Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 28 din 17 martie 2011  privind completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 28 din 17 martie 2011 privind completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 210 din 25 martie 2011

    Situaţia extraordinarã prevãzutã la <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã, se motiveazã prin necesitatea asigurãrii urgente a condiţiilor de implementare optimã a Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii (denumit în continuare P.N.D.I.), aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 15/2011.
    Astfel, pentru implementarea P.N.D.I. este necesar ca <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 15/2011, sã fie completatã cu precizarea explicitã a beneficiarilor finali ai investiţiilor (unitãţi administrativ-teritoriale, respectiv Administraţia Naţionalã "Apele Române" - administratorul legal al domeniului public al apelor).
    De asemenea, trebuie creat cadrul legal prin care investiţiile deosebit de complexe, de natura alimentãrilor cu apã, canalizãrilor sau lucrãrilor hidrotehnice cu rol de apãrare împotriva inundaţiilor, sã poatã fi realizate prin P.N.D.I. şi pe terenuri proprietate privatã, aflate inevitabil pe traseul acestor lucrãri.
    Este necesar, de asemenea, sã fie creat cadrul legal privind transferul final al investiţiilor realizate prin P.N.D.I., în proprietate sau administrare, dupã caz, cãtre beneficiarii finali definiţi în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 15/2011.
    Astfel, P.N.D.I. nu poate fi implementat fãrã adoptarea unor norme metodologice clare şi amãnunţite, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea fiecãrui ordonator principal de credite desemnat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 15/2011.
    Neadoptarea în regim de urgenţã a prezentului act normativ ar bloca din start începerea implementãrii P.N.D.I., situaţie care s-ar afla în contradicţie cu voinţa Legislativului, exprimatã prin aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 105/2010 prin <>Legea nr. 15/2011, respectiv de recunoaştere a caracterului urgent şi extraordinar al acestui program naţional.
    Implementarea P.N.D.I. va dezvolta mai multe proiecte de investiţie în infrastructurã, va influenţa economia României, va promova creşterea economicã şi va crea locuri de muncã. Totodatã, va ajuta la îmbunãtãţirea vieţii şi siguranţei cetãţeanului.
    În acest context, modernizarea infrastructurii la standardele europene reprezintã una dintre prioritãţile naţionale pentru perioada urmãtoare, acest lucru întâmplându-se în condiţiile în care cele mai multe studii aratã cã starea precarã a drumurilor, lipsa accesului la sisteme de canalizare, precum şi a unei furnizãri constante de apã potabilã cãtre populaţie reprezintã un impediment în calea dezvoltãrii economice.
    Dezvoltarea infrastructurii la nivelul întregii ţãri se cere a fi soluţionatã într-un ritm cât se poate de accelerat. Construcţia şi repararea drumurilor, asigurarea accesului la sisteme de canalizare, precum şi a unei furnizãri constante de apã potabilã conduc la dezvoltarea susţinutã a economiei şi a calitãţii vieţii.
    Adoptarea în regim de urgenţã a prezentului act normativ conduce la conformarea cu prevederile acquis-ului comunitar în ceea ce priveşte realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apã şi canalizare - epurarea apelor menajere, asigurarea alimentãrii cu apã la standarde europene, extinderea şi/sau modernizarea reţelelor de distribuţie a apei şi a reţelelor de canalizare - epurarea apelor uzate menajere.
    Astfel, adoptarea în regim de urgenţã a prezentului act normativ conduce la realizarea cu prioritate a investiţiilor în infrastructura de mediu pentru protecţia şi îmbunãtãţirea calitãţii mediului şi a standardelor de viaţã în România şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeanã, la capitolul 22 "Mediu", precum şi la realizarea investiţiilor din domeniul gospodãririi apelor şi reducerea efectelor negative ale viiturilor pe cursurile de apã, utilizarea durabilã a resurselor de apã şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere.
    În considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie o situaţie de urgenţã şi extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    Dupã articolul 5 din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 790 din 25 noiembrie 2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 15/2011, se introduc trei noi articole, articolele 5^1, 5^2 şi 5^3, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 5^1. - (1) Proiectele prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului are calitatea de ordonator principal de credite, se vor realiza de cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului.
    (2) Proiectele prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Mediului şi Pãdurilor are calitatea de ordonator principal de credite, se vor gestiona astfel:
    a) prin Ministerul Mediului şi Pãdurilor, pentru proiectul «Programe multianuale de mediu şi gospodãrirea apelor»;
    b) prin Administraţia Naţionalã «Apele Române», pentru proiectul "Infrastructura în domeniul gospodãririi apelor, lucrãri hidrotehnice de apãrare împotriva inundaţiilor, mãrirea gradului de siguranţã a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere".
    (3) Beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului are calitatea de ordonator principal de credite, sunt unitãţile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritãţile administraţiei publice locale.
    (4) Beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Mediului şi Pãdurilor are calitatea de ordonator principal de credite, sunt:
    a) unitãţile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritãţile administraţiei publice locale, pentru proiectul «Programe multianuale de mediu şi gospodãrirea apelor»;
    b) Administraţia Naţionalã «Apele Române», pentru proiectul «Infrastructura în domeniul gospodãririi apelor, lucrãri hidrotehnice de apãrare împotriva inundaţiilor, mãrirea gradului de siguranţã a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere».
    Art. 5^2. - Obiectivele de investiţii ale proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I. se amplaseazã pe terenuri proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale şi/sau pe terenuri proprietate privatã, dobândite conform legii, a cãror folosinţã gratuitã temporarã şi/sau administrare, pânã la recepţia finalã a lucrãrilor, se asigurã de cãtre beneficiar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
    Art. 5^3. - Dupã recepţia finalã a obiectivelor de investiţii, ordonatorii principali de credite le predau beneficiarilor finali bunurile rezultate, cu titlu gratuit/în administrare, împreunã cu terenul aferent, în conformitate cu prevederile legale în vigoare."
    ART. II
    (1) În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului va elabora şi va supune aprobãrii Guvernului, prin hotãrâre, normele metodologice pentru derularea proiectelor prioritare din cadrul Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii realizate de Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului.
    (2) În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Mediului şi Pãdurilor va elabora şi va supune aprobãrii Guvernului, prin hotãrâre, normele metodologice pentru implementarea unitarã a proiectelor prioritare din cadrul Programului naţional de dezvoltare a infrastructurii gestionate de Ministerul Mediului şi Pãdurilor.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                 Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                              Elena Gabriela Udrea

                        Ministrul mediului şi pãdurilor,
                                 Laszlo Borbκly

                   p. Ministrul administraţiei şi internelor,
                                  Mihai Caprã,
                                secretar de stat

                p. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Barna Tanczos,
                                secretar de stat

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 17 martie 2011.
    Nr. 28.

                                      ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016