Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 230 din 30 decembrie 2008  pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 230 din 30 decembrie 2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 5 ianuarie 2009
Luând în considerare actuala situaţie financiarã care reclamã constrângeri de ordin bugetar, o reducere a cheltuielilor publice de personal şi impune adoptarea de urgenţã a unor dispoziţii în temeiul cãrora pensionarii pentru limitã de vârstã, precum şi cei ai instituţiilor din sistemul justiţiei, de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã sã nu poatã cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remuneratã de la bugetul de stat,
având în vedere necesitatea corelãrii dispoziţiilor legale care reglementeazã regimul general al cumulului pensiilor pentru limitã de vârstã cu veniturile obţinute dintr-o activitate profesionalã cu cele care stabilesc regimurile speciale ale pensiilor de stat şi de serviciu,
ţinând cont de faptul cã neadoptarea mãsurilor propuse poate conduce la dificultãţi în aplicarea altor mãsuri de atenuare a crizei economice şi financiare asumate în Programul de guvernare 2009-2012,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 92 alineatul (1), dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) beneficiarul unei pensii pentru limitã de vârstã realizeazã venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã."

2. Articolul 94 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 94. - (1) Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a) copiii urmaşi, orfani de ambii pãrinţi, pe perioada şcolarizãrii, pânã la vârstele prevãzute la art. 66 lit. a) şi b);
b) nevãzãtorii;
c) pensionarii de invaliditate de gradul III.
(2) Beneficiarii pensiei de urmaş pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, dacã veniturile brute lunare realizate nu depãşesc o pãtrime din salariul mediu brut lunar pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
(3) Pensionarii pentru limitã de vârstã pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã. În perioada încadrãrii pe funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, plata pensiei pentru limitã de vârstã se suspendã."

ART. II
<>Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 26, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele prevãzute la alin. (1), cu excepţia celor aflate în situaţiile prevãzute la art. 59 alin. (1) lit. g), pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective."

2. La articolul 59 alineatul (1), dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) pensionarul realizeazã venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã."

3. La articolul 59, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Persoana care beneficiazã de pensie de serviciu şi opteazã pentru exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, restituie instituţiei publice din cadrul cãreia s-a pensionat, în termen de pânã la 30 de zile de la data încadrãrii, ajutorul primit conform <>art. 31 alin. (1), (2) şi (2^1) din Legea nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau plata compensatorie prevãzutã la <>art. 7 teza a 2-a din Ordonanţa Guvernului nr. 7/1998 privind unele mãsuri de protecţie socialã a personalului militar şi civil care se vor aplica în perioada restructurãrii marilor unitãţi, unitãţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apãrãrii Naţionale, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 37/2001 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cele prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 100/1999 privind unele mãsuri de protecţie socialã a cadrelor militare şi a salariaţilor civili, care se vor aplica în perioada restructurãrii aparatului central, comandamentelor de armã, inspectoratelor generale, marilor unitãţi, unitãţilor şi a formaţiunilor din compunerea Ministerului de Interne, aprobatã prin <>Legea nr. 267/2001 , dupã caz."

ART. III
<>Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurãri sociale ale poliţiştilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 31 mai 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 26, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã."

2. La articolul 26, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1), în perioada încadrãrii pe funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, plata pensiei de serviciu se suspendã.
(4) Persoana care beneficiazã de pensie de serviciu şi opteazã pentru exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, restituie instituţiei publice din cadrul cãreia s-a pensionat, în termen de pânã la 30 de zile de la data suspendãrii plãţii pensiei, ajutorul primit conform <>art. 27 din Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 353/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

ART. IV
<>Legea nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 83, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Judecãtorii şi procurorii care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã."

2. La articolul 83, dupã alineatul (3) se introduc douã noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), plata pensiei de serviciu se suspendã pânã la încetarea reîncadrãrii.
(5) În termen de 30 de zile de la data suspendãrii plãţii pensiei de serviciu în condiţiile alin. (4), judecãtorii şi procurorii pensionari sunt obligaţi sã restituie instituţiei din cadrul cãreia s-au pensionat indemnizaţia prevãzutã la art. 81."

3. La articolul 83^1, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Beneficiarii pensiei de serviciu prevãzute la alin. (1) nu pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective, pânã la vârsta de 60 de ani. Dupã aceastã vârstã devin aplicabile prevederile art. 83 alin. (2)."

ART. V
<>Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 68^3, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecãtoreşti şi al parchetelor de pe lângã acestea care beneficiazã de pensie de serviciu poate cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, Reîncadrarea în funcţia de personal auxiliar de specialitate se face în condiţiile alin. (3), pânã la împlinirea vârstei de 65 de ani."

2. La articolul 68^3, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) În situaţia prevãzutã la alin. (2), plata pensiei de serviciu se suspendã pânã la încetarea reîncadrãrii.
(2^2) În termen de 30 de zile de la data suspendãrii plãţii pensiei de serviciu în condiţiile alin. (2^1), pensionarii sunt obligaţi sã restituie instituţiei din cadrul cãreia s-au pensionat indemnizaţia prevãzutã la art. 69 alin. (1)."

3. La articolul 68^4, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Beneficiarii pensiei de serviciu prevãzute la alin. (1) nu pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionalã, indiferent de nivelul veniturilor respective, pânã la vârsta de 60 de ani. Dupã aceastã vârstã devin aplicabile prevederile art. 68^3 alin. (2)."

ART. VI
(1) Pe perioada încadrãrii pe funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, plata pensiei stabilite în temeiul actelor normative cu caracter special, indiferent de categoria acesteia, se suspendã.
(2) Dispoziţiile art. VII se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. VII
(1) Persoanele care, la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, cumuleazã pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, au obligaţia de a opta între suspendarea plãţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) În termen de 30 de zile de la data suspendãrii plãţii pensiei, în condiţiile alin. (1), persoanele care cumuleazã pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autoritãţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societãţilor naţionale, companiilor naţionale şi societãţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorialã, sunt obligate sã restituie ajutoarele, plãţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionãrii.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Marian Sârbu

p. Ministrul justiţiei şi libertãţilor cetãţeneşti,
Zsuzsanna Peter,
secretar de stat

Ministrul apãrãrii naţionale,
Mihai Stãnişoarã

Ministrul administraţiei şi internelor,
Gabriel Oprea

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucureşti, 30 decembrie 2008.
Nr. 230.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016