Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 270 din 7 decembrie 2000  privind unele inlesniri acordate la plata obligatiilor restante ale categoriilor defavorizate ale populatiei catre asociatiile de proprietari/locatari in perioada noiembrie 2000 - martie 2001    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 270 din 7 decembrie 2000 privind unele inlesniri acordate la plata obligatiilor restante ale categoriilor defavorizate ale populatiei catre asociatiile de proprietari/locatari in perioada noiembrie 2000 - martie 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 663 din 15 decembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
(1) Pentru sprijinirea familiilor cu venituri reduse, care au acumulat obligaţii restante cãtre asociaţia de proprietari/locatari, constând în cheltuieli de întreţinere şi penalitãţile aferente, exclusiv cele reprezentând cheltuieli generale şi material-gospodãreşti, se acorda unele înlesniri, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, privind plata obligaţiilor restante ale familiilor respective, înregistrate în facturile furnizorilor de utilitãţi publice la data de 31 martie 2000 şi neachitate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Prin familie, în sensul prezentei ordonanţe de urgenta, se înţelege soţul, sotia şi alte persoane care au acelaşi domiciliu, precum şi persoanele singure.
(3) Reprezentantul familiei prevãzute la alin. (1) este proprietarul locuinţei sau titularul contractului de închiriere a acesteia ori alt membru de familie, major şi legal împuternicit de cãtre proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere.
(4) Acordarea înlesnirilor la plata obligaţiilor restante ale familiilor prevãzute la alin. (1) se face la cererea reprezentanţilor acestora, care cuprinde declaraţia privind venitul net mediu lunar pe membru de familie, precum şi în baza unui angajament de plata a obligaţiilor pe perioada 1 noiembrie 2000-31 martie 2001, date pe propria rãspundere, sub semnatura, depuse la asociaţia de proprietari/locatari, numai pentru locuinta de domiciliu a acestora.
ART. 2
În sensul prezentei ordonanţe de urgenta:
a) prin furnizori de utilitãţi publice se înţelege persoanele juridice, precum şi sucursalele sau asimilatele acestora în judeţe şi în municipiul Bucureşti, care încheie direct contracte cu asociaţia de proprietari/locatari şi furnizeazã acesteia utilitatile publice;
b) prin furnizori de energie şi/sau materii prime se înţelege persoanele juridice, precum şi sucursalele sau asimilatele acestora în judeţe şi în municipiul Bucureşti, care furnizeazã energie şi/sau materii prime necesare pentru producerea de utilitãţi publice agenţilor economici prevãzuţi la lit. a).
ART. 3
(1) Obligaţiile restante ale familiilor prevãzute la art. 1, înregistrate în facturile furnizorilor de utilitãţi publice la data de 31 martie 2000 şi neachitate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, se anuleazã, în proporţii diferite, în funcţie de îndeplinirea urmãtoarelor condiţii:
a) nivelul venitului net mediu lunar/membru de familie la data depunerii cererilor potrivit art. 1 alin. (4);
b) plata cheltuielilor de întreţinere şi a penalitatilor aferente, exclusiv cele reprezentând cheltuieli generale şi material-gospodãreşti, înscrise în facturile furnizorilor de utilitãţi publice pentru perioada 1 aprilie-31 octombrie 2000, de cãtre familiile prevãzute la art. 1;
c) plata cheltuielilor de întreţinere, exclusiv cele reprezentând cheltuieli generale şi material-gospodãreşti, aferente facturilor curente din perioada 1 noiembrie 2000-31 martie 2001.
(2) Ponderea anulãrii datoriilor în funcţie de îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) se stabileşte astfel:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────
Achitarea Achitarea
Achitarea între între
100% 50% şi 99% 25% şi 49%
a cheltuielilor din totalul din totalul
prevãzute cheltuielilor cheltuielilor
Venitul net mediu la alin. (1) prevãzute prevãzute
lunar/membru lit. b) la alin. (1) la alin. (1)
de familie pentru lit. b) lit. b)
perioada pentru pentru
1 aprilie- perioada perioada
31 octombrie 1 aprilie- 1 aprilie-
2000 31 octombrie 31 octombrie
2000 2000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────
pana la 600.000 lei 100% 90% 80%
600.001 - 750.000 lei 90% 80% 70%
750.001-1.000.000 lei 80% 70% 60%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────



(3) Pentru determinarea sumei care urmeazã sa fie anulatã se procedeazã astfel:
a) la totalul obligaţiilor restante, înregistrate în facturile furnizorilor de utilitãţi publice la data de 31 martie 2000 şi neachitate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor referitoare la nivelul venitului net mediu lunar pe membru de familie şi de perioada pentru care s-au achitat obligaţiile cãtre furnizorii de utilitãţi publice, în perioada 1 aprilie-31 octombrie 2000, se aplica procentul corespunzãtor înscris în tabelul prevãzut la alin. (2);
b) o cincime din suma determinata conform lit. a) se anuleazã în fiecare luna, condiţionat de plata cotelor de întreţinere aferente facturilor curente din perioada 1 noiembrie 2000-31 martie 2001.
ART. 4
Familiile ale cãror locuinţe au fost debransate de la sistemele centralizate de furnizare a utilitãţilor publice pot beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenta, cu condiţia restabilirii raporturilor contractuale cu furnizorii de utilitãţi publice şi a respectãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 5
De prevederile prezentei ordonanţe de urgenta pot beneficia şi familiile care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (1), care nu au achitat la asociaţia de proprietari/locatari cheltuielile de întreţinere aferente facturilor furnizorilor de utilitãţi publice la data de 31 martie 2000, dar care au fost achitate din surse proprii de cãtre asociaţia de proprietari/locatari.
ART. 6
(1) Asociaţia de proprietari/locatari întocmeşte lunar câte un document centralizator, pe fiecare furnizor de utilitãţi publice, pentru perioada 1 noiembrie 2000 - 31 martie 2001, care cuprinde:
a) cuantumul obligaţiilor restante şi al penalitatilor aferente, înregistrate în facturi la data de 31 martie 2000, datorate furnizorului de utilitãţi publice;
b) numele reprezentanţilor familiilor prevãzute la art. 1, venitul net mediu lunar pe membru de familie, precum şi nivelul plãţilor cheltuielilor de întreţinere conform art. 3 alin. (2);
c) cuantumul obligaţiilor restante şi al penalitatilor aferente, înregistrate în facturile furnizorilor de utilitãţi publice la data de 31 martie 2000 şi neachitate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, care revin familiilor ce îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (1), pe fiecare furnizor de utilitãţi publice.
(2) Documentul centralizator prevãzut la alin. (1) va fi însoţit de cererile familiilor prevãzute la art. 1, care cuprind atât declaraţiile privind venitul net mediu lunar pe membru de familie, cat şi angajamentele de plata a obligaţiilor aferente perioadei 1 noiembrie 2000-31 martie 2001, date pe propria rãspundere, sub semnatura, în fiecare luna în care sunt îndeplinite condiţiile stabilite de prezenta ordonanta de urgenta.
(3) Formularul-tip al cererii pentru acordarea anulãrii obligaţiilor restante ale categoriilor defavorizate ale populaţiei cãtre asociaţia de proprietari/locatari, precum şi formularul-tip al angajamentului de plata a obligaţiilor pe perioada 1 noiembrie 2000 - 31 martie 2001 se asigura şi se difuzeazã de consiliul local al localitãţii sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cãrui raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu, dupã caz, la solicitarea celor interesaţi, prin asociaţia de proprietari/locatari.
(4) Pe documentul centralizator furnizorul de utilitãţi publice confirma cuantumul obligaţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a), care se depune de asociaţia de proprietari/locatari la primãria localitãţii sau a sectorului municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu, dupã caz, pana la data de 25 a fiecãrei luni, pe baza veniturilor din luna precedenta celei pentru care se acorda scutirea.
ART. 7
(1) Consiliul local al localitãţii sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cãrui raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu, dupã caz, stabileşte şi comunica suma, determinata în conformitate cu prevederile art. 3, fiecãrei asociaţii de proprietari/locatari şi fiecãrui furnizor de utilitãţi publice, întocmind o situaţie cuprinzând suma defalcata pe familii şi pe asociaţii de proprietari/locatari.
(2) Anularea obligaţiilor restante prevãzute la art. 1 se efectueazã prin compensare, pe baza unui proces-verbal de stingere, al cãrui model va fi elaborat de Ministerul Finanţelor, întocmit lunar de consiliul local al localitãţii sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cãrui raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu, dupã caz, în limita sumei stabilite conform alin. (1), cu care se sting prin compensare obligaţiile restante ale furnizorilor de utilitãţi publice.
(3) Procesul-verbal de stingere se transmite furnizorului de utilitãţi publice, însoţit de situaţia prevãzutã la alin. (1).
(4) În cazul prevãzut la art. 5 consiliul local al localitãţii sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cãrui raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu, dupã caz, comunica atât asociaţiilor de proprietari/locatari, cat şi furnizorilor de utilitãţi publice suma stabilitã conform prevederilor art. 3, cu care se vor diminua facturile viitoare emise de aceştia cãtre asociaţiile de proprietari/locatari. Prevederile art. 8 se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 8
(1) Agenţii economici furnizori de utilitãţi publice sting obligaţiile restante ale asociaţiilor de proprietari/locatari, constând în contravaloarea serviciilor prestate şi a penalitatilor aferente, în limita sumelor stabilite de consiliul local al localitãţii sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cãrui raza teritorialã se afla locuinta de domiciliu, dupã caz.
(2) Cu suma care reprezintã contravaloarea serviciilor prestate, stinsã în condiţiile şi în limitele prevãzute la alin. (1), organele fiscale competente, pe baza procesului-verbal de stingere, compenseazã obligaţiile fata de bugetul de stat ale agenţilor economici furnizori de utilitãţi publice, de energie şi/sau de materii prime, dupã caz.
(3) În cazul în care furnizorii de utilitãţi publice nu înregistreazã obligaţii fata de bugetul de stat ori în limita sumei rãmase dupã efectuarea compensãrii obligaţiilor fata de bugetul de stat, se sting obligaţiile de plata restante ale acestora cãtre furnizorii lor de energie şi/sau de materii prime, dupã caz, în baza aceluiaşi proces-verbal de stingere transmis de aceştia.
(4) În cazul în care furnizorii de energie nu înregistreazã obligaţii fata de bugetul de stat ori în limita sumei rãmase dupã efectuarea stingerii acestor obligaţii, se sting obligaţiile de plata restante ale acestora cãtre furnizorii lor de materii prime, în baza respectivului proces-verbal de stingere transmis de furnizorii de utilitãţi publice.
(5) Atunci când furnizorii de materii prime nu înregistreazã obligaţii restante fata de bugetul de stat sau fata de furnizorii lor, cu suma respectiva organele fiscale competente, pe baza aceluiaşi proces-verbal de stingere, compenseazã obligaţiile viitoare fata de bugetul de stat.
ART. 9
(1) Elementele care stau la baza stabilirii venitului net mediu pe membru de familie sunt cele prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social.
(2) Formularele-tip privind cererea, angajamentul de plata şi procesul-verbal de stingere, prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta, sunt documente speciale. Tipãrirea şi circulaţia lor se supun prevederilor legale în vigoare pentru documente speciale.
ART. 10
(1) Declararea unui numãr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vadit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals în înscrisuri sub semnatura privatã, uz de fals şi înşelãciune, dupã caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului penal.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 11
(1) Nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la art. 7 alin. (4) şi la art. 8 alin. (1) constituie contravenţie, dacã fapta nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa fie consideratã, potrivit legii penale, infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(2) Contravenţiile se constata şi se sancţioneazã de persoanele împuternicite în acest scop de autoritãţile administraţiei publice locale şi de Ministerul Finanţelor, conform atribuţiilor legale conferite acestora.
ART. 12
Ministerul Finanţelor împreunã cu Ministerul Funcţiei Publice vor elabora norme metodologice în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

p. Ministrul funcţiei publice,
Ioan Onisei

Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Liviu Lucian Albu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016