Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 26 din 12 martie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 26 din 12 martie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 203 din 17 martie 2008

Având în vedere regimul juridic al armelor neletale, care permite procurarea acestora în baza unei notificãri adresate organelor de poliţie competente, respectiv deţinerea, portul şi folosirea în baza unui certificat de deţinãtor, adicã în condiţii mai puţin severe ce pot favoriza o lipsã de control din partea autoritãţilor statului,
luând în considerare cã pânã la aceastã datã nu a fost înfiinţatã Autoritatea Naţionalã pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, ale cãrei atribuţii vizeazã adoptarea şi asigurarea aplicãrii corecte şi eficiente a normelor de omologare pentru armele şi muniţiile produse sau introduse pe teritoriul României, liniile tehnologice de producere a armelor şi muniţiilor, instrumentele destinate reparãrii/modificãrii armelor, spaţiile destinate depozitãrii şi pãstrãrii armelor şi muniţiilor etc. şi a cãror îndeplinire ar fi determinat prevenirea situaţiilor de modificare a armelor neletale, astfel încât acestea sã devinã letale, sau a utilizãrii unor proiectile care, deşi destinate armelor neletale, prin forma şi caracteristicile lor pot pune în pericol viaţa, precum şi a posibilitãţii introducerii pe teritoriul României a unor arme care, deşi sunt declarate ca neletale sau au aparenţa unor arme neletale, prin utilizarea lor pot pune în pericol viaţa celor împotriva cãrora sunt folosite,
ţinând cont de recrudescenţa unor evenimente în care posesori de arme neletale au fãcut uz de acestea punând în pericol viaţa sau integritatea persoanelor,
în scopul garantãrii dreptului la viaţã şi la integritate fizicã al cetãţenilor,
se impune adoptarea în regim de urgenţã a prezentului act normativ, care vizeazã stabilirea unui regim juridic mai restrictiv pentru unele categorii de arme neletale, în mãsurã sã asigure un control mai riguros al procurãrii, deţinerii, portului şi folosirii acestora,
în considerarea faptului ca toate aceste elemente vizeazã interesul public şi constituie situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 30 iunie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã, dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2 punctul II, poziţiile 1 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"1. arme şi muniţii interzise - armele şi muniţiile prevãzute în categoria A din anexã, a cãror procurare, deţinere, port şi folosire sunt interzise persoanelor fizice şi juridice, cu excepţia instituţiilor publice care au competenţe în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi securitãţii naţionale, a unitãţilor aflate în subordonarea sau coordonarea acestora, înfiinţate prin acte normative, precum şi a companiilor naţionale şi societãţilor comerciale constituite prin acte normative în vederea producerii acestui tip de armament şi muniţie;
.........................................................................
3. arme şi muniţii neletale - armele şi muniţiile destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoapãrare, confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, sã nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii şi armele vechi."
2. La articolul 2 punctul VI, poziţiile 1 şi 4 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"1. permis de armã - documentul emis, în condiţiile legii, de autoritatea competentã, prin care o persoanã fizicã dovedeşte dreptul de a deţine şi, dupã caz, de a purta şi folosi arme letale sau arme neletale supuse autorizãrii, ale cãror tip, marcã, serie şi calibru sunt înscrise în acest document, precum şi muniţia aferentã;
........................................................................
4. certificat de deţinãtor - documentul emis, în condiţiile legii, de autoritatea competentã, prin care se dovedeşte faptul cã titularul acestuia a îndeplinit procedura legalã de înregistrare a armelor neletale la aceastã autoritate, cu excepţia armelor neletale supuse autorizãrii;".
3. La articolul 5, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Armele neletale pot fi deţinute şi, dupã caz, purtate şi folosite de persoane fizice sau juridice, cu condiţia îndeplinirii procedurilor de înregistrare sau autorizare a acestora, dupã caz, la/de cãtre autoritãţile competente, în condiţiile prevãzute de prezenta lege."
4. La articolul 8, denumirea marginalã şi alineatul (1) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Principalele obligaţii ale deţinãtorilor armelor
Art. 8. - (1) Deţinãtorii armelor letale sau neletale sunt obligaţi sã anunţe de îndatã, dar nu mai târziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul acestor arme."
5. La articolul 9, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Persoana care ia cunoştinţã despre existenţa unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a muniţiilor deţinute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligatã sã anunţe de îndatã cel mai apropiat organ de poliţie.
(2) Persoana care gãseşte o armã militarã, o armã letalã, o armã neletalã ori muniţii este obligatã sã le predea sau sã anunţe la cel mai apropiat organ de poliţie, de îndatã ce este posibil, dar nu mai târziu de 24 de ore."
6. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Condiţii generale privind exercitarea dreptului de procurare, respectiv deţinere, port şi folosire a armelor
Art. 11. - (1) Dreptul de procurare, de deţinere sau, dupã caz, de port şi folosire a armelor letale se dobândeşte de la data emiterii de cãtre autoritãţile competente a autorizaţiei de procurare a armei sau, dupã caz, a permisului de armã.
(2) Dreptul de procurare, de deţinere sau, dupã caz, de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizãrii se dobândeşte de la data emiterii de cãtre autoritãţile competente a autorizaţiei de procurare a armei şi, dupã caz, a permisului de armã.
(3) Armele neletale, altele decât cele prevãzute la alin. (2), pot fi deţinute, purtate şi folosite numai dupã ce acestea au fost înregistrate la autoritãţile competente, în condiţiile prezentei legi."
7. Articolul 58 se modificã şi avea urmãtorul cuprins:
"Procurarea şi înstrãinarea armelor neletale
Art. 58. - (1) Cetãţenii români şi strãinii cu şedere legalã în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot sã procure arme neletale, precum şi muniţia aferentã, de la orice armurier autorizat sã comercializeze astfel de arme:
a) dupã obţinerea autorizaţiei de procurare potrivit alin. (2), pentru armele prevãzute la categoria E din anexã;
b) dupã notificarea prealabilã a organelor prevãzute la art. 12 alin. (1), pentru armele prevãzute la categoria F din anexã.
(2) Autorizaţia de procurare a armelor neletale se acordã persoanelor prevãzute la alin. (1), dacã îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) nu au fost condamnate prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã pentru sãvârşirea cu intenţie a uneia dintre infracţiunile prevãzute de prezenta lege sau la o pedeapsã privativã de libertate mai mare de 2 ani pentru infracţiuni comise cu intenţie;
b) nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte sãvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsã al cãrei maxim special este mai mare de 2 ani sau pentru fapte incriminate ca infracţiuni prevãzute de prezenta lege;
c) sunt apte din punct de vedere psihologic şi medical;
d) în ultimii 5 ani nu le-a fost revocat sau, dupã caz, anulat dreptul de port şi folosire a armelor supuse autorizãrii, în condiţiile prevãzute de art. 58^3 alin. (2) lit. e) sau pentru obţinerea acestui drept pe baza unor documente ori informaţii false.
(3) Prevederile art. 15 alin. (2) - (4) şi ale art. 17-19 se aplicã în mod corespunzãtor pentru situaţia prevãzutã la alin. (2), cu excepţia termenului de soluţionare a cererii de eliberare a autorizaţiei de procurare, care este de 30 de zile de la data primirii acesteia.
(4) Dreptul de procurare a armelor prevãzute la alin. (1) lit. a) se pierde, iar autorizaţia de procurare a acestora se retrage de cãtre organul care a eliberat-o, dacã titularul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la alin. (2).
(5) Pentru armele neletale prevãzute la categoria F poziţia 26 din anexã, pot notifica în prealabil organele de poliţie competente doar persoanele care îndeplinesc condiţia prevãzutã la alin. (2) lit. a).
(6) Armele prevãzute la alin. (1) nu pot fi înstrãinate, încredinţate sau împrumutate de cãtre posesorii acestora, cu excepţia cazului în care acestea sunt depuse la organul de poliţie competent, la personalul abilitat prin lege sã pãstreze şi sã asigure securitatea temporarã a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval ori aerian, precum şi în alte locuri stabilite prin lege sau la armurieri, în vederea depozitãrii ori înstrãinãrii.
(7) Procedura de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor neletale se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
8. Dupã articolul 58 se introduc trei noi articole, articolele 58^1, 58^2 şi 58^3, cu urmãtorul cuprins:
"Drepturile şi obligaţiile posesorilor armelor neletale supuse autorizãrii
Art. 58^1. - (1) Dispoziţiile referitoare la acordarea permisului de armã, la înscrierea armei în permisul de armã, la drepturile şi obligaţiile solicitantului armei letale, prevãzute la art. 24 alin. (1) şi (2), art. 25 alin. (1), art. 28 şi 51, se aplicã şi în ceea ce priveşte armele neletale supuse autorizãrii.
(2) Permisul de armã se vizeazã de cãtre autoritatea competentã dacã titularul îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 58 alin. (2). Prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) În cazul armelor prevãzute la categoria E poziţia 25 din anexã, destinate pentru colecţie, autoritãţile competente pot acorda numai un drept de deţinere. Prevederile art. 29 se aplicã în mod corespunzãtor.
Încetarea şi suspendarea dreptului de deţinere a armelor neletale. Aplicarea mãsurii de încetare sau anulare a permisului de armã şi efectele acesteia
Art. 58^2 - (1) Dreptul de deţinere a armelor neletale supuse autorizãrii se pierde dacã titularul se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 58 alin. (2) lit. a);
b) nu se prezintã, fãrã motive întemeiate, la viza permisului de armã, în interval de un an de la împlinirea termenului prevãzut la art. 27 alin. (1);
c) a decedat sau a fost declarat dispãrut prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã;
d) a sãvârşit douã contravenţii prevãzute de prezenta lege sau a sãvârşit o infracţiune la regimul armelor şi al muniţiilor;
e) renunţã sã mai deţinã armele înscrise în permis;
f) se constatã faptul cã titularul a folosit armele deţinute, fãrã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 29 alin. (1) şi (4);
g) pleacã definitiv din România sau pierde cetãţenia românã;
h) titularul a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase în împrejurãri imputabile acestuia.
(2) Dreptul de deţinere a armelor neletale supuse autorizãrii se suspendã în urmãtoarele situaţii:
a) titularul nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 58 alin. (2) lit. b) şi c);
b) titularul a sãvârşit una sau mai multe contravenţii pentru care legea prevede sancţiunea contravenţionalã complementarã a suspendãrii dreptului de deţinere a armelor.
(3) În cazul în care persoana se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1) sau (2), organul de poliţie competent retrage permisul de armã, iar titularul este obligat sã facã dovada faptului cã a depus armele la un armurier autorizat, cu excepţia situaţiei în care armele se ridicã de cãtre organele de poliţie. Prevederile art. 31 şi 32 se aplicã în mod corespunzãtor.
Suspendarea, revocarea şi anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizãrii
Art. 58^3. - (1) Suspendarea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizãrii se dispune de cãtre organul competent care a acordat acest drept, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor art. 46 alin. (2)-(4), în urmãtoarele situaţii:
a) titularul dreptului nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 58 alin. (2) lit. b) şi c);
b) a sãvârşit una sau mai multe contravenţii, pentru care legea prevede sancţiunea contravenţionalã complementarã a suspendãrii dreptului de port şi folosire a armelor.
(2) Revocarea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizãrii se dispune de cãtre organul competent care a acordat acest drept atunci când titularul dreptului se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) renunţã sã mai deţinã armele înscrise în permisul de armã;
b) nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 58 alin. (2) lit. a);
c) pleacã definitiv din ţarã;
d) pierde cetãţenia românã;
e) nu se prezintã, fãrã motive întemeiate, la viza permisului de armã în interval de un an de la împlinirea termenului prevãzut la art. 27 alin. (1);
f) a decedat sau a fost declarat dispãrut prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã.
(3) Anularea dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizãrii se dispune de cãtre organul competent care a acordat acest drept, în situaţiile prevãzute la art. 47 alin. (2).
(4) Mãsura revocãrii şi cea a anulãrii dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizãrii se comunicã, în scris, titularului dreptului sau, în situaţia prevãzutã la alin. (2) lit. f), succesorilor acestuia. Prevederile art. 47 alin. (4) şi (5) se aplicã în mod corespunzãtor."
9. La articolul 59, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Persoanele care au procurat arme neletale în condiţiile notificãrii prealabile au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la data procurãrii, sã se prezinte cu acestea la autoritãţile prevãzute la art. 12 alin. (1), în vederea eliberãrii certificatului de deţinãtor."
10. Articolul 61 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Introducerea armelor neletale pe teritoriul României de cãtre strãini
Art. 61. - (1) Introducerea de cãtre strãini a armelor neletale din categoria celor supuse autorizãrii pe teritoriul României este interzisã, cu excepţia cazurilor în care titularul face dovada faptului cã urmeazã sã participe la un concurs de tir organizat de o asociaţie ori un club de tir sportiv dintre cele recunoscute de Federaţia Românã de Tir Sportiv sau de Federaţia Românã de Schi şi Biatlon ori, dupã caz, prezintã invitaţia unui colecţionar de arme român.
(2) Strãinii pot introduce în România arme neletale legal deţinute, din categoria celor supuse notificãrii prealabile, numai dupã obţinerea autorizaţiei de introducere a armelor în ţarã.
(3) Autorizaţia de introducere a armelor în ţarã se acordã dacã solicitantul îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) a împlinit vârsta de 18 ani;
b) motiveazã, în scris, necesitatea introducerii armei pe teritoriul României.
(4) Procedura acordãrii autorizaţiei prevãzute la alin. (2) se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
11. La articolul 62 alineatul (2), dupã litera b) se introduce o literã nouã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) neînsoţite de documentul care atestã dreptul de port şi folosire."
12. Articolul 65 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Procurarea muniţiei pentru armele neletale
Art. 65. - (1) Muniţia aferentã armelor neletale poate fi procuratã numai în baza permisului de armã sau, dupã caz, a certificatului de deţinãtor, de la armurierii autorizaţi sã o comercializeze.
(2) Pentru armele neletale prevãzute la categoria E din anexã, procurarea muniţiei aferente este limitatã la 100 de bucãţi."
13. Articolul 103 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Efectuarea operaţiunilor cu arme
Art. 103. - (1) Operaţiunile cu arme şi muniţii pe teritoriul României pot fi efectuate numai de cãtre sau prin intermediul armurierilor, în condiţiile stabilite prin prezenta lege, cu excepţia persoanelor fizice care, în baza autorizaţiei de procurare sau a dovezii notificãrii, dupã caz, pot cumpãra din strãinãtate şi introduce în ţarã, în condiţiile legii, arme letale şi neletale.
(2) Armurierii constituiţi în subordonarea sau coordonarea instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apãrãrii, ordinii publice şi securitãţii naţionale pot efectua operaţiuni cu arme şi muniţii, în condiţiile stabilite prin ordin al conducãtorului fiecãreia dintre aceste instituţii.
(3) Operaţiunile cu arme şi muniţii pot fi efectuate şi de cãtre armurierii constituiţi prin acte normative în subordonarea sau coordonarea altor instituţii publice.
(4) Persoanele juridice de drept privat constituite ca armurieri pot efectua operaţiuni cu arme şi muniţii, în condiţiile prezentei legi.
(5) Procedura autorizãrii persoanelor fizice desemnate sã desfãşoare operaţiuni cu arme şi muniţii în structura armurierilor prevãzuţi la art. 104 alin. (2) se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
14. La articolul 104 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) companiile naţionale şi societãţile comerciale constituite în baza unor acte normative în vederea efectuãrii de operaţiuni cu arme şi muniţii."
15. La articolul 105 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
"c) companiile naţionale şi societãţile comerciale constituite în baza unor acte normative, pentru efectuarea operaţiunilor în vederea cãrora au fost constituite."
16. La articolul 105, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele juridice prevãzute la art. 104 alin. (2) pot fi autorizate, la cerere, sã desfãşoare operaţiuni cu arme şi muniţii.
(3) Importul şi exportul armelor de apãrare şi pazã sunt supuse controlului autoritãţilor cu atribuţii în domeniul produselor strategice."
17. Articolul 106 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Constituirea armurierilor
Art. 106. - (1) Societãţile comerciale prevãzute la art. 104 alin. (2) se pot constitui ca armurieri, în baza autorizaţiei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, dupã includerea în obiectul de activitate a operaţiunilor cu arme şi muniţii.
(2) Autorizaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã numai dacã toţi asociaţii şi administratorii îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. c) şi d) şi nu figureazã cu menţiuni în certificatul de cazier fiscal, iar cei care desfãşoarã activitãţi ce implicã accesul efectiv la arme şi muniţii letale îndeplinesc şi condiţiile prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. a) şi lit. e)-g)."
18. Articolul 107 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Reînnoirea şi retragerea autorizaţiei de constituire a armurierilor
Art. 107. - (1) Societãţile comerciale constituite ca armurieri sunt obligate sã solicite reînnoirea autorizaţiei ori de câte ori se schimbã asociaţii sau administratorii acestora, precum şi cu ocazia schimbãrii sediului social.
(2) Autorizaţia prevãzutã la art. 106 alin. (1) se retrage de cãtre autoritatea care a acordat-o, în situaţia în care aceasta constatã cã asociaţii şi administratorii armurierului legal constituit nu mai îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 106 alin. (2). Retragerea autorizaţiei are ca efect pierderea calitãţii de armurier a societãţii comerciale."
19. Articolul 108 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Autorizarea desfãşurãrii operaţiunilor cu arme şi muniţii
Art. 108. - (1) Armurierii constituiţi în condiţiile prevãzute la art. 106 pot efectua operaţiuni cu arme şi muniţii, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor legii privind regimul monopolului de stat, numai dupã obţinerea autorizaţiei pentru operaţiuni cu arme şi muniţii, acordatã de autoritãţile competente pentru fiecare categorie de operaţiuni dintre cele prevãzute la alin. (3) - (6).
(2) Autoritãţile competente sã acorde autorizaţia prevãzutã la alin. (1) sunt Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti ori inspectoratele judeţene de poliţie în a cãror razã teritorialã îşi are sediul social armurierul sau, dupã caz, punctul de lucru unde urmeazã sã se desfãşoare operaţiunile pentru care se solicitã autorizarea.
(3) Autorizaţia pentru desfãşurarea operaţiunilor de producere a armelor letale şi armelor neletale, precum şi a componentelor acestora se acordã numai dacã armurierul îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) deţine spaţii destinate efectuãrii operaţiunilor de producere a armelor şi muniţiilor, asigurate cu amenajãri tehnice de protecţie şi sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de poliţie şi conectate la dispecerate de alarmare şi intervenţie specializate;
b) deţine spaţii corespunzãtoare, destinate depozitãrii armelor, precum şi spaţii destinate exclusiv depozitãrii muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, autorizate de inspectoratul teritorial de muncã;
c) deţine, dupã caz, poligoane de tragere pentru verificarea armelor şi muniţiilor.
(4) Autorizaţia pentru desfãşurarea operaţiunilor de comercializare sau, dupã caz, depozitare a armelor şi muniţiilor se acordã armurierului care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) deţine, dupã caz, spaţii corespunzãtoare destinate efectuãrii operaţiunilor de comercializare a armelor şi muniţiilor, asigurate cu amenajãri tehnice de protecţie şi sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de poliţie şi conectate la dispecerate de alarmare şi intervenţie specializate;
b) deţine, dupã caz, spaţii corespunzãtoare, destinate depozitãrii armelor, precum şi spaţii destinate exclusiv depozitãrii muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, autorizate de inspectoratul teritorial de muncã.
(5) Autorizaţia pentru desfãşurarea operaţiunilor de reparare a armelor se acordã numai dacã armurierul îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) deţine spaţii corespunzãtoare, destinate depozitãrii armelor, precum şi spaţii destinate exclusiv depozitãrii muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, autorizate de inspectoratul teritorial de muncã şi asigurate în condiţiile stabilite la alin. (3) lit. a);
b) deţine, dupã caz, poligoane pentru verificarea armelor, autorizate în condiţiile prezentei legi.
(6) Autorizaţia pentru desfãşurarea operaţiunilor de transport al armelor şi muniţiilor letale se acordã numai dacã armurierul îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) deţine în mod legal şi utilizeazã mijloace de transport omologate în condiţiile legii de Registrul Auto Român;
b) deţine spaţii corespunzãtoare, destinate depozitãrii armelor, precum şi spaţii destinate exclusiv depozitãrii muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, autorizate de inspectoratul teritorial de muncã şi asigurate în condiţiile stabilite la alin. (3) lit. a).
(7) Este interzisã amenajarea depozitelor de muniţii în incinta imobilelor de locuinţe.
(8) În autorizaţia prevãzutã la alin. (1) se menţioneazã în mod expres categoriile de operaţiuni cu arme şi muniţii care pot fi efectuate de cãtre armurier, iar în funcţie de spaţiul destinat acestora şi de nivelul de securitate, cantitatea de muniţie ce poate fi depozitatã în acestea, conform avizului emis de inspectoratul teritorial de muncã."
20. La articolul 109, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) cei autorizaţi sã desfãşoare operaţiuni de reparare a armelor: reparare şi verificare a armelor, efectuarea inspecţiilor tehnice periodice în baza autorizaţiei eliberate de autoritãţile prevãzute la art. 67."
21. La articolul 109, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) cei autorizaţi sã desfãşoare operaţiuni de producere a armelor: producerea, asamblarea, modificarea, prelucrarea, experimentarea, casarea şi distrugerea de arme letale şi arme neletale;".
22. La articolul 110 alineatul (1), litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) sã comunice autoritãţilor prevãzute la art. 108 alin. (2), în termen de 15 zile de la data procurãrii, lista persoanelor juridice care au procurat sau, dupã caz, de la care au procurat arme şi muniţii, precum şi datele de identificare ale acestor arme şi muniţii;".
23. La articolul 110, alineatele (3) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) În vederea desfãşurãrii operaţiunilor comerciale de import şi export cu arme şi muniţii, în condiţiile prezentei legi, armurierii au obligaţia sã solicite în prealabil avizul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
(4) Avizul pentru import-export se acordã individual, pentru fiecare transport şi numai pentru tipul, marca şi cantitãţile de arme şi muniţii care fac obiectul fiecãrei operaţiuni. Termenul de valabilitate a avizului este de 3 luni de la data acordãrii. Neefectuarea în termen a operaţiunii pentru care s-a acordat avizul, indiferent de motiv, duce la anularea acestuia."
24. La articolul 110, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Schimbarea destinaţiei armelor sau a muniţiei procurate de cãtre armurieri, în condiţiile prezentei legi, se face cu avizul autoritãţilor prevãzute la art. 67.".
25. La articolul 132, dupã punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 22^1, cu urmãtorul cuprins:
"22^1. neîndeplinirea obligaţiei de notificare prealabilã a organelor prevãzute la art. 12 alin. (1), conform art. 58 alin. (1) lit. b);".
26. La articolului 132, punctul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"23. uzul de armã neletalã din categoria celor supuse notificãrii prealabile, în alte situaţii decât cele prevãzute la art. 63;".
27. La articolul 133, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 133. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 132 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 100 lei la 500 lei, cele prevãzute la punctele 1, 5, 16, 17, 18 şi 30;
b) cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevãzute la punctele 2, 6, 7, 20 şi 21;
c) cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei, cele prevãzute la punctele 3, 4, 15, 22 şi 22^1;
d) cu amendã de la 2.000 lei la 5.000 lei, cele prevãzute la punctele 8, 11, 12, 13, 14, 19, 23, 24, 29 şi 31;
e) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele prevãzute la punctele 9, 10, 28, 34, 35, 38 şi 39;
f) cu amendã de la 10.000 lei la 15.000 lei, cele prevãzute la punctele 25-27;
g) cu amendã de la 15.000 lei la 30.000 lei, cele prevãzute la punctele 32, 36 şi 37;
h) cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei, cele prevãzute la punctul 33."
28. Dupã articolul 136 se introduc douã noi articolele, articolele 136^1 şi 136^2, cu urmãtorul cuprins:
"DEŢINEREA SAU PORTUL DE ARMĂ NELETALĂ DIN CATEGORIA CELOR SUPUSE AUTORIZĂRII, FĂRĂ DREPT
Art. 136^1. - Deţinerea sau portul de armã neletalã din categoria celor supuse autorizãrii, fãrã drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.
UZUL DE ARMĂ NELETALĂ DIN CATEGORIA CELOR SUPUSE AUTORIZĂRII, FĂRĂ DREPT
Art. 136^2. - Uzul de armã neletalã din categoria celor supuse autorizãrii, fãrã drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
29. În anexã, denumirea punctului I şi poziţia 6 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ "I. ARME ŞI MUNIŢII INTERZISE │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Categoria A │
├────┼────────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┤
│ 6. │arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care │ │- │- │x │x │- │- │- │
│ │pentru aruncarea proiectilului folosesc forţa │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sub presiune aflate într-un recipient şi care │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dezvoltã o vitezã a proiectilului mai mare de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │220 m/s, precum şi muniţia corespunzãtoare" │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘



30. În anexã, punctul III se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ "III. ARME ŞI MUNIŢII NELETALE │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Categoria E - arme supuse autorizãrii │
├────┼────────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┤
│ 24.│arme scurte (pistol sau revolver) - │ │- │- │- │x │x │x │- │
│ │confecţionate special pentru a arunca proiectile│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din cauciuc, precum şi muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 25.│arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care │ │- │- │x │x │- │- │- │
│ │pentru aruncarea proiectilului folosesc forţa de│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │presiune aflate într-un recipient şi care nu │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dezvoltã o vitezã a proiectilului mai mare de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │220 m/s, precum şi muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┤
│ │ Categoria F - arme supuse notificãrii │
├────┼────────────────────────────────────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┤
│ 26.│arme scurte (pistol sau revolver) - │ │- │- │- │x │x │x │- │
│ │confecţionate special pentru a împrãştia gaze │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nocive, iritante sau de neutralizare, precum şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 27.│arme cu destinaţie industrialã, precum şi │ │- │- │- │- │- │x │- │
│ │muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 28.│arme de asomare, precum şi muniţia │ │- │- │- │- │- │x │- │
│ │corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 29.│arme cu tranchilizante, precum şi muniţia │ │- │- │- │- │- │x │- │
│ │corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 30.│harpoane destinate pescuitului, precum şi │ │- │- │- │- │- │x │- │
│ │muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 31.│arbalete şi arcurile destinate tirului sportiv, │ │- │- │x │x │- │- │x │
│ │precum şi muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 32.│pistoale de alarmã şi semnalizare, precum şi │x │- │- │- │- │- │x │- │
│ │muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 33.│pistoale de start folosite în competiţiile │ │- │- │- │- │- │x │- │
│ │sportive, precum şi muniţia corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 34.│arme de panoplie, precum şi muniţia │ │- │- │- │x │- │- │x │
│ │corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 35.│arme de recuzitã, precum şi muniţia │ │- │- │- │x │- │x │- │
│ │corespunzãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│ 36.│arme vechi, precum şi muniţia corespunzãtoare │ │- │- │- │x │- │- │-"│
└────┴────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘



ART. II
(1) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, posesorii armelor neletale prevãzute la categoria E din anexa la <>Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie care îi are în evidenţã, în vederea:
a) obţinerii unui certificat de deţinãtor, în cazul celor care au notificat în prealabil, dar care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã nu deţin un asemenea document;
b) înscrierii armei în permisul de armã, în cazul celor care posedã un asemenea document;
c) obţinerii permisului de armã, în cazul celor care au parcurs etapa prevãzutã la lit. a) şi în alte cazuri decât cele de la lit. b).
(2) Termenul de îndeplinire a obligaţiilor prevãzute la alin. (1) este cel prevãzut de <>art. 59 alin. (1) din Legea nr. 295/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţia prevãzutã la lit. a), respectiv 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, pentru situaţiile prevãzute la lit. b) şi c).
(3) Permisul de armã prevãzut la alin. (1) lit. c) se elibereazã, în 30 de zile de la data depunerii cererii, solicitanţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 58 alin. (2) din Legea nr. 295/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) La împlinirea termenului de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, certificatele de deţinãtor ale posesorilor armelor neletale prevãzute la categoria E din anexa la <>Legea nr. 295/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care nu şi-au îndeplinit obligaţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) sau, dupã caz, lit. c), conferã titularilor doar un drept de deţinere a armelor înscrise în acest document.
ART. III
Taxele referitoare la eliberarea autorizaţiei pentru procurarea armelor letale, eliberarea autorizaţiei pentru procurarea armei titularului de armã (a doua armã şi urmãtoarele), înscrierea armei în permisul de armã dupã procurarea acesteia sau radierea armei din permisul de armã dupã înstrãinarea acesteia şi eliberarea unui nou permis de armã, prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice şi juridice de cãtre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 570/2002 , cu modificãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor serviciilor care privesc eliberarea documentelor pentru armele neletale care fac obiectul autorizãrii.
ART. IV
(1) În termen de 45 de zile de la de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, la propunerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Guvernul va emite hotãrârea de modificare şi completare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 241 din 23 martie 2005, cu modificãrile ulterioare.
(2) Pânã la intrarea în vigoare a hotãrârii de modificare şi completare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 130/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, documentul prevãzut la <>art. 61 alin. (2) din Legea nr. 295/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se elibereazã în conformitate cu prevederile legale referitoare la autorizaţia de introducere în ţarã a armelor neletale, aplicabile rezidenţilor statelor membre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul muncii, familiei
şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul apãrãrii,
Teodor Viorel Meleşcanu

Preşedintele Autoritãţii pentru
Valorificarea Activelor Statului,
Teodor Atanasiu

p. Ministrul justiţiei,
Zsuzsanna Peter,
secretar de stat

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 12 martie 2008.
Nr. 26.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016