Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 28 din 12 aprilie 2000  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 28 din 12 aprilie 2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 153 din 13 aprilie 2000
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Legea nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 18 aprilie 1996, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã astfel:
1. La articolul 11, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se pot organiza secţii de votare şi în satele sau în grupurile de sate cu populaţie de pana la 500 de locuitori, situate la o distanta mai mare de 3 km fata de satul resedinta a comunei.
(3) Militarii în termen pot vota în localitatea de domiciliu, în limitele regulamentelor militare. Pentru militarii în termen se vor organiza şi secţii de votare pe lângã unitãţile militare, dacã au cel puţin 50 de alegatori. Militarii în termen pot vota în unitãţile militare indiferent de momentul incorporarii."
2. La articolul 14, alineatul (8) va vea urmãtorul cuprins:
"(8) Militarii în termen cu drept de vot vor fi înscrişi în listele speciale întocmite de biroul electoral al sectiei de votare din localitatea de domiciliu sau în listele speciale întocmite pe unitãţi militare şi semnate de comandantii acestora, în cazul celor care voteazã în secţii de votare organizate pe lângã unitãţi militare. Militarii în termen nu vot fi trecuţi în copiile de pe listele electorale permanente ale localitãţilor în care îşi au domiciliul, întocmite de primari."
3. La articolul 48, dupã alineatul (8) se introduc alineatele (9), (10) şi (11) cu urmãtorul cuprins:
"(9) Prin lista completa de candidaţi se înţelege lista care cuprinde un numãr de candidaţi cel puţin egal cu numãrul de mandate stabilite potrivit legii în circumscripţia electoralã respectiva.
(10) Pentru stabilirea numãrului de ordine de pe buletinele de vot care cuprind liste de candidaţi şi/sau candidaţi independenţi pentru consilieri judeţeni, preşedintele biroului electoral de circumscripţie judeteana procedeazã astfel:
a) în prima etapa efectueazã tragerea la sorţi între toate partidele, formaţiunile politice, aliantele politice sau aliantele electorale care au depus liste complete cu candidaţi pentru consilieri judeţeni;
b) în etapa a doua efectueazã tragerea la sorţi între toate celelalte formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale care au depus liste cu candidaţi pentru consilieri judeţeni.
(11) Pentru stabilirea numãrului de ordine de pe buletinele de vot care cuprind candidaţi pentru primar, precum şi de pe buletinele de vot care cuprind liste de candidaţi şi/sau candidaţi independenţi pentru consilieri locali, preşedintele biroului electoral de circumscripţie comunalã, oraseneasca sau municipala procedeazã astfel:
a) în prima etapa efectueazã tragerea la sorţi numai între acele partide, formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale care au depus candidatura pentru primar şi liste complete cu candidaţi pentru consilieri locali;
b) numerele de ordine desemnate potrivit prevederilor lit. a) sunt aceleaşi pentru fiecare dintre cele doua categorii de buletine de vot;
c) în etapa a doua, în completarea numerelor de ordine de pe buletinul de vot care cuprinde candidaţi pentru primar se efectueazã tragerea la sorţi între celelalte partide, formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale care au depus candidatura pentru primar;
d) în etapa a doua, în completarea numerelor de ordine de pe buletinul de vot care cuprinde lista de candidaţi şi/sau candidaţi independenţi pentru consilieri locali se efectueazã tragerea la sorţi între celelalte partide, formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale care au depus liste de candidaţi pentru consiliul local respectiv."
4. La articolul 65, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Militarii în termen vor vota pentru consiliul local şi pentru primarul localitãţii în care se afla unitatea militarã sau, dupã caz, pentru consiliul local, consiliul judeten şi primarul din localitatea de domiciliu, în funcţie de locul unde voteazã."
5. La articolul 72 alineatul (2), literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) numãrul total al alegãtorilor potrivit listelor electorale din circumscripţia electoralã, din care:
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale permanente de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale suplimentare de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale speciale de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale separate de alegatori;
b) numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale din circumscripţia electoralã, care s-au prezentat la urne, din care:
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã permanenta de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã suplimentarã de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã specialã de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã separatã de alegatori, care s-au prezentat la urne."
6. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - Alegerile pentru consilieri sunt valabile indiferent de numãrul alegãtorilor care au participat la vot."
7. Articolul 77 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77. - (1) Pentru repartizarea mandatelor de consilier biroul electoral de circumscripţie va stabili:
a) un coeficient electoral, determinat prin împãrţirea numãrului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele şi candidaţii independenţi la numãrul total al consilierilor din circumscripţia electoralã respectiva, stabilit potrivit legii;
b) o limita de 5% din numãrul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia electoralã respectiva.
(2) Se considera voturi neutilizate diferenţa dintre numãrul de voturi valabil exprimate în favoarea fiecãrei liste de candidaţi a partidelor, formatiunilor politice, aliantelor politice sau aliantelor electorale ori pentru fiecare candidat independent şi produsul dintre coeficientul electoral şi numãrul de mandate alocate potrivit alin. (4).
(3) Pragul electoral este egal:
a) cu limita de 5%, în cazul în care coeficientul electoral este superior limitei de 5%, prevãzutã la alin. (1) lit. b); sau
b) cu coeficientul electoral, dacã acesta este inferior limitei de 5% .
(4) Biroul electoral de circumscripţie va repartiza fiecãrui partid, fiecãrei formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale care a realizat pragul electoral, în limita numãrului de candidaţi de pe lista, un numãr de mandate egal cu partea intreaga a rezultatului împãrţirii dintre numãrul de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid, formaţiune politica, alianta politica sau alianta electoralã şi coeficientul electoral; fiecãrui candidat independent i se atribuie câte un mandat dacã numãrul de voturi valabil exprimate în favoarea sa este cel puţin egal cu coeficientul electoral.
(5) Biroul electoral de circumscripţie va repartiza fiecãrui partid, fiecãrei formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale care a realizat pragul electoral mandatele rãmase dupã atribuirea prevãzutã la alin. (4), potrivit listei care cuprinde ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi neutilizate prevãzute la alin. (2), acordand acestora câte un mandat; operaţiunea se repeta, în ordinea listei, pana la epuizarea mandatelor rãmase nerepartizate.
(6) În situaţia în care nici un partid, formaţiune politica, alianta politica sau alianta electoralã ori candidat independent nu realizeazã pragul electoral se repartizeazã fiecãruia câte un mandat, în ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi valabil exprimate în favoarea fiecãruia, pana la epuizarea mandatelor stabilite potrivit legii.
(7) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (4) şi (5), în cazul în care doua sau mai multe partide, formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale au acelaşi numãr de voturi rãmase neutilizate înainte de atribuirea ultimului mandat rãmas de repartizat, acesta va fi atribuit partidului, formatiunii politice, aliantei politice sau aliantei electorale care a obţinut înainte de redistribuirea voturilor numãrul cel mai mare de voturi valabil exprimate; dacã acestea au acelaşi numãr de voturi valabil exprimate, atribuirea mandatului se va face prin tragere la sorţi.
(8) Repartizarea mandatelor atribuite pentru fiecare lista de candidaţi depusa de partide, formaţiuni politice, aliante politice sau aliante electorale se face în ordinea înscrierii candidaţilor pe lista.
(9) Candidaţii înscrişi în liste, care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanta a mandatelor de consilieri aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacã pana la data validãrii mandatului pentru ocuparea locului vacant partidele, formaţiunile politice, aliantele politice sau aliantele electorale pe listele cãrora au candidat supleanţii confirma în scris ca aceştia fac parte din partidul politic, formatiunea politica, alianta politica sau alianta electoralã respectiva. În caz de vacanta a mandatului unui consilier independent, locul devenit vacant va fi ocupat de supleantul de pe lista partidului, formatiunii politice, aliantei politice sau aliantei electorale care a obţinut numãrul cel mai mare de voturi valabil exprimate."
8. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - (1) Pentru funcţia de primar centralizarea voturilor se face de biroul electoral de circumscripţie.
(2) În cazul în care s-au prezentat la vot cel puţin jumãtate plus unul din numãrul alegãtorilor înscrişi în listele electorale dintr-o circumscripţie electoralã şi unul dintre candidaţi a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, acesta este declarat primar.
(3) Dacã din totalul alegãtorilor înscrişi în listele electorale dintr-o circumscripţie electoralã s-au prezentat la vot mai puţin de jumãtate plus unul sau dacã s-au prezentat la vot mai mult de jumãtate plus unul şi nici un candidat nu a obţinut jumãtate plus unul din numãrul voturilor valabil exprimate, ceea ce se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se va organiza turul al doilea de scrutin.
(4) Alegerile în turul al doilea de scrutin au loc la doua sãptãmâni de la data alegerilor precedente, la alegeri participând numai primii 2 candidaţi în ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi valabil exprimate în favoarea fiecãruia. În situaţia în care pe locul doi se situeaza candidaţi care au obţinut un numãr egal de voturi valabil exprimate în favoarea fiecãruia, aceştia vor participa în turul al doilea de scrutin alãturi de candidatul care a obţinut cel mai mare numãr de voturi valabil exprimate în favoarea sa.
(5) Alegerile în turul al doilea de scrutin se considera valabile indiferent de numãrul alegãtorilor care au participat la vot.
(6) În turul al doilea de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare numãr de voturi valabil exprimate."
9. La articolul 81 alineatul (2), literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) numãrul total al alegãtorilor potrivit listelor electorale din circumscripţia electoralã, din care:
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale permanente de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale suplimentare de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale speciale de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale separate de alegatori;
b) numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale din circumscripţia electoralã, care s-au prezentat la urne, din care:
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã permanenta de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã suplimentarã de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã specialã de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã separatã de alegatori, care s-au prezentat la urne."
10. La articolul 81, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) La cererea membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare care au semnat procesul-verbal ori a reprezentanţilor partidelor, formatiunilor politice, aliantelor politice şi aliantelor electorale care au depus listele de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi li se elibereazã, în mod obligatoriu, de cãtre preşedintele sau vicepreşedintele biroului electoral o copie certificatã de pe procesul-verbal respectiv. Cererea trebuie formulatã înainte de întocmirea procesului-verbal."
11. La articolul 82 alineatul (2), literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) numãrul total al alegãtorilor potrivit listelor electorale din circumscripţia electoralã, din care:
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale permanente de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale suplimentare de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale speciale de alegatori;
- numãrul total al alegãtorilor potrivit listei electorale separate de alegatori;
b) numãrul total al alegãtorilor înscrişi în listele electorale din circumscripţia electoralã, care s-au prezentat la urne, din care:
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã permanenta de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã suplimentarã de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã specialã de alegatori, care s-au prezentat la urne;
- numãrul total al alegãtorilor înscrişi în lista electoralã separatã de alegatori, care s-au prezentat la urne."
12. La articolul 85, dupã litera o) se introduce litera p) cu urmãtorul cuprins:
"p) refuzul preşedintelui sau al vicepreşedintelui biroului electoral de circumscripţie de a elibera o copie certificatã de pe procesul-verbal prevãzut la art. 81 alin. (6)."
13. Articolul 86 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - Contravenţiile prevãzute la art. 85 lit. c), d) şi g) se sancţioneazã cu amenda de la 300.000 lei la 700.000 lei, cele prevãzute la lit. e), f), j), k), l), m), n), o) şi p), cu amenda de la 700.000 lei la 2.000.000 lei, iar cele prevãzute la lit. a), b), h) şi i), cu închisoare contravenţionalã de la o luna la 6 luni sau cu amenda de la 2.000.000 lei la 8.000.000 lei."
14. La articolul 87 alineatul (1), litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) preşedintele biroului electoral, în cazul membrilor acestuia, precum şi preşedintele biroului electoral ierarhic superior, în cazul preşedinţilor birourilor electorale ierarhic inferioare şi pentru loctiitorii acestora, pentru faptele prevãzute la lit. o) şi p)."
15. La articolul 87, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul contravenţiilor prevãzute la art. 85 lit. c), d), e), f), g), j), k), l), m), n), o) şi p), o data cu încheierea procesului-verbal agentul constatator va aplica şi amenda."
ART. 2
În aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta se vor elabora norme metodologice care vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 3
<>Legea nr. 70/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul apãrãrii naţionale,
Sorin Frunzaverde

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016