Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 5 din 13 februarie 2008  privind cadrul financiar general pentru fondul de participare JEREMIE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 5 din 13 februarie 2008 privind cadrul financiar general pentru fondul de participare JEREMIE

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 15 februarie 2008
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 5 din 13 februarie 2008
privind cadrul financiar general pentru fondul de participare JEREMIE
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 15 februarie 2008

Având în vedere:
- prevederile art. 44 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 privind stabilirea cadrului general pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 210 din 31 iulie 2006;
- prevederile art. 44-46 din Regulamentul Comisiei Europene (CE) nr. 1.828/2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 , adoptat de Consiliul Uniunii Europene, de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi a Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 371 din 27 decembrie 2006;
- prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 776/2007 privind aprobarea Memorandumului de înţelegere, semnat la 23 ianuarie 2007 la Bucureşti, dintre Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice (în prezent Ministerul Economiei şi Finanţelor), şi Fondul European de Investiţii privind programul JEREMIE în România;
- prevederile <>art. 12 lit. h) din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale,
se impune implementarea de urgenţã a unor reglementãri privind plãţile în euro reprezentând contribuţia României cãtre fondul de participare JEREMIE, administrat de Fondul European de Investiţii, în vederea urgentãrii lansãrii proiectelor susţinute din instrumentul financiar JEREMIE în cadrul Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice" şi, implicit, creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale în România.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã stabileşte cadrul financiar general pentru efectuarea plãţilor de cãtre Guvernul României cãtre fondul de participare JEREMIE din sumele de prefinanţare primite de la Comisia Europeanã din contribuţia instrumentelor structurale la programele operaţionale, în vederea asigurãrii accesului la finanţare pentru întreprinderi mici şi mijlocii, având caracter ireversibil conform Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 privind stabilirea cadrului general pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 210 din 31 iulie 2006, şi conform Regulamentului Comisiei Europene (CE) nr. 1.828/2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 , adoptat de Consiliul Uniunii Europene, de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi a Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 371 din 27 decembrie 2006.
(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã sunt aplicabile pe perioada aferentã derulãrii Acordului de finanţare dintre Guvernul României, reprezentat prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, şi Fondul European de Investiţii, conform prevederilor Memorandului de înţelegere, semnat la 23 ianuarie 2007 la Bucureşti, dintre Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Fondul European de Investiţii privind programul JEREMIE în România, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 776/2007 , denumit în continuare Acord de finanţare.
ART. 2
Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Autoritatea de certificare şi platã, va efectua, în baza Acordului de finanţare, plata sumei de 100 milioane euro cãtre fondul JEREMIE, în contul bancar deschis de Fondul European de Investiţii, ca organism desemnat sã administreze fondul de participare JEREMIE în România, la o instituţie financiarã amplasatã în România.
ART. 3
Suma prevãzutã la art. 2 reprezintã cheltuieli eligibile din fondurile Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice", realizate în vederea implementãrii domeniului major de intervenţie "Accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare" din cadrul axei prioritare 1 "Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient".
ART. 4
(1) Fondul European de Investiţii este autorizat sã debiteze direct, la începutul fiecãrui an, 70% din limita maximã a costurilor de management aferente anului respectiv, agreate în baza Acordului de finanţare, urmând ca dupã sfârşitul anului sã se efectueze regularizarea tuturor cheltuielilor, cu avizul Autoritãţii de management a Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice".
(2) În cazul în care într-un an, la efectuarea regularizãrii prevãzute la alin. (1), se constatã cã suma debitatã la începutul anului precedent este mai mare decât costurile totale de management aferente anului respectiv, Fondul European de Investiţii va credita contul fondului de participare JEREMIE cu suma debitatã în plus.
(3) În cazul în care într-un an, la efectuarea regularizãrii prevãzute la alin. (1), se constatã cã suma debitatã la începutul anului precedent este mai micã decât costurile totale de management aferente anului respectiv, Fondul European de Investiţii va debita contul fondului de participare JEREMIE cu diferenţa pânã la concurenţa costurilor totale de management aferente anului respectiv.
ART. 5
În vederea efectuãrii plãţii cheltuielilor neeligibile aferente gestionãrii fondului de participare JEREMIE, Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Autoritatea de management a Programului operaţional sectorial "Creşterea competitivitãţii economice", va autoriza sumele solicitate de Fondul European de Investiţii, în limita prevederilor bugetare anuale.
ART. 6
Pe baza autorizãrii prevãzute la art. 5, Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Direcţia de buget şi contabilitate internã, va efectua plata sumelor reprezentând cheltuieli neeligibile, din fonduri alocate de la bugetul de stat.
ART. 7
Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile aferente activitãţii fondului de participare JEREMIE, stabilite în conformitate cu legislaţia aplicabilã în vigoare, vor fi virate într-un cont bancar, altul decât cel utilizat pentru plata sumei prevãzute la art. 2, deschis în acest scop de cãtre Fondul European de Investiţii la o instituţie financiarã amplasatã în România.
ART. 8
Sumele menţionate la art. 5 se previzioneazã anual de cãtre Fondul European de Investiţii, pânã la sfârşitul primului semestru al anului în curs, pentru sumele aferente urmãtorilor 4 ani, în vederea fundamentãrii propunerii de cheltuieli pentru proiectul bugetului de stat pentru anul urmãtor.
ART. 9
(1) La începutul fiecãrui an, pânã la data de 15 februarie, se transferã Fondului European de Investiţii 30% din valoarea sumelor aprobate conform art. 8, urmând ca pânã la data de 31 ianuarie a anului urmãtor sã se realizeze regularizarea cheltuielilor pentru anul respectiv.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru anul 2008 avansul de 30% din valoarea sumelor previzionate va fi transferat dupã primirea bugetului previzionat aferent cheltuielilor neeligibile de la Fondul European de Investiţii şi alocarea în cadrul bugetului de stat pentru anul 2008 a sumelor necesare efectuãrii acestui transfer.
(3) Pe baza deconturilor de cheltuieli trimestriale, transmise de Fondul European de Investiţii pânã la sfârşitul primei luni din trimestrul urmãtor, se transferã Fondului European de Investiţii sumele cheltuite, dupã avizarea prevãzutã la art. 5.
(4) În cazul în care fondurile transferate în conformitate cu prevederile alin. (1) nu sunt cheltuite în totalitate, pe baza autorizãrii prevãzute la art. 5, în anul urmãtor se transferã Fondului European de Investiţii diferenţa dintre 30% din valoarea sumelor previzionate conform art. 8 pentru anul respectiv şi soldul anului precedent al cheltuielilor neeligibile, inclusiv dobânda, mai puţin comisioanele bancare.
(5) La închiderea contului fondului de participare JEREMIE, soldul contului bancar destinat cheltuielilor neeligibile, definit la art. 7, va fi transferat Ministerului Economiei şi Finanţelor, în contul indicat de acesta, dupã regularizarea cheltuielilor neeligibile pentru anul respectiv.
ART. 10
Guvernul României, reprezentat prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, suportã plata taxelor notariale, incluzând onorariul notarial, şi a oricãror taxe aferente autentificãrii Acordului de finanţare, care, potrivit art. 44 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 privind stabilirea cadrului general pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 210 din 31 iulie 2006, implicã acordarea unui transfer cãtre Fondul European de Investiţii, definit ca fiind o contribuţie financiarã directã sub formã de donaţie.


PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 13 februarie 2008.
Nr. 5.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016