Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 41 din 27 mai 2004  pentru modificarea si completarea   Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 41 din 27 mai 2004 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 509 din 7 iunie 2004

Având în vedere necesitatea realizãrii la termenele stabilite a angajamentelor asumate de România în perspectiva aderãrii la Uniunea Europeanã, ce se regãsesc în Programul social pentru perioada 2003-2004, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.610/2003 ,
ţinând cont de recomandarea Bãncii Mondiale de a unifica cele douã unitãţi de management care realizeazã derularea Proiectului cadastrului şi publicitãţii imobiliare,
în scopul creãrii sistemului unic de cadastru, în concordanţã cu Declaraţia asupra cadastrului în Europa, adoptatã la Congresul de la Granada în anul 2002, conform cãreia informaţiile din cadastru trebuie sã fie disponibile pentru toţi cetãţenii, pentru toate instituţiile publice şi private,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţie, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 61 din 26 martie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul I va avea urmãtorul cuprins:
"Regimul general al cadastrului şi publicitãţii imobiliare"
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Se înfiinţeazã Agenţia Naţionalã de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã, denumitã în continuare Agenţia Naţionalã, ca instituţie publicã cu personalitate juridicã, unica autoritate în domeniu, aflatã în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, prin reorganizarea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi preluarea activitãţii privind publicitatea imobiliarã de la Ministerul Justiţiei.
La nivelul fiecãrui judeţ şi în municipiul Bucureşti se înfiinţeazã oficiile de cadastru şi publicitate imobiliarã ca unitãţi cu personalitate juridicã în subordinea Agenţiei Naţionale, prin reorganizarea actualelor oficii judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti şi a birourilor de carte funciarã de pe lângã judecãtorii.
Se înfiinţeazã Centrul Naţional de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie şi Teledetecţie ca unitate cu personalitate juridicã în subordinea Agenţiei Naţionale, prin reorganizarea Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie şi Cartografie.
Agenţia Naţionalã este condusã de un consiliu de administraţie format din 9 membri, incluzând reprezentanţi din sectorul public şi privat, numiţi exclusiv pe criterii de competenţã profesionalã, dintre care unul este directorul general al Agenţiei Naţionale şi preşedinte al consiliului de administraţie.
Membrii consiliului de administraţie şi directorul general sunt numiţi şi revocaţi din funcţie de ministrul administraţiei şi internelor.
Organizarea, funcţionarea, atribuţiile şi competenţele consiliului de administraţie şi ale directorului general se vor stabili prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale, care se aprobã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
Directorul general îndeplineşte atribuţiile şi responsabilitãţile ordonatorului de credite şi reprezintã Agenţia Naţionalã pe plan intern şi internaţional."
3. Articolul 4 se abrogã.
4. La articolul 5, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) coordoneazã şi controleazã executarea lucrãrilor de cadastru şi asigurã înscrierea imobilelor în registrul de publicitate imobiliarã la nivelul întregii ţãri;"
5. La articolul 5, litera i) se abrogã.
6. La articolul 5, dupã litera a) se introduce litera a^1), iar dupã litera j) se introduc literele k), l), m), n) şi o) cu urmãtorul cuprins:
"a^1) coordoneazã, controleazã şi executã, dupã caz, lucrãri de cartografie, topografie, geodezie, fotogrammetrie şi teledetecţie la nivelul întregii ţãri;
...............................................................
k) avizeazã, înainte de depunerea lor în instanţa de judecatã, expertizele efectuate de experţii judiciari în specialitatea topografie, geodezie şi cadastru;
l) asigurã înscrierea drepturilor reale ce se constituie, se transmit, se modificã sau se sting, la cererea notarului public sau a titularului dreptului ori a celorlalte persoane interesate;
m) asigurã înscrierea cãilor de atac împotriva înregistrãrilor de carte funciarã;
n) asigurã înscrierea altor raporturi juridice, drepturi personale, interdicţii, incapacitãţi şi litigii judiciare în legãturã cu bunul imobil;
o) îndeplineşte şi alte atribuţii ce au legãturã cu activitatea specificã."
7. Alineatul 1 al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Atribuţiile şi rãspunderile oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliarã, precum şi ale Centrului Naţional de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie şi Teledetecţie se stabilesc prin regulamentele de organizare şi funcţionare ale acestora, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale."
8. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Agenţiei Naţionale şi ale unitãţilor subordonate se asigurã integral din venituri proprii.
Veniturile proprii se constituie din:
a) încasãri din servicii prestate;
b) tarife stabilite conform actelor normative;
c) închirieri de spaţii şi aparaturã;
d) donaţii şi sponsorizãri primite potrivit legii;
e) dobânzi aferente disponibilitãţilor din conturi şi din depozite;
f) alte venituri.
Tarifele se stabilesc, se modificã şi se actualizeazã prin hotãrâre a consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale, cu avizul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Veniturile încasate se vireazã în contul Agenţiei Naţionale deschis la Trezoreria Statului.
Agenţia Naţionalã poate colabora cu persoane fizice şi juridice române sau strãine de specialitate, în condiţiile legii, pentru realizarea unor obiective de interes comun, corespunzãtoare domeniului sãu de activitate.
Agenţia Naţionalã poate contracta credite bancare în condiţiile prevãzute de lege.
Agenţia Naţionalã întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Excedentele anuale se reporteazã în anul bugetar urmãtor.
Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Agenţia Naţionalã, îşi va asuma întreaga responsabilitate în implementarea Proiectului cadastrului şi publicitãţii imobiliare, finanţat prin împrumut de la Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), şi a celorlalte acorduri internaţionale ce implicã împrumuturi nerambursabile sau garanţii de la stat, asumate anterior de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, inclusiv pentru partea preluatã de la Ministerul Justiţiei.
Agenţia Naţionalã va face toate demersurile necesare amendãrii acordurilor de împrumut internaţionale pentru a se realiza înlocuirea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi a Ministerului Justiţiei cu Agenţia Naţionalã."
9. Alineatul 1 al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Publicitatea imobiliarã întemeiatã pe sistemul de evidenţã al cadastrului general are ca obiect înscrierea în cartea funciarã a actelor şi faptelor juridice referitoare la imobilele din acelaşi teritoriu administrativ şi se realizeazã de cãtre oficiile de cadastru şi publicitate imobiliarã, pentru imobilele situate în raza de activitate a acestora."
10. Dupã alineatul 1 al articolului 20 se introduc alineatele 1^1, 1^2, 1^3, 1^4 şi 1^5 cu urmãtorul cuprins:
"Activitatea de publicitate imobiliarã în cadrul oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliarã este în responsabilitatea unui registrator asimilat consilierului juridic.
Ocuparea postului de registrator se va face în urma susţinerii unui concurs organizat de Agenţia Naţionalã.
Prin excepţie de la prevederile alin. 1^2, pânã la data organizãrii concursului, registratorii pot fi numiţi din cadrul angajaţilor birourilor de carte funciarã, care nu îndeplinesc condiţiile de studii, dar au cel puţin 5 ani experienţã în domeniul publicitãţii imobiliare.
Registratorul rãspunde pentru activitatea sa în condiţiile legii.
În cadrul Agenţiei Naţionale se va înfiinţa Direcţia de publicitate imobiliarã care va coordona activitatea birourilor de carte funciarã din cadrul oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliarã, în vederea respectãrii legilor şi reglementãrilor în materie."
11. Alineatul 1 al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciarã pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis, numai dacã acel act s-a încheiat în formã autenticã."
12. Alineatul 1 al articolului 50 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care registratorul admite cererea, dispune înscrierea prin încheiere, dacã înscrisul îndeplineşte din punct de vedere formal urmãtoarele condiţii:
a) cerinţele de validitate a actului juridic încheiat în formã autenticã sau, dupã caz, a certificatului de moştenitor;
b) indicã numele pãrţilor;
c) individualizeazã imobilul printr-un identificator unic;
d) este însoţit de o traducere legalizatã, dacã actul nu este întocmit în limba românã."
13. Alineatul 2 al articolului 52 va avea urmãtorul cuprins:
"Încheierea de înscriere sau de respingere poate fi atacatã cu plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la instanţa competentã din circumscripţia în care se aflã imobilul. Plângerea împotriva încheierii de înscriere se depune la biroul de carte funciarã şi se înscrie în cartea funciarã. Biroul de carte funciarã este obligat sã înainteze plângerea, însoţitã de dosarul înscrierii şi copia cãrţii funciare, la instanţa competentã."
14. Alineatul 1 al articolului 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Notarul public care a întocmit actul prin care se transmite, se modificã, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligat sã cearã din oficiu înscrierea în cartea funciarã, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi, la biroul de carte funciarã în a cãrui razã de activitate se aflã imobilul. Despre exercitarea acestei obligaţii se va face menţiune expresã în cuprinsul actului sau, dupã caz, al certificatului de moştenitor."
15. Articolul 57 se abrogã.
16. Articolul 60 va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 60. - În regiunile de carte funciarã supuse Decretului-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispoziţiunilor privitoare la cãrţile funciare sau, dupã caz, <>Legii nr. 242/1947 pentru transformarea cãrţilor funciare provizorii din Vechiul Regat în cãrţi de publicitate funciarã, înscrierile privitoare la imobile, cuprinse în cãrţile funciare sau, dupã caz, în cãrţile de publicitate funciarã, vor continua sã fie fãcute în aceste cãrţi, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
În regiunile de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare, pânã la deschiderea cãrţii funciare, privilegiile şi ipotecile legale, sechestrul, urmãrirea imobilului, a fructelor şi veniturilor sale, punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi acţiunile pentru apãrarea drepturilor reale privitoare la imobilele neînscrise în cartea funciarã vor continua sã fie înscrise în vechile registre de publicitate imobiliarã.
În cazul înscrierii unei construcţii, a dezmembrãrii sau alipirii unui corp funciar înscris într-o carte funciarã întocmitã în baza <>Decretului-lege nr. 115/1938 , pentru imobilul desprins se va deschide o nouã carte funciarã, potrivit prevederilor prezentei legi."
ART. II
(1) Pânã la preluarea lor, birourile de carte funciarã şi personalul acestora îşi vor continua activitatea în cadrul judecãtoriilor, în acord cu procedurile menţionate în cadrul titlului II <>cap. II din Legea cadastrului şi publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.371/C/1997 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a birourilor de carte funciarã ale judecãtoriilor, cu modificãrile ulterioare.
(2) Birourile de carte funciarã din cadrul judecãtoriilor vor continua sã colecteze taxele şi tarifele cu privire la activitatea de publicitate imobiliarã pânã la data la care vor fi preluate efectiv de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliarã.
ART. III
Organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã se aprobã prin hotãrâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. IV
Agenţia Naţionalã de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã va întocmi şi va publica un plan şi un raport anual de activitate.
ART. V
(1) Spaţiile aflate în proprietatea privatã a statului şi în administrarea oficiilor judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti, respectiv în administrarea tribunalelor pentru birourile de carte funciarã în care îşi desfãşoarã activitatea aceste oficii şi cel al municipiului Bucureşti, Institutul de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie şi Cartografie şi birourile de carte funciarã care îşi desfãşoarã activitatea în imobile separate trec în administrarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã şi în folosinţa gratuitã a oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliarã judeţene şi al municipiului Bucureşti şi a Centrului Naţional de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie şi Teledetecţie.
(2) Spaţiile aflate în proprietatea publicã a statului şi în administrarea oficiilor judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti, respectiv în administrarea judecãtoriilor pentru birourile de carte funciarã care îşi desfãşoarã activitatea în imobile separate, trec în administrarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã şi în folosinţa gratuitã a oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliarã judeţene şi al municipiului Bucureşti.
(3) Spaţiile aflate în incinta instanţelor judecãtoreşti se elibereazã pânã la data de 31 decembrie 2004.
(4) Patrimoniul Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, al oficiilor judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti, al Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie şi Cartografie şi bunurile materiale şi arhiva utilizate de birourile de carte funciarã trec în proprietatea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã. De la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã bunurile în cauzã vor fi preluate de structurile nou-create, prin protocol, conform planului aprobat prin ordin comun al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã şi al ministrului justiţiei, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2004.
ART. VI
(1) Agenţia Naţionalã de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã şi unitãţile sale subordonate vor prelua personalul de specialitate din cadrul Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, al oficiilor judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti, al Institutului de Cadastru, Geodezie, Fotogrammetrie şi Cartografie şi al birourilor de carte funciarã.
(2) Personalul preluat poate opta între menţinerea calitãţii avute anterior reorganizãrii sau cea de personal contractual în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã.
(3) Personalul preluat beneficiazã de salariile şi de drepturile avute anterior, pânã la încheierea contractului colectiv sau individual de muncã, dupã caz. Personalul care va beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã este personalul contractual.
(4) Salarizarea personalului din structura Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã şi a unitãţilor subordonate se va face potrivit prevederilor legale în vigoare, referitoare la instituţiile publice cu finanţare integralã din venituri proprii.
ART. VII
(1) Corespunzãtor sarcinilor preluate, se autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã introducã modificãri în structura bugetului de stat, respectiv în volumul şi în structura bugetelor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Justiţiei pe anul 2004, la propunerea ordonatorilor principali de credite, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotãrârii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliarã.
(2) Ministerul Justiţiei, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, este abilitat sã introducã modificãrile corespunzãtoare în structura numãrului maxim de posturi şi a cheltuielilor cu salarii pe anul 2004.
ART. VIII
În cuprinsul actelor normative în vigoare, ori de câte ori se fac trimiteri la dispoziţii abrogate sau modificate în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţã, trimiterea se va considera a fi fãcutã, când este cazul, la dispoziţiile corespunzãtoare care le înlocuiesc, cu excepţia sintagmei "cadastru de specialitate", care se redefineşte ca "sistem informaţional specific domeniului de activitate".
ART. IX
<>Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 61 din 26 martie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────

p. Ministrul de stat,
ministrul administraţiei şi internelor,
Toma Zaharia,
secretar de stat

Ministrul delegat
pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea

p. Ministrul justiţiei,
Rodica Constantinovici,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 27 mai 2004.
Nr. 41.
_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016