Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 17 aprilie 2000  privind produsele agroalimentare ecologice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 21 aprilie 2000
ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 17 aprilie 2000
privind produsele agroalimentare ecologice
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 21 aprilie 2000



În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Producţia ecologica, în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, înseamnã obţinerea de produse agroalimentare fãrã utilizarea produselor chimice de sinteza, în conformitate cu regulile de producţie ecologica stabilite în prezenta ordonanta de urgenta, care respecta standardele, ghidurile şi caietele de sarcini naţionale şi sunt atestate de un organism de inspecţie şi certificare înfiinţat în acest scop.
(2) Producţia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate şi echilibrate, care asigura protejarea resurselor naturale şi sãnãtatea consumatorilor.
(3) Organismele modificate genetic şi derivatele lor nu sunt permise în producţia agroalimentara ecologica.
ART. 2
(1) Prezenta ordonanta de urgenta se referã la produsele obţinute şi etichetate astfel încât sa informeze cumpãrãtorul ca produsul şi/sau, dupã caz, ingredientele din produs au fost obţinute în conformitate cu metode de producţie ecologica, şi anume:
a) produsele vegetale primare neprocesate, animalele şi produsele animaliere neprocesate;
b) produsele de origine vegetala şi animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala şi/sau de origine animala;
c) furajele, furajele compuse şi materiile prime, care nu sunt cuprinse la lit. a).
(2) Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta se înfiinţeazã Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice, denumita în continuare A.N.P.E., ca serviciu de specialitate în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, care asigura respectarea prevederilor legale specifice şi controlul privind metodele de producţie ecologica a produselor agroalimentare.
(3) În realizarea obiectului sau de activitate A.N.P.E. are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã Programul naţional privind agricultura ecologica;
b) iniţiazã, prin Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, proiecte de acte normative privind agricultura ecologica;
c) emite şi revizuieste periodic caietele de sarcini-cadru pentru produsele prevãzute la alin. (1), aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei;
d) elaboreazã reguli şi norme de control, de certificare şi comercializare a produselor agroalimentare ecologice, în concordanta cu reglementãrile organismelor internaţionale în domeniu la care România este parte;
e) înregistreazã şi tine evidenta la zi a operatorilor, persoane fizice şi juridice, care produc, prepara sau importa/exporta produse agroalimentare în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta;
f) acrediteazã persoane fizice şi juridice din sectorul public şi privat pentru efectuarea inspecţiei şi a testelor de calitate pentru producţia ecologica;
g) controleazã şi supravegheazã activitatea organismelor de inspecţie şi certificare acreditate;
h) aproba Programul de inspecţie şi certificare propus de organismele acreditate;
i) retrage acreditarea organismelor de inspecţie şi certificare care nu respecta normele prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta şi reglementãrile adoptate în temeiul acesteia;
j) asigura legatura cu organismele internaţionale specializate în domeniul agriculturii ecologice;
k) organizeazã programe de formare şi pregãtire a operatorilor din agricultura ecologica.
(4) Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei este abilitat sa adopte reglementãri armonizate cu normele şi standardele ecologice comunitare.

CAP. 2
Definirea termenilor de specialitate

ART. 3
Termenii de specialitate utilizaţi în prezenta ordonanta de urgenta şi în reglementãrile adoptate în temeiul acesteia se definesc dupã cum urmeazã:
a) producţie - acţiunile necesare efectuate într-o unitate/ferma agricolã sau alimentara în scopul obţinerii de produse agroalimentare ecologice;
b) preparare - toate operaţiunile de conservare şi/sau procesare a produselor agricole, inclusiv sacrificarea şi taierea animalelor, ambalarea şi/sau modificãrile fãcute pe etichetele de prezentare a metodei de producţie ecologica a produselor proaspete, conservate şi/sau procesate;
c) etichetare - menţiunile, indicaţiile, mãrcile de fabrica sau de comerţ, imaginile reproduse pe ambalaj, documentul, înscrisul, inelul sau banda, care însoţesc produsele prevãzute la art. 2 alin. (1);
d) operator - orice persoana fizica sau juridicã, care produce, prepara, importa/exporta şi/sau comercializeazã produse agroalimentare ecologice;
e) comercializare - deţinerea sau expunerea în vederea vânzãrii, oferirea spre vânzare, vânzarea, livrarea sau alte modalitãţi de plasare pe piata a produselor agroalimentare ecologice;
f) ingredient - orice substanta sau material care intra ca accesoriu în compozitia unui aliment pentru a-i conferi anumite calitãţi;
g) produse pentru protecţia plantelor - orice substanta care asigura, în combinatie chimica sau în orice alta formula, şi este utilizata în protecţia plantelor, astfel cum este definitã în Ordonanta Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor în agricultura şi silvicultura, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 85/1995;
h) producţie animaliera - producţia de animale domestice şi acvatice crescute în ape dulci şi sarate, cu excepţia animalelor sãlbatice;
i) organisme modificate genetic şi derivatele lor - organisme obţinute prin tehnici prin care materialul genetic a fost modificat într-un mod nenatural prin reproducere/recombinare, cu excepţia celor obţinute prin conjugare, transductie şi hibridare;
j) agenţi de curatare (detergenti) - substanţe şi preparate care sunt utilizate în operaţiunile de spalare a produselor menţionate la art. 2 alin. (1) lit. a);
k) unitate/ferma de producţie ecologica - unitate şi/sau ferma care respecta regulile prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta;
l) materie prima - produse de origine vegetala sau animala, în stare naturala, proaspãta, conservatã sau produsele derivate din prelucrarea industriala a acestora, precum şi substantele organice şi anorganice care conţin sau nu aditivi, utilizate în hrana animalelor;
m) furaje compuse - amestecuri de materie prima furajera, conţinând sau nu aditivi, destinate furajarii animalelor;
n) aditivi - substanţe sau preparate care intra în componenta furajelor;
o) furaje sau materiale furajere produse ecologic - produse destinate furajarii animalelor, obţinute în conformitate cu regulile de producţie prevãzute la art. 4 şi 5;
p) furaje sau materiale furajere în curs de transformare produse destinate furajarii animalelor, care respecta regulile de producţie prevãzute la art. 4 şi 5, cu excepţia perioadei de conversie;
r) furaje sau materiale furajere convenţionale - produse destinate furajarii animalelor, care nu fac parte din categoriile menţionate la lit. o) şi p);
s) Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice (A.N.P.E.) autoritatea nationala care stabileşte normele şi standardele de producţie, prelucrare şi comercializare a produselor agroalimentare ecologice;
s,) certificare - procedura prin care organismele de inspecţie şi certificare acreditate furnizeazã o atestare scrisã din care sa rezulte ca produsele agroalimentare ecologice sau sistemele de control al acestora sunt conforme cu metodele folosite în agricultura ecologica;
t) organism de inspecţie şi certificare - orice persoana fizica sau juridicã, de stat sau privatã, autorizata sau acreditata, dupã caz, de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin A.N.P.E., cu atributia de a verifica dacã un produs vândut sau etichetat ca ecologic este obţinut, preparat, ambalat, manipulat, comercializat, importat sau exportat în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta;
t,) acreditare oficialã - procedura prin care A.N.P.E. recunoaşte unei persoane fizice sau juridice competenta de a furniza servicii de inspecţie şi certificare;
u) produse pentru medicina veterinara - orice substanta sau produs autorizat, folosit pentru prevenirea sau combaterea bolilor la animale, în conformitate cu prevederile Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicatã, cu modificãrile ulterioare.

CAP. 3
Reguli de producţie ecologica

ART. 4
Metodele de producţie ecologica utilizate în obţinerea produselor menţionate la art. 2 alin. (1) trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) respectarea principiilor producţiei ecologice;
b) neutilizarea de fertilizatori şi amelioratori ai solului, pesticide, materiale furajere, aditivi alimentari, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substanţe folosite în alimentaţia animalelor, substanţe ajutatoare pentru pregãtirea furajelor, produse pentru curatarea şi dezinfectarea adaposturilor pentru animale şi de alte produse, decât a acelor produse permise sa fie folosite în agricultura ecologica;
c) folosirea de seminţe sau material vegetativ sãditor obţinut prin metode de producţie ecologica.
ART. 5
(1) Principiile de baza ale producţiei agroalimentare ecologice sunt:
- eliminarea oricãrei tehnologii poluante;
- realizarea structurilor de producţie şi a asolamentelor, în cadrul cãrora rolul principal îl deţin rasele, speciile şi soiurile cu inalta adaptabilitate;
- susţinerea continua şi ameliorarea fertilitatii naturale a solului;
- integrarea creşterii animalelor în sistemul de producţie a plantelor şi produselor din plante;
- utilizarea economicã a resurselor energetice convenţionale şi înlocuirea acestora în mai mare mãsura prin utilizarea raţionalã a produselor secundare refolosibile;
- aplicarea unor tehnologii atât pentru cultura plantelor, cat şi pentru creşterea animalelor, care sa satisfacã cerinţele speciilor, soiurilor şi raselor.
(2) Conversia producţiei convenţionale la cea ecologica va avea în vedere realizarea unui agrosistem viabil şi durabil. Intreaga unitate, ferma sau o parcela din ferma, incluzând creşterea animalelor, trebuie sa fie transformata în concordanta cu standardele ecologice naţionale şi internaţionale într-o anumitã perioada.
(3) Durata perioadei de conversie va fi de:
- 2 ani pentru culturile de camp anuale;
- 3 ani pentru culturile perene şi plantaţii;
- 2 ani pentru pajişti şi culturi furajere;
- 12 luni pentru vite pentru carne;
- 6 luni pentru rumegatoare mici şi porci;
- 12 sãptãmâni pentru animale de lapte;
- 10 sãptãmâni pentru pãsãri pentru producţia de oua sau carne, cumpãrate la varsta de 3 zile;
- 1 an pentru albine, dacã familia a fost cumpãratã din stupine convenţionale.
(4) Organismele de inspecţie şi certificare, cu aprobarea A.N.P.E., pot, în cazuri speciale, sa prelungeascã sau sa reducã durata perioadei de conversie.
(5) Regulile detaliate privind principiile producţiei ecologice pentru plante şi produse din plante, animale şi produse animaliere, apicultura şi produse apicole, precum şi lista cuprinzând produsele permise sa fie utilizate în agricultura ecologica, ingredientele şi metodele de prelucrare care pot fi utilizate în prepararea alimentelor vor fi aprobate prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(6) În stabilirea regulilor de producţie prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta s-a avut în vedere respectarea principiilor producţiei agroalimentare ecologice cuprinse în Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr. 2092/91 din 24 iunie 1991 şi în amendamentele la aceasta, Reglementarea Consiliului Europei (CE) nr. 1804/99 din 19 iulie 1999, precum şi în reglementãrile Federaţiei Internaţionale a Miscarilor pentru Agricultura Organicã (IFOAM).

CAP. 4
Etichetarea

ART. 6
(1) Etichetarea produselor ecologice se face în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare. Eticheta indica în mod obligatoriu urmãtoarele:
a) numele şi adresa producãtorului sau prelucratorului;
b) denumirea produsului, inclusiv metoda de producţie ecologica utilizata;
c) numele şi marca organismului de inspecţie şi certificare;
d) condiţiile de pãstrare;
e) termenul minim de valabilitate;
f) interzicerea depozitarii în acelaşi spaţiu a produselor ecologice alãturi de alte produse.
(2) Etichetele vor cuprinde o sigla specifica produselor ecologice controlate, înregistratã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, emisã şi aplicatã pe baza sistemului de certificare, indicând ca produsul respectiv este conform cu regulile de producţie ecologica.
(3) Este interzis ca pe eticheta sa apara alte menţiuni în afarã celor prevãzute la alin. (1).
(4) Regulile specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice, armonizate cu reglementãrile Uniunii Europene, vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.

CAP. 5
Sistemul de inspecţie şi certificare

ART. 7
(1) Orice operator de produse agroalimentare ecologice trebuie sa înregistreze aceasta activitate la A.N.P.E. şi sa se supunã controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat.
(2) Înregistrarea de cãtre A.N.P.E. a operatorilor de produse agroalimentare ecologice se va face pe baza unei notificãri a acestora, care va cuprinde urmãtoarele menţiuni:
- numele şi adresa operatorului;
- amplasarea incintelor şi a parcelelor unde se desfãşoarã operaţiunile;
- natura operaţiunilor şi a produselor;
- angajamentul operatorului pentru efectuarea operaţiunilor în conformitate cu prevederile art. 4, 5, 6 şi 9. În cazul unitãţilor/fermelor de producţie operatorul va indica data la care înceteazã cultivarea produselor a cãror utilizare pe parcelele respective nu este compatibila cu prevederile art. 4 şi 5;
- numele organismului de inspecţie şi certificare la care operatorul se înregistreazã pentru inspecţia unitãţii/fermei sale.
ART. 8
(1) Inspecţia şi controlul operatorilor de produse agroalimentare conform art. 2 alin. (1) se vor face de organisme de inspecţie şi certificare - persoane fizice şi juridice din sectorul public şi privat - acreditate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei prin A.N.P.E.
(2) Cerinţele de inspecţie şi mãsurile de precautie în cadrul programului de inspecţie, precum şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
(3) Organismele de inspecţie şi certificare trebuie sa respecte cu stricteţe confidenţialitatea datelor, a procedeelor tehnologice, a retetelor şi a operaţiunilor efectuate de operatorii de produse agroalimentare.
(4) Pe produsele care au fost supuse sistemului de inspecţie şi certificare poate aparea menţiunea "Agricultura ecologica Ecorom - Sistem de control RO", în urmãtoarele condiţii:
a) au fost obţinute prin metodele de producţie ecologica prevãzute la art. 4 şi sunt etichetate cu respectarea prevederilor art. 6;
b) au fãcut obiectul inspecţiei pe tot parcursul ciclului de producţie, preparare şi comercializare. Pentru producţia animaliera inspectiile se vor efectua în toate stadiile de producţie, sacrificare, tãiere şi pana la vânzarea cãtre cumpãrãtor;
c) au fost produse sau preparate de operatori de produse agroalimentare care au fost supuşi controlului de cãtre organismele de inspecţie şi certificare acreditate;
d) sunt ambalate şi transportate la punctul de comercializare în ambalaje închise.
(5) Regulile detaliate privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare vor fi stabilite de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin ordin al ministrului.

CAP. 6
Importul şi exportul

ART. 9
Regulile privind organizarea controlului la importul şi exportul produselor agroalimentare ecologice se vor adopta de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, la propunerea A.N.P.E., cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare.

CAP. 7
Sancţiuni

ART. 10
(1) Organismele de inspecţie şi certificare acreditate vor retrage operatorului care nu respecta prevederile art. 4 şi 6 dreptul de aplicare a etichetelor pe produs.
(2) În cazul nerespectãrii repetate de cãtre operator a prevederilor menţionate la alin. (1) organismul de inspecţie şi certificare îi va retrage operatorului dreptul de a utiliza menţiunea prevãzutã la art. 8 alin. (4) pentru o perioada stabilitã de A.N.P.E.
ART. 11
(1) Constituie contravenţii sãvârşirea urmãtoarelor fapte, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) nerespectarea de cãtre producãtor, procesator sau comerciant a contractelor încheiate cu organismele de inspecţie şi certificare;
b) nerespectarea de cãtre producãtor, procesator sau comerciant a caietelor de sarcini, ghidurilor şi a standardelor de producţie ecologica;
c) comercializarea de produse care nu sunt obţinute prin metode de producţie ecologica şi care nu sunt supuse sistemului de inspecţie şi certificare acreditat;
d) lipsa evidentei producerii, tranzacţiilor şi a stocurilor produselor ecologice;
e) refuzul operatorului de a prezenta documentele şi evidentele prevãzute la lit. d) la cererea organului de control desemnat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul de specialitate împuternicit de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 12
(1) Contravenţiilor prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta le sunt aplicabile prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Valoarea amenzilor prevãzute la art. 11 alin. (2) va putea fi actualizatã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 13
În termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va supune spre aprobare Guvernului normele metodologice de aplicare a acesteia.


PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:


────────────────

Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Ioan Avram Muresan

Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Romica Tomescu

p. Ministru de stat,
ministrul sãnãtãţii,
Irinel Popescu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor,
Sebastian Vladescu
secretar de stat

──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016