrãrii în munca.
(6) Sumele aferente plãţilor compensatorii nu constituie sursa de venituri, în sensul prevederilor art. 6 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 1/1991, republicatã, cu modificãrile ulterioare."
12. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Suma totalã de bani acordatã potrivit alin. (1) poate fi majoratã cu un salariu mediu net pe ramura sau, dupã caz, pe economie, dacã beneficiarul are domiciliul într-un judeţ în care nivelul ratei somajului este de cel puţin 12% ."
13. Alineatul (2) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sumele de bani aferente plãţilor compensatorii se pot achitã, dupã caz:
a) într-o singura transa, dacã beneficiarul se angajeazã sa utilizeze suma de bani pentru dezvoltarea sau asocierea în vederea dezvoltãrii unei societãţi comerciale, desfãşurarea unei activitãţi comerciale pe cont propriu, achiziţionarea sau asocierea în vederea achiziţionãrii de inventar agricol sau pentru cumpãrarea de acţiuni;
b) în doua transe, dacã beneficiarul se angajeazã sa utilizeze suma de bani în scopul infiintarii sau al asocierii în vederea infiintarii unei societãţi comerciale sau asociaţii familiale, dupã cum urmeazã:
- în prima transa se vor asigura sumele pentru constituirea capitalului social minim necesar şi pentru alte cheltuieli privind înfiinţarea acestora;
- dupã prezentarea actelor doveditoare privind înfiinţarea societãţii comerciale sau a asociaţiei familiale se va achitã a doua transa reprezentând diferenţa cuvenitã drept plata compensatorie."
14. Dupã alineatul (3) al articolului 21 se introduc alineatele (4) şi (5), care vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Beneficiarul care a cumpãrat acţiuni nu le poate instraina timp de 12 luni.
(5) În situaţia în care beneficiarul care a primit suma de bani în condiţiile alin. (2) nu poate face dovada utilizãrii acesteia în scopurile menţionate, în termen de 90 de zile de la data încasãrii este obligat sa restituie comisionul perceput de C.E.C. în condiţiile legii."
15. La articolul 23 alineatul (1), dupã cuvintele "se transfera" se introduce cuvântul "lunar".
16. La articolul 23 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Conturile curente personale purtãtoare de dobanda vor avea un sold minim lunar de 10.000 lei."
17. La articolul 24 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) scutirea, pe o perioada de 2 ani, de la plata impozitului pe profit pentru cei care au înfiinţat societãţi comerciale şi de la plata impozitului pe venit pentru cei care sunt autorizaţi sa desfãşoare activitãţi economice pe baza liberei iniţiative ca persoane fizice independente sau ca asociaţii familiale;"
ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta dupã aprobare, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se articolelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

p. Preşedintele Consiliului
de administraţie al
Fondului Proprietãţii de Stat,
Victor Eros,
vicepreşedinte

--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016