Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 36 din 14 aprilie 2010  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 36 din 14 aprilie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 26 aprilie 2010
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 36 din 14 aprilie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 26 aprilie 2010


Luându-se în considerare presiunile financiare exercitate asupra Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, determinate de creşterea cheltuielilor şi a numãrului beneficiarilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, nedublatã însã de o creştere proporţionalã a veniturilor realizate din sumele reprezentând contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii,
avându-se în vedere insuficienţa sumelor alocate în cadrul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, asupra cãruia în ultimii ani s-a exercitat o presiune din ce în ce mai crescutã a sumelor decontate beneficiarilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, se impune implementarea unui mecanism menit sã protejeze asiguraţii de o eventualã incapacitate de platã de cãtre fond a acestor drepturi.
În considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul general public şi constituie o situaţie de urgenţã şi extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
apreciind cã intervenţia legislativã de urgenţã şi extraordinarã este justificatã de necesitatea unei reglementãri exprese în vederea cheltuirii responsabile şi eficiente a banului public prin responsabilizarea atât a furnizorilor de servicii medicale, cât şi a beneficiarilor de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate,
ţinând seama de faptul cã neadoptarea de mãsuri imediate, prin ordonanţã de urgenţã, ar conduce la grevarea în continuare a bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, afectând astfel interesele asiguraţilor,
în temeiul <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 3^1. - Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, persoanele prevãzute la art. 1 trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã stagiul minim de cotizare prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã prezinte adeverinţa de la plãtitorul de indemnizaţii din care sã reiasã numãrul de zile de concediu de incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sã fie prezente la domiciliu sau la adresa indicatã, dupã caz, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, în vederea exercitãrii verificãrii de cãtre reprezentanţii plãtitorilor de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate."
2. La articolul 4, alineatul (1) se abrogã.
3. La articolul 4, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate."
4. La articolul 6, alineatele (1), (6) şi (9) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Persoanele juridice sau fizice prevãzute la art. 5 au obligaţia sã calculeze şi sã vireze la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
...................................................................
(6) Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) sunt obligate sã depunã declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii la casa de asigurãri de sãnãtate la care sunt luate în evidenţã ca plãtitori de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate. Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datoreazã asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau asupra veniturilor declarate în contractele de asigurare socialã, pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e).
...................................................................
(9) Baza de calcul lunarã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) nu poate depãşi plafonul a 12 salarii minime brute pe ţarã."
5. La articolul 8 alineatul (1), literele b) şi c) se abrogã.
6. La articolul 8 alineatul (3), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la <>art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
7. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit <>Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c)."
8. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni."
9. La articolul 38, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din contribuţiile datorate pentru lunile urmãtoare sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentând contribuţii de asigurãri sociale de sãnãtate."
10. La articolul 40, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite."
11. La articolul 47 alineatul (2), litera c) se abrogã.
12. La articolul 47, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare."
13. Articolul 48 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate."
14. La articolul 51, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Controlul privind respectarea obligaţiilor prevãzute în convenţiile încheiate de cãtre medicii curanţi cu casele de asigurãri de sãnãtate se efectueazã de cãtre organele de control ale CNAS, respectiv ale caselor de asigurãri de sãnãtate."
15. La articolul 51, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporarã de muncã la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicatã se efectueazã de cãtre plãtitorii de indemnizaţii, însoţiţi, dacã este cazul, de un reprezentant al poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de cãtre medicul specialist. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertãţile cetãţeneşti garantate de Constituţia României, republicatã.
(3^2) Pentru persoanele aflate în incapacitate temporarã de muncã ce refuzã verificarea prezenţei în condiţiile alin. (3^1), plata indemnizaţiilor înceteazã de la data la care s-a constatat acest fapt, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3^3) Nerespectarea prevederilor art. 3^1 lit. c) atrage neplata indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate începând cu data de la care s-a constatat aceasta."
ART. II
Certificatele de concediu medical eliberate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se depun la casele de asigurãri de sãnãtate în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţã.
ART. III
În termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se vor aproba, prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii, al ministrului administraţiei şi internelor şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, normele de aplicare a prevederilor <>art. 51 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã.


PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


─────────────────
Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Nicolae Lucian Duţã

Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Mihai Constantin Şeitan

p. Ministrul administraţiei
şi internelor,
Mihai Caprã,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 14 aprilie 2010.
Nr. 36.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016