Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 269 din 7 decembrie 2000  privind urmarirea si controlul postprivatizare al societatilor comerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 269 din 7 decembrie 2000 privind urmarirea si controlul postprivatizare al societatilor comerciale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 663 din 15 decembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
Prezenta ordonanta de urgenta reglementeazã cadrul general privind urmãrirea şi controlul postprivatizare al companiilor/societãţilor naţionale şi al societãţilor comerciale, denumite în continuare societãţi comerciale, respectiv îndeplinirea obligaţiilor contractuale rezultate din contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni sau din documentele de oferta, în cazul vânzãrii acţiunilor pe piata de capital.
ART. 2
(1) Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala este organul de specialitate al administraţiei publice centrale, care, în scopul urmãririi şi efectuãrii controlului postprivatizare al societãţilor comerciale, are urmãtoarele atribuţii:
a) monitorizeazã derularea contractelor de vânzare-cumpãrare a acţiunilor deţinute de stat sau de o autoritate a administraţiei publice locale, precum şi a clauzelor speciale prevãzute în documentele de oferta, în cazul privatizãrii prin metode specifice pieţei de capital;
b) urmãreşte modul de îndeplinire a obligaţiilor asumate de cumpãrãtor, în vederea constatãrii oricãrei încãlcãri a dispoziţiilor legale în vigoare;
c) urmãreşte modul de realizare a angajamentelor asumate de administratorii societãţilor comerciale prin programele de restructurare aprobate în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protecţia socialã a persoanelor ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) urmãreşte respectarea prevederilor legale privind introducerea în capitalul social al societãţilor comerciale a valorii terenurilor pentru care s-a emis titlu de proprietate dupã privatizare;
e) elaboreazã şi supune spre aprobare Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Regionala programe de dezvoltare regionala pentru susţinerea procesului de privatizare şi postprivatizare;
f) transmite Guvernului rapoarte semestriale privind urmãrirea şi controlul postprivatizare al societãţilor comerciale;
g) efectueazã controale şi verificãri periodice sau la sesizarea persoanelor fizice ori juridice.
(2) În vederea realizãrii atributiei prevãzute la alin. (1) lit. d) societãţile comerciale la care statul este acţionar sau cele privatizate, dupã caz, sunt obligate sa informeze Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala în situaţia declansarii procedurii de lichidare conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, respectiv de reorganizare judiciarã şi faliment, conform <>Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, republicatã.
ART. 3
În vederea îndeplinirii atribuţiilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) şi b):
a) în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Fondul Proprietãţii de Stat, orice minister de resort sau autoritate a administraţiei publice locale, dupã caz, care are atribuţii de privatizare a unei societãţi comerciale, sau prin metode specifice pieţei de capital va încheia un protocol de transmitere la Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala a copiilor de pe contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni aflate în derulare şi de pe documentele de oferta în care sunt prevãzute clauze speciale, precum şi situaţia actualizatã privind îndeplinirea obligaţiilor convenite;
b) instituţiile menţionate la lit. a) vor transmite Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala copiile de pe contractele/documentele de oferta întocmite dupã data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, în termen de 15 zile lucrãtoare de la perfectarea acestora.
ART. 4
(1) Societãţile comerciale a cãror privatizare s-a realizat în baza unui contract de vânzare-cumpãrare de acţiuni, încheiat de Fondul Proprietãţii de Stat, orice minister de resort sau o autoritate a administraţiei publice locale, dupã caz, care are atribuţii de privatizare a unei societãţi comerciale, sau prin metode specifice pieţei de capital, sunt obligate, pana la data expirãrii obligaţiilor contractuale, sa transmitã semestrial Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala, rapoarte, certificate de cenzorii societãţii comerciale, privind situaţia economico-financiarã şi stadiul realizãrii obligaţiilor cumpãrãtorului.
(2) Societãţile comerciale care aplica programe de restructurare aprobate în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 sunt obligate sa informeze Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala cu privire la modul de realizare a obligaţiilor asumate, dupã 6 luni de la aplicarea programului şi la finalizarea acestuia.
ART. 5
(1) Declanşarea acţiunilor de control se face cu aprobarea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala, care semneazã şi împuternicirea de control şi dispune, dupã caz, colaborarea cu alte instituţii.
(2) Notele de control, întocmite ca urmare a controalelor şi verificãrilor efectuate, vor fi transmise, sub semnatura preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala, instituţiei care a realizat privatizarea. În termen de 15 zile lucrãtoare de la primirea notelor de control aceasta este obligatã sa transmitã Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala modul de rezolvare a cazurilor semnalate.
(3) Notele de control care pun în evidenta fapte de natura infractionala sunt transmise şi organelor de urmãrire competente.
(4) Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala va acţiona în judecata, la instanţele competente, potrivit legii, atunci când acest lucru se impune, cumpãrãtorii care nu îşi executa obligaţiile contractuale.
(5) Notele de control privind societãţile comerciale de interes strategic vor fi prezentate şi primului-ministru, spre informare.
ART. 6
(1) În cazul societãţilor comerciale la care cumpãrãtorul acţionar majoritar nu a respectat, la termenele stabilite, obligaţiile contractuale convenite cu instituţia publica implicata, prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala se poate infiinta un comitet de supraveghere.
(2) Comitetul de supraveghere este format din 3 membri: un reprezentant al instituţiei care a realizat privatizarea, un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor. Comitetul de supraveghere se constituie în termen de 15 zile lucrãtoare de la data inaintarii notei de control cãtre instituţia publica implicata.
(3) În cazul societãţilor comerciale de interes strategic comitetul de supraveghere este numit prin decizie a primului-ministru.
ART. 7
(1) Comitetul de supraveghere are urmãtoarele atribuţii:
a) participa la şedinţele consiliului de administraţie şi ale comitetului de direcţie ale societãţilor comerciale aflate în situaţia prevãzutã la art. 6 alin. (1) pentru a urmãri îndeplinirea obligaţiilor restante;
b) analizeazã cauzele neîndeplinirii obligaţiilor asumate;
c) întocmeşte un raport, care va cuprinde şi propuneri de rezolvare, pentru informarea instituţiei care a realizat privatizarea, în vederea luãrii mãsurilor ce se impun conform legislaţiei în vigoare.
(2) Comitetul de supraveghere funcţioneazã pana la îndeplinirea obligaţiilor restante sau, dupã caz, pana la soluţionarea în justiţie a spetei respective.
(3) Societãţile comerciale sunt obligate sa asigure accesul comitetului de supraveghere la documentele necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale.
(4) Indemnizaţiile membrilor comitetului de supraveghere sunt suportate de instituţiile publice implicate din veniturile încasate din vânzarea acţiunilor societãţilor comerciale, cuantumul acestora fiind stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala.
(5) Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala va întocmi periodic rapoarte pentru informarea Guvernului cu privire la activitatea comitetelor de supraveghere.
ART. 8
(1) În termen de 3 luni de la constatarea neîndeplinirii obligaţiilor contractuale Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala poate încheia acte adiţionale la contractele de vânzare-cumpãrare de acţiuni în vederea realizãrii obiectului contractului.
(2) În acest scop Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala va aparea în actele adiţionale ca succesor în drepturi al Fondului Proprietãţii de Stat, al oricãrui minister de resort sau al oricãrei autoritãţi a administraţiei publice locale, dupã caz, care are atribuţii de privatizare a unei societãţi comerciale, sau prin metode specifice pieţei de capital, fãrã a putea însã sa modifice preţul şi numãrul de salariaţi care urmeazã sa fie menţinut dupã privatizare, prevãzute în contractul de vânzare-cumpãrare de acţiuni.
ART. 9
(1) Constituie contravenţie la prezenta ordonanta de urgenta, dacã, potrivit legii penale, nu constituie infracţiune, nerespectarea prevederilor art. 4 sau transmiterea de date eronate.
(2) Contravenţia prevãzutã la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, a carei valoare se reactualizeazã periodic prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Sancţiunile se aplica individual administratorilor şi cenzorilor societãţilor comerciale.
(4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de reprezentanţi împuterniciţi ai Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala.
ART. 10
(1) Personalul cu atribuţii de control se bucura de protecţia legii şi poate solicita sprijinul organelor competente.
(2) În derularea actului de control salariaţii Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala au obligaţia de a pãstra secretul profesional.
ART. 11
(1) În situaţia în care cumpãrãtorul se afla în imposibilitate de plata a ratelor scadente sau de a realiza obligaţiile investitionale, valoarea penalitatilor aferente acestora poate fi transformata în acţiuni de acelaşi tip cu ale cumpãrãtorului, la o valoare/acţiune egala cu cea achitatã de cumpãrãtor, în favoarea statului, diminuându-se în mod corespunzãtor pachetul de acţiuni al cumpãrãtorului.
(2) La întocmirea contractelor de vânzare-cumpãrare, precum şi a documentelor de oferta pe piata de capital instituţiile care au realizat privatizarea sunt obligate sa prevadã clauze privind situaţia menţionatã la alin. (1), precum şi, dupã caz, înfiinţarea comitetului de supraveghere cu atribuţiile prevãzute la art. 7.
ART. 12
Se suplimenteaza bugetul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala cu 1,5% din sumele încasate din privatizare de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat şi de cãtre orice minister de resort sau autoritate a administraţiei publice locale, dupã caz, care are atribuţii de privatizare a unei societãţi comerciale, sau prin metode specifice pieţei de capital, pentru acoperirea cheltuielilor aferente activitãţii de urmãrire şi control postprivatizare.
ART. 13
Articolul 3 din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 48/2000 privind comasarea Agenţiei Romane de Dezvoltare şi a Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii cu Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 11 mai 2000, se completeazã cu litera g) cu urmãtorul cuprins:
"g) coordonarea procesului de analiza şi control postprivatizare."
ART. 14
Prezenta ordonanta de urgenta intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I. La aceeaşi data se abroga orice dispoziţie contrarã.
ART. 15
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Agenţia Nationala pentru Dezvoltare Regionala va întocmi normele metodologice de aplicare a acesteia şi le va supune spre aprobare Guvernului.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Dezvoltare Regionala,
Mihai David

p. Ministrul finanţelor,
Valentin Lazea,
secretar de stat

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016