Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 39 din 10 iulie 1997  privind modificarea si completarea   Legii contractului de management nr. 66/1993     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 39 din 10 iulie 1997 privind modificarea si completarea Legii contractului de management nr. 66/1993

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 151 din 11 iulie 1997
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Legea contractului de management nr. 66/1993 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 13 octombrie 1993, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Contractul de management este acordul de vointa dintre o persoana juridicã ce desfãşoarã o activitate economicã, în calitate de proprietar, şi un manager cãruia îi este încredinţatã organizarea şi conducerea activitãţii proprietarului, pe baza unor obiective şi criterii de performanta cuantificabile, în schimbul unei plati."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Prevederile prezentei legi se aplica în cazul societãţilor comerciale înfiinţate în baza prevederilor cap. III din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitãţilor economice de stat ca regii autonome şi societãţi comerciale, în care statul deţine acţiuni aferente unei cote de cel puţin 50% din capitalul social, precum şi în cazul societãţilor comercialã rezultate din reorganizarea regiilor autonome."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Sunt pãrţi în contract:
a) societatea comercialã - prin consiliul sau de administraţie;
b) managerul - echipa formatã din maximum şapte persoane fizice, romane sau strãine, ori o persoana fizica sau juridicã, romana sau strãinã.
Managerul îşi exercita atribuţiile stabilite prin contractul de management.
Managerul, persoana fizica, unul dintre membrii echipei manageriale, desemnat de ceilalţi membri ai echipei, sau unul dintre reprezentanţii legali ai managerului, persoana juridicã, dupã caz, face parte, fãrã a avea drept de vot şi indemnizaţie, din consiliul de administraţie al societãţii comerciale care are calitatea de parte în contractul de management."
4. Articolul 4 punctul 1 litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) au referinte profesionale favorabile de la ultimul loc de munca sau de la manageri ori administratori ai unei societãţi comerciale cu profil identic sau asemãnãtor cu cel al societãţii comerciale pentru care se încheie contract de management."
5. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - În vederea desemnãrii managerului, prin hotãrâre a adunãrii generale a actionarilor/asociaţilor fiecãrei societãţi comerciale prevãzute la art. 2 din prezenta lege, se constituie o comisie de selecţie, formatã din reprezentanţi ai actionarilor/asociaţilor şi condusã de un reprezentant al Fondului Proprietãţii de Stat.
Comisia de selecţie este mandatata de adunarea generalã a actionarilor/asociaţilor cu:
a) organizarea şi desfãşurarea concursului de selecţie a managerului;
b) desemnarea castigatorului concursului de selecţie.
Dupã desemnarea castigatorului concursului de selecţie, consiliul de administraţie al societãţii comerciale va negocia şi va încheia cu acesta contractul de management."
6. Articolul 6 alineatele 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Comisia de selecţie publica în doua ziare de rãspândire nationala şi localã şi afişeazã la sediul societãţii comerciale cererea de oferta şi criteriile de selecţie a managerului, elaborate de aceasta şi aprobate de adunarea generalã a actionarilor/asociaţilor respectivei societãţi comerciale.
Datele privind societatea comercialã pentru care se organizeazã concurs de selecţie a managerului vor fi puse la dispoziţia candidaţilor la locul şi în condiţiile indicate în anunţul cererii de oferta."
7. Articolul 7 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Comisia de selecţie procedeazã, în termen de 15 zile de la data expirãrii termenului de depunere a ofertelor, la selectarea şi la ierarhizarea acestora, în funcţie de punctajul obţinut de fiecare ofertant."
8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Metodologia privind selecţionarea managerilor şi încheierea contractului de management va fi elaborata de Fondul Proprietãţii de Stat şi de reprezentanţii celorlalţi acţionari/asociaţi, cu consultarea ministerelor de resort."
9. Articolul 10 litera h) va avea urmãtorul cuprins:
"h) rãspunderea pãrţilor, cauza penalã, forta majorã;"
10. Articolul 10 litera j) va avea urmãtorul cuprins:
"j) încetarea şi rezilierea contractului de management;"
11. Articolul 11 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Contractul de management se încheie pe o durata de 2-4 ani."
12. Articolul 13 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Obiectivele şi criteriile de performanta reprezintã, în expresie cantitativã şi valoricã, principalele rezultate ale societãţii comerciale, pe care managerul se angajeazã sa le obţinã prin conducerea şi organizarea activitãţii acesteia."
13. Articolul 13 alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Fondul Proprietãţii de Stat şi reprezentanţii celorlalţi acţionari/asociaţi pot consulta ministerul de resort cu privire la criteriile de performanta, în scopul adaptãrii acestora la strategia preconizata pentru domeniul respectiv."
14. Articolul 13 alineatul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Managerul va prezenta lunar consiliului de administraţie al societãţii comerciale, în vederea avizãrii şi informãrii adunãrii generale a actionarilor/asociaţilor, situaţia economico-financiarã, stadiul realizãrii investiţiilor sau orice alta documentaţie solicitatã, vizate şi certificate de cenzori."
15 Articolul 14 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru realizarea criteriilor de performanta prevãzute în contractul de management, managerul este investit de consiliul de administraţie cu depline puteri în organizarea şi conducerea activitãţii societãţii comerciale, în limitele stabilite prin contractul de management."
16. Articolul 14 alineatul 2 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) aplica strategiile şi politicile de dezvoltare a societãţii comerciale, concepute împreunã cu administratorul sau cu consiliul de administraţie al acesteia;"
17. Articolul 14 alineatul 2 litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) managerul negociaza contractul colectiv de munca, în limita mandatului dat de consiliul de administraţie, cu respectarea bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat potrivit legii;"
18. Articolul 14 alineatul 2 litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) reprezintã societatea comercialã în raporturile cu terţii;"
19. Articolul 14 alineatul 2 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) încheie acte juridice în numele şi pe seama societãţii comerciale, în limitele împuternicirilor acordate de consiliul de administraţie sau prin contractul de management;"
20. Articolul 14 alineatul 2 litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) alte abilitari stabilite prin contractul de management, cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor/asociaţilor societãţii comerciale."
21. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Managerul este plãtit, potrivit contractului de management, dupã cum urmeazã:
a) o plata lunarã care se suporta din fondul de salarii al societãţii comerciale;
b) participarea la profitul societãţii comerciale, stabilitã proporţional cu gradul de realizare a obiectivelor convenite în contractul de management.
Din cota de participare a managerului la profitul societãţii comerciale, 75% va fi reprezentatã de acţiuni distribuite, contra numerar provenit din aceasta cota de participare, dintre cele emise de respectivul agent de piata şi gestionate de Fondul Proprietãţii de Sat.
Drepturile bãneşti cuvenite managerului pe perioada efectuãrii concediului de odihna, contribuţiile pentru asigurãri sociale ori pentru asigurãri de sãnãtate, datorate de managerul, persoana fizica romana, sau de membrii echipei manageriale, persoane fizice romane, precum şi orice alte drepturi, se stabilesc, prin negociere, în cadrul contractului de management.
Neîndeplinirea obiectivelor şi a criteriilor de performanta stabilite prin contractul de management atrage dupã sine rãspunderea civilã a managerului, în conformitate cu clauzele convenite la încheierea acestuia sau prin eventualele acte adiţionale."
22. Dupã litera b) a alineatului 1 al articolului 16 se introduce litera b^1), care va avea urmãtorul cuprins:
"b^1) decãderea din calitatea de manager, în condiţiile stabilite de art. 5 din prezenta lege;"
23. Articolul 16 alineatul 1 litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) lichidarea judiciarã;"
24. Dupã litera g) a alineatului 1 al articolului 16 se introduce litera g^1), care va avea urmãtorul cuprins:
"g^1) reducerea participatiei statului sub 50% din capitalul social al societãţii comerciale."
25. Dupã articolul 16 se introduce articolul 16^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16^1. - În cazul în care unul sau mai mulţi membri ai echipei manageriale devin indisponibili, consiliul de administraţie al societãţii comerciale:
a) poate aviza completarea echipei manageriale, cu acordul şi ţinând seama de propunerile acesteia, prin act adiţional la contractul de management existent, în condiţiile parcurgerii întregii proceduri de selecţie;
b) poate solicita comisiei de selecţie organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului vacant."
26. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Managerul nu poate fi revocat decât pentru motivele şi în condiţiile stabilite prin contractul de management."
27. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - La încheierea mandatului, membrii echipei manageriale pot fi încadraţi în munca, la cerere, în societatea comercialã, pe o perioada de cel puţin 6 luni, în conformitate cu pregãtirea lor profesionalã şi cu disponibilul de posturi corespunzãtoare în cadrul societãţii comerciale."
28. Articolul 21 se abroga.
29. Articolul 22 se abroga.
30. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Lista managerilor revocaţi se întocmeşte de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat şi se comunica lunar pentru afişare la filialele sale locale, la sediile autoritãţilor executive locale şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului."
31. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile din Codul comercial şi din Codul civil, în mãsura în care sunt compatibile.
(2) Consiliul de administraţie al societãţii comerciale care are calitatea de parte în contractul de management are urmãtoarele atribuţii, suplimentar fata de cele prevãzute în Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
a) urmãrirea, lunar, a îndeplinirii obligaţiilor asumate prin contractul de management de cãtre manager;
b) constatarea condiţiilor de încetare sau de prelungire a duratei contractului de management, dupã caz;
c) constatarea condiţiilor de revocare a managerului, în conformitate cu prevederile legii şi ale contractului de management;
d) constatarea situaţiei de decãdere din calitatea de manager."
ART. 2
(1) În termen de 15 zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Fondul Proprietãţii de Stat, împreunã cu reprezentanţii celorlalţi acţionari/asociaţi, va proceda la modificarea şi la completarea corespunzãtoare a metodologiei privind selecţionarea managerilor şi încheierea contractului de management, pe care o va supune Guvernului spre aprobare.
(2) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta vor fi organizate concursurile de selecţie pentru desemnarea managerilor societãţilor comerciale la care statul deţine o participare de cel puţin 50% din capitalul social.
(3) Contractele de management încheiate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta vor fi executate conform clauzelor convenite de pãrţi, pana la împlinirea termenelor negociate de acestea.
ART. 3
<>Legea contractului de management nr. 66/1993 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
--------------
Ministru de stat,
ministrul reformei,
Ulm Spineanu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

Ministru de stat,
ministrul industriei şi comerţului,
Calin Popescu-Tariceanu

Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

p. Preşedintele Consiliului de administraţie
al Fondului Proprietãţii de Stat,
Bogdan Baltazar
__________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016