Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 47 din 2 septembrie 1997  privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul unor drepturi salariale, de asigurari sau de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 47 din 2 septembrie 1997 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul unor drepturi salariale, de asigurari sau de asistenta sociala si nivelul salariului de baza minim brut pe tara

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 231 din 4 septembrie 1997
În baza prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Legea nr. 53/1992 privind protecţia specialã a persoanelor handicapate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 4 iunie 1992, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 5 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) asigurarea asistenţei medicale prin acordarea gratuita de medicamente, tratamente în unitãţi sanitare şi staţiuni, pentru cei cu un venit mediu net lunar, pe o persoana aflatã în întreţinere, mai mic de 172.500 lei, care se indexeazã cu coeficienţii de indexare stabiliţi pentru salarii pe total economie, dupã data de 30 septembrie 1997, precum şi asistenta medicalã gratuita la domiciliu pentru persoanele handicapate nedeplasabile."

2. Articolul 8 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Persoana adulta, incapabila de munca datoritã handicapului, dacã nu are alte venituri proprii, cu excepţia pensiei de urmaş, beneficiazã de ajutor special lunar în valoare de 92.250 lei, pe toatã durata handicapului; cei cu venituri pana la acest cuantum primesc diferenţa pana la nivelul ajutorului special; pentru afecţiuni care creeazã handicap ireversibil, ajutorul se stabileşte pe toatã durata vieţii."

3. Articolul 8 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nevazatorii beneficiazã de venit lunar sub forma unei pensii sociale în valoare de 174.000 lei lunar, indiferent de varsta şi de veniturile realizate din salarii, pe toatã durata handicapului celor asimilabili gradului I de invaliditate, şi de 50% din cuantumul stabilit pentru aceştia, celor asimilabili gradului II de invaliditate; persoanele nevazatoare, care cumuleazã salariul cu pensia pentru limita de varsta, pensia I.O.V.R. sau pensia pentru pierderea capacitãţii de munca, pot opta pentru acestea sau pentru pensia socialã. Nevazatorii care nu desfãşoarã activitate salarizata cumuleazã pensia socialã cu una dintre celelalte pensii stabilite potrivit legii."

4. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Indemnizaţia suplimentarã de întreţinere pentru minorii cu handicap, aflaţi în plasament familial sau încredinţaţi unei familii ori unei persoane, pe baza prevederilor legale, se stabileşte la 172.500 lei, pe toatã durata cat aceştia nu se afla în întreţinerea unei instituţii de ocrotire."

5. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Drepturile bãneşti prevãzute de prezenta lege se indexeazã, dupã 30 septembrie 1997, la aceeaşi data şi în aceleaşi condiţii ca şi pensiile pentru limita de varsta."

ART. 2
<>Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 23 august 1996, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:

Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Soţul supravieţuitor al eroului-martir, care are în întreţinere unul sau mai mulţi copii ai acestuia, va primi, pe lângã drepturile prevãzute la art. 9 şi la art. 10 alin. 1, şi o indemnizaţie lunarã egala cu 172.500 lei, care se indexeazã cu coeficienţii de indexare stabiliţi pentru salarii pe total economie, dupã data de 30 septembrie 1997, pana la definitivarea studiilor în instituţiile de învãţãmânt acreditate, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani a copiilor.
În caz de deces al soţului supravieţuitor, drepturile prevãzute în prezentul articol se acorda reprezentanţilor legali ai copiilor minori ai eroilor-martiri."

ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 4/1993 privind acordarea de contribuţii de la bugetul de stat pentru completarea salarizarii personalului unitãţilor de cult din ţara şi a personalului deservent al cultului ortodox care îşi desfãşoarã activitatea în strãinãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 183 din 30 iulie 1993, aprobatã prin <>Legea nr. 88/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 26 octombrie 1994, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

Articolul 1 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuţia bugetului de stat se asigura pentru personalul angajat în unitãţile ce aparţin cultelor religioase din România, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, în limita prevederilor bugetare anuale, în suma globalã, stabilitã dupã cum urmeazã:
- pentru personalul angajat în unitãţile de cult din ţara, prevãzute la alin. 1, o contribuţie de 172.500 lei lunar, care se indexeazã cu coeficienţii de indexare stabiliţi pentru salarii pe total economie, dupã data de 30 septembrie 1997;
- pentru personalul trimis sa deserveasca aşezãmintele Bisericii Ortodoxe Romane din strãinãtate, echivalentul în lei a 50% din drepturile în valuta stabilite în cuantum net, prin asimilare cu funcţiile pe care este încadrat personalul roman trimis sa îşi desfãşoare activitatea în cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi al altor forme de reprezentare a României în strãinãtate."

ART. 4
<>Ordonanta Guvernului nr. 38/1994 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitãţile de cult cu venituri mici sau fãrã venituri şi acordarea de indemnizaţii unor ierarhi şi cadre din conducerea cultelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 19 august 1994, aprobatã prin <>Legea nr. 130/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 354 din 21 decembrie 1994, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Se acorda, pentru unitãţile de cult cu venituri mici sau fãrã venituri, o contribuţie de la bugetul de stat, suplimentar fata de cea aprobatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 4/1993 , la nivelul de 172.500 lei lunar, pentru un numãr de posturi prevãzut în actele normative."

2. Articolul 1 alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Se acorda unor ierarhi şi cadre cu funcţii de conducere în activitãţile de cult o indemnizaţie lunarã, diferenţiatã, stabilitã în raport cu suma de 172.500 lei lunar şi cu coeficientul de ierarhizare, potrivit anexei care face parte integrantã din prezenta ordonanta."

3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Contribuţia şi indemnizaţiile prevãzute la art. 1 se vor indexa cu coeficienţii de indexare stabiliţi pentru salarii pe total economie, dupã data de 30 septembrie 1997."

4. Nota din anexa se elimina.

ART. 5
<>Legea bugetului de stat pe anul 1997 nr. 72/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 76 din 29 aprilie 1997, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:

Articolul 18 alineatul (15) va avea urmãtorul cuprins:
"(15) Numãrul de posturi din unitãţile de cult cu venituri mici sau fãrã venituri, pentru care se acorda de la bugetul de stat contribuţia prevãzutã la <>art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 38/1994 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitãţile de cult cu venituri mici sau fãrã venituri şi acordarea de indemnizaţii unor ierarhi şi cadre din conducerea cultelor (aprobatã prin <>Legea nr. 130/1994 ), se poate majorã, cu acordul Secretariatului de Stat pentru Culte, la maximum 8.000 de posturi, cu încadrarea în creditele bugetare aprobate."

ART. 6
<>Legea nr. 85/1996 pentru completarea şi modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 39/1994 privind stabilirea unor coeficienţi de ierarhizare a salariilor de baza pentru personalul din sectorul bugetar, aprobatã prin <>Legea nr. 134/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 151 din 17 iulie 1996, se modifica dupã cum urmeazã:

Alineatul 2 din nota la anexa nr. 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Numãrul de personal din unitãţile de cult cu venituri mici sau fãrã venituri, pentru care se acorda contribuţia prevãzutã la <>art. 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 38/1994 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitãţile de cult cu venituri mici sau fãrã venituri şi acordarea de indemnizaţii unor ierarhi şi cadre din conducerea cultelor (aprobatã prin <>Legea nr. 130/1994 ), se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului."

ART. 7
<>Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 9 februarie 1994, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Articolul 9 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Venitul mediu lunar asigurat nu poate fi mai mic de 125.000 lei, nivel care se indexeazã cu coeficienţii de indexare stabiliţi pentru salarii pe total economie, dupã data de 30 septembrie 1997."

2. Articolul 9 alineatul (5) va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Pensia minima integrala pentru limita de varsta, stabilitã conform prevederilor prezentei legi, nu poate fi mai mica de 95.000 lei. Nivelul minim al pensiei integrale pentru limita de varsta poate fi majorat, indexat sau compensat în cuantumurile aplicabile pensiilor de asigurãri sociale ale agricultorilor."

3. Articolul 9 alineatul (6) se abroga.

4. Articolul 32 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Constituie timp util la pensie şi perioada în care persoanele cuprinse în asigurarea socialã prevãzutã de prezenta lege au realizat un volum de munca în fostele cooperative agricole de producţie în care au avut calitatea de cooperator sau au achitat contribuţia minima prevãzutã de Legea nr. 5/1977. Pentru perioada anterioarã datei de 1 iulie 1992, contribuţia minima prevãzutã de lege se considera achitatã la nivel de 5.600 lei lunar, pe perioada în care s-a realizat timp util la pensie."

ART. 8
<>Legea nr. 15/1996 privind statutul şi regimul refugiatilor în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 69 din 5 aprilie 1996, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

Articolul 15 litera (i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) sa primeascã, la cerere, în limitele disponibilitãţilor financiare ale statului, un ajutor rambursabil stabilit la nivelul de 172.500 lei lunar, care se indexeazã cu coeficienţii de indexare stabiliţi pentru salarii pe total economie, dupã data de 30 septembrie 1997, pentru o perioada de maximum 6 luni, dacã, din motive obiective, este lipsit de mijloacele de existenta necesare. Pentru motive bine întemeiate, acest ajutor poate fi prelungit pentru încã o perioada de cel mult 3 luni."

ART. 9
<>Legea nr. 1/1991 privind protecţia socialã a şomerilor şi reintegrarea lor profesionalã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 14 septembrie 1994, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 4 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Ajutorul de şomaj sau, dupã caz, ajutorul de integrare profesionalã consta într-o suma calculatã diferenţiat, în funcţie de vechimea în munca pe categorii de persoane şi de vechime, dupã cum urmeazã:
a) 50% din media salariului de baza brut, avut în ultimele 3 luni lucrate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, în vigoare la data stabilirii drepturilor, în cazul beneficiarilor de ajutor de şomaj care au o vechime în munca de pana la 5 ani, dar nu mai puţin de 20% din câştigul salarial mediu net pe economie la data stabilirii drepturilor;
b) 55% din media salariului de baza brut, avut în ultimele 3 luni lucrate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, în vigoare la data stabilirii drepturilor, în cazul beneficiarilor de ajutor de şomaj care au o vechime în munca cuprinsã între 5-15 ani, dar nu mai puţin de 22% din câştigul salarial mediu net pe economie la data stabilirii drepturilor;
c) 60% din media salariului de baza brut, avut în ultimele 3 luni lucrate, din care s-a dedus impozitul prevãzut de lege, în vigoare la data stabilirii drepturilor, în cazul beneficiarilor de ajutor de şomaj care au o vechime în munca de peste 15 ani, dar nu mai puţin de 24% din câştigul salarial mediu net pe economie la data stabilirii drepturilor;
d) 40% din venitul mediu net lunar, rãmas dupã plata impozitului stabilit potrivit legii, pe ultimele 12 luni, pentru persoanele de la art. 2 alin. (4), care au contribuit la constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj o perioada de 1 pana la 5 ani;
e) 50% din venitul mediu net lunar, rãmas dupã plata impozitului stabilit potrivit legii, pe ultimele 12 luni, pentru persoanele de la art. 2 alin. (4), care au contribuit la constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj o perioada de peste 5 ani;
f) 18% din câştigul salarial mediu net pe economie, în cazul beneficiarilor de ajutor de integrare profesionalã, care provin din rândul absolvenţilor instituţiilor învãţãmântului preuniversitar, în varsta de minimum 15 ani;
g) 20% din câştigul salarial mediu net pe economie, în cazul beneficiarilor de ajutor de integrare profesionalã, care provin din rândul absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt superior."

2. La articolul 4, dupã alineatul (1), se introduce alineatul (1^1), care va avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) De ajutorul de integrare profesionalã, prevãzut la lit. f) şi g), se poate beneficia o singura data, indiferent de forma de învãţãmânt absolvitã."

3. Articolul 4 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Ajutorul de şomaj, calculat potrivit prevederilor alineatului precedent, nu poate depãşi suma reprezentând 55% din câştigul salarial mediu net pe economie la data stabilirii drepturilor."

4. Articolul 6 alineatul (1) litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) persoanele care au surse de venituri proprii sau care realizeazã venituri din prestarea unor activitãţi autorizate în condiţiile prevãzute de lege şi care obţin pe aceste cai un venit de cel puţin 20% din câştigul salarial mediu net pe economie în vigoare la data stabilirii drepturilor;"

5. Articolul 6 alineatul (1) litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) persoanele care îndeplinesc condiţii de înscriere la pensie;"

6. Articolul 12 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nu pot beneficia de alocatie de sprijin persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 6."

7. Articolul 13 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Alocaţia de sprijin este o suma egala cu 60% din ajutorul de şomaj, respectiv din ajutorul de integrare profesionalã."

8. Articolul 24 alineatul (1) litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) acoperirea cheltuielilor legate de administrarea şi gestionarea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj;"

ART. 10
Stabilirea drepturilor pentru luna august 1997 se face potrivit prezentei ordonanţe de urgenta.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016