Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 37 din 10 iulie 1997  privind modificarea si completarea   Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 37 din 10 iulie 1997 privind modificarea si completarea Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 11 iulie 1997
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 122 din 19 iunie 1995, astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 129/1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 298 din 28 decembrie 1995, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Transferul cu titlu gratuit, cãtre cetãţenii romani îndreptãţiţi, al acţiunilor aferente cotei de 30% din capitalul social al societãţilor comerciale constituite conform dispoziţiilor cap. III din Legea nr. 15/1990, precum şi din cel al societãţilor comerciale rezultate în urma reorganizãrii regiilor autonome pana la data încheierii subscrierii carnetelor cu certificatele de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare, se efectueazã pe baza certificatelor de proprietate, emise şi distribuite în temeiul Legii privatizãrii societãţilor comerciale nr. 58/1991, cu modificãrile ulterioare, şi a cupoanelor nominative de privatizare, emise în temeiul prezentei legi."
2. Alineatul (3) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) La nivelul unei societãţi comerciale, în funcţie de cerere, schimbul de acţiuni se poate efectua pana la limita a 60% din valoarea capitalului social existent."
3. Alineatul (4) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În condiţiile în care cererea de acţiuni depãşeşte oferta, alocarea acţiunilor se efectueazã pe baza raportului valoric dintre cererile exprimate şi oferta de acţiuni, cu respectarea dispoziţiilor referitoare la valoarea nominalã minima a unei acţiuni."
4. Dupã alineatul (4) al articolului 4 se introduce alineatul (4)^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"(4)^1 La societãţile comerciale la care cererile exprimate depãşesc oferta de acţiuni şi, ca urmare a schimbului, rezulta fracţiuni de acţiuni reprezentând pãrţi din valoarea capitalului social destinat transferului cu titlu gratuit, se aplica prevederilor art. 68 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare."
5. Alineatul (7) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Persoanele care opteazã pentru efectuarea schimbului certificatelor de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni ale Fondurilor Proprietãţii Private, ce se vor organiza ca societãţi de investiţii financiare, sunt îndreptãţite sa primeascã dividende începând cu data de 1 ianuarie 1996. Dividendele provin numai din profitul realizat din activitatea economico-financiarã a societãţilor comerciale la care Fondurile Proprietãţii Private devin acţionari prin schimbul certificatelor de proprietate, al carnetelor cu certificate de proprietate şi al cupoanelor nominative de privatizare, depuse de cetãţenii îndreptãţiţi, în conformitate cu prevederile alin. (6)."
6. Alineatul (2) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Societãţile comerciale cu activitate agricolã sau piscicolã, care deţin în administrare terenuri proprietate de stat a cãror situaţie juridicã nu este clarificata, se privatizeazã fãrã includerea valorii acestora în capitalul social. Pana la clarificarea regimului juridic al respectivelor terenuri, acestea vor fi închiriate societãţilor comerciale în a cãror administrare se afla, prin decizii ale autoritãţilor administraţiei publice locale, iar sumele încasate cu titlu de chirie se fac venit la bugetele locale. Dupã clarificarea regimului juridic, pentru terenurile proprietate publica sau proprietate privatã a statului sau a unei autoritãţi a administraţiei publice locale se va urma regimul concesionarii, închirierii ori al vânzãrii, dupã caz."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Acţiunile emise de societãţile comerciale prevãzute la art. 1 alin. (3) din prezenta lege, care nu fac obiectul privatizãrii cu titlu gratuit, vor fi oferite spre vânzare, contra numerar, de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat, persoanelor fizice şi/sau juridice de drept privat, romane sau strãine, prin oricare dintre metodele prevãzute de lege, la cel mai bun preţ oferit. Neplata de cãtre cumpãrãtor a preţului da Fondului Proprietãţii de Stat dreptul de a rezilia contractul, cu daune-interese.
(2) Acţiunile neschimbate în procesul privatizãrii cu titlu gratuit, aferente de capital social pana la concurenta cotei de 30% prevãzute la art. 1 alin. (1) din prezenta lege, vor fi incluse în capitalul social al societãţilor de investiţii financiare, rezultate prin transformarea Fondurilor Proprietãţii Private, urmând ca acestea sa-şi majoreze corespunzãtor capitalul social.
(3) Societãţile de investiţii financiare vor proceda la emiterea de acţiuni corespunzãtor majorãrii de capital social prevãzute la alin. (2) şi la distribuirea acestora cãtre cetãţenii romani îndreptãţiţi sa primeascã dividende în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) din prezenta lege."
8. Dupã articolul 7 se introduce articolul 7^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - (1) Vânzarea acţiunilor rãmase disponibile la societãţile comerciale dupã valorificarea titlurilor de privatizare, potrivit prezentei legi, se poate efectua şi cu plata în rate, cãtre persoane fizice romane, altele decât cele prevãzute la art. 49 din Legea nr. 58/1991, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi/sau cãtre persoane juridice romane cu capital social integral privat, care nu intra sub incidenta reglementãrilor privind regimul investiţiilor strãine, în urmãtoarele condiţii:
a) achitarea unui avans minim de 20-40% din preţul de vânzare a pachetului de acţiuni, în funcţie de domeniul de activitate al societãţii comerciale, emitenta a acţiunilor care fac obiectul contractului da vânzare-cumpãrare;
b) eşalonarea plãţii ratelor pe un termen de 3-5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare de acţiuni;
c) perceperea unei dobânzi anuale de 30% din dobanda de refinantare a Bãncii Naţionale a României, medie pe ultimele 12 luni anterioare datei la care se achitã fiecare rata.
(2) Facilitãţile de plata prevãzute la alineatul precedent se pot acorda numai dacã sunt îndeplinite, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) societatea comercialã emitenta a acţiunilor solicitate la cumpãrare are un capital social de cel puţin 25 miliarde lei:
b) pachetul de acţiuni solicitat reprezintã cel mult 33% din totalul acţiunilor emise de respectiva societate comercialã, dar nu mai puţin de 5% din acestea.
(3) În situaţia în care societatea comercialã, emitenta a acţiunilor solicitate la cumpãrare, are un capital social mai mic de 25 miliarde lei, întregul pachet de acţiuni gestionat de Fondul Proprietãţii de Stat poate fi vândut în rate, în condiţiile alin. (1).
(4) Pentru acţiunile vândute cu plata în rate, în condiţiile prezentei legi, se constituie gaj asupra acţiunilor neachitate.
(5) Pana la achitarea integrala a acţiunilor cumpãrate cu plata în rate, dividendele aferente acestora se vãrsa în contul ratelor scadente."
9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Din sumele cuvenite Fondului Proprietãţii de Stat şi încasate efectiv pentru acţiunile vândute se lasa, cu titlu gratuit, la dispoziţia societãţii comerciale privatizate, o cota de 60%, care va fi utilizata, în urmãtoarea ordine, pentru:
a) stingerea datoriilor restante şi a dobânzilor sau a penalitatilor aferente, dupã caz, înregistrate în contabilitatea respectivei societãţi comerciale la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, cu excepţia acelor debite rezultate din aplicarea unor sancţiuni contractuale sau legale;
b) finanţarea investiţiilor în curs de execuţie la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
c) reîntregirea fondului de mijloace bãneşti necesare desfãşurãrii activitãţii curente a societãţii comerciale.
(2) Este interzisã utilizarea sumelor care se lasa, cu titlu gratuit, în cazurile prevãzute la alin. (1), la dispoziţia societãţii comerciale privatizate, pentru efectuarea plãţii drepturilor salariale.
(3) Prevederile alin. (1) se aplica şi în cazul societãţilor comerciale privatizate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, dar numai în ceea ce priveşte acele rate de rambursare a creditului acordat prin contractul încheiat cu Fondul Proprietãţii de Stat, care devin exigibile dupã aceasta data.
(4) Sumele cuvenite societãţilor comerciale, potrivit alin. (1) şi (3), vor fi virate acestora de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat, în termen de 15 zile de la data încasãrii contravalorii acţiunilor vândute.
(5) Achitarea datoriilor cãtre creditori, pana la concurenta creanţelor acestora, potrivit alin. (1), se va efectua, de cãtre societatea comercialã debitoare, în termen de 15 zile de la data virarii sumelor de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat, în urmãtoarea ordine:
a) cãtre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurãrilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, în ordinea vechimii lor;
b) cãtre furnizorii de energie electrica, energia termica şi gaze naturale;
c) cãtre societãţile bancare;
d) cãtre oricare alt creditor, în ordinea scadentei, potrivit prevederilor legale şi clauzelor contractuale.
(6) Controlul respectãrii destinaţiilor stabilite prin prezentul articol pentru sumele care se lasa, cu titlu gratuit, la dispoziţia societãţilor comerciale privatizate, se exercita de cãtre organele competente ale Ministerului Finanţelor.
Pentru sumele constatate ca fiind utilizate fãrã respectarea destinaţiilor respective, se va dispune virarea acestora la bugetul de stat."
10. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) În cazul societãţilor comerciale care se privatizeazã potrivit prevederilor prezentei legi şi care au încheiate contracte de locatie de gestiune sau de închiriere a unor active proprii, locatarii care au efectuat investiţii în activele, conform caietelor de sarcini sau din proprie initiativa, vor putea opta, cu acordul Fondului Proprietãţii de Stat şi dupã efectuarea schimbului de acţiuni contra carnete cu certificate de proprietate şi/sau cupoane nominative de privatizare, pentru:
a) cumpãrarea activelor, la preţurile lor actualizate, stabilite pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, din care se deduce valoarea actualizatã a investiţiilor efectuate în respectivele active;
b) atribuirea de acţiuni, corespunzãtor valorii încorporate în activul respectiv, stabilit pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat;
c) încheierea unor contracte de leasing cu clauza irevocabilã de cumpãrare la expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul iniţial având ca obiect activele în cauza, dupã ce, din valoarea actualizatã a acestora, a fost dedusã valoarea actualizatã a investiţiilor efectuate de cãtre ei.
(2) În toate situaţiile prevãzute la alin. (1), la calculul valorii actualizate se va tine seama de valoarea amortizata."
11. Alineatul (4) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul când, ca urmare a clarificarii situaţiei juridice a terenurilor prevãzute la alin. (3) sau a altor active, s-a eliberat societãţii comerciale certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului ori a fost stabilit dreptul de proprietate asupra activului respectiv, se va proceda, indiferent de data privatizãrii societãţii comerciale, la majorarea capitalului social prin încorporarea valorii respectivelor terenuri ori a valorii respectivelor active. Acţiunile aferente acestei majorãri a capitalului social revin exclusiv Fondului Proprietãţii de Stat, care le va oferi spre vânzare în regimul stabilit de prezenta lege."
12. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - În termen de cel mult 60 de zile de la data privatizãrii a cel puţin 51% din capitalul social al oricãreia dintre societãţile comerciale care intra sub incidenta prezentei legi, va fi convocatã adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, conform metodologiei stabilite de Guvern în acest scop."
13. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Societãţile comerciale prevãzute la art. 2 alin. (1) din prezenta lege, la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, pot vinde active din patrimoniu şi cu plata în rate, la cel mai bun preţ oferit, cãtre persoane fizice romane, altele decât cele prevãzute la art. 59 din Legea nr. 58/1991, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi/sau cãtre persoane juridice romane cu capital social integral privat, care nu intra sub incidenta reglementãrilor privind regimul investiţiilor strãine, în urmãtoarele condiţii:
a) achitarea unui avans minim de 20-40% din preţul de vânzare al activului, în funcţie de domeniul de activitate al societãţii comerciale vanzatoare a activului;
b) eşalonarea plãţii ratelor pe un termen de 3-5 ani de la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare;
c) perceperea unei dobânzi anuale de 30% din dobanda de refinantare a Bãncii Naţionale a României, medie pe ultimele 12 luni anterioare datei la care se achitã fiecare rata.
(2) Pentru activele vândute cu plata în rate, în condiţiile prezentei legi, se constituie ipoteca."
14. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Acţiunile dobândite prin schimb sau prin vânzare în cadrul procesului de privatizare în masa, reglementat de prezenta lege, pot fi tranzacţionate pe pieţe ale valorilor mobiliare, organizate potrivit legii şi aflate sub supravegherea şi controlul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, fiind exceptate de la aplicarea prevederilor art. 26 din Legea nr. 52/1994."
15. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Societãţile comerciale prestatoare de servicii pentru agricultura de tip "Agromec", "Servagromec" şi "Agroservice", precum şi societãţile comerciale de tip "Avicola", "Suinprod" şi "Suintest" se pot diviza în vederea privatizãrii, pe baza raportului de evaluare întocmit de comisii formate din reprezentanţi ai Fondului Proprietãţii de Stat. Raportul de evaluare va cuprinde şi utilajele neamortizate şi nefolosite, valoarea acestora pe baza indiciilor de folosire putând ajunge pana la valoarea de recuperare a materialelor.
(2) La privatizarea societãţilor comerciale prevãzute la alin. (1), producãtorii, deţinãtori de terenuri agricole, beneficiazã de dreptul de preferinta la cumpãrarea acţiunilor reprezentând, în cazul fiecãrei societãţi comerciale, o cota totalã de pana la 30% din valoarea capitalului social. La privatizarea societãţilor comerciale care au ca obiect de activitate prelucrarea şi industrializarea produselor agricole, producãtorii, deţinãtori de terenuri agricole, care întreţin relaţii contractuale cu caracter de continuitate cu societãţile comerciale respective, beneficiazã de dreptul de preferinta la cumpãrarea acţiunilor reprezentând o cota totalã de pana la 20% din valoarea capitalului social, în cazul fiecãrei societãţi comerciale."
16. Articolul 23 se abroga.
ART. 2
Sintagma societate comercialã cu capital de stat din cuprinsul <>Legii nr. 55/1995 se înlocuieşte cu formularea societatea comercialã la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar.
ART. 3
(1) Din acţiunile gestionate de Fondul Proprietãţii de Stat la societãţile comerciale cuprinse în lista prevãzutã la <>art. 1 alin. (3) din Legea nr. 55/1995 se rezerva o cota de 10% în cazul fiecãrei societãţi comerciale care nu a fãcut obiectul privatizãrii pin vânzare de acţiuni, în scopul asigurãrii unei prime surse de alimentare a fondului de reparaţii pentru bunuri preluate de stat în mod abuziv şi care nu mai pot fi restituite în natura.
(2) În termen de 30 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, Fondul Proprietãţii de Stat va prezenta Guvernului, spre aprobare, lista societãţilor comerciale prevãzute la alineatul precedent.
(3) Modul şi procedura de acordare a reparaţiilor pentru bunuri preluate de stat în modul abuziv vor fi reglementate printr-o lege specialã, elaborata de Guvern în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 4
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Ordonanta Guvernului nr. 39/1995 privind instituirea regimului de vânzare cu plata în rate a activelor şi acţiunilor societãţilor comerciale cu capital se stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 1 septembrie 1995.
ART. 5
<>Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o noua numerotare.


PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
--------------
Ministru de stat,
ministrul reformei,
Ulm Spineanu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Privatizare,
Valentin Ionescu
------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016