Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 4 din 3 februarie 2005  privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 4 din 3 februarie 2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 7 februarie 2005
În vederea sustinerii mãsurilor de reformare a sistemului de pensii prevãzute în Programul de guvernare, respectiv urgentarea procesului de recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, stabilite în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001, aflate în plata, astfel încât sa fie respectat principiul "la condiţii egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul iesirii la pensie", precum şi pentru asigurarea cadrului legal necesar recalcularii pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, elemente care vizeazã interesul public şi constituie situaţii de urgenta,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat, stabilite în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 aprilie 2001, se recalculeazã în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 2
(1) Recalcularea prevãzutã la art. 1 se efectueazã prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecãrei pensii, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Procedura de recalculare se desfãşoarã începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta pana la data de 1 ianuarie 2006.
ART. 3
(1) Plata sumelor rezultate în urma recalcularii pensiilor se face eşalonat, în etape.
(2) Prima etapa de plata a drepturilor de pensii recalculate se stabileşte pentru luna martie 2005, în cazul persoanelor ale cãror drepturi de pensie s-au deschis pana în anul 1980 inclusiv.
(3) Celelalte etape de plata a drepturilor de pensie recalculate se stabilesc prin hotãrâri ale Guvernului.
ART. 4
(1) Determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecãrei pensii se face pe baza datelor, elementelor şi informaţiilor din documentaţiile de pensie aflate în pãstrarea caselor teritoriale de pensii, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.550/2004 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare în vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în conformitate cu principiile <>Legii nr. 19/2000 .
(2) Sporurile, indemnizaţiile şi majorãrile de retribuţii tarifare care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au fãcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 2, sunt cele prezentate în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Sporurile, indemnizaţiile şi majorãrile de retribuţii tarifare prevãzute la alin. (2) se dovedesc prin înscrisurile din carnetele de munca sau prin adeverinte întocmite conform legii, eliberate de angajatori, care poarta intreaga rãspundere cu privire la valabilitatea şi corectitudinea acestora.
ART. 5
(1) Punctajul mediu anual acordat pensionarului este cel determinat potrivit prevederilor art. 4.
(2) Punctajul mediu anual rezultat în urma recalcularii se poate modifica ca urmare a aplicãrii prevederilor art. 7, precum şi ca urmare a valorificãrii unor stagii de cotizare care nu au fost avute în vedere la recalculare.
ART. 6
(1) În vederea stabilirii cuantumului pensiei ce urmeazã a fi plãtitã dupã efectuarea recalcularii, punctajul mediu anual calculat potrivit art. 4 se compara cu punctajul mediu anual cuvenit sau aflat în plata în luna anterioarã celei în care se efectueazã plata, în conformitate cu etapele prevãzute la art. 3.
(2) În situaţia în care cuantumul pensiei aferent noului punctaj determinat este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plata, se menţine cuantumul cuvenit sau aflat în plata pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta.
(3) Pentru pensiile cãrora le sunt aplicabile prevederile <>art. 192^1 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aflate în situaţia prevãzutã la alin. (2), partea din cuantumul pensiei care se suporta de la bugetul de stat este cea corespunzãtoare punctajului mediu anual aferent fiecãrui an util realizat în cadrul fostelor unitãţi agricole cooperatiste, a fiecãrui an de contribuţie realizat de taranii cu gospodãrie individualã din zonele necooperativizate sau perioadelor de contribuţii realizate în condiţiile <>Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, punctaj mediu anual avut pana la data recalcularii.
ART. 7
(1) Punctajul mediu anual determinat prin recalcularea prevãzutã de prezenta ordonanta de urgenta, precum şi cuantumul pensiei cuvenit potrivit prevederilor art. 6 se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, fãrã a se utiliza procedura de înştiinţare prealabilã prevãzutã la art. 7 şi 8 din Normele metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalcularii în conformitate cu principiile <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.550/2004 .
(2) Decizia prevãzutã la alin. (1) se comunica pensionarului în termen de 15 zile de la emitere, împreunã cu datele şi informaţiile care au stat la baza determinãrii punctajului mediu anual şi a cuantumului pensiei recalculate.
(3) Decizia prevãzutã la alin. (1) poate fi modificatã la cerere, în baza actelor doveditoare prezentate de pensionar, întocmite conform prevederilor legale, din care rezulta alte date şi elemente decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial care, conform <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se au în vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare realizate pana la data de 1 aprilie 2001.
(4) În situaţia în care se constata erori de calcul, decizia de pensie poate fi revizuitã din oficiu, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Cererile prevãzute la alin. (3) se soluţioneazã în termenul prevãzut la <>art. 86 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, drepturile modificate acordându-se, prin derogare de la prevederile <>art. 95 şi 169 din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de la data plãţii drepturilor recalculate, stabilitã potrivit prevederilor art. 3, cu respectarea termenului general de prescripţie.
(6) Pentru persoanele care depun cererea prevãzutã la alin. (3) dupã 3 ani de la data plãţii drepturilor recalculate, stabilitã potrivit prevederilor art. 3, noile drepturi recalculate se acorda potrivit <>art. 169 alin. (3) din Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(7) Revizuirea din oficiu şi contestarea deciziei prevãzute la alin. (1) se fac în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 8
(1) Personalul Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţificã în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, angajat pentru efectuarea operaţiunilor de evaluare în vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurãrilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, trece la Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale pe perioada desfãşurãrii activitãţii prevãzute la art. 1, cu încadrarea în numãrul maxim de posturi aprobat, potrivit legii, începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Salarizarea personalului prevãzut la alin. (1) se face conform reglementãrilor în vigoare aplicabile personalului contractual din administraţia publica centrala de specialitate.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:


────────────────-
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 3 februarie 2005.
Nr. 4.

ANEXA

SPORURILE, INDEMNIZAŢIILE ŞI MAJORĂRILE DE RETRIBUŢII TARIFARE
care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au fãcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual

I. Sporul de vechime în munca:

1. Pentru perioada anterioarã datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în munca se calculeazã automat, potrivit prevederilor <>art. 164 alin. (3) din Legea nr. 19/2000 , şi în consecinta nu este necesarã dovedirea acestuia prin adeverinte.
2. Pentru perioada de dupã 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de munca sau dovedit cu adeverinte.

II. Sporuri, indemnizaţii şi majorãri ale retributiei tarifare prevãzute în <>Legea nr. 57/1974 - Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii, republicatã în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 59-60 din 23 iulie 1980:

1. sporul pentru munca în condiţii deosebite, acordat conform art. 68 alin. (1), stabilit anual prin Planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã;
2. majorarea retributiei tarifare cu pana la 10% pentru condiţii grele de munca, conform prevederilor art. 68 alin. (2), stabilitã anual prin Planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã;
3. sporul de şantier acordat personalului nelocalnic, conform prevederilor art. 69, stabilit anual prin Planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã;
4. indemnizaţia de pana la 10% acordatã şefului de echipa sau de brigada care conduce formatia de lucru, prevãzutã la art. 70 şi în anexa nr. IV.
Pentru unele activitãţi specifice cuantumul indemnizaţiei era diferenţiat, dupã cum urmeazã:
● 2,50-18 lei/zi în industria miniera;
● pana la 1,3% din retributia realizatã de formatia condusã, în exploatãrile forestiere;
5. majorarea retributiei tarifare cu procente cuprinse între 5% şi 25%, acordatã pentru categoriile de personal prevãzute în anexa nr. 10 la Decretul nr. 100/1976 , cu modificãrile ulterioare;
6. indemnizaţia acordatã personalului navigant şi insotitorilor personalului navigant aerian, în timpul zborului, prevãzutã în anexa nr. IV;
7. majorarea retributiei tarifare lunare cu 1-2 clase pentru persoanele cãrora li s-a conferit, în condiţiile stabilite de lege, "gradatia de merit", astfel:
● personalului de conducere din activitatea de cercetare ştiinţificã şi inginerie tehnologicã (art. 121);
● cadrelor didactice definitive cu o vechime în învãţãmânt de cel puţin 30 de ani (art. 143);
● cadrelor sanitare cu o vechime în munca de peste 30 de ani (art. 152);
● cadrelor de specialitate artisticã încadrate la ultima gradatie (art. 159);
8. majorarea retributiei tarifare cu 5-10%, acordatã muncitorilor încadraţi la categoria a III-a inclusiv, care executa incaltaminte de tip "Romarta" şi confecţii din piele şi blana, dupã comanda, la casele de moda [anexa nr. IV cap. I lit. a) "Muncitori calificaţi"];
9. majorarea retributiei tarifare cu 5%, acordatã muncitorilor care lucreazã la locurile de munca direct productive în subteran [anexa nr. IV cap. I lit. a) "Muncitori calificaţi"];
10. majorarea retributiei tarifare cu pana la 25% pentru personalul care a desfãşurat activitate la spitalele "Elias" şi "Alexandru Sahia", Policlinica Corpului Diplomatic, Oficiul Farmaceutic nr. 3 şi Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Bucureşti (anexa nr. V cap. II "Ocrotirea sãnãtãţii");
11. majorarea retributiei tarifare cu pana la 15% pentru personalul care a desfãşurat activitate la Centrul Medical de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã (anexa nr. V cap. II "Ocrotirea sãnãtãţii");
12. sumele acordate persoanelor care îndeplinesc funcţia de sofer şi în mod suplimentar efectueazã şi activitãţi de taxare, primitor-distribuitor, gestionar, manuitor de valori şi altele similare (anexa nr. IV cap. V pct. 2 "Auto şi întreţinere drumuri");
13. majorarea retributiei tarifare cu 35% pentru nevazatorii încadraţi în gradul I de invaliditate şi cu 15% pentru nevazatorii încadraţi în gradul II de invaliditate (art. 197);
14. indemnizaţia corespunzãtoare funcţiei de conducere, acordatã:
● profesorilor, conferentiarilor şi lectorilor - şefi de lucrãri titulari din învãţãmântul superior, pentru perioada cat sunt numiţi în funcţii de conducere în unitãţile de cercetare şi inginerie tehnologicã [art. 121 alin. (7)];
● sefilor de programe de cercetare şi de introducere a tehnologiilor care prezintã importanta deosebita, pe durata realizãrii programelor [art. 121 alin. (8)];
● cadrelor medicale care îndeplinesc funcţia de medic director şi medic inspector din direcţiile sanitare, precum şi cea acordatã persoanelor care îndeplinesc funcţia de inspector şcolar din inspectoratele şcolare (art. 180 şi anexa nr. VI cap. II);
● cadrelor sanitare care îndeplinesc funcţii de conducere (art. 150 alin. (4) şi anexa nr. V cap. II "Ocrotirea sãnãtãţii");
● cadrelor de specialitatea artisticã care în afarã funcţiei artistice îndeplinesc funcţii de conducere (art. 160);
15. indemnizaţiile acordate cadrelor didactice conform art. 140, care:
● îndeplinesc funcţii de director şi director adjunct de unitate şcolarã şi şef catedra în învãţãmântul superior;
● desfãşoarã activitate de diriginte de clasa;
● predau în acelaşi timp la 2-4 clase în învãţãmântul primar;
16. majorarea retributiei tarifare cu doua clase de retribuire pentru personalul care lucreazã în casele de copii şi în şcolile speciale pentru copii cu deficiente şi cu o clasa de retribuire pentru profesorii de la liceele organizate pentru copii cu deficiente;
17. sporul pentru munca în timpul nopţii, acordat în condiţiile prevãzute la art. 72, de 15-25%, precum şi cel acordat în condiţiile prevãzute la art. 106 alin. (4), de 15-45%, pentru personalul din navigaţia fluviala;
18. sporul de pana la 14% - care face parte din retributia tarifara - acordat pentru muncitorii din alte meserii, precum şi pentru personalul Centrului Naţional al Industriei Aeronautice Romane şi al unitãţilor subordonate sau din alte unitãţi care participa efectiv la realizarea, controlul şi urmãrirea fabricaţiei tehnicii de aviatie şi la repararea acesteia, asa cum este prevãzut la pct. 3 din nota de la subsolul anexei nr. IV <>cap. I lit. A a) la Legea nr. 57/1974 , republicatã;
19. indemnizaţia pentru conducerea formatiei de lucru în activitatea încãrcãri-descãrcãri, în procent de 10% din retributia realizatã în acord [anexa nr. IV cap. V pct. 1 lit. c)];
20. indemnizaţia prevãzutã la art. 70 pentru conducãtorul formatiei de lucru de docheri, care este de pana la 10%, iar pentru docherul vincier este de pana la 5% din retributia realizatã în acord (anexa nr. IV);
21. indemnizaţia prevãzutã în anexa nr. V cap. II lit. B "Ocrotirea sãnãtãţii", astfel:





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Funcţia Indemnizaţia (lei)
────────────────────────
cea mai mica cea mai mare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Medic (farmacist) director 715 1.535
2. Medic (farmacist) director adjunct,
director de institut sau de centru medical 715 1.225
(fãrã personalitate juridicã)
3. Medic-şef (dispensar policlinic, statie de
salvare, centru de recoltare a sângelui), 310 880
inspector sanitar-şef
4. Medic (farmacist, chimist, psiholog) şef de
secţie, de laborator şi altele similare: 230 560
medic-inspector
5. Sora medicalã (oficiant medical, laborant,
moasa, tehnician sanitar), şef de unitate, 130 430
de laborator, de secţie şi altele similare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


22. indemnizaţiile şi alte plati pentru activitãţi prestate în afarã obligaţiilor funcţiei de baza şi care nu fac parte din retributie (anexa nr. V cap. II "Ocrotirea sãnãtãţii"), dupã cum urmeazã:



1. Medicii care asigura continuitatea în unitãţile pana la retributia
sanitare prin ore de garda prestate tarifara orara;
peste timpul normal de munca

2. Personalul sanitar care suplineste personalul cu retributia
aflat în concediu (de boala, de naştere, tarifara orara;
de studii) sau în alte situaţii similare

3. Membrii comisiilor de avizare medico-legalã, 75-155 lei pe
ai comisiilor de expertiza şi recuperare a şedinţa;
capacitãţii de munca şi ai comisiei
medicamentului
4. Medicii curanti care acorda asistenta medicalã 155-310 lei lunar
cadrelor din nomenclatura unitãţilor pe familie asistatã;
medicale speciale




23. indemnizaţiile lunare ce se acorda cadrelor artistice (actor, dirijor, regizor etc.) pentru îndeplinirea unor funcţii de conducere în unitãţile de arta şi cinematografie în afarã obligaţiilor de serviciu de la funcţia de baza, care nu fac parte din retributia tarifara (anexa nr. V. cap. III), astfel:



- director unitate artisticã pana la 1.615 lei;
- director adjunct artistic pana la 1.100 lei;
- şef secţie artisticã pana la 560 lei;




24. indemnizaţia lunarã pentru unele activitãţi prestate în afarã funcţiei de baza [anexa nr. V cap. V lit. d)] de:



1. rector (Universitatea Cultural-Ştiinţificã Bucureşti) 605 -1.010 lei;
2. prorector (Universitatea Cultural-Ştiinţificã Bucureşti) 505 - 810 lei;
3. director de curs universitãţi cultural-ştiinţifice 410 - 610 lei;
4. secretar de curs universitãţi cultural-ştiinţifice 205 - 415 lei;
5. director de cãmin cultural:
a) în comunele cu pana la 4.000 de locuitori 205 - 310 lei;
b) în comunele cu 4.000 - 6.000 de locuitori 260 - 415 lei;
c) în comunele cu peste 6.000 de locuitori 360 - 520 lei;
6. bibliotecar comunal 205 - 310 lei;



25. indemnizaţia de conducere pe tipuri (anexa nr. I lit. B la <>Legea nr. 57/1974 , republicatã), astfel:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indemnizaţia - lei Indemnizaţia - lei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul Minim Maxim Tipul Minim Maxim
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A 160 280 N 430 990
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B 160 330 O 430 1.040
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C 160 380 P 480 1.090
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D 220 430 R 480 1.140
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E 220 510 S 560 1.210
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
F 220 560 T 560 1.260
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
G 280 610 U 610 1.310
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
H 280 670 V 610 1.360
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I 280 720 W 660 1.410
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
J 330 770 X 660 1.510
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
K 330 820 Y 760 1.610
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
L 380 870 Z 760 1.730
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
M 380 940
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



III. Alte sporuri:

1. sporul acordat personalului civil care a desfãşurat activitate în cadrul unitãţilor militare aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului de Interne, stabilit pe transe astfel:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada Sporul Actul normativ
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.11.1969 - 1.02.1976 5%-25% Hotãrârea Consiliului de Miniştri
nr. 163/1969, art. 23
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.02.1976 - 1.04.1991 4%-18% Decretul nr. 163/1975, art. 24
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.04.1991 - 1.10.1991 Pana la 25% Hotãrârea Guvernului nr. 0309/1991 ,
art. 22
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.10.1991 - 1.06.1993 Pana la 25% Hotãrârea Guvernului nr. 0672/1991,
art. 25
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.06.1993 - 1.07.1994 Pana la 25% Hotãrârea Guvernului nr. 0282/1993 ,
art. 23
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.07.1994 - 16.07.1998 Pana la 30% Hotãrârea Guvernului nr. 0366/1994 ,
art. 23
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16.07.1998 anulat Introdus în salariul de baza potrivit
<>Legii nr. 154/1998 privind sistemul
de stabilire a salariilor de baza din
sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor
pentru persoane care ocupa funcţii de
demnitate publica, cu modificãrile
ulterioare.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



2. majorarea de pana la 20% a retributiei tarifare pentru persoanele care şi-au desfãşurat activitatea în societãţi mixte;
3. majorarea cu 20 - 25% a retributiei tarifare a personalului roman care şi-a desfãşurat activitatea în ambasade.

IV. Alte sporuri acordate de cãtre ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidentiate împreunã cu salariile aferente în statele de plata şi pentru care s-a datorat şi s-a virat contribuţia de asigurãri sociale.

V. Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale:

● sporul de vechime în munca (a se vedea pct. I);
● sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie;
● indemnizaţia de zbor;
● sporul pentru condiţii grele de munca;
● sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
● sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
● alte sporuri cu caracter permanent prevãzute de legislaţia specifica fiecãrui domeniu de activitate sau prevãzute în contractele colective şi individuale de munca.
Menţiune: Aceste sporuri se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare, cat şi pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrãrii în vigoare a prevederilor <>Legii nr. 49/1992 .

VI. Adeverintele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde:

● denumirea unitãţii;
● perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de munca;
● funcţia, meseria sau specialitatea exercitatã;
● denumirea sporurilor, procentul sau suma acordatã;
● perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza cãruia s-a acordat;
● adeverintele vor purta numãr, data eliberãrii, ştampila unitãţii, precum şi semnatura celui care angajeazã unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unitãţii.
Menţiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au fãcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori dupã timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitãţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizari deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de munca;
● al 13-lea salariu;
● alte sporuri care nu au avut caracter permanent.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016