Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 294 din 30 decembrie 2000  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 145/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala, precum si a   Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 294 din 30 decembrie 2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 145/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala, precum si a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 707 din 30 decembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 145/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 13 iulie 1998, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Titlul legii se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca"

2. Literele b), c) şi e) ale articolului 4 se modifica şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) organizeazã, presteazã şi finanţeazã, în condiţiile legii, servicii de formare profesionalã pentru persoanele neincadrate în munca;
c) orienteaza persoanele neincadrate în munca şi mediazã între acestea şi angajatorii din ţara, în vederea realizãrii echilibrului dintre cerere şi oferta pe piata interna a forţei de munca;
.............................................................
e) administreazã bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj şi prezintã Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale rapoarte trimestriale şi anuale privind execuţia bugetarã."

3. Dupã litera h) a articolului 4 se introduc literele i) şi j) cu urmãtorul cuprins:
"i) organizeazã serviciile de stabilire, plata şi evidenta a ajutoarelor, alocaţiilor şi indemnizaţiilor finanţate din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj;
j) elaboreazã, în baza indicatorilor sociali de performanta stabiliţi de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, programe anuale de activitate pe care le supune spre aprobare ministrului muncii şi solidaritãţii sociale; monitorizarea realizãrii prevederilor acestor programe se face de cãtre Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale pe baza raportarilor trimestriale şi anuale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca."

4. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Realizarea atribuţiilor ce revin, potrivit legii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, precum şi a programului anual de activitate prevãzut la art. 4 lit. j) este supusã controlului Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale."

5. Alineatul (2) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Criteriile de acreditare a prestatorilor de servicii de ocupare se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."

6. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca este alcãtuit din 15 membri, dupã cum urmeazã:
a) 5 membri, reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de ministrul muncii şi solidaritãţii sociale, dintre care un membru este secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi are calitatea de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, numit de primul-ministru;
b) 5 membri numiţi prin consens de asociaţiile patronale reprezentative la nivel naţional;
c) 5 membri numiţi prin consens de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional.
(2) Sunt reprezentative la nivel naţional asociaţiile patronale şi organizaţiile sindicale care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicatã."

7. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Secretarul de stat din Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, este şi preşedintele consiliului de administraţie al acesteia.
(2) Mandatul preşedintelui înceteazã la încheierea exercitãrii funcţiei de secretar de stat, prin demisie sau prin deces."

8. Alineatul (2) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale este ordonator principal de credite pentru bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj şi va delega atribuţiile prevãzute de dispoziţiile legale pentru ordonatorul de credite bugetare conducatorului executiv al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca."

9. Literele b) şi c) ale alineatului (1) al articolului 18 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) 5 membri numiţi prin consens de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional;
c) 5 membri numiţi prin consens de asociaţiile patronale reprezentative la nivel naţional."

10. Dupã alineatul (1) al articolului 18 se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În vederea numirii membrilor în consiliile consultative ale agentiilor judeţene pentru ocuparea forţei de munca şi a municipiului Bucureşti, organizaţiile sindicale şi asociaţiile patronale reprezentative la nivel naţional vor stabili, prin consens, reprezentativitatea la nivel teritorial a organizaţiilor sindicale, respectiv a asociaţiilor patronale, precum şi numãrul de locuri ce le revin acestora în consiliile consultative în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti."

11. Alineatul (3) al articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pana la intrarea în vigoare a legii prevãzute la alin. (1) membrii Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, care participa la şedinţe, cu excepţia preşedintelui, beneficiazã de o indemnizaţie de şedinţa de 10% din indemnizaţia lunarã a unui secretar de stat. Totalul sumelor cuvenite unui membru al consiliului de administraţie ca urmare a participãrii la şedinţe nu poate depãşi într-o luna 20% din indemnizaţia lunarã a unui secretar de stat."

ART. 2
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:

1. Alineatele (2), (3), (4), (5), (6) şi (8) ale articolului 140 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Un secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale este preşedintele CNPAS, indeplinind şi funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie.
(3) Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale este ordonator de credite pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat şi va delega atribuţiile prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare pentru ordonatorul principal de credite bugetare conducatorului executiv al CNPAS.
(4) Membrii consiliului de administraţie sunt reprezentanţi ai Guvernului, patronatului şi asiguraţilor, dupã cum urmeazã:
a) 5 reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de ministrul muncii şi solidaritãţii sociale;
b) 5 reprezentanţi ai patronatului, desemnaţi de asociaţiile patronale reprezentative la nivel naţional;
c) 8 reprezentanţi ai asiguraţilor, dintre care:
- 5 reprezentanţi ai sindicatelor, desemnaţi de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional;
- 3 reprezentanţi ai pensionarilor, desemnaţi de organizaţiile naţionale ale pensionarilor.
(5) Sunt reprezentative la nivel naţional asociaţiile patronale şi organizaţiile sindicale care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicatã.
(6) Membrii consiliului de administraţie sunt desemnaţi pe o perioada de 4 ani."
.................................................................
"(8) Membrii consiliului de administraţie pot fi revocaţi de cei care i-au desemnat."

2. Articolul 140 se completeazã cu alineatul (9) cu urmãtorul cuprins:
"(9) Mandatul preşedintelui înceteazã la încheierea exercitãrii funcţiei de secretar de stat, prin demisie sau prin deces."

3. Articolul 143 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 143. - Salarizarea personalului CNPAS, al caselor teritoriale de pensii, precum şi indemnizaţiile membrilor consiliului de administraţie se stabilesc prin lege."

4. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 177 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 177. - (1) Pana la intrarea în vigoare a legii salarizarii prevãzute la art. 143 salarizarea personalului CNPAS, al caselor teritoriale de pensii, precum şi indemnizaţia membrilor consiliului de administraţie se stabilesc dupã cum urmeazã:
a) salariile, precum şi veniturile sub forma altor drepturi salariale pentru personalul CNPAS, al unitãţilor din subordinea acesteia şi al caselor teritoriale de pensii se stabilesc pe baza reglementãrilor în vigoare aprobate pentru aparatul propriu al Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale sau, dupã caz, pentru unitãţile din subordinea sau din administrarea acestuia;
b) indemnizaţia de şedinţa pentru membrii consiliului de administraţie este egala cu 10% din indemnizaţia lunarã a unui secretar de stat; totalul sumelor cuvenite unui membru al consiliului de administraţie ca urmare a participãrii la şedinţe nu poate depãşi într-o luna 20% din indemnizaţia lunarã a unui secretar de stat."
.............................................................
"(3) Cheltuielile privind salarizarea personalului CNPAS şi al caselor teritoriale de pensii, precum şi indemnizaţiile membrilor consiliului de administraţie se suporta din bugetul asigurãrilor sociale de stat."

ART. 3
În cuprinsul legilor denumirea "Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale", denumirea "Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã" se înlocuieşte cu denumirea "Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca", iar denumirea "agenţiile de ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti" se înlocuieşte cu denumirea "agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de munca şi a municipiului Bucureşti".
ART. 4
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale va modifica Statutul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta, pe care îl va supune spre aprobare Guvernului.
ART. 5
<>Legea nr. 145/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 13 iulie 1998, cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, precum şi <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se vor republica dupã aprobarea acestora prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016