Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 30 martie 2011  pentru modificarea si completarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 30 martie 2011 pentru modificarea si completarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima casa", precum si pentru adoptarea unor masuri in vederea continuarii programului "Prima casa"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 235 din 4 aprilie 2011

    Având în vedere cã:
    - se impune îmbunãtãţirea programului prin creşterea numãrului de beneficiari, în limita plafoanelor de garantare alocate, prin împãrţirea riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţatori în mod egal, în condiţiile unor costuri de finanţare similare;
    - accesul la credit în vederea achiziţiei unei locuinţe a devenit dificil pentru familii, ca efect al crizei economice, conducând la imposibilitatea acestora de a-şi schimba locuinţa în raport cu nevoile de locuit ale acestora şi/sau cu creşterea numãrului membrilor familiei;
    - este necesarã facilitarea accesului familiilor la locuinţe şi asigurarea condiţiilor de viaţã şi locuit ale acestora;
    - în perioada mare de timp pentru care se acordã creditul, de maximum 30 de ani, pot interveni situaţii a cãror soluţionare necesitã acordul Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de titular al dreptului de ipotecã;
    - actele normative care reglementeazã programul "Prima casã" nu prevãd la acest moment posibilitatea exprimãrii acordului Ministerului Finanţelor Publice, cu privire la solicitãrile beneficiarilor programului;
    - racordarea locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului "Prima casã" la reţelele de distribuţie a utilitãţilor conduce în mod direct şi nemijlocit la creşterea valorii proprietãţilor grevate de ipoteca statului, contribuind la dezvoltarea infrastructurii de utilitãţi publice şi având un impact pozitiv asupra dezvoltãrii construcţiilor şi a tuturor sectoarelor orizontale adiacente acestora,
    întrucât toate aceste aspecte vizeazã interesul public şi constituie situaţii de urgenţã şi extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    Articolul 1 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 privind unele mãsuri în vederea implementãrii programului "Prima casã", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 381 din 4 iunie 2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 368/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) la data solicitãrii creditului garantat, declarã pe propria rãspundere fie cã nu deţine în proprietate exclusivã sau împreunã cu soţul ori soţia nicio locuinţã, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobânditã, fie cã deţine în proprietate exclusivã sau împreunã cu soţul ori soţia cel mult o locuinţã, dobânditã prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţã utilã mai micã de 50 mý;".
    2. Dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
    "(3^1) Finanţatorii pot opta pentru reutilizarea unui plafon la nivelul a 50% din soldul total al garanţiilor acordate în cadrul Programului, în condiţiile împãrţirii proporţionale a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N, şi finanţator. Prevederile prezentului alineat sunt aplicabile numai raporturilor juridice dintre Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. şi finanţatori.
    (3^2) În limita plafonului alocat şi utilizat, finanţatorii eligibili din cadrul Programului au dreptul sã transfere portofoliul de credite acordate cãtre alţi finanţatori eligibili din cadrul Programului, fãrã a afecta drepturile şi obligaţiile beneficiarilor din contractele în curs de derulare, cu condiţia notificãrii beneficiarilor. Contractele de garantare aferente creditelor cedate rãmân valabile fãrã îndeplinirea altor formalitãţi. Condiţiile privind transferul, precum şi orice aspecte procedurale se stabilesc prin norme aprobate prin hotãrâre a Guvernului."
    3. Alineatele (7)-(7^4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(7) În baza contractului de garantare, asupra imobilelor achiziţionate în cadrul Programului se instituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi în favoarea finanţatorilor, proporţional cu procentul de garantare, un drept de ipotecã legalã de rangul I pânã la finalizarea procedurii de executare silitã asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu interdicţia de înstrãinare a locuinţei pe o perioadã de 5 ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toatã durata garanţiei. Condiţia referitoare la rangul dreptului de ipotecã trebuie sã fie îndeplinitã pânã la momentul formulãrii cererii de platã a garanţiei de cãtre finanţator. În cazul primirii de cãtre finanţator a comunicãrii respingerii cererii de platã a garanţiei de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N., în temeiul contractului de garantare, finanţatorul are dreptul sã înscrie în cartea funciarã privilegiul prevãzut la <>art. 1737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciarã a ipotecii legale instituite în favoarea statului român.
    (7^1) În baza contractului de garantare, asupra terenului pe care urmeazã sã se construiascã locuinţa în cadrul Programului, precum şi asupra locuinţei viitoare şi a celei construite de beneficiarul individual se instituie un drept de ipotecã legalã de rangul I în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi în favoarea finanţatorilor, proporţional cu procentul de garantare pânã la finalizarea procedurii de executare silitã asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu notarea interdicţiei de înstrãinare a locuinţei şi a terenului pe o perioadã de 5 ani, precum şi a interdicţiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini.
    (7^2) În baza contractului de garantare, asupra terenului pe care urmeazã sã se construiascã locuinţele în cadrul Programului, precum şi asupra locuinţelor viitoare şi a celor construite prin asociaţii fãrã personalitate juridicã se instituie un drept de ipotecã legalã de rangul I în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi în favoarea finanţatorilor, proporţional cu procentul de garantare, pânã la finalizarea procedurii de executare silitã asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu notarea interdicţiei de înstrãinare a locuinţei şi a terenului, cu excepţia înstrãinãrii cotei-pãrţi de teren aferente fiecãrei locuinţe construite cãtre oricare dintre membrii asociaţiei, pe o perioadã de 5 ani, precum şi a interdicţiei de grevare a locuinţei şi a terenului cu orice alte sarcini.
    (7^3) Prevederile <>art. 1775 din Codul civil nu se aplicã ipotecilor instituite pentru garantarea creditelor pentru construirea de locuinţe în cadrul Programului. Ipoteca instituitã în condiţiile alin. (7^1), respectiv alin. (7^2) asupra locuinţei, respectiv asupra locuinţelor viitoare se intabuleazã dupã ce în prealabil a fost notatã autorizaţia de construire în cartea funciarã.
    (7^4) Prin excepţie de la prevederile alin. (7), (7^1) şi (7^2), finanţatorul este abilitat sã îşi exprime acordul pentru preluarea finanţãrii garantate şi a locuinţei/locuinţei viitoare de cãtre o persoanã fizicã ce îndeplineşte criteriile de eligibilitate în cadrul Programului şi/sau alte persoane stabilite în normele de implementare aprobate prin hotãrâre a Guvernului."
    4. Dupã alineatul (7^4) se introduce un nou alineat, alineatul (7^5), cu urmãtorul cuprins:
    "(7^5) Prin excepţie de la prevederile alin. (7), (7^1) şi (7^2), prevederile legislaţiei în domeniul gazelor naturale şi în domeniul energiei electrice, referitoare la constituirea şi exercitarea drepturilor de uz şi servitute, precum şi a oricãror alte servituţi de interes public, se aplicã în mod corespunzãtor."
    5. Alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) Sumele încasate potrivit prevederilor alin. (9), (10^2) şi (10^3) sunt venituri ale bugetului de stat, proporţional cu procentul de garantare stabilit potrivit alin. (3) şi (3^1)."
    6. Dupã alineatul (10) se introduc trei noi alineate, alineatele (10^1)-(10^3), cu urmãtorul cuprins:
    "(10^1) Prevederile alin. (8), (8^1) şi (9) se aplicã şi în cazul în care asupra bunurilor imobile achiziţionate prin Program este instituitã ipoteca de rang I proporţional cu procentul de garantare stabilit potrivit alin. (3^1), atât în favoarea statului român reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, cât şi a finanţatorului.
    (10^2) Prin excepţie de la prevederile <>art. 171 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sumele încasate potrivit alin. (10^1) se distribuie proporţional cu procentul de garantare stabilit potrivit alin. (3^1), dupã deducerea cheltuielilor de orice fel, fãcute de cãtre organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã cu urmãrirea şi conservarea bunurilor al cãror preţ se distribuie.
    (10^3) Dacã creanţa statului nu a fost acoperitã integral, fie ca urmare a distribuirii preţului potrivit alin. (10^2), fie în cazul în care bunul nu a putut fi valorificat potrivit legii, atunci, în scopul realizãrii integrale a creanţei, organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã iau mãsuri de executare silitã exclusiv pentru creanţa bugetarã în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    ART. II
    (1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. este abilitat ca, la solicitarea finanţatorilor formulatã în condiţiile <>art. 1 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 368/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu respectarea prevederilor alin. (3) din prezentul articol, sã încheie, în condiţiile legii, cu finanţatorii care opteazã pentru reutilizarea unui plafon la nivelul a 50% din soldul total al garanţiilor acordate în cadrul Programului "Prima casã" un protocol prin care se stabilesc termenii şi condiţiile aplicabile.
    (2) Finanţatorii îşi vor exprima opţiunea prevãzutã la alin. (1), în scris, cãtre Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
    (3) Finanţatorii pot semna protocolul prevãzut la alin. (1) numai dupã utilizarea plafonului alocat în cadrul programului pentru anul 2011.
    (4) Finanţatorilor care nu opteazã în condiţiile alin. (1) şi (2) pentru reutilizarea unui plafon la nivelul de 50% din soldul total al garanţiilor li se aplicã legislaţia în vigoare la data alocãrii plafonului aferent anului 2011.
    (5) În termen de 30 de zile de la semnarea protocolului prevãzut la alin. (1), respectiv de la data utilizãrii plafonului potrivit alin. (3), finanţatorii publicã pe site şi în douã cotidiene de circulaţie naţionalã data de la care s-a convenit împãrţirea proporţionalã a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N., şi finanţator.
    (6) De la data îndeplinirii obligaţiei prevãzute la alin. (5), împãrţirea proporţionalã a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N., şi finanţator îşi va produce efectele de drept faţã de beneficiarii garanţiilor fãrã nicio altã formalitate.
    (7) Dispoziţiile prezentului articol se aplicã numai raporturilor juridice dintre Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. şi finanţatori, fãrã a afecta celelalte drepturi şi obligaţii ale beneficiarilor din contractele de garantare în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã care rãmân valabile, fãrã îndeplinirea altor formalitãţi.
    (8) Dispoziţiile prezentului articol nu sunt aplicabile executãrilor silite aflate în curs de desfãşurare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, acestea continuând în conformitate cu prevederile legale aplicabile la data la care au fost începute.
    ART. III
    (1) Dupã semnarea protocolului prevãzut la art. II alin. (1), în temeiul contractului de garantare, finanţatorul are dreptul sã înscrie în cartea funciarã privilegiul special al creditorului procurator de fonduri, pentru finanţãrile garantate care intrã sub incidenţa împãrţirii proporţionale a riscurilor şi pierderilor între finanţator şi garant conform protocolului, fãrã plata tarifelor de înscriere. Privilegiul înscris în favoarea finanţatorului se considerã de rang egal cu ipoteca legalã instituitã în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, inclusiv la distribuirea sumelor rezultate din valorificarea garanţiilor.
    (2) Dispoziţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 368/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aşa cum au fost modificate şi completate prin prezenta ordonanţã de urgenţã, referitoare la valorificarea bunului de cãtre organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, se aplicã în mod corespunzãtor şi pentru valorificarea bunului grevat de privilegiul special prevãzut la alin. (1).
    ART. IV
    Plafonul alocat pentru anul 2011 se utilizeazã potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la data alocãrii.
    ART. V
    În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã se modificã şi se completeazã în mod corespunzãtor prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului "Prima casã", cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

           p. Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                                Borbely Karoly,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 30 martie 2011.
    Nr. 33.
                                      ----



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016