Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 12 aprilie 2010  privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 12 aprilie 2010 privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 234 din 13 aprilie 2010

Având în vedere constatãrile autoritãţilor abilitate şi sesizãrile partenerilor sociali privind existenţa unor practici ilicite în activitãţile de transport rutier de persoane, transport în regim de taxi şi în regim de închiriere, în prestarea serviciilor de transport public local, precum şi în activitatea de pregãtire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto, faptul cã în legislaţia specificã din domeniile enumerate nu existã mecanisme eficiente care sã descurajeze aceste practici, ajungându-se la o diversificare a formelor de realizare a acestor fapte ilicite,
având în vedere cã menţinerea stãrii de fapt constatate afecteazã profund societatea româneascã şi pe cetãţenii acesteia, prin perpetuarea unor practici care au consecinţe negative asupra siguranţei şi calitãţii vieţii populaţiei, calitãţii serviciilor oferite de operatorii şi transportatorii rutieri, mediului concurenţial ori care au un impact negativ asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplãţii taxelor şi impozitelor aferente activitãţilor de transport de persoane, ce sunt desfãşurate în afara cadrului legal în vigoare,
ţinând seama de faptul cã situaţia actualã reclamã o intervenţie imediatã pentru:
- întãrirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a fraudei fiscale şi a altor activitãţi ilicite în domeniile vizate, inclusiv prin stabilirea unor sancţiuni contravenţionale având un puternic caracter disuasiv, de naturã a face intervenţia imediatã a organelor abilitate mai eficientã;
- creşterea siguranţei cetãţenilor şi a calitãţii serviciilor de transport oferite acestora;
- garantarea unui mediu de afaceri concurenţial în domeniile de referinţã;
- întãrirea regulilor de disciplinã a efectuãrii activitãţilor de transport de persoane;
- completarea cadrului legal ce reglementeazã desfãşurarea activitãţii şcolilor de conducãtori auto şi a instructorilor auto autorizaţi,
în considerarea faptului cã toate aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655 din 22 iulie 2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 102/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 48^13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48^13. - (1) Pregãtirea teoreticã şi practicã a unei persoane în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unei noi categorii ori subcategorii a acestuia se realizeazã numai într-o şcoalã de conducãtori auto autorizatã, în condiţiile existenţei unui contract încheiat între persoanã şi şcoala respectivã, potrivit dispoziţiilor legale."
2. La articolul 48^13, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Activitãţile şcolii de conducãtori auto realizate în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unei noi categorii ori subcategorii a acestuia, cu excepţia activitãţii de pregãtire practicã, se desfãşoarã numai în locaţiile pentru care a fost obţinutã autorizaţie de şcoalã de conducãtori auto."
3. La articolul 48^14, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Instructorul de pregãtire practicã prevãzut la alin. (1) poate fi autorizat numai dacã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, a fost angajat cel puţin 3 ani cu normã întreagã sau a activat cel puţin 6 ani ca instructor auto atestat în cadrul şcolilor autorizate sau dacã face dovada cã a deţinut autorizaţie pentru activitatea de pregãtire practicã a conducãtorilor auto eliberatã de autoritatea competentã şi nu a avut suspendat permisul de conducere şi/sau atestatul în ultimii 3 ani."
4. La articolul 57^2, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) efectuarea activitãţii de pregãtire practicã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, fãrã a deţine autorizaţie de şcoalã de conducãtori auto sau autorizaţie de instructor auto ori care are autorizaţia suspendatã, anulatã sau cu valabilitate depãşitã, dupã caz."
5. La articolul 57^4, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Contravenţia prevãzutã la art. 57^2 lit. g) se sancţioneazã cu amendã de la 10.000 lei la 15.000 de lei."
6. La articolul 62, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În cazul utilizãrii unui autovehicul pentru pregãtirea practicã a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, fãrã a deţine autorizaţie de şcoalã de conducãtori auto sau autorizaţie de instructor auto, se suspendã dreptul de utilizare a autovehiculului prin reţinerea plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţionalã corespunzãtoare."
7. La articolul 62, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Inspectorii de trafic, precum şi ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri au dreptul sã reţinã documentele prevãzute la alin. (1) şi (1^1), dacã acestea au valabilitatea depãşitã sau nu sunt conforme cu transportul efectuat, precum şi plãcuţele de înmatriculare împreunã cu certificatul de înmatriculare.
(3) Plãcuţele de înmatriculare împreunã cu certificatul de înmatriculare şi o copie a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de reţinere a plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare se predau inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care notificã deţinãtorului autovehiculului faptul cã suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plãcuţelor de înmatriculare înceteazã la 6 luni de la data procesului-verbal de reţinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului înceteazã, iar plãcuţele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare se restituie, la cerere, dacã se face dovada achitãrii amenzii."
8. La articolul 62, alineatul (4) se abrogã.
ART. II
<>Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 28 ianuarie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 20, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Se interzice staţionarea taxiurilor în vederea efectuãrii de transport rutier public de persoane, în regim de taxi, în altã localitate decât localitatea de autorizare."
2. La articolul 36, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Se interzice amplasarea fãrã drept pe/în interiorul autovehiculului a însemnelor şi accesoriilor specifice taximetrelor autorizate sau autovehiculelor autorizate în regim de închiriere."
3. La articolul 55 punctul 1, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) aplicabilã taximetriştilor pentru nerespectarea prevederilor art. 22 şi art. 52 alin. (3) lit. a), c), e), f), j), k), o), u) şi x);".
4. La articolul 55 punctul 2, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) aplicabilã taximetriştilor sau interpuşilor acestora care abordeazã clienţii în interiorul aeroportului, potrivit prevederilor art. 24^1 alin. (3)."
5. La articolul 55 punctul 3, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) aplicabilã taximetriştilor pentru intervenţii asupra componentelor aparatului de taxat, în scopul majorãrii preţului transportului sau neincluderii unor venituri realizate în memoria fiscalã, precum şi pentru nerespectarea prevederilor art. 20 alin. (7), art. 25 alin. (6) şi (7) şi art. 52 alin. (3) lit. g), p), r), s) şi v), precum şi transportatorilor în regim de închiriere pentru nerespectarea prevederilor art. 25 alin. (6) şi (7);".
6. La articolul 55 punctul 3, dupã litera e) se introduc douã noi litere, literele f) şi g), cu urmãtorul cuprins:
"f) aplicabilã conducãtorilor auto pentru nerespectarea prevederilor art. 36 alin. (3);
g) aplicabilã pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fãrã respectarea prevederilor art. 7 şi 8."
7. Dupã articolul 58 se introduce un nou articol, articolul 58^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 58^1. - (1) În cazul utilizãrii pentru transport public de persoane a unui autoturism, fãrã a se deţine autorizaţie de transport în regim de taxi sau autorizaţie de transport în regim de închiriere, se suspendã dreptul de utilizare a autoturismului prin reţinerea de cãtre ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri a plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţionalã corespunzãtoare.
(2) Ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri au dreptul sã reţinã plãcuţele de înmatriculare, precum şi documentele prevãzute la alin. (1), dacã acestea au valabilitatea depãşitã sau nu sunt conforme cu transportul efectuat.
(3) Plãcuţele de înmatriculare împreunã cu certificatul de înmatriculare şi o copie a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de reţinere a plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare se predau inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care notificã deţinãtorului autovehiculului faptul cã suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plãcuţelor de înmatriculare înceteazã la 6 luni de la data procesului-verbal de reţinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului înceteazã, iar plãcuţele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare se restituie, la cerere, dacã se face dovada achitãrii amenzii."
ART. III
<>Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 262 din 19 aprilie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 45, alineatul (8) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (2)-(7) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre împuterniciţii primarilor comunelor, oraşelor şi municipiilor, de cãtre primarul general al municipiului Bucureşti, de cãtre preşedinţii consiliilor judeţene, de cãtre persoanele împuternicite de aceştia, precum şi de cãtre ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri, dupã caz."
2. Dupã articolul 46 se introduce un nou articol, articolul 46^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 46^1. - (1) În cazul utilizãrii pentru transport a unui autovehicul fãrã a se deţine urmãtoarele documente valabile, dupã caz, autorizaţie de transport, copia conformã a acesteia, licenţã de traseu, se suspendã dreptul de utilizare a autovehiculului, prin reţinerea de cãtre ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri a plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţionalã corespunzãtoare.
(2) Ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri au dreptul sã reţinã plãcuţele de înmatriculare, precum şi documentele prevãzute la alin. (1), dacã acestea au valabilitatea depãşitã sau nu sunt conforme cu transportul efectuat.
(3) Plãcuţele de înmatriculare împreunã cu certificatul de înmatriculare şi o copie a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de reţinere a plãcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare se predau inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care notificã deţinãtorului autovehiculului faptul cã suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plãcuţelor de înmatriculare înceteazã la 6 luni de la data procesului-verbal de reţinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului înceteazã, iar plãcuţele de înmatriculare şi certificatele de înmatriculare se restituie, la cerere, dacã se face dovada achitãrii amenzii."
ART. IV
Procedurile de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plãcuţelor de înmatriculare, prevãzute la art. I. pct. 6, art. II pct. 7 şi art. III pct. 2, se stabilesc prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului transporturilor şi infrastructurii, în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. V
Împotriva mãsurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plãcuţelor de înmatriculare se poate formula plângere la instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
Radu Mircea Berceanu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 12 aprilie 2010.
Nr. 34.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016