Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 32 din 19 martie 2008  privind modificarea   Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si pentru modificarea si completarea   Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 32 din 19 martie 2008 privind modificarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale si pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 217 din 21 martie 2008
Luând în considerare termenul foarte scurt rãmas pânã la alegerile locale şi având în vedere necesitatea armonizãrii cadrului legal ce reglementeazã alegerea prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat a preşedintelui consiliului judeţean, precum şi a asigurãrii unui proces electoral coerent, toate acestea vizând interesul public şi constituind o situaţie extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, alineatul (4) se abrogã.
2. La articolul 6, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) O persoanã poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean şi de primar. O persoanã poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean şi de preşedinte al consiliului judeţean. O persoanã nu poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de primar şi pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean."
3. La articolul 25 alineatul (1), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) fac publicaţiile şi afişãrile necesare cu privire la listele de candidaţi şi candidaturile independente pentru consilieri şi la candidaturile pentru funcţia de primar şi preşedinte al consiliului judeţean;".
4. La articolul 28, alineatul (14) va avea urmãtorul cuprins:
"(14) Dacã partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale care au propus candidaţi la funcţia de primar şi/sau preşedinte al consiliului judeţean care participã la al doilea tur de scrutin nu au reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare sau în biroul electoral al circumscripţiei respective, birourile se completeazã cu câte un reprezentant al acestora. Cererile se depun în scris în termen de 48 de ore de la stabilirea rezultatelor primului tur de scrutin. Prevederile alin. (8) se aplicã în mod corespunzãtor."
5. La articolul 32, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile art. 24 se aplicã şi în cazul în care se organizeazã alegeri pentru consiliul judeţean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi/sau pentru preşedintele consiliului judeţean, respectiv pentru primarul general al municipiului Bucureşti."
6. La articolul 34, alineatele (1), (2) şi (4) vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) În cazurile în care într-o circumscripţie electoralã comunalã, orãşeneascã, municipalã, de subdiviziune administrativ-teritorialã a unui municipiu sau judeţeanã se organizeazã alegeri numai pentru primar, pentru primarul general al municipiului Bucureşti, respectiv pentru preşedintele consiliului judeţean, birourile electorale de circumscripţie, respectiv birourile electorale ale secţiilor de votare se constituie potrivit art. 24 alin. (1)-(11), respectiv art. 28 alin. (1)-(6).
(2) Birourile electorale de circumscripţie se completeazã cu reprezentanţi propuşi de organizaţiile judeţene, respectiv de organizaţia municipiului Bucureşti, ale partidelor politice parlamentare, care depun candidat la funcţia de primar, primar general, respectiv de preşedinte al consiliului judeţean, ca membri, în limitele prevãzute la art. 24 alin. (2), (3) şi (4). Completarea se face de preşedintele biroului electoral de circumscripţie, în termen de 24 de ore de la desemnarea acestuia. Completarea se face în ordinea descrescãtoare a numãrului cumulat de senatori şi deputaţi ai fiecãrui partid.
................................................................
(4) Birourile electorale ale secţiilor de votare se completeazã cu reprezentanţi propuşi de organizaţiile judeţene, respectiv de organizaţia municipiului Bucureşti, ale partidelor politice parlamentare, care depun candidat la funcţia de primar, primar general, respectiv de preşedinte al consiliului judeţean, ca membri, în limitele prevãzute la art. 28 alin. (1). Completarea se face de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în termen de 24 de ore de la desemnarea acestuia, în ordinea descrescãtoare a numãrului cumulat de senatori şi deputaţi ai fiecãrui partid. Prevederile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor."
7. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale în birourile electorale nu pot primi şi nu pot exercita alte însãrcinãri în afara celor prevãzute de prezenta lege.
(2) Pentru motive întemeiate, apreciate de la caz la caz, reprezentanţii partidelor politice în birourile electorale pot fi înlocuiţi, la cererea celor care i-au propus, cu aprobarea biroului electoral ierarhic superior, pânã în preziua votãrii, iar în caz de deces, îmbolnãviri sau accidente, chiar şi în ziua alegerilor."
8. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - Propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data alegerilor."
9. La articolul 48, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru funcţia de primar, candidaţii independenţi trebuie sã prezinte o listã de susţinãtori, care trebuie sã cuprindã minimum 2% din numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candideazã, dar nu mai puţin de 200 în cazul comunelor, 300 în cazul oraşelor, 1.000 în cazul municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti şi 5.000 în cazul municipiului Bucureşti. Candidaţii independenţi pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean trebuie sã prezinte o listã de susţinãtori, care sã cuprindã minimum 2% din numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candideazã, dar nu mai puţin de 3.000."
10. La articolul 49, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Susţinãtorii pot fi numai cetãţeni români sau cetãţeni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori reşedinţa în circumscripţia electoralã în cauzã. Un susţinãtor poate sprijini câte un singur candidat la funcţia de consilier local, câte unul la funcţia de consilier judeţean, câte unul la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi câte unul la funcţia de primar".
11. La articolul 55 alineatul (8), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) în prima etapã, listele depuse de partidele politice parlamentare, alianţele politice şi alianţele electorale care conţin cel puţin un partid politic parlamentar se înscriu în patrulaterele buletinului de vot în ordinea rezultatã din tragerea la sorţi efectuatã de preşedintele biroului electoral de circumscripţie judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, în prezenţa majoritãţii membrilor acestuia;".
12. Articolul 89 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 89. - (1) Dupã închiderea secţiei de votare, preşedintele, în prezenţa membrilor biroului electoral, declanşeazã operaţiunile de numãrare a buletinelor de vot şi de consemnare a rezultatului votãrii, dupã cum urmeazã:
a) sigileazã fanta urnei, introduce ştampilele cu menţiunea «VOTAT» într-un plic care se sigileazã prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare. Dispariţia uneia sau a mai multor ştampile se consemneazã în procesul-verbal ce va însoţi predarea materialelor primite la biroul electoral de circumscripţie;
b) anuleazã buletinele de vot neîntrebuinţate, prin înscrierea pe diagonala primei pagini a menţiunii «ANULAT» sau prin aplicarea unei ştampile cu menţiunea «ANULAT». Numãrul acestor buletine se înscrie la rubrica f) a procesului-verbal prevãzut de art. 90 alin. (3);
c) stabileşte numãrul alegãtorilor înscrişi în copia listei electorale permanente, respectiv în copia listei electorale complementare primite din partea primarului unitãţii administrativ-teritoriale pe a cãrei razã îşi are sediul secţia de votare. Este interzis, sub sancţiunea art. 103 lit. o), ca pe aceste liste sã existe ştersãturi, modificãri sau completãri, altele decât cele rezultate din aplicarea art. 87 alin. (2). Rezultatul numãrãrii se înscrie la pct. a1, respectiv a2 din modelul procesului-verbal prevãzut de art. 90 alin. (3);
d) stabileşte numãrul alegãtorilor prezenţi la urne, prin numãrarea semnãturilor înscrise pe listele electorale existente în secţia de votare. Rezultatele sunt consemnate în procesulverbal la pct. b1, b2, respectiv b3 şi b4 din modelul prevãzut de art. 90 alin. (3);
e) dupã desigilarea urnei se numãrã voturile gãsite în urnã, evidenţiindu-se separat voturile valabil exprimate, respectiv voturile nule pentru consiliul local, primar, consiliul judeţean, preşedintele consiliului judeţean sau, dupã caz, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti;
f) citeşte cu voce tare, la deschiderea fiecãrui buletin de vot, lista de candidaţi care a fost votatã sau, dupã caz, numele şi prenumele candidatului independent ori numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de primar sau numele şi prenumele candidatului pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean care a fost votat şi aratã buletinul de vot celor prezenţi; buletinele de vot deschise sunt selectate în funcţie de consiliul local, primar, consiliul judeţean, preşedintele consiliului judeţean şi, dupã caz, în funcţie de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de primarul general al municipiului Bucureşti, sunt aşezate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi de candidaţi independenţi şi sunt numãrate şi legate separat;
g) se consemneazã rezultatul votului în tabele separate pentru consiliul local, pentru consiliul judeţean, pentru primar, respectiv pentru preşedintele consiliului judeţean, de cãtre un membru al biroului electoral al secţiei de votare, desemnat de preşedinte; dacã la consemnarea rezultatelor sunt prezenţi şi candidaţi, aceştia au dreptul sã întocmeascã şi ei un tabel; în cazul municipiului Bucureşti se întocmesc şi un tabel distinct pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti;
h) în tabelele prevãzute la lit. g) se înscriu şi numãrul total al votanţilor, numãrul total al voturilor nule, listele de candidaţi sau, dupã caz, numele şi prenumele candidaţilor independenţi, şi numele şi prenumele candidaţilor pentru funcţia de primar şi ale candidaţilor pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi numãrul voturilor valabil exprimate pentru fiecare; tabelele astfel întocmite sunt instrumente de lucru pentru completarea proceselor-verbale;
i) sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicatã ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicatã ştampila «VOTAT» sau la care ştampila este aplicatã pe mai multe patrulatere. Votul este valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicatã a depãşit limitele patrulaterului, opţiunea alegãtorului este evidentã. Buletinele de vot nule nu intrã în calculul voturilor valabil exprimate.
(2) Deschiderea urnelor se face numai în prezenţa membrilor biroului şi, dupã caz, a persoanelor care au dreptul sã asiste la votare. La numãrarea voturilor pot participa, ca delegaţi, reprezentanţii tuturor partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au participat la alegeri şi nu au reprezentanţi în biroul electoral al secţiei de votare. Acreditarea delegaţilor se face de cãtre birourile electorale de circumscripţie comunalã, orãşeneascã, municipalã sau de sector, dupã caz, la cererea scrisã a conducerilor organizaţiilor judeţene ale partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale, fãcutã cu cel puţin douã zile înaintea datei alegerilor."
13. La articolul 90 alineatul (3), literele f) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"f) numãrul buletinelor de vot neîntrebuinţate şi anulate;
g) numãrul voturilor valabil exprimate, obţinute de fiecare listã de candidaţi sau de fiecare candidat independent pentru funcţia de consilier, ori, dupã caz, numãrul voturilor valabil exprimate, obţinute de fiecare candidat pentru funcţia de primar sau pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean;".
14. La articolul 99 alineatul (2), literele f), g), h) şi i) vor avea urmãtorul cuprins:
"f) numãrul buletinelor de vot neîntrebuinţate şi anulate;
g) numãrul total al voturilor valabil exprimate, obţinute de fiecare listã de candidaţi sau de fiecare candidat independent pentru funcţia de consilier, sau, dupã caz, numãrul total al voturilor valabil exprimate, obţinute de fiecare candidat pentru funcţia de primar, de preşedinte al consiliului judeţean, respectiv de primar general al municipiului Bucureşti;
h) numele şi prenumele candidaţilor aleşi pentru consiliul local, respectiv consiliul judeţean şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, partidul politic, alianţa politicã sau alianţa electoralã care i-a propus, respectiv menţiunea de candidat independent;
i) numele şi prenumele primarului, preşedintelui consiliului judeţean, respectiv ale primarului general al municipiului Bucureşti ales şi partidul politic, alianţa politicã sau alianţa electoralã care l-a propus ori menţiunea de candidat independent;".
15. La articolul 99, alineatul (8) va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Biroul electoral de circumscripţie comunalã, orãşeneascã, municipalã sau judeţeanã, dupã caz, elibereazã certificatul doveditor al alegerilor consilierilor locali şi primarului, respectiv consilierilor judeţeni şi preşedintelui consiliului judeţean."
16. La articolul 100 alineatul (2), literele f) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"f) numãrul buletinelor de vot neîntrebuinţate şi anulate;
g) numãrul total al voturilor valabil exprimate, obţinute de listele de candidaţi la funcţia de consilier, grupate în funcţie de partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale, precum şi în funcţie de candidaţii independenţi, sau, dupã caz, numãrul total al voturilor valabil exprimate, obţinute de candidaţii pentru funcţia de primar şi de candidaţii pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, grupate în funcţie de partide politice, alianţe politice, alianţe electorale şi în funcţie de candidaţii independenţi;".
17. La articolul 109, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze o anumitã listã de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de cãtre alegãtori constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani."
18. Articolul 115 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 115. - Pentru toate infracţiunile prevãzute în prezenta lege, sãvârşite în legãturã cu alegerea consilierilor, a primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, acţiunea penalã se pune în mişcare din oficiu."
19. La articolul 125, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Cu cel puţin 20 de zile înainte de data alegerilor, Autoritatea Electoralã Permanentã stabileşte prin hotãrâre care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, modelul certificatului doveditor al alegerii consilierilor, primarului şi preşedintelui consiliului judeţean."
20. Articolul 131 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 131. - (1) Prevederile prezentei legi se aplicã în mod corespunzãtor alegerilor organizate pe durata unui mandat, ca urmare a dizolvãrii unor consilii locale ori judeţene sau a consiliilor unor sectoare ale municipiului Bucureşti ori a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi ca urmare a invalidãrii sau declarãrii vacante a funcţiei de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean.
(2) Cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizeazã alegeri pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru primarul general al Municipiului Bucureşti."
ART. II
<>Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activitãţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 632 din 21 iulie 2006, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 26 alineatul (2), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) pentru fiecare circumscripţie electoralã judeţeanã, în cazul alegerilor pentru funcţiile de consilieri judeţeni şi funcţia de preşedinte al consiliului judeţean;".
2. La articolul 30 alineatul (2), dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera j), cu urmãtorul cuprins:
"j) 3.500 de salarii de bazã minime brute pe ţarã, pentru fiecare candidat la funcţia de preşedinte al consiliului judeţean."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

p. Preşedintele Autoritãţii
Electorale Permanente,
Marian Muhuleţ

Secretarul general al Guvernului,
Ilie Gavril Bolojan

Bucureşti, 19 martie 2008.
Nr. 32.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016