Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 4 mai 2007  privind modificarea si completarea   Legii energiei electrice nr. 13/2007 si   Legii gazelor nr. 351/2004     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 4 mai 2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007 si Legii gazelor nr. 351/2004

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 337 din 18 mai 2007
În baza prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2007 privind stabilirea unor mãsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, potrivit cãrora se constituie o autoritate unicã de reglementare în sectorul energiei şi gazelor naturale, respectiv Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, care preia atribuţiile, bugetul, sursele de finanţare, personalul, drepturile şi obligaţiile Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, care se desfiinţeazã, este necesarã adoptarea cu caracter de urgenţã a unor reguli de organizare şi funcţionare specifice unei singure autoritãţi, care sã asigure ducerea la îndeplinire a competenţelor şi atribuţiilor acesteia în condiţii de eficienţã, transparenţã şi tratament nediscriminatoriu,
având în vedere faptul cã neadoptarea de mãsuri imediate, prin ordonanţã de urgenţã, ar conduce la dificultãţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimã, la cel mai înalt nivel, a aparatului de lucru al Guvernului, situaţie extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea energiei electrice nr. 13/2007 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 23 ianuarie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Alineatul (1) al articolului 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Autoritatea competentã în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale este Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie publicã autonomã, cu personalitate juridicã, finanţatã integral din venituri proprii, aflatã în coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru, care îşi desfãşoarã activitatea pe baza regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, aprobat prin hotãrâre a Guvernului."

2. Alineatul (1) al articolului 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Veniturile proprii ale ANRE provin din: tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestãri, pentru prestãri de servicii, precum şi din contribuţii ale operatorilor economici din sectorul energiei şi gazelor naturale sau din fonduri acordate de organismele internaţionale."

3. Alineatele (1), (2), (3), (7), (10), (12) şi (14) ale articolului 9 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Conducerea ANRE se asigurã de un preşedinte, ajutat de 3 vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi prin decizie a primului-ministru, pentru un mandat de 5 ani. Preşedintele reprezintã ANRE în relaţiile cu terţii.
(2) Pentru aprobarea reglementãrilor elaborate de ANRE se constituie un comitet de reglementare format din preşedinte, cei 3 vicepreşedinţi şi 7 reglementatori.
(3) Cei 7 reglementatori din Comitetul de reglementare, prevãzuţi la alin. (2), sunt numiţi de primul-ministru pe o perioadã de 5 ani, din cadrul personalului ANRE, la propunerea preşedintelui ANRE.
.....................................................................
(7) Calitatea de membru în Comitetul de reglementare este incompatibilã cu exercitarea oricãror activitãţi cu caracter comercial în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale şi cu exercitarea de funcţii publice, cu excepţia celei didactice din învãţãmântul superior, în condiţiile legii.
.....................................................................
(10) Ordinele şi deciziile emise de preşedinte în exercitarea atribuţiilor sale pot fi atacate în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 60 de zile de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv de la data la care au fost notificate pãrţilor interesate.
.....................................................................
(12) Comitetul de reglementare al ANRE este asistat de un consiliu consultativ format din 11 membri, numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea preşedintelui ANRE, din care:
a) 2 membri din partea direcţiei de specialitate din ministerul de resort;
b) 2 membri din partea asociaţiilor patronale din domeniul energiei şi gazelor naturale;
c) 2 membri din partea organizaţiilor sindicale ale salariaţilor din domeniul energiei şi gazelor naturale;
d) un membru din partea asociaţiilor din administraţia publicã localã;
e) 2 membri din partea organizaţiilor profesionale;
f) 2 membri din partea asociaţiilor consumatorilor de energie electricã şi gaze naturale.
.....................................................................
(14) Consiliul consultativ asigurã armonizarea intereselor operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale cu cele ale consumatorilor, evalueazã impactul reglementãrilor ANRE şi face propuneri de îmbunãtãţire a acestora."

4. Alineatul (2) al articolului 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Salarizarea personalului ANRE şi celelalte drepturi de personal, inclusiv drepturile bãneşti şi cheltuielile de cazare, pentru perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate în interesul serviciului, se stabilesc prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncã la nivelul ANRE şi al contractului individual de muncã."

5. Dupã alineatul (2) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Confidenţialitatea tuturor informaţiilor obţinute în cursul sau ca urmare a exercitãrii atribuţiilor de serviciu în cadrul ANRE este obligatorie pentru tot personalul acesteia şi pentru membrii Consiliului consultativ, în condiţiile prevãzute de lege."

6. Alineatul (1) al articolului 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) ANRE elaboreazã, stabileşte şi urmãreşte aplicarea ansamblului de reglementãri obligatorii la nivel naţional, necesar funcţionãrii sectorului şi pieţei energiei electrice, precum şi a gazelor naturale, în condiţii de eficienţã, concurenţã, transparenţã şi protecţie a consumatorilor."

7. Dupã alineatul (3) al articolului 11 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Atribuţiile şi competenţele prevãzute la alin. (2) se completeazã cu atribuţiile şi competenţele prevãzute la <>art. 8 din Legea gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

8. Dupã alineatul (4) al articolului 11 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În vederea exercitãrii atribuţiilor sale, ANRE are dreptul de acces la informaţiile şi documentele legate de domeniul de activitate al operatorilor economici, inclusiv la evidenţele contabile ale acestora."

9. Dupã articolul 89 se introduce un nou articol, articolul 89^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 89^1. - Prezenta lege reglementeazã sectorul şi piaţa energiei electrice şi se completeazã cu prevederile <>Legii gazelor nr. 351/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care reglementeazã sectorul şi piaţa gazelor naturale."

ART. II
<>Legea gazelor nr. 351/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Autoritatea competentã în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale este Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie publicã autonomã, cu personalitate juridicã, finanţatã integral din venituri proprii, aflatã în coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria Primului-Ministru, care îşi desfãşoarã activitatea în baza regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, aprobat prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Veniturile proprii ale ANRE provin din: tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestãri, pentru prestãri de servicii, precum şi din contribuţii ale operatorilor economici din sectorul energiei şi gazelor naturale sau din fonduri acordate de organismele internaţionale."

2. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - ANRE elaboreazã, stabileşte şi urmãreşte respectarea sistemului de reglementãri obligatorii la nivel naţional, necesar funcţionãrii sectorului şi pieţei gazelor naturale, precum şi a energiei electrice, în condiţii de eficienţã, concurenţã, transparenţã şi protecţie a consumatorilor."

3. Dupã alineatul (1) al articolului 8 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Atribuţiile şi competenţele prevãzute la alin. (1) se completeazã cu atribuţiile şi competenţele prevãzute la <>art. 11 alin. (2) din Legea energiei electrice nr. 13/2007 ."

4. La articolul 9, alineatul (2) se abrogã.

5. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Conducerea ANRE se asigurã de un preşedinte, ajutat de 3 vicepreşedinţi, numiţi şi revocaţi prin decizie a primului-ministru, pentru un mandat de 5 ani. Preşedintele reprezintã ANRE în relaţiile cu terţii.
(2) Pentru aprobarea reglementãrilor elaborate de ANRE se constituie un comitet de reglementare format din preşedinte, cei 3 vicepreşedinţi şi 7 reglementatori.
(3) Cei 7 reglementatori prevãzuţi la alin. (2) sunt numiţi de primul-ministru pe o perioadã de 5 ani, din cadrul personalului ANRE, la propunerea preşedintelui ANRE.
(4) Comitetul de reglementare îşi desfãşoarã activitatea pe baza unui regulament de organizare şi funcţionare aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE.
(5) Mandatele preşedintelui, vicepreşedinţilor şi ale membrilor Comitetului de reglementare înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) la expirarea duratei;
b) prin demisie;
c) prin deces;
d) prin imposibilitatea de exercitare a mandatului, constând într-o indisponibilitate mai lungã de 60 de zile consecutive;
e) la survenirea unei incompatibilitãţi dintre cele prevãzute la alin. (6);
f) prin revocare.
(6) Calitatea de membru în Comitetul de reglementare este incompatibilã cu exercitarea oricãror activitãţi cu caracter comercial în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale şi cu exercitarea de funcţii publice, cu excepţia celei didactice din învãţãmântul superior, în condiţiile legii.
(7) Comitetul de reglementare al ANRE este asistat de un consiliu consultativ format din 11 membri, numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea preşedintelui ANRE, din care:
a) 2 membri din partea direcţiei de specialitate din ministerul de resort;
b) 2 membri din partea asociaţiilor patronale din domeniul energiei şi gazelor naturale;
c) 2 membri din partea organizaţiilor sindicale ale salariaţilor din domeniul energiei şi gazelor naturale;
d) un membru din partea asociaţiilor din administraţia publicã localã;
e) 2 membri din partea organizaţiilor profesionale;
f) 2 membri din partea asociaţiilor consumatorilor de energie electricã şi gaze naturale.
(8) Consiliul consultativ asigurã armonizarea intereselor operatorilor economici din sectorul gazelor naturale şi al energiei electrice cu cele ale consumatorilor, evalueazã impactul reglementãrilor ANRE şi face propuneri de îmbunãtãţire a acestora."

6. Articolul 11 se abrogã.

7. Articolul 12 se abrogã.

8. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Personalul ANRE este angajat şi eliberat din funcţie în conformitate cu prevederile regulamentului propriu de organizare şi funcţionare, ale contractului colectiv de muncã la nivelul ANRE şi ale legislaţiei muncii.
(2) Salarizarea personalului ANRE şi celelalte drepturi de personal, inclusiv drepturile bãneşti şi cheltuielile de cazare, pentru perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate în interesul serviciului, se stabilesc prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncã la nivelul ANRE şi al contractului individual de muncã."

9. Articolul 14 se abrogã.

10. Articolul 15 se abrogã.

11. Articolul 16 se abrogã.

12. Articolul 99 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 99. - (1) Preţurile şi tarifele reglementate în sectorul gazelor naturale se aprobã prin ordin al preşedintelui ANRE, care va conţine inclusiv data intrãrii în vigoare a acestora.
(2) Ordinul prevãzut la alin. (1) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."

13. Dupã alineatul (1) al articolului 120 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Prezenta lege reglementeazã sectorul şi piaţa gazelor naturale şi se completeazã cu prevederile <>Legii energiei electrice nr. 13/2007 , care reglementeazã sectorul şi piaţa energiei electrice."

14. În cuprinsul <>Legii gazelor nr. 351/2004 , denumirea "Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN)" se înlocuieşte cu denumirea "Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)".

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Ion-Mircea Plângu

p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Darius Meşca,
secretar de stat

Bucureşti, 4 mai 2007.
Nr. 33.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016