Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 41 din 26 noiembrie 1998  privind organizarea activitatii de asistenta medicala si psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta circulatiei si a navigatiei si infiintarea Casei Asigurarilor de Sanatate a Transporturilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 41 din 26 noiembrie 1998 privind organizarea activitatii de asistenta medicala si psihologica a personalului din transporturi cu atributii in siguranta circulatiei si a navigatiei si infiintarea Casei Asigurarilor de Sanatate a Transporturilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 456 din 27 noiembrie 1998

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

CAP. 1
Organizarea asistenţei medicale şi psihologice a personalului din transporturi, cu atribuţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei

ART. 1
Asistenta medicalã şi psihologicã a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei se asigura de cãtre Ministerul Transporturilor prin reţeaua sanitarã proprie.
ART. 2
În reţeaua sanitarã a Ministerului Transporturilor funcţioneazã dispensare, policlinici, laboratoare psihologice, centre de medicina preventivã, centre de diagnostic şi tratament, centre de recuperare, spitale şi clinici universitare, care au în planul de învãţãmânt medicina transporturilor, ca disciplina specifica.
ART. 3
(1) Personalul din transporturi cu atribuţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei trebuie sa fie apt din punct de vedere medical şi psihologic.
(2) Se considera a fi apte medical şi psihologic pentru funcţiile din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei persoanele care îndeplinesc baremurile de sãnãtate stabilite de Ministerul Transporturilor pentru fiecare funcţie în parte.
(3) Dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2) se face prin avize de aptitudine medicalã şi psihologicã, eliberate în urma examinãrii medicale şi/sau psihologice efectuate în unitãţile aparţinând reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor.
(4) Avizele de aptitudine medicalã se obţin în urma examinarilor clinice de specialitate şi a investigatiilor paraclinice, precum şi a probelor functionale stabilite de Ministerul Transporturilor.
(5) Avizele de aptitudine medicalã şi psihologicã sunt obligatorii pentru admiterea la cursurile de pregãtire profesionalã sau de perfecţionare în funcţiile din siguranta circulaţiei şi navigaţiei, la angajare sau la schimbarea locului de munca în astfel de funcţii.
(6) Funcţiile din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei pentru care sunt necesare avizele de aptitudine medicalã şi/sau psihologicã se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor.
(7) Pentru anumite funcţii din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei, stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, este obligatoriu şi controlul stãrii de sãnãtate la intrarea în serviciu.
(8) Controlul medical şi psihologic periodic este obligatoriu pentru funcţiile din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei, la termenele de revizuire stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.
ART. 4
(1) Controlul medical periodic obligatoriu pentru funcţiile din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei se efectueazã în cabinetele medicale de specialitate din policlinici, prin investigaţii de laborator, probe functionale specifice şi radiologice-imagistice.
(2) Controlul psihologic pentru aceste funcţii se realizeazã în laboratoarele de psihologie - auto, feroviare şi navale - cu aparatura specifica.
ART. 5
(1) Avizele medicale şi psihologice de aptitudine pentru aceste funcţii se valideazã şi se elibereazã de cãtre comisiile medicale şi psihologice de siguranta a circulaţiei şi a navigaţiei din cadrul policlinicilor şi spitalelor din reţeaua sanitarã a Ministerului Transporturilor.
(2) Organizarea, funcţionarea şi componenta comisiilor medicale şi psihologice de siguranta a circulaţiei şi a navigaţiei sunt stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.
ART. 6
(1) Avizele medicale şi psihologice de aptitudine, obligatorii pentru exercitarea funcţiilor din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei, validate şi eliberate de cãtre comisiile de siguranta a circulatei şi a navigaţiei, prevãzute la art. 5, se comunica în scris persoanelor fizice examinate şi persoanelor juridice angajatoare.
(2) Persoanele juridice au obligaţia sa asigure prezentarea personalului angajat la examinarea periodicã şi sa respecte recomandãrile unitãţilor sanitare, înscrise în avizele medicale şi psihologice de aptitudine privind menţinerea sau retragerea din funcţie.
ART. 7
Finanţarea activitãţii de asistenta medicalã şi psihologicã pentru personalul din transporturi cu atribuţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.
ART. 8
(1) La recomandarea comisiilor medicale şi psihologice de siguranta a circulaţiei şi a navigaţiei, persoanele declarate inapte, retrase temporar sau cu aviz respectiv pentru siguranta circulaţiei şi a navigaţiei, vor fi trimise pentru recuperare, prin internare şi tratament în spitale, centre de diagnostic şi tratament, precum şi în centre de recuperare a capacitãţii de munca ale reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor.
(2) La externarea din unitãţile sanitare prevãzute la alin. (1) se vor face recomandãri, în scris, personalului cu atribuţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei, pentru prezentarea obligatorie la comisiile medicale şi psihologice de siguranta a circulaţiei şi a navigaţiei, în vederea reevaluarii aptitudinii medicale şi psihologice.
(3) Comisiile medicale şi psihologice de siguranta circulaţiei şi a navigaţiei vor reevalua, valida şi elibera avizul de aptitudine medicalã şi psihologicã pentru funcţiile din siguranta circulaţiei şi a navigaţiei.
ART. 9
În vederea definitivãrii cercetãrilor unor accidente sau evenimente grave în transporturi, la solicitarea poliţiei şi a parchetului, unitãţile sanitare din reţeaua Ministerului Transporturilor sunt autorizate sa efectueze expertizarea medicalã sau/şi psihologicã pentru persoanele care exercita funcţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei.

CAP. 2
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor

ART. 10
(1) Se înfiinţeazã Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor, ca instituţie publica autonomã, fãrã scop lucrativ, cu personalitate juridicã, care desfãşoarã activitãţi de asigurãri de sãnãtate pentru personalul Ministerului Transporturilor, instituţiilor publice din subordine, companiilor naţionale, societãţilor naţionale, regiilor autonome de sub autoritatea Ministerului Transporturilor, precum şi al societãţilor comerciale, care desfãşoarã activitãţi în domeniul transporturilor aeriene, navale, rutiere, feroviare, şi cu metroul, pentru membrii de familie ai acestora, precum şi pentru pensionãrii care au lucrat în transporturi şi pentru membrii lor de familie, care folosesc reţeaua sanitarã proprie a Ministerului Transporturilor.
(2) Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor are sediul în municipiul Bucureşti, Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1 şi funcţioneazã în mod asemãnãtor cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene, prevãzute de <>Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , modificatã şi completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 pentru modificarea şi completarea <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 .
(3) Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor funcţioneazã în subordinea Ministerului Transporturilor pe baza de statut propriu aprobat prin ordin al ministrului transporturilor.
(4) Structura organizatoricã, componenta organelor de conducere, indemnizaţiile lunare ale membrilor acestora şi atribuţiile consiliului de administraţie se stabilesc prin statut.
(5) Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor întocmeşte bugetul de venituri şi cheltuieli propriu care se aproba de cãtre ministrul transporturilor.
ART. 11
Fondul Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor se formeazã din:
a) contribuţii ale persoanelor fizice şi juridice, în procente egale;
b) subvenţii de la bugetul de stat;
c) alte venituri realizate din donaţii, sponsorizãri etc.
ART. 12
Fondul de asigurãri de sãnãtate, în procentele stabilite de <>Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , pentru persoanele fizice şi juridice, care se vireazã la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor, se compune din:
a) contribuţia persoanelor juridice prevãzute la art. 10 alin. (1);
b) contribuţia personalului în activitate şi a persoanelor pensionate din unitãţile prevãzute la art. 10 alin. (1), a membrilor de familie ai acestora, precum şi a altor categorii stabilite de adunarea reprezentanţilor, prevãzutã la art. 16 alin. (1);
c) contribuţia pentru persoanele care desfãşoarã sau au desfãşurat activitãţi de transport şi care fac parte dintr-o familie care beneficiazã de ajutor social potrivit legii;
d) contribuţiile suportate de cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat pentru persoanele prevãzute la lit. b), care se afla în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 6 ani.
ART. 13
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor poate încheia contracte cu furnizorii de servicii medicale, ţinând seama de economicitatea şi de calitatea serviciilor oferite, precum şi de interesul manifestat de asiguraţi.
ART. 14
(1) Prin furnizori de servicii medicale şi psihologice în domeniul transporturilor se înţelege: spitalele, policlinicile, centrele de diagnostic şi tratament, dispensarele, centrele de recuperare medicale, laboratoarele psihologice, serviciile de ambulanta proprii, aparţinând reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor, şi alte structuri sanitare stabilite potrivit dispoziţiilor legale.
(2) Instituţiile sanitare prevãzute la alin. (1) sunt singurele competente în luarea deciziilor privind situaţia medicalã a persoanelor cu atribuţii în siguranta circulaţiei şi a navigaţiei şi a celuilalt personal implicat în activitatea de transporturi.
(3) Pentru serviciile medicale care nu pot fi asigurate prin reţeaua sanitarã a Ministerului Transporturilor furnizorii de servicii medicale prevãzuţi la alin. (1) pot încheia contracte, în afarã Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor, şi cu casele de asigurãri de sãnãtate judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, din afarã reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor. În acest scop, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor va încheia anual un protocol cu Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 15
Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor poate avea oficii de asigurãri de sãnãtate proprii, la nivelul unor oraşe sau municipii unde funcţioneazã formaţiuni medicale aparţinând reţelei sanitare a Ministerului Transporturilor.
ART. 16
(1) Organele de conducere ale Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor sunt:
a) adunarea reprezentanţilor;
b) consiliul de administraţie.
(2) Dispoziţiile <>Legii nr. 145/1997 privind competenta şi atribuţiile organelor de conducere prevãzute la alin. (1) se aplica în mod corespunzãtor, în mãsura în care prin prezenta ordonanta de urgenta nu este altfel reglementat.
(3) Numirea membrilor în adunarea reprezentanţilor şi în consiliul de administraţie ale Casei Asigurãrilor Sociale de Sãnãtate a Transporturilor se face prin ordin al ministrului transporturilor, la propunerea asiguraţilor şi a angajatorilor.
ART. 17
(1) În cadrul Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor funcţioneazã un serviciu medical format din 5 medici, condus de un medic-şef.
(2) La oficiile de asigurãri de sãnãtate organizate potrivit prevederilor art. 15, serviciul medical este format din 3 medici, condus de un medic-şef.
ART. 18
Acreditarea personalului medical şi a instituţiilor furnizoare de servicii medicale din subordinea Ministerului Transporturilor se realizeazã de cãtre comisiile de acreditare organizate de Colegiul Medicilor din România şi de Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor, în componenta paritara.
ART. 19
Controlul serviciilor medicale care se acorda asiguraţilor prevãzuţi la art. 10 alin. (1) de cãtre furnizorii de servicii medicale se efectueazã potrivit legii, cu participarea în comisiile de control a reprezentanţilor Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor.
ART. 20
Pentru serviciile oferite de cãtre furnizorii de servicii medicale prevãzuţi la art. 14 alin. (3), Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate împreunã cu Colegiul Medicilor din România vor organiza comisii de control distincte din care vor face parte reprezentanţi ai Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor şi, respectiv, ai Colegiului Medicilor din România.
ART. 21
În situaţia în care se ajunge la un arbitraj între Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi Colegiul Medicilor din România, ca urmare a unor neintelegeri rezultate din activitãţile Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor, Comisia centrala de arbitraj va fi formatã din 2 arbitri desemnaţi de cãtre Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor şi de Colegiul Medicilor din România.
ART. 22
(1) Pentru susţinerea bugetelor caselor de asigurãri de sãnãtate judeţene cu dezechilibre financiare, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor va vãrsa cota prevãzutã de dispoziţiile <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 din încasãrile lunare în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(2) În cazul unor dezechilibre financiare, Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor poate beneficia, prin redistribuire, de sume alocate de la Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate pentru funcţionarea structurilor necesare.
ART. 23
Colectarea contribuţiilor pentru asigurãrile sociale de sãnãtate în procentele stabilite de Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate pentru persoanele fizice şi juridice prevãzute la art. 10 alin. (1) se evidenţiazã în contul Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor. Administrarea fondurilor colectate se va face potrivit prevederilor <>Legii nr. 145/1997 .
ART. 24
În mãsura în care prezenta ordonanta de urgenta nu dispune altfel, prevederile acesteia se completeazã cu prevederile <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 .
ART. 25
Pana la data de 1 ianuarie 1999, atribuţiile Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor se îndeplinesc de cãtre Direcţia generalã medicalã şi asistenta socialã din cadrul Ministerului Transporturilor, cu personal de specialitate delegat de la persoanele juridice prevãzute la art. 10 alin. (1), stabilit prin ordin al ministrului transporturilor, pe baza propunerilor unitãţilor din sistemul transporturilor.
ART. 26
Prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 443/1998 privind reorganizarea şi finanţarea unor unitãţi sanitare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 290 din 7 august 1998, se modifica în mod corespunzãtor dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:


───────────────-
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Ministrul sãnãtãţii,
Hadju Gabor

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

───────────────-
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016