Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 30 mai 2007  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 30 mai 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 375 din 1 iunie 2007

Având în vedere faptul cã în cadrul <>Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu au fost prevãzute termene pentru îndeplinirea unora dintre etapele necesare operaţionalizãrii Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi faptul cã demararea activitãţii acesteia trebuie realizatã într-un termen scurt, ceea ce constituie o situaţie extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 359 din 25 mai 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 4 alineatul (3), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) verificã dacã diferenţa vãditã este justificatã. În cazul în care inspectorul de integritate constatã cã diferenţa nu este justificatã, sesizeazã instanţa competentã pentru stabilirea pãrţii de avere dobânditã sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat, a cãrui confiscare o solicitã;".
2. La articolul 4, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Prin diferenţã vãditã, în sensul prezentei legi, se înţelege o diferenţã între averea dobânditã şi veniturile realizate de cel puţin 10.000 euro sau echivalentul în lei al acesteia."
3. La articolul 12, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Personalul Agenţiei este format din preşedintele Agenţiei, vicepreşedintele Agenţiei, inspectori de integritate, funcţionari publici şi personal contractual. Preşedintele Agenţiei este demnitar cu rang de secretar de stat, vicepreşedintele Agenţiei este demnitar cu rang de subsecretar de stat, iar funcţia de inspector de integritate este funcţie publicã cu statut special."
4. La articolul 13 alineatul (1), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) constatã cã între averea dobânditã pe parcursul exercitãrii funcţiei şi veniturile realizate în aceeaşi perioadã existã o diferenţã vãditã care nu poate fi justificatã şi sesizeazã instanţa competentã pentru stabilirea pãrţii de avere dobânditã sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat, a cãrui confiscare o solicitã;".
5. La articolul 19, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) În termen de 5 zile de la aprobarea Regulamentului de desfãşurare a concursului sau examenului, Consiliul Naţional de Integritate va face publicã declanşarea procedurii de selecţie a preşedintelui sau vicepreşedintelui, prin publicarea unui anunţ pe pagina de internet a Agenţiei, în cel puţin 3 ziare cu acoperire naţionalã şi în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Finanţarea cheltuielilor ocazionate de organizarea şi desfãşurarea primului concurs sau examen în vederea numirii preşedintelui şi vicepreşedintelui Agenţiei se va asigura de cãtre Guvern, prin Secretariatul General al acestuia."
6. La articolul 21, alineatele (2), (8) şi (10) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Regulamentul de desfãşurare a concursului sau examenului se aprobã prin hotãrâre a Consiliului Naţional de Integritate şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina de internet a Agenţiei, în termen de 15 zile de la constituirea Consiliului.
........................................................................................
(8) Candidaţii care au obţinut punctajul minim prevãzut la alin. (6) vor susţine un interviu în faţa Consiliului Naţional de Integritate în termen de 5 zile de la soluţionarea contestaţiilor.
........................................................................................
(10) În cel mult 10 zile de la depunerea candidaturilor, comisia de organizare a concursului va solicita Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitãţii sã verifice şi sã comunice acesteia apartenenţa sau colaborarea candidaţilor cu serviciile de informaţii înainte de anul 1990. Rezultatele verificãrilor se ataşeazã la dosarul candidatului."
7. La articolul 23, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) În termen de 5 zile de la validarea concursului sau examenului preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei depun în faţa Senatului urmãtorul jurãmânt: «Jur sã respect Constituţia şi legile ţãrii, sã apãr drepturile şi libertãţile fundamentale ale persoanei, sã-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţã şi fãrã pãrtinire. Aşa sã-mi ajute Dumnezeuş» sau, dupã caz, rostesc urmãtoarea formulã: «Mã oblig sã respect Constituţia şi legile ţãrii, sã apãr drepturile şi libertãţile fundamentale ale persoanei, sã-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţã şi fãrã pãrtinire.» Referirea la divinitate nu este obligatorie."
8. La articolul 34, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Entitãţile prevãzute la alin. (1) îşi vor desemna reprezentanţii în Consiliu în termen de 20 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii. Consiliul este valabil constituit dacã sunt desemnaţi cel puţin jumãtate plus unu dintre membri de cãtre entitãţile prevãzute la alin. (1)."
9. La articolul 34, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Entitãţile prevãzute la alin. (1) vor desemna în mod corespunzãtor câte un supleant.
(3) În termen de 5 zile de la desemnarea de cãtre entitãţile prevãzute la alin. (1) a membrilor Consiliului, Senatul convoacã şedinţa de constituire a Consiliului. Şedinţa este legal constituitã dacã participã cel puţin jumãtate plus unu dintre membrii Consiliului."
10. Articolul 35 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Preşedintele Consiliului este ales dintre membrii acestuia, prin votul secret a cel puţin jumãtate plus unu dintre membri, în termen de 5 zile de la data şedinţei de constituire a Consiliului. Durata mandatului acestuia este de 3 ani.
(2) Preşedintele Consiliului poate fi revocat prin votul secret a cel puţin douã treimi din numãrul total al membrilor Consiliului."
11. La articolul 36, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul persoanelor prevãzute la art. 34 alin. (1) lit. a)-f), mandatul de membru înceteazã prin revocare de cãtre Senat, la propunerea autoritãţii sau instituţiei care l-a desemnat, precum şi la pierderea calitãţii în considerarea cãreia au fost desemnate. În aceste cazuri va fi desemnat un nou membru, potrivit prevederilor art. 34."
12. La articolul 36, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Prevederile art. 36 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor şi supleanţilor."
13. La articolul 39 alineatul (1), punctul 35 se abrogã.
14. La articolul 42, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele prevãzute de lege au obligaţia sã depunã sau sã actualizeze declaraţiile de avere şi de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior."
15. La articolul 43, alineatul (2) se abrogã.
16. La articolul 44 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) între averea dobânditã pe parcursul exercitãrii funcţiei şi veniturile realizate în aceeaşi perioadã sunt diferenţe vãdite, iar dobândirea unei cote-pãrţi din avere sau a anumitor bunuri determinate nu este justificatã, cauza se trimite instanţei competente, care poate dispune confiscarea unei pãrţi din averea dobânditã sau unui bun determinat;".
17. La articolul 47, alineatele (1), (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat cã a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încãlcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãţii, funcţiei sau activitãţii respective, dacã fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.
(2) Persoana eliberatã sau destituitã din funcţie este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publicã dintre cele prevãzute la art. 39, cu excepţia celor elective, pe o perioadã de pânã la 3 ani de la data eliberãrii sau destituirii din funcţia sau demnitatea publicã respectivã. Interdicţia se dispune, la solicitarea Agenţiei, de cãtre instanţa competentã prevãzutã la art. 46 alin. (1), ca sancţiune complementarã, în cazul confiscãrii unei pãrţi din averea dobânditã sau a unui bun determinat ori în cazul conflictelor de interese.
........................................................................................
(4) Dacã persoana cercetatã nu mai ocupã o funcţie sau o demnitate publicã dintre cele prevãzute la art. 39 la data rãmânerii definitive a actului de constatare, aceasta este decãzutã din dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publicã dintre cele prevãzute de lege, cu excepţia celor elective, pe o perioadã de 3 ani de la data rãmânerii definitive a actului de constatare. Interdicţia se dispune, la solicitarea Agenţiei, de cãtre instanţa competentã prevãzutã la art. 46 alin. (1), ca sancţiune complementarã, în cazul confiscãrii unei pãrţi din averea dobânditã sau a unui bun determinat ori în cazul conflictelor de interese."
18. La articolul 48, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Actul rãmas definitiv, prin care se constatã caracterul nejustificat al averii sau al unei pãrţi din aceasta ori prin care se constatã conflictul de interese ori starea de incompatibilitate, se publicã pe pagina de internet a Agenţiei şi se comunicã, în termen de 10 zile, organelor care aplicã sancţiuni disciplinare sau care dispun revocarea, destituirea ori eliberarea din funcţie, precum şi organelor fiscale competente."
19. La articolul 50, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fapta celui care, cu ştiinţã, în sesizarea adresatã Agenţiei face afirmaţii mincinoase sau produce ori ticluieşte probe mincinoase cu privire la caracterul nejustificat al averii unei persoane constituie infracţiunea de denunţare calomnioasã şi se pedepseşte potrivit Codului penal."
20. La articolul 52, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 52. - (1) Nedepunerea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese în termenele prevãzute de lege constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100 lei la 500 lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control."
21. La articolul 53, alineatul (2) se abrogã.
22. Dupã articolul 53 se introduce un nou articol, articolul 53^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 53^1. - Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute de prezenta lege se fac de cãtre persoanele împuternicite din cadrul Agenţiei. Împotriva actelor de sancţionare se poate face contestaţie în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
23. La articolul 59, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Agenţia va funcţiona cu un numãr maxim de 25 de posturi pânã la data când devine operaţionalã, cu încadrarea în termenul prevãzut la alin. (1). În termen de 5 zile de la depunerea jurãmântului de cãtre preşedintele Agenţiei, Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, Garda Financiarã şi Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici vor detaşa persoane care vor desfãşura operaţiuni legate de înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei. La data la care Agenţia devine operaţionalã, aceste persoane pot opta, cu acordul preşedintelui Agenţiei, pentru desfãşurarea activitãţii în cadrul Agenţiei, prin transfer, potrivit legii."
24. La articolul 61, punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 20. - Sentinţele curţii de apel - secţia de contencios administrativ şi fiscal pot fi atacate cu recurs de cãtre pãrţile interesate, Agenţie, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi procuror, în termen de 15 zile de la comunicare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal.»"
ART. II
<>Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul justiţiei,
Tudor-Alexandru Chiuariu

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian


Bucureşti, 30 mai 2007.
Nr. 49.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016