Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 30 din 26 februarie 2001  privind acordarea in anul 2001 a unui sprijin direct de un milion lei producatorilor agricoli pentru fiecare hectar de teren cultivat, cu finantare de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 30 din 26 februarie 2001 privind acordarea in anul 2001 a unui sprijin direct de un milion lei producatorilor agricoli pentru fiecare hectar de teren cultivat, cu finantare de la bugetul de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 106 din 1 martie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
(1) Statul sprijinã producãtorii agricoli care cultiva suprafeţe de terenuri, respecta tehnologiile specifice fiecãrei culturi şi obţin producţii performanţe şi de calitate.
(2) Beneficiarii sprijinului direct de un milion lei pentru fiecare hectar de teren cultivat sunt producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice cu capital privat ori mixt, instituţii de învãţãmânt şi cercetare din agricultura care cultiva şi exploateazã terenuri.
ART. 2
În anul 2001 culturile pentru care se acorda sprijin producãtorilor agricoli sunt:
a) grâu, orz, orzoaica şi rapita pentru ulei, insamantate în toamna anului 2000;
b) sfecla de zahãr, sfecla furajera, grâu de primavara, floarea-soarelui pentru consum şi samanta, porumb boabe pentru consum şi samanta, orzoaica de primavara, ovaz, culturi furajere nou-înfiinţate, sorg, soia, fasole de camp, cartofi, legume de camp şi de sera, plante medicinale şi aromatice, în şi canepa pentru fibra, insamantate sau plantate în primavara anului 2001;
c) plantaţii de vii din soiuri nobile în masiv, plantaţii portaltoi, pepiniere viticole, plantaţii pomicole în masiv, plantaţii de arbuşti fructiferi, pepiniere pomicole, culturi furajere perene, plante medicinale şi aromatice perene.
ART. 3
Sprijinul acordat de stat este de un milion lei pe hectarul de teren insamantat sau plantat cu culturile prevãzute la art. 2 şi se acorda în mod diferenţiat, dupã cum urmeazã:
a) pentru culturile de sfecla de zahãr şi legume de camp şi de sera se acorda suma de un milion lei pe hectar, proporţional cu suprafata insamantata sau plantata, începând cu 0,5 ha teren cultivat sau plantat;
b) pentru culturile de grâu, orz, orzoaica şi rapita pentru ulei, insamantate în toamna anului 2000, şi pentru culturile de sfecla furajera, grâu de primavara, floarea-soarelui pentru consum şi samanta, porumb boabe pentru consum şi samanta, orzoaica de primavara, ovaz, culturi furajere nouinfiintate, sorg, soia, fasole de camp, cartofi, plante medicinale şi aromatice nou-înfiinţate şi perene, în şi canepa pentru fibra, plantaţii de vii din soiuri nobile în masiv, plantaţii portaltoi, pepiniere viticole, plantaţii pomicole în masiv, plantaţii de arbuşti fructiferi şi pepiniere pomicole, culturi furajere perene, acordarea sumei de un milion lei pe hectar se face proporţional cu suprafata insamantata sau lucrata, începând cu 1,0 ha teren cultivat sau plantat.
ART. 4
(1) Evidenta şi constatarea infiintarii culturilor prevãzute la art. 2, precum şi respectarea tehnologiei specifice fiecãrei culturi - lucrãri mecanice, densitate optima, calitatea semintei şi a materialului de plantat folosit, fertilizare şi stare de întreţinere a culturii - se fac de primari şi de consiliile locale, împreunã cu specialiştii de la centrele agricole şi oficiile judeţene de consultanţa agricolã din subordinea direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Modul de acordare a sumelor cuvenite producãtorilor agricoli pentru hectarul cultivat, precum şi condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã beneficiarii sunt prevãzute în normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 5
Acordarea sumelor cuvenite beneficiarilor prevãzuţi la art. 1 alin. (2) se va face prin Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pe baza de comision negociat cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 6
(1) Primãrii şi consiliile locale, împreunã cu specialiştii de la centrele agricole sau oficiile judeţene de consultanţa agricolã din subordonea direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, în baza cererilor formulate de producãtorii agricoli vor întocmi procesele-verbale de constatare şi recepţie a suprafeţelor respective.
(2) Cererile formulate de beneficiari şi procesele-verbale de constatare şi recepţie vor fi evidentiate de primari şi de consiliile locale, împreunã cu specialiştii de la centrele agricole sau de la oficiile judeţene de consultanţa agricolã, într-un registru numerotat şi parafat şi vor primi numere de ordine.
ART. 7
(1) Primãrii şi consiliile locale, împreunã cu specialiştii de la centrele agricole şi de la oficiile judeţene de consultanţa agricolã din subordinea direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, în baza proceselor-verbale de constatare şi recepţie vor întocmi liste cuprinzând beneficiarii prevãzuţi la art. 1 alin. (2), care vor fi afişate la sediul primãriilor.
(2) În termen de 5 zile de la data afişãrii listele cuprinzând beneficiarii vor fi înaintate de primãrii la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, spre aprobare.
(3) Listele vor fi aprobate, în termen de 5 zile de la primirea lor, de directorii generali ai direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti; listele aprobate vor fi înaintate la sucursalele judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni, în termen de doua zile de la aprobare.
(4) Producãtorii agricoli beneficiari ai sprijinului direct, care au fost omisi din listele întocmite sau cãrora li s-a stabilit o suma de lei mai mica decât cea cuvenitã, pot depune contestaţii la sediul primãriilor în termen de 10 zile de la data afişãrii acestora.
(5) Primãrii, împreunã cu reprezentanţii direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor soluţiona contestaţiile în termen de 5 zile de la data depunerii acestora şi vor dispune întocmirea proceselor-verbale de constatare şi recepţie şi a listelor suplimentare cuprinzând beneficiarii ale cãror cereri au fost soluţionate favorabil ca urmare a contestaţiilor depuse.
(6) Directorii generali ai direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, întocmesc centralizatorul listelor cuprinzând sumele cuvenite beneficiarilor sprijinului acordat pentru fiecare hectar de teren cultivat, pe care îl vor inainta Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 8
Sprijinul direct de un milion lei pentru fiecare hectar de teren cultivat se acorda o singura data beneficiarilor prezentei ordonanţe de urgenta, pentru culturile prevãzute la art. 2.
ART. 9
Sumele necesare în vederea acordãrii sprijinului direct de un milion lei pentru fiecare hectar de teren cultivat, cu finanţare de la bugetul de stat, vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 10
(1) Cheltuielile aferente tipãririi formularelor de cereri, proceselor-verbale de constatare şi recepţie, precum şi pentru procurarea registrelor necesare vor fi efectuate de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se suporta din bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Publicitatea prin mass-media privind acordarea unui sprijin direct de un milion lei producãtorilor agricoli pentru fiecare hectar de teren cultivat se suporta din bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în condiţiile legii.
ART. 11
Acordarea sumelor cuvenite producãtorilor agricoli se va face eşalonat; culturile înfiinţate în toamna anului 2000 vor fi primele care vor beneficia de aceste sume.
ART. 12
(1) Beneficiarii sprijinului acordat potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, cu suprafeţe cultivate de peste 200 ha, pot opta pentru achiziţionarea de tractoare şi utilaje agricole din producţia interna.
(2) Casa de Economii şi Consemnaţiuni va vira sumele evidentiate în procesele-verbale de constatare şi recepţie furnizorilor de tractoare şi utilaje agricole, în funcţie de opţiunea beneficiarului sprijinului.
ART. 13
(1) Înstrãinarea, deteriorarea şi pierderea registrului de înregistrare a cererilor şi/sau a proceselor-verbale de constatare şi recepţie sau a listelor cuprinzând beneficiarii constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 5 milioane lei la 10 milioane lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunii se fac de persoane împuternicite în acest sens prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, precum şi de alte organe abilitate potrivit legii.
(3) În cazul persoanelor fizice şi juridice care au dobândit sume necuvenite, acestea sunt obligate la restituirea lor, împreunã cu penalitãţile calculate pentru sumele datorate bugetului de stat.
ART. 14
Curtea de Conturi controleazã modul de acordare, utilizare şi justificare a sumelor care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 15
În termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Ministerul Finanţelor Publice vor supune spre aprobare Guvernului normele metodologice de aplicare a prevederilor acesteia.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016