Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 29 din 25 martie 1999  privind unele masuri legate de trecerea la anul 2000 a sistemelor informatice si a sistemelor electronice microprogramate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 29 din 25 martie 1999 privind unele masuri legate de trecerea la anul 2000 a sistemelor informatice si a sistemelor electronice microprogramate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 131 din 31 martie 1999
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
(1) Prezenta ordonanta de urgenta reglementeazã raporturile generate de mãsurile care se impun pentru prevenirea disfunctionalitatilor ce pot aparea la data de 31 decembrie 1999, ora 24,00, din cauza unor defecte tehnologice legate de reprezentarea digitala a datei calendaristice, care pot fi identificate în sistemele informatice şi în sistemele electronice microprogramate (cu microprocesor incorporat), defecte care pot aduce prejudicii securitãţii persoanelor, functionarii serviciilor publice, siguranţei naţionale, economiei şi societãţii în ansamblul ei.
(2) Expresia prevenirea disfunctionalitatilor care pot aparea la data de 31 decembrie 1999, ora 24,00, din cauza unor defecte tehnologice legate de reprezentarea digitala a datei calendaristice, care pot fi identificate în sistemele informatice şi în sistemele electronice microprogramate (cu microprocesor incorporat) va fi denumita prin sintagma "Anul 2000".
ART. 2
În cadrul acţiunilor "Anul 2000" rolul instituţiilor statului este de a mobiliza comunitatea nationala prin acţiuni de informare şi sensibilizare, în special pentru agenţii economici, precum şi de a urmãri direct adaptarea sau înlocuirea sistemelor utilizate de administraţia publica, de organismele subordonate acesteia şi de agenţii economici în care statul este acţionar.
ART. 3
Responsabilitatea pentru buna desfãşurare a acţiunii "Anul 2000" revine autoritãţilor publice pentru domeniile pe care le conduc sau, dupã caz, le coordoneazã, conform legilor în vigoare, atât la nivel central, cat şi teritorial.
ART. 4
(1) Coordonarea la nivel naţional a acţiunilor vizând "Anul 2000" se realizeazã de cãtre Consiliul Naţional "Mileniul", constituit prin decizie a primului-ministru.
(2) Sursa de finanţare pentru sumele necesare în vederea angajãrii logisticii şi acoperirii costurilor aferente functionarii Consiliului Naţional "Mileniul" o constituie bugetul de stat, iar alocarea creditelor bugetare va fi prevãzutã distinct, cu aceasta destinaţie, în bugetul Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica.
(3) Sursa de finanţare pentru sumele necesare în vederea acoperirii costurilor ce revin partii romane în derularea proiectelor finanţate din credite nerambursabile acordate Guvernului României de cãtre instituţii financiare internaţionale, destinate rezolvarii problemei "Anul 2000", o constituie bugetul de stat, iar alocarea creditelor bugetare va fi prevãzutã distinct, cu aceasta destinaţie, în bugetul Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica.
ART. 5
(1) Conducãtorii instituţiilor publice centrale, ai autoritãţilor administraţiei publice locale, precum şi regiile autonome de interes naţional, instituţiile publice şi autoritãţile administrative autonome, societãţile şi companiile naţionale vor lua mãsurile corespunzãtoare privind "Anul 2000", prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, şi vor întocmi în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta planul de acţiuni "Anul 2000" în domeniul condus sau, dupã caz, coordonat.
(2) Societãţile comerciale, indiferent de forma de proprietate, inclusiv bãncile şi societãţile de asigurare-reasigurare, regiile autonome de interes local vor lua mãsurile corespunzãtoare privind "Anul 2000", prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Planul de acţiuni va cuprinde:
a) inventarierea şi diagnosticul sistemelor informatice şi sistemelor electronice microprogramate (cu microprocesor incorporat);
b) evaluarea riscurilor şi a prioritatilor de remediere; c) soluţii de adaptare sau de înlocuire a sistemelor în cauza;
d) estimarea resurselor umane şi financiare necesare;
e) graficul pentru implementarea soluţiilor identificate;
f) graficul pentru testarea sistemelor remediate;
g) calendarul de desfãşurare a acţiunilor.
(4) Planurile de acţiuni astfel întocmite vor fi transmise Consiliului Naţional "Mileniul", în vederea avizãrii şi corelãrii intersectoriale, prin Agenţia Nationala pentru Comunicaţii şi Informatica.
ART. 6
(1) Toate persoanele juridice au obligaţia de a raporta acţiunile întreprinse pentru rezolvarea problemei "Anul 2000".
(2) Raportarile privind stadiul acţiunilor întreprinse pentru "Anul 2000" se vor realiza astfel:
a) cãtre ministerul sau organul coordonator al domeniului, iar acesta cãtre Consiliul Naţional "Mileniul", pentru persoanele juridice prevãzute la art. 5 alin. (1);
b) cãtre prefecturile în a cãror raza teritorialã îşi au sediul social, iar acestea cãtre Consiliul Naţional "Mileniul", pentru persoanele juridice prevãzute la art. 5 alin. (2).
(3) Procedurile de lucru, conţinutul raportarilor şi activitãţile legate de "Anul 2000" se stabilesc prin norme metodologice emise de cãtre Agenţia Nationala pentru Comunicaţii şi Informatica, cu avizul Ministerului Finanţelor, şi vor fi supuse aprobãrii Guvernului în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 7
Pentru realizarea acţiunilor "Anul 2000", persoanele juridice prevãzute la art. 5 alin. (1) şi (2) vor colabora cu furnizorii de produse şi servicii de tehnologia informatiei şi comunicatiei pentru diagnosticarea sistemelor informatice şi a sistemelor electronice microprogramate (cu microprocesor incorporat), pentru identificarea de soluţii şi pentru punerea în aplicare a acestora.
ART. 8
Achizitorii de echipamente şi servicii de tehnologia informatiei şi comunicatiei sunt obligaţi sa solicite furnizorilor acestora prezentarea de garanţii şi certificate de conformitate în problema "Anul 2000".
ART. 9
Costurile aferente elaborãrii planului de acţiuni, adaptãrii sau înlocuirii sistemelor, pentru rezolvarea problemei "Anul 2000", vor fi suportate de beneficiari.
ART. 10
(1) Sunt scutite de taxe vamale importurile de echipamente, componente şi produse software destinate rezolvarii problemei "Anul 2000".
(2) Scutirile de taxe vamale prevãzute se vor acorda în urmãtoarele condiţii:
a) prezentarea de cãtre fiecare beneficiar de importuri pentru "Anul 2000", în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, a listei cuprinzând, pentru fiecare produs importat:
(i) denumirea;
(ii) caracteristicile tehnice relevante pentru "Anul 2000";
(iii) cantitãţile necesare;
(iv) nivelul riscului "Anul 2000" rezolvat;
(v) numele beneficiarului, inclusiv locurile de instalare a produselor importate;
b) comunicarea, dupã stabilirea conform legislaţiei în vigoare a furnizorilor, a identificarii oficiale a furnizorilor de echipamente, componente şi produse software;
c) punerea la dispoziţie Direcţiei Generale a Vamilor a listei complete cuprinzând echipamente, componente şi produse software, în vederea punerii în aplicare a acestor scutiri de taxe vamale.
(3) Fiecare beneficiar va transmite organizatorului şi administratorului bazei de date, pe propria rãspundere, toate informaţiile prevãzute la alin. (2) cu privire la denumirea produselor, caracteristicile lor tehnice, cantitãţile necesare şi numele furnizorilor stabiliţi.
(4) Agenţia Nationala pentru Comunicaţii şi Informatica, prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Informatica (ICI) Bucureşti, va organiza şi va administra baza de date necesarã pentru acordarea de scutiri de taxe vamale în vederea rezolvarii problemei "Anul 2000".
(5) Sursa de finanţare pentru sumele necesare în vederea organizãrii şi administrãrii bazei de date necesare pentru acordarea scutirilor de taxe vamale în problema "Anul 2000", pentru toatã perioada pana la rezolvarea integrala a problemei "Anul 2000" pentru fiecare beneficiar, o constituie bugetul de stat, iar alocarea creditelor bugetare va fi prevãzutã distinct, cu aceasta destinaţie, în bugetul Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica.
ART. 11
Ministerul Finanţelor este autorizat sa opereze în bugetul de stat modificãrile corespunzãtoare prevederilor din prezenta ordonanta de urgenta.
ART. 12
Sunt scutite de taxe vamale importurile de echipamente, componente, produse software şi documentaţie finanţate integral din credite nerambursabile acordate Guvernului României de cãtre instituţii financiare internaţionale, destinate rezolvarii problemei "Anul 2000".
ART. 13
Înscrierea nejustificatã de echipamente, componente sau produse software, de cãtre beneficiari, în lista cuprinzând produsele scutite de taxe vamale la import, sub aspectul denumirii produsului, al caracteristicilor lui tehnice şi al cantitãţilor necesare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei.
ART. 14
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre împuterniciţii Consiliului Naţional "Mileniul", precum şi ai Agenţiei Naţionale pentru Comunicaţii şi Informatica.
(2) Sancţiunea se poate aplica şi persoanelor juridice.
ART. 15
Dispoziţiile privitoare la constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
p. Preşedintele Agenţiei
Naţionale pentru Comunicaţii
şi Informatica,
Dan Chirondojan,
vicepreşedinte

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016