Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Punctul I al alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"I. persoanele care desfãşoarã activitãţi pe baza de contract individual de munca şi functionarii publici;"

2. Punctul III al alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"III. persoanele care beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suporta din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare someri;"

3. Litera f) a punctului IV al alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"f) proprietari şi/sau arendasi de suprafeţe agricole şi forestiere;"

4. Punctul VI al alineatului (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"VI. persoanele care, exclusiv pe baza de convenţii civile de prestãri de servicii, realizeazã un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, cu excepţia beneficiarilor unei pensii de limita de varsta."

5. Alineatul (2) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare, în condiţiile prezentei legi, persoanele care se regãsesc în situaţiile prevãzute la alin. (1) şi care doresc sa îşi completeze venitul asigurat pana la plafonul prevãzut de lege, precum şi alte persoane care nu se regãsesc în situaţiile prevãzute la alin. (1)."

6. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Se excepteazã de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacã beneficiazã de una dintre categoriile de pensii prevãzute de prezenta lege sau dacã se regãsesc în situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III."

7. Alineatul (2) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru drepturile salariale sau pentru veniturile asigurate, stabilite în moneda altor tari pe teritoriul României, contribuţiile se plãtesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României din data stabilitã pentru plata acestor drepturi."

8. La articolul 20 se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) activitatea desfasurata pe platformele petroliere marine."

9. Alineatul (5) al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Contribuţia de asigurãri sociale pentru someri se suporta integral din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, la nivelul cotei stabilite pentru condiţii normale de munca, cu excepţia plãţilor compensatorii şi a indemnizaţiilor acordate salariaţilor din industria de apãrare, în perioada de întrerupere a activitãţii."

10. La articolul 21, dupã alineatul (5) se introduce alineatul (5^1) cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Contribuţia de asigurãri sociale pentru persoanele care beneficiazã de plati compensatorii, respectiv pentru salariaţii din industria de apãrare, care beneficiazã de indemnizaţii, potrivit legii, în perioada de întrerupere a activitãţii, se suporta de bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj la nivelul unei treimi din cota stabilitã pentru condiţii normale de munca."

11. Litera a) a alineatului (1) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"a) salariile individuale brute realizate lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. II şi VI;"

12. La articolul 24, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) În situaţia depãşirii plafonului prevãzut la alin. (3), în cazul angajatorilor care datoreazã contribuţie asupra unui fond total de salarii realizat în condiţii diferite de munca, baza de calcul la care se datoreazã contribuţia de asigurãri sociale, corespunzãtoare fiecãrei condiţii de munca, se stabileşte proporţional cu ponderea, în fondul total de salarii, a drepturilor salariale realizate în fiecare dintre condiţiile de munca."

13. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Baza lunarã de calcul a contribuţiei de asigurãri sociale pentru someri o constituie cuantumul drepturilor bãneşti lunare ce se suporta din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj."

14. Literele b), c) şi d) ale alineatului (1) al articolului 26 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractelor individuale de munca, al încetãrii raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici sau al încetãrii calitãţii de membru cooperator;
c) diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer, plãtite în limita dispoziţiilor legale, precum şi drepturile de autor;
d) sumele obţinute în baza unei convenţii civile de prestãri de servicii sau de executãri de lucrãri de cãtre persoanele care au încheiate contracte individuale de munca, precum şi de cãtre beneficiarii unei pensii de limita de varsta;"

15. Litera c) a articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"c) pana la sfârşitul lunii, pentru luna în curs, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a), b), c), d), e) şi pct. V;"

16. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) În sistemul public stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor în care s-a plãtit contribuţia la bugetul asigurãrilor sociale de stat atât de cãtre asigurat, cat şi de angajator sau, dupã caz, numai de cãtre asigurat, în situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV, pct. V şi alin. (2).
(2) În perioada în care asiguratului i s-a reţinut contribuţia de asigurãri sociale, iar angajatorul nu şi-a achitat contribuţia datoratã în calitatea sa de contribuabil, stagiul de cotizare ce se ia în calcul reprezintã o treime din perioada respectiva.
(3) Stagiul de cotizare corespunzãtor contribuţiei de asigurãri sociale achitate în condiţiile art. 21 alin. (5^1) reprezintã o treime din perioada respectiva."

17. Litera b) a alineatului (1) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;"

18. Alineatul (3) al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 78 alin. (7)."

19. Alineatul (1) al articolului 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfãşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1."

20. Alineatul (1) al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - (1) Asiguraţii care şi-au desfãşurat activitatea în locurile de munca prevãzute la art. 20 lit. a) şi e), care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în aceste condiţii, beneficiazã de pensie pentru limita de varsta începând cu varsta de 45 de ani."

21. La articolul 43, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Criteriile de încadrare a activitãţilor de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I şi II de expunere la radiatii se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, în urma consultãrii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare."

22. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Asiguraţii prevãzuţi la art. 20 lit. a), c), d) şi e), care au realizat stagii de cotizare mai mici decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2) ale art. 43, beneficiazã de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea proporţionalã a varstelor standard de pensionare, în condiţiile realizãrii stagiilor totale de cotizare necesare, conform prevederilor cuprinse în anexele nr. 4 şi 5."

23. Dupã articolul 48 se introduce articolul 48^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 48^1. - (1) Asiguraţii care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaţii: în condiţii de munca speciale, în condiţii de munca deosebite, în condiţiile prevãzute la art. 47 şi 48, precum şi în condiţiile prevãzute de legi speciale beneficiazã cumulativ de reducerea vârstei standard de pensionare.
(2) Varsta de pensionare redusã conform alin. (1) nu poate fi mai mica decât varstele prevãzute la art. 42, 43 şi 47, respectiv în anexele nr. 4 şi 5, sau decât reducerea maxima prevãzutã la art. 46, dupã caz.
(3) Asiguraţii care au realizat stagii de cotizare în condiţii normale de munca, precum şi în condiţiile prevãzute de legi speciale sau, dupã caz, în condiţiile prevãzute la art. 48 beneficiazã de reducerea vârstei standard de pensionare pana la 50 de ani pentru femei, respectiv pana la 55 de ani pentru bãrbaţi."

24. Articolul 49 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - (1) Asiguraţii care au depãşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani înaintea varstelor standard de pensionare.
(2) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au în vedere perioadele asimilate prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.
(4) La împlinirea varstelor standard de pensionare prevãzute de prezenta lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta şi se recalculeazã prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare."

25. La articolul 50, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere perioadele asimilate prevãzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate."

26. Articolul 52 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 52. - La împlinirea varstelor standard de pensionare prevãzute de prezenta lege pensia anticipata parţialã devine pensie pentru limita de varsta şi se recalculeazã prin eliminarea diminuãrii prevãzute la art. 50 alin. (2) şi prin adãugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare."

27. Alineatul (4) al articolului 56 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrãrii acesteia."

28. Alineatul (3) al articolului 59 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Stagiul potenţial rezultat conform alin. (1) şi (2) nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditatii pana la împlinirea vârstei standard de pensionare prevãzute în anexa nr. 3, varsta la care, în condiţiile prezentei legi, poate solicita o pensie pentru limita de varsta."

29. Alineatul (2) al articolului 68 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de varsta şi de durata cãsãtoriei, dacã decesul soţului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacã nu realizeazã venituri lunare dintr-o activitate profesionalã pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pãtrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)."

30. Articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 67 şi la art. 68 alin. (1) beneficiazã de pensie de urmaş pe o perioada de 6 luni de la data decesului, dacã în aceasta perioada nu realizeazã venituri lunare dintr-o activitate profesionalã pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pãtrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)."

31. Articolul 70 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 70. - Soţul supravieţuitor care are în îngrijire la data decesului susţinãtorului unul sau mai mulţi copii în varsta de pana la 7 ani beneficiazã de pensie de urmaş pana la data implinirii de cãtre ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizeazã venituri lunare dintr-o activitate profesionalã pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pãtrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)."

32. Alineatul (2) al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte, în condiţiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevãzute la alin. (1), în funcţie de numãrul urmaşilor îndreptãţiţi, astfel:
a) pentru un singur urmaş - 50%;
b) pentru 2 urmaşi - 75%;
c) pentru 3 sau mai mulţi urmaşi - 100%."

33. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - (1) Începând cu data înscrierii la pensie cuantumul pensiei se determina prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
(2) Cuantumul pensiei stabilit conform alin. (1) se majoreazã cu suma corespunzãtoare contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, datoratã potrivit legii.
(3) La determinarea cuantumurilor pensiei conform alin. (1) şi (2) fracţiunile de leu se intregesc la un leu în favoarea pensionarilor."

34. Articolul 77 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77. - (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare se determina prin împãrţirea numãrului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în perioada de cotizare la numãrul de ani corespunzãtor stagiului complet de cotizare, prevãzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia asiguraţilor prevãzuţi la art. 43 şi 47, la stabilirea punctajului mediu anual conform alin. (1) se iau în considerare stagiile de cotizare prevãzute la aceste articole.
(3) În situaţiile prevãzute la art. 44, la stabilirea punctajului mediu anual al asiguraţilor conform alin. (1) se iau în considerare stagiile totale de cotizare necesare prevãzute în anexele nr. 4 şi 5.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual şi a numãrului de puncte realizat în fiecare luna se utilizeazã cinci zecimale."

35. Alineatul (8) al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Asiguraţii care, dupã îndeplinirea condiţiilor de pensionare pentru limita de varsta, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumitã perioada la sistemul public, regasindu-se în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5, beneficiazã de majorarea punctajului realizat în aceasta perioada cu 0,3% pentru fiecare luna, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar."

36. Dupã articolul 78 se introduce articolul 78^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 78^1. - (1) În situaţia prevãzutã la art. 37 alin. (2) numãrul de puncte realizat în fiecare luna, calculat conform art. 78 alin. (1), se diminueazã la o treime.
(2) Numãrul de puncte realizat de someri se calculeazã prin raportarea cuantumului drepturilor bãneşti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice.
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (2) persoanele care beneficiazã de plati compensatorii şi salariaţii din industria de apãrare, care beneficiazã de indemnizaţii, potrivit legii, în perioada de întrerupere a activitãţii, pentru care s-a achitat contribuţia din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, pentru care numãrul de puncte se calculeazã prin raportarea unei treimi din drepturile primite, în aceste cazuri, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice."

37. Alineatul (1) al articolului 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Valoarea unui punct de pensie se calculeazã pe baza unui coeficient care nu poate depãşi 50% din salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat."

38. Articolul 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - (1) Valoarea unui punct de pensie se calculeazã de cãtre CNPAS, conform prevederilor art. 80, la data intrãrii în vigoare a legii bugetului asigurãrilor sociale de stat şi se actualizeazã în funcţie de posibilitãţile financiare, în cursul execuţiei bugetare, prin indexare trimestriala cu un procent care sa acopere cu pana la 100% rata inflaţiei.
(2) Indexarea prevãzutã la alin. (1) se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului."

39. Articolul 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - (1) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se acorda şi se plãtesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacã cererea a fost depusa în termen de 30 de zile de la aceasta data.
(2) Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã se acorda şi se plãtesc:
a) de la data îndeplinirii condiţiilor, dar nu înaintea încetãrii calitãţii de asigurat, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II, III şi VI, dacã cererea a fost depusa în termenul prevãzut la alin. (1);
b) de la data îndeplinirii condiţiilor, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. IV, V şi alin. (2), dacã cererea a fost depusa în termenul prevãzut la alin. (1).
(3) În cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi a cãror cerere a fost depusa peste termenul prevãzut la alin. (1) drepturile de pensie se acorda şi se plãtesc de la data depunerii cererii împreunã cu actele doveditoare."

40. Alineatul (3) al articolului 86 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Decizia casei teritoriale de pensii se comunica în scris persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii."

41. Articolul 87 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 87. - Decizia emisã în condiţiile art. 86 alin. (1) poate fi contestatã la instanta judecãtoreascã competenta în a carei raza teritorialã se afla domiciliul asiguratului, în termen de 45 de zile de la comunicare."

42. Articolul 88 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 88. - Decizia casei teritoriale de pensii, necontestata în termen, este definitiva."

43. Literele b) şi d) ale alineatului (1) al articolului 92 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regaseste în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi VI;
............................................................................
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizeazã dintr-o activitate profesionalã venituri brute lunare mai mari de o pãtrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);"

44. Alineatul (1) al articolului 94 se completeazã cu litera d) cu urmãtorul cuprins:
"d) pensionãrii de invaliditate de gradul III."

45. Alineatul (2) al articolului 94 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, dacã veniturile brute lunare realizate nu depãşesc o pãtrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)."

46. Alineatul (1) al articolului 95 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 95. - (1) Beneficiarii pensiei pentru limita de varsta pot solicita recalcularea pensiei dupã realizarea fiecãrui stagiu de cotizare de minimum 12 luni."

47. La articolul 98 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Dreptul asiguraţilor la ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea stagiului de cotizare prevãzut la alin. (2) sau (3)."

48. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 99 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 99. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia individualã de asigurãri sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23.
(2) În situaţia în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 98 alin. (4) baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale o constituie media veniturilor lunare la care s-a achitat contribuţia de asigurãri sociale din lunile respective sau, dupã caz, venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plãteascã contribuţia de asigurãri sociale."

49. La articolul 99, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul în care baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale cuprinde şi perioade anterioare datei intrãrii în vigoare a prezentei legi, la calculul indemnizaţiilor se iau în considerare, pentru aceste perioade, veniturile lunare care, potrivit legii, au constituit baza de calcul a drepturilor respective."

50. Litera a) a literei B a alineatului (1) al articolului 101 va avea urmãtorul cuprins:
"a) a 4-a zi de incapacitate temporarã de munca, în cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. III, IV, V şi alin. (2);"

51. Litera d) a articolului 102 va avea urmãtorul cuprins:
"d) de bugetul asigurãrilor sociale de stat, în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi VI, precum şi al celor prevãzuţi la alin. (1) pct. III, aflaţi la cursuri de calificare, recalificare, perfecţionare sau la alte forme de pregãtire profesionalã, organizate potrivit legii, dacã bolile profesionale sau accidentele de munca s-au produs din vina acestora."

52. Alineatul (1) al articolului 104 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 104. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca, în cazul asiguraţilor cu contract individual de munca pe durata determinata, precum şi al celor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV, V şi VI, este de cel mult 90 de zile în cursul unui an calendaristic."

53. La alineatul (1) al articolului 109 se introduce litera g) cu urmãtorul cuprins:
"g) bilete de odihna, pentru asiguraţii unitãţilor în care nu este reglementatã, potrivit legii, constituirea fondului social."

54. Articolul 111 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 111. - Indemnizaţia pentru reducerea timpului de munca cu o pãtrime din durata normalã se acorda asiguraţilor prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I şi II, care, din motive de sãnãtate, nu mai pot realiza durata normalã de munca."

55. Alineatul (4) al articolului 117 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Pot beneficia de tratament balnear şi alte categorii de pensionari şi asiguraţi, în limitele fondului alocat pentru tratament balnear, cu suportarea de cãtre beneficiar a unei pãrţi din costul biletului de tratament balnear."

56. La articolul 117, dupã alineatul (5) se introduc alineatele (6), (7) şi (8) cu urmãtorul cuprins:
"(6) Locurile la tratament balnear vor fi asigurate în unitãţile de tratament din proprietatea CNPAS şi, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unitãţi de profil. La încheierea contractelor se va tine seama de gradul de solicitare al statiunii şi de categoria de confort oferitã, precum şi de nivelul maxim al tarifelor, ce poate fi suportat din bugetul asigurãrilor sociale de stat, stabilit de CNPAS.
(7) Criteriile pe baza cãrora se acorda biletele de odihna, precum şi nivelul cotei de participare individualã a asiguraţilor se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(8) Plata serviciilor aferente biletelor de tratament balnear şi biletelor de odihna utilizate se realizeazã de CNPAS."

57. Literele a) şi b) ale alineatului (1) al articolului 121 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani şi, în cazul copilului cu handicap, pana la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la împlinirea vârstei de 18 ani."

58. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 123 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 123. - (1) Indemnizaţia pentru creşterea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere.
(2) Indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap pana la împlinirea vârstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere, precum şi a certificatului de persoana cu handicap, emise în condiţiile legii."

59. Litera b) a alineatului (2) al articolului 127 va avea urmãtorul cuprins:
"b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în varsta de pana la 18 ani sau, dacã îşi continua studiile, pana la terminarea acestora, fãrã a depãşi varsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, dacã şi-au pierdut capacitatea de munca înaintea varstelor menţionate;"

60. Articolul 129 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 129. - În cazul în care angajatorul îşi înceteazã activitatea sau a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de munca drepturile de asigurãri sociale prevãzute la art. 98 alin. (1) lit. a), c), d) şi e) şi la art. 109 alin. (1) lit. c), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul asigurãrilor sociale de stat de cãtre casele teritoriale de pensii, urmând sa fie recuperate de la angajator, dupã caz, conform legii."

61. Litera c) a alineatului (2) al articolului 133 va avea urmãtorul cuprins:
"c) casa teritorialã de pensii, în termen de 3 zile de la data depunerii certificatului medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV, V şi alin. (2)."

62. La articolul 133, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale acordate pe o perioada mai mare de 90 de zile se indexeazã o data cu indexarea valorii punctului de pensie."

63. Litera c) a articolului 135 va avea urmãtorul cuprins:
"c) casa teritorialã de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevãzut la art. 5 alin. (1) pct. IV, V sau alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia."

64. Alineatul (2) al articolului 141 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Statutul va cuprinde în mod obligatoriu atribuţiile consiliului de administraţie, ale preşedintelui CNPAS, modul de organizare şi funcţionare a CNPAS, precum şi atribuţiile caselor teritoriale de pensii."

65. Articolul 142 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 142. - Cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului public se suporta din bugetul asigurãrilor sociale de stat, în limita unui procent de 3% aplicat asupra cheltuielilor anuale totale prevãzute prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat, inclusiv asupra cheltuielilor din alte surse atrase, în condiţiile legii."

66. Dupã articolul 144 se introduce articolul 144^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 144^1. - Realizarea atribuţiilor ce revin CNPAS, potrivit legii, este supusã controlului Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale."

67. Litera l) a articolului 148 va avea urmãtorul cuprins:
"l) refuzul de a pune la dispoziţie organelor de control ale CNPAS şi ale caselor teritoriale de pensii documentele justificative şi actele de evidenta necesare în vederea stabilirii obligaţiilor de asigurãri sociale, precum şi în vederea recuperãrii creanţelor prin executare silitã."

68. Alineatul (2) al articolului 162 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Punctajul anual pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unitãţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de taranii cu gospodãrie individualã din zonele necooperativizate, pana la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 80/1992 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, reprezintã 0,25 puncte."

69. La articolul 163 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Prevederile alin. (1), referitoare la stabilirea punctajului anual, se aplica şi în cazul perioadelor în care, anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, o persoana s-a aflat în una dintre situaţiile prevãzute la art. 38."

70. La articolul 167, textul actual devine alineatul (1) şi se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru perioada aprilie 2001-noiembrie 2014 varsta standard de pensionare şi stagiul complet de cotizare, în înţelesul art. 49 şi 50, sunt cele prevãzute în anexa nr. 3, la care asiguratul ar avea dreptul la pensie pentru limita de varsta în raport cu data naşterii."

71. Dupã articolul 167 se introduc articolele 167^1 şi 167^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 167^1. - (1) Într-un interval de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi persoanele care au desfãşurat activitãţi încadrate în grupa I de munca, conform legislaţiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.


TABELUL Nr. 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Stagiul de cotizare realizat Reducerea varstelor standard
efectiv, conform legislaţiei de pensionare prevãzute
anterioare, în grupa I de în anexa nr. 3
munca (ani împliniţi) (ani) (luni)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 1 2
4 2 5
6 3 7
8 4 10
10 6 0
12 7 2
14 8 5
16 9 7
18 10 10
20 12 0
22 13 0
24 14 0
26 şi peste 15 0
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(2) Varstele de pensionare reduse conform prevederilor alin. (1) nu pot fi mai mici de 50 de ani.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica şi în cazul asiguraţilor prevãzuţi la art. 20, dacã acestea sunt mai avantajoase decât cele stipulate în anexele nr. 4 şi 5.
Art. 167^2. - (1) În perioada eşalonãrii varstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare prevãzute în anexa nr. 3 cererea de pensionare pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata parţialã, împreunã cu actele doveditoare se depun de cãtre solicitant în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii conditiilor de pensionare, la casa teritorialã de pensii în a carei raza se afla domiciliul acestuia.
(2) În cazul persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II, III şi VI cererea de pensionare, împreunã cu actele doveditoare se depun de angajator sau de instituţia care efectueazã plata drepturilor de şomaj, dupã caz, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, la casa teritorialã de pensii în a carei raza se afla domiciliul asiguratului.
(3) Drepturile de pensii se acorda şi se plãtesc în condiţiile prevãzute la art. 83, în raport cu termenul prevãzut la alin. (1) şi (2)."

72. La articolul 168, dupã alineatul (2) se introduc alineatele (3), (4) şi (5) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Dupã intrarea în vigoare a prezentei legi, pe baza analizei rezultatelor recorelarii aplicate conform prevederilor alin. (1) şi (2) Guvernul poate adopta mãsuri suplimentare de recorelare a pensiilor stabilite pe baza legislaţiei anterioare.
(4) Programul şi metodologia de recorelare a pensiilor, potrivit prevederilor alin. (3), se stabilesc prin hotãrâri ale Guvernului.
(5) În cazul pensiilor de asigurãri sociale ale agricultorilor, stabilite anterior datei de 29 iulie 1992, recorelarea pensiilor se face pe baza determinãrii timpului util conform metodologiei care a fost folositã la aplicarea prevederilor <>Legii nr. 80/1992 , republicatã, cu modificãrile ulterioare."

73. La articolul 171, textul actual devine alineatul (1) şi se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) se aplica şi în cazul pensiilor de invaliditate stabilite pe baza legislaţiei anterioare, la modificarea încadrãrii într-un alt grad de invaliditate."

74. Articolul 180 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 180. - (1) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi pensiile de asigurãri sociale de stat, pensiile suplimentare, pensiile de asigurãri sociale pentru agricultori, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, precum şi ajutoarele sociale stabilite potrivit legislaţiei de pensii devin pensii în înţelesul prezentei legi.
(2) CNPAS va lua mãsurile necesare astfel încât la data intrãrii în vigoare a prezentei legi sa determine punctajul mediu anual al fiecãrui pensionar, prin raportarea cuantumului pensiilor cuvenite conform legislaţiei anterioare, pe categoriile de pensii prevãzute la art. 40, din care s-a dedus contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, datoratã conform legii, la valoarea unui punct de pensie stabilitã în condiţiile art. 80.
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (2) pensionãrii de asigurãri sociale de stat ale cãror drepturi stabilite în perioada 1 ianuarie 1998-31 martie 2001 sunt mai mari decât un punctaj mediu estimat pentru persoanele care se vor pensiona în condiţiile prezentei legi.
(4) Punctajul mediu estimat, prevãzut la alin. (3), se calculeazã de CNPAS.
(5) Punctajul mediu anual, calculat conform alin. (2), se poate corecta corespunzãtor recorelarii prevãzute la art. 168 alin. (3), (4) şi (5).
(6) Cuantumul pensiilor se stabileşte în baza prevederilor art. 76, luându-se în considerare punctajul mediu anual stabilit conform alin. (2), (3), (4) şi (5).
(7) În situaţia în care cuantumul pensiilor stabilit conform alin. (6) este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se pãstreazã în plata cuantumul avantajos."

75. Dupã articolul 180 se introduce articolul 180^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 180^1. - (1) De prevederile <>art. 180 beneficiazã şi magistraţii pensionaţi în baza Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru partea din pensia de serviciu care se suporta din bugetul asigurãrilor sociale de stat, precum şi pentru pensia suplimentarã.
(2) Punctajul mediu al magistraţilor pensionari se determina şi se evidenţiazã distinct pentru pensia de asigurãri sociale de stat, respectiv pentru pensia suplimentarã.
(3) În situaţiile reglementate la alin. (1) şi (2) se pãstreazã în plata drepturile stabilite în baza legislaţiei anterioare intrãrii în vigoare a prezentei legi."

76. La articolul 184, textul actual devine alineatul (1) şi se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Pensiile stabilite potrivit prevederilor <>Legii nr. 2/1995 privind pensionarea anticipata devin pensii pentru limita de varsta la împlinirea varstelor de 62 de ani bãrbaţii şi de 57 de ani femeile şi se recalculeazã pe baza metodologiei prevãzute la art. 180, prin eliminarea diminuãrii aplicate cuantumului la data stabilirii iniţiale şi prin adãugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare."

77. La articolul 185, textul actual devine alineatul (1) şi se introduc alineatele (2) şi (3) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile de asigurãri sociale aflate în plata la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se achitã pe duratele şi în procentele prevãzute de prezenta lege, dacã acestea sunt în avantajul beneficiarilor. Procentele vor fi aplicate la baza de calcul stabilitã iniţial pentru deschiderea acestor drepturi.
(3) În caz contrar se menţin drepturile de asigurãri sociale aflate în plata la data intrãrii în vigoare a prezentei legi."

78. Dupã articolul 186 se introduce articolul 186^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 186^1. - Pentru anul 2001 salariul mediu brut pe economie în baza art. 5 alin. (3) reprezintã salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2001."

79. Articolul 193 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 193. - (1) La efectuarea oricãror operaţiuni care nu sunt legate de stabilirea şi de plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale de cãtre CNPAS şi de casele teritoriale de pensii se percepe un comision de 3% aplicat la suma totalã ce face obiectul operaţiunii.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) operaţiunile legate de stabilirea şi plata prestaţiilor sociale, finanţate din bugetul de stat şi din bugetele fondurilor speciale, pentru care CNPAS percepe contravaloarea cheltuielilor materiale şi a manoperei aferente serviciilor efectuate.
(3) Sumele rezultate ca urmare a aplicãrii prevederilor alin. (1) şi (2) constituie venituri la bugetul asigurãrilor sociale de stat."

80. Articolul 195 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 195. - Sumele ce urmeazã sa fie achitate beneficiarilor de drepturi stabilite potrivit prevederilor prezentei legi se intregesc la o mie de lei în favoarea acestora, dupã deducerea eventualelor obligaţii."

81. Penultima liniuta de la articolul 198 va avea urmãtorul cuprins:
"- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/1999 privind modificarea şi completarea <>Decretului nr. 389/1972 cu privire la contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat, modificat şi completat prin <>Legea nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 1 februarie 1999, aprobatã prin <>Legea nr. 72/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 19 martie 2001;"

82. Punctul 6 din anexa nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:


"6. Stagiul complet de cotizare de 35 de ani

(începând cu luna decembrie 2014)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reducerea Stagiul de cotizare Stagiul de cotizare Stagiul total
vârstei de realizat în condiţii de realizat în alte de cotizare
pensionare cu speciale condiţii de munca necesar
(ani) (ani) (luni) (ani) (luni) (ani) (luni)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 24 - - - 24 -
9 22 6 3 6 26 -
8 20 - 7 - 27 -
7 17 6 10 6 28 -
6 15 - 14 - 29 -
5 12 6 17 6 30 -
4 10 - 21 - 31 -
3 7 6 24 6 32 -
2 5 - 28 - 33 -
1 2 6 31 6 34 -"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



83. Titlul anexei nr. 6 şi specificaţia din tabel vor avea urmãtorul cuprins:
"SALARIUL MEDIU ANUAL"

84. În cuprinsul legii denumirile Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Transporturilor, respectiv Comisia Nationala pentru Statistica se înlocuiesc cu denumirile Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi, respectiv, Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice.

ART. 2
<>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul
finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016