Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 38 din 21 martie 2002  privind intocmirea si finantarea studiilor pedologice si agrochimice si finantarea Sistemului national de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum si sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 38 din 21 martie 2002 privind intocmirea si finantarea studiilor pedologice si agrochimice si finantarea Sistemului national de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum si sol-vegetatie forestiera pentru silvicultura

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 3 aprilie 2002
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor realizeazã şi reactualizeazã periodic Programul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestierã pentru silvicultura.
(2) Pentru staţiile din reţeaua de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestierã pentru silvicultura, care fac parte din Sistemul naţional de monitorizare integrata a mediului, stabilirea amplasamentului acestora, a programului de activitate şi reactualizarea acestuia se fac cu aprobarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
ART. 2
Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului coordoneazã procesul de integrare a informaţiilor obţinute de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, potrivit art. 1, în Sistemul naţional de monitorizare integrata a mediului.
ART. 3
Oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene şi Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti, la solicitarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, executa, prin încredinţare directa, studiile pedologice şi agrochimice şi realizeazã sistemul de monitorizare sol-teren pentru suprafeţele cu destinaţie agricolã, privind: unitãţile de sol, inventarierea resurselor de sol, favorabilitatea terenurilor pentru culturile agricole sau silvicultura, pretabilitatea pentru folosinţe, poluarea, restricţiile terenurilor la diferite utilizãri şi mãsurile agropedoameliorative şi antierozionale corespunzãtoare, indiferent de forma de exploatare sau de proprietate.
ART. 4
În sensul prezentei ordonanţe de urgenta, urmãtoarele denumiri se definesc dupã cum urmeazã:
a) Programul european de monitorizare forestierã - programul prin care se evalueaza variatia la scara mare, spatiala şi temporala, a stãrii pãdurilor şi solurilor forestiere într-o reţea europeanã de suprafeţe de observatie (nivelul I) şi se identifica relaţiile cauza-efect, la scara ecosistemului, prin mijloacele monitorizarii intensive, în suprafeţe permanente de observatie (nivelul II), în conformitate cu mãsurile stabilite de Comisia Economicã pentru Europa a Naţiunilor Unite şi de Uniunea Europeanã;
b) Programul internaţional de cooperare privind evaluarea şi monitorizarea efectelor poluarii aerului asupra pãdurilor (I.C.P. Forests) - programul stabilit de Comisia Economicã pentru Europa a Naţiunilor Unite în anul 1985, în baza Convenţiei privind poluarea aerului transfrotiera, la distanta lungã, pentru supravegherea declinului pãdurilor ca urmare a poluarii atmosferice;
c) Schema Uniunii Europene privind protecţia pãdurilor impotriva poluarii atmosferice - programul initiat în anul 1986 de Uniunea Europeanã, având ca obiective stabilirea, pe baza unei metodologii comune, a unui inventar periodic al vatamarilor produse pãdurilor, în special datoritã poluarii atmosferice, înfiinţarea sau extinderea în mod coordonat şi armonizat a reţelei de puncte de observatie pentru realizarea acestui inventar, realizarea unei monitorizari continue şi intensive a ecosistemelor forestiere şi înfiinţarea sau extinderea în mod coordonat şi armonizat a unei reţele de suprafeţe permanente de observatie, necesare pentru aceasta monitorizare;
d) Centrul focal naţional pentru Programul european de monitorizare forestierã - instituţia care asigura realizarea Programului european de monitorizare forestierã în România, organizeazã şi gestioneazã bazele de date şi elaboreazã rapoartele privind rezultatele activitãţii de monitorizare a pãdurilor şi solurilor forestiere.
ART. 5
Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice, la solicitarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, va executa, prin încredinţare directa, lucrãrile specifice monitorizarii solurilor şi vegetatiei forestiere, în conformitate cu Programul european de monitorizare forestierã, indiferent de forma de proprietate asupra pãdurilor.
ART. 6
Executarea studiilor pedologice şi agrochimice şi a studiilor pentru vegetatia forestierã se face pentru toate terenurile agricole şi forestiere, indiferent de forma de exploatare sau de proprietate, iar permisiunea accesului în teren este obligatorie pe baza documentelor justificative, cu excepţia zonelor în care accesul este interzis de lege.
ART. 7
(1) Studiile pedologice necesare sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultura se actualizeazã cu o periodicitate de 10 ani, iar cele agrochimice, cu o periodicitate de 4 ani şi de 1-2 ani în cazul terenurilor poluate.
(2) Evaluarea stãrii solurilor forestiere se realizeazã din 5 în 5 ani, iar a vegetatiei forestiere, anual.
ART. 8
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, asigura şi urmãreşte realizarea programului aprobat de Guvern privind executarea studiilor pedologice şi agrochimice şi a Sistemului de monitorizare sol-teren pentru agricultura.
(2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, pe baza programului aprobat de Guvern, monitorizeazã starea de sãnãtate a pãdurilor şi starea solurilor forestiere prin Regia Nationala a Pãdurilor şi prin Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice, care este şi Centrul focal naţional pentru Programul european de monitorizare forestierã.
(3) Programul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestierã pentru silvicultura, prevãzut la art. 1 alin. (1), cuprinde programele prevãzute la alin. (1) şi (2) ale prezentului articol.
ART. 9
În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgente, prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, va fi aprobatã Metodologia întocmirii studiilor pedologice şi agrochimice, a Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultura, precum şi a sistemului naţional de monitorizare sol-vegetaţie forestierã pentru silvicultura.
ART. 10
Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti realizeazã şi actualizeazã, prin integrarea sistemelor judeţene de date, elaborate de oficiile de studii pedologice şi agrochimice, Sistemul naţional de monitorizare sol-teren şi banca de date aferentã pentru agricultura, pe care le va comunica Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, iar pentru alte instituţii interesate acestea se vor pune la dispoziţie cu avizul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 11
(1) Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice realizeazã lucrãrile de evaluare a stãrii solurilor forestiere şi a vegetatiei forestiere conform Programului european de monitorizare forestierã, gestioneazã şi reactualizeazã bãncile de date existente şi transmite datele Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
(2) Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice, în calitate de Centru focal naţional pentru Programul european de monitorizare forestierã, elaboreazã rapoarte privind rezultatele obţinute şi transmite informaţii anual şi periodic la solicitarea organismelor internaţionale care gestioneazã programele I.C.P. Forests şi Schema Uniunii Europene privind protecţia pãdurilor impotriva poluarii atmosferice, cu avizul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, care administreazã rezultatele, şi al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
ART. 12
Datele şi informaţiile obţinute prin Sistemul naţional de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestierã pentru silvicultura vor fi puse de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie şi Institutul de Cercetãri şi Amenajãri Silvice, la dispoziţia Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului - I.N.C.D.P.M. Bucureşti, în vederea elaborãrii Raportului privind starea mediului.
ART. 13
Finanţarea cheltuielilor anuale necesare elaborãrii studiilor pedologice şi agrochimice, a Sistemului naţional şi judeţean de monitorizare sol-teren pentru agricultura şi sol-vegetaţie forestierã pentru silvicultura, precum şi participãrii la organismele internaţionale de specialitate se suporta din alocaţii bugetare, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016