Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 12 noiembrie 1998  privind reorganizarea Departamentului pentru Protectia Copilului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 12 noiembrie 1998 privind reorganizarea Departamentului pentru Protectia Copilului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 432 din 16 noiembrie 1998
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea Ordonanta de urgenta:

ART. 1
(1) Departamentul pentru Protecţia Copilului din cadrul aparatului de lucru al Guvernului se reorganizeazã ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, în scopul coordonãrii la nivel naţional a activitãţilor de protecţie şi promovare a drepturilor copilului, inclusiv a celor de protecţie a copilului aflat în dificultate, precum şi a controlului acestor activitãţi.
(2) Cheltuielile curente şi de capital necesare desfãşurãrii activitãţii Departamentului pentru Protecţia Copilului se asigura din venituri extrabugetare şi din alocaţii de la bugetul de stat.
(3) Departamentul pentru Protecţia Copilului coordoneazã şi activitatea Comitetului Roman pentru Adoptii.
(4) Departamentul pentru Protecţia Copilului are sediul în municipiul Bucureşti, Piata Victoriei nr. 1, sectorul 1.
ART. 2
(1) Departamentul pentru Protecţia Copilului este condus de un secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru. Secretarul de stat este şi preşedinte al Comitetului Roman pentru Adoptii.
(2) Secretarul de stat are calitatea de ordonator principal de credite şi reprezintã Departamentul pentru Protecţia Copilului în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţara şi din strãinãtate, precum şi în justiţie.
(3) În îndeplinirea atribuţiilor sale secretarul de stat emite ordine şi instrucţiuni.
(4) Pe lângã secretarul de stat funcţioneazã un colegiu de conducere, ca organ consultativ. Componenta colegiului de conducere se stabileşte prin ordin al secretarului de stat.
ART. 3
(1) Principalele atribuţii ale Departamentului pentru Protecţia Copilului sunt urmãtoarele:
a) elaboreazã şi supune aprobãrii Guvernului strategiile naţionale în domeniul protecţiei şi promovãrii drepturilor copilului, cu respectarea principiilor şi normelor internaţionale cuprinse în tratatele la care România este parte;
b) coordoneazã, monitorizeazã şi controleazã activitãţile de implementare a strategiilor prevãzute la lit. a) şi ia mãsurile necesare sau, dupã caz, propune Guvernului luarea mãsurilor necesare pentru îmbunãtãţirea acestor activitãţi;
c) monitorizeazã respectarea, pe teritoriul României, a principiilor şi normelor stabilite de Convenţia cu privire la drepturile copilului, adoptatã de Adunarea Generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, la New York, ratificatã prin <>Legea nr. 18/1990 , precum şi de celelalte convenţii internaţionale din domeniu la care România este parte; centralizeazã şi sintetizeaza informaţiile referitoare la aceste aspecte şi elaboreazã rapoartele prevãzute la art. 44 pct. 1 din convenţia menţionatã;
d) ia mãsurile necesare sau, dupã caz, propune autoritãţilor sau instituţiilor competente luarea mãsurilor necesare pentru prevenirea sau, dupã caz, înlãturarea efectelor oricãror acte sau fapte care incalca principiile şi normele tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor copilului, la care România este parte;
e) iniţiazã propuneri de acte normative, în vederea armonizarii legislaţiei interne cu principiile şi normele tratatelor internaţionale în domeniul drepturilor copilului, la care România este parte, precum şi în vederea aplicãrii efective a acestora;
f) avizeazã propunerile de acte normative care au ca obiect reglementarea unor aspecte legate de domeniul sau de activitate, care sunt supuse Guvernului spre adoptare;
g) promoveazã şi sprijinã formarea iniţialã şi permanenta a specialiştilor care acţioneazã în domeniul protecţiei şi promovãrii drepturilor copilului;
h) finanţeazã sau, dupã caz, contribuie la finanţarea programelor de interes naţional pentru protecţia copilului aflat în dificultate din fonduri alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie, din intrari de credite externe, precum şi din fonduri extrabugetare;
i) controleazã şi indruma în problemele specifice domeniului de activitate privind protecţia copilului aflat în dificultate, exercitatã de autoritãţile administraţiei publice locale.
(2) Departamentul pentru Protecţia Copilului îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite de actele normative în vigoare.
(3) În vederea îndeplinirii atribuţiilor care îi revin, Departamentul pentru Protecţia Copilului colaboreazã cu autoritãţi publice romane şi strãine, cu organizaţii internaţionale, precum şi cu alte persoane fizice sau juridice, în orice probleme de interes reciproc.
ART. 4
(1) Organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Protecţia Copilului se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, adoptatã în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Structura organizatoricã şi atribuţiile compartimentelor din cadrul Departamentului pentru Protecţia Copilului se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi statul de funcţii al departamentului se aproba prin ordin al secretarului de stat.
ART. 5
(1) Salariul secretarului de stat care conduce activitatea Departamentului pentru Protecţia Copilului se stabileşte potrivit anexei nr. II/2 pct. 5 la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica.
(2) Salariul de baza al personalului Departamentului pentru Protecţia Copilului, încadrat pe funcţii de specialitate sau, dupã caz, pe funcţii de conducere specifice şi pe funcţii de execuţie de specialitate specifice, se stabileşte prin aplicarea asupra valorii de referinta sectoriala specifica a coeficienţilor de multiplicare prevãzuţi la cap. I, respectiv cap. II din anexa nr. V la <>Legea nr. 154/1998 , astfel cum a fost modificatã prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1998.
(3) Indemnizaţia de conducere pentru personalul Departamentului pentru Protecţia Copilului, încadrat pe funcţii de conducere specifice, se stabileşte potrivit prevederilor lit. A din anexa nr. IX/2 la <>Legea nr. 154/1998 .
(4) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta personalul Secretariatului General al Guvernului, care este prevãzut în statul de personal aprobat Departamentului pentru Protecţia Copilului, este preluat de acesta şi se considera transferat.
ART. 6
(1) Departamentul pentru Protecţia Copilului are în administrare bunuri mobile şi imobile, dobândite în condiţiile legii.
(2) Bunurile mobile aflate în administrarea Secretariatului General al Guvernului şi utilizate la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta de cãtre Departamentul pentru Protecţia Copilului se transmit acestuia pe baza de protocol încheiat între pãrţi.
(3) Departamentul pentru Protecţia Copilului poate realiza venituri proprii din prestãri de servicii de consultanţa, studii, proiecte, publicaţii în domeniul sau de activitate, pe baza de tarife stabilite prin ordin al secretarului de stat, precum şi din donaţii sau sponsorizãri în condiţiile legii.
ART. 7
În vederea desfãşurãrii activitãţii sale, Departamentul pentru Protecţia Copilului utilizeazã un parc auto stabilit în condiţiile legii.
ART. 8
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, Departamentul pentru Protecţia Copilului va prelua, pe baza de protocol, de la Secretariatul General al Guvernului prevederile bugetare, deschiderile de credite bugetare şi execuţia bugetarã aferentã perioadei de funcţionare în anul 1998 a Departamentului pentru Protecţia Copilului ca departament în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
(2) Ministerul Finanţelor va introduce modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta în structura bugetului de stat pe anul 1998, pe baza protocolului încheiat între Secretariatul General al Guvernului şi Departamentul pentru Protecţia Copilului, fãrã afectarea echilibrului şi a rezervei bugetare.
ART. 9
(1) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 16/1997 privind reorganizarea Comitetului Naţional pentru Protecţia Copilului ca departament în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 17 din 5 februarie 1997, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
(2) Pe aceeaşi data <>Ordonanta Guvernului nr. 63/1998 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, destinat finanţãrii Proiectului privind reforma în domeniul protecţiei copilului, semnat la Washington la 15 iulie 1998, precum şi <>Ordonanta Guvernului nr. 64/1998 pentru ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Fondul de Dezvoltare Socialã al Consiliului Europei, semnat la Paris la 4 iunie 1998, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 26 august 1998, precum şi orice dispoziţie contrarã se modifica în mod corespunzãtor.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Secretar de stat,
şeful Departamentului
pentru Protecţia Copilului,
Cristian Liviu Tabacaru

p. Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Iuliu Bara,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Secretarul general
al Guvernului,
Radu Stroe
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016