Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 230 din 24 noiembrie 2000  privind organizarea si functionarea fondurilor universale de pensii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 230 din 24 noiembrie 2000 privind organizarea si functionarea fondurilor universale de pensii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 624 din 4 decembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta ordonanta de urgenta face parte dintr-un ansamblu de acte normative referitoare la reforma sistemului de pensii.
(2) Prezenta ordonanta de urgenta, împreunã cu actele normative adoptate în aplicarea sa, defineste cadrul legal referitor la constituirea, organizarea şi funcţionarea sistemului fondurilor universale de pensii.
(3) Scopul fondurilor universale de pensii este colectarea şi investirea contribuţiilor plãtite de cãtre participanţi în vederea obţinerii unei pensii sub forma unei anuitati la data retragerii, în condiţiile prevãzute la art. 88.
(4) Fondurile universale de pensii se constituie pe baza contribuţiilor de la persoanele obligate prin prezenta ordonanta de urgenta şi de la cele care contribuie în mod voluntar la aceste fonduri.
(5) Prezenta ordonanta de urgenta conţine prevederi referitoare la pensiile care se vor plati sub forma de anuitati de cãtre furnizorii de anuitati, în vederea suplimentarii pensiilor primite de la sistemul public de pensii.
(6) Prezenta ordonanta de urgenta cuprinde prevederi referitoare la constituirea Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, având drept misiune protejarea intereselor membrilor fondurilor universale de pensii, autorizarea şi supravegherea prudentiala a activitãţii societãţilor de pensii, fondurilor universale de pensii şi furnizorilor de anuitati.
(7) Prezenta ordonanta de urgenta conţine prevederi referitoare la garanţiile oferite persoanelor care contribuie la fondurile universale de pensii, prin Fondul Naţional de Garanţie pentru Pensii constituit de societãţile de pensii şi furnizorii de anuitati.
ART. 2
În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
(1) În raport cu o persoana fizica sau juridicã numita prima entitate, persoana afiliatã reprezintã:
a) un acţionar sau un grup de acţionari care deţin mai mult de 10% din totalul acţiunilor emise;
b) orice entitate în care prima entitate deţine, direct sau indirect, mai mult de 10% din totalul acţiunilor emise;
c) orice alta entitate în cadrul cãreia un acţionar deţine (direct sau indirect) mai mult de 30% din totalul acţiunilor emise şi, în acelaşi timp, deţine (direct sau indirect) mai mult de 30% din totalul acţiunilor emise de prima entitate;
d) orice membru al consiliului de administraţie sau al oricãrui alt organ de conducere sau supraveghere al respectivei entitãţi;
e) soţul/sotia sau o ruda pana la gradul al treilea ori un afin pana la gradul al doilea inclusiv al oricãrei persoane menţionate la lit. a)-d).
(2) Fondul universal de pensii reprezintã un fond constituit prin contract de societate civilã particularã, administrat de o societate de pensii.
(3) Activ net reprezintã valoarea care se obţine din deducerea valorii obligaţiilor din valoarea activelor.
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii reprezintã instituţia publica autonomã de interes naţional, cu personalitate juridicã, cu sediul în municipiul Bucureşti, având misiunea de a proteja interesele membrilor fondurilor, de a asigura supravegherea prudentiala a societãţilor de pensii, a fondurilor de pensii, a furnizorilor de anuitati şi a custozilor, de a realiza informarea publicului asupra pieţei fondurilor universale de pensii, de a asigura buna funcţionare a sistemului fondurilor universale de pensii şi de a elabora reglementãrile privind activitatea entitatilor care oferã servicii acestor fonduri.
(5) Membru reprezintã o persoana fizica semnatara a contractului de societate civilã prin care se constituie fondul universal de pensii sau a unui act de aderare la acesta, în numele cãreia a fost deschis un cont la fondul universal de pensii în cazurile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta sau care a fost repartizata de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii la un fond universal de pensii, şi care nu este pensionar.
(6) Beneficiar reprezintã soţul supravieţuitor al unui membru al fondului sau, dacã este cazul, copiii sub 16 ani sau cei care îşi continua studiile într-o forma de învãţãmânt organizat potrivit legii, pana la terminarea acestora, fãrã a depãşi varsta de 26 de ani.
(7) Data de transfer reprezintã data la care se efectueazã transferul sumelor aflate în contul unui membru de la un fond universal de pensii la altul.
(8) Transferul de plati reprezintã transferul sumelor din contul unui membru deschis la un fond universal de pensii, cãtre un alt fond universal de pensii sau transferul acestor sume în alte conturi deschise în cadrul aceluiaşi fond universal de pensii.
(9) Data de convertire reprezintã data la care se convertesc în unitãţi de cont contribuţiile membrilor şi sumele care fac obiectul transferului de plati, în conformitate cu valoarea unitãţilor de cont la acea data.
(10) Retragere reprezintã transferul a cel puţin unei pãrţi din sumele existente într-un cont, la un furnizor de anuitati, în vederea obţinerii unei anuitati în conformitate cu prevederile art. 88.
(11) Anuitate reprezintã suma de bani plãtitã lunar de cãtre furnizorul de anuitati sub forma de pensie unui membru care se retrage, ca urmare a valorii acumulate în contul individual pe baza contribuţiilor plãtite la fondurile universale de pensii şi a randamentului investiţiilor efecutate cu acestea.
(12) Furnizor de anuitati reprezintã o societate de pensii sau o societate comercialã care îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta şi care plãteşte anuitatile prevãzute de aceasta.
(13) Eligibilitate reprezintã suma condiţiilor pe care trebuie sa le îndeplineascã o persoana fizica pentru a deveni membru al unui fond universal de pensii.
(14) Beneficii colaterale reprezintã orice fel de avantaje, cum ar fi facilitãţile în bani, plata penalitatilor pentru încetarea plãţii contribuţiei la alte fonduri universale de pensii sau daruri, altele decât beneficiile care rezulta din calitatea de membru al fondului universal de pensii.
(15) Contact personal reprezintã orice fel de intalnire, convorbire telefonica sau corespondenta adresatã personal, între angajatul, reprezentantul sau agentul societãţii de pensii şi persoana în cauza ori între orice persoana afiliatã şi persoana în cauza.
(16) Fondul naţional de garanţie pentru pensii reprezintã un fond constituit de societãţile de pensii şi furnizorii de anuitati în vederea garantarii contribuţiilor plãtite de membri şi a anuitãţilor plãtite de furnizorii de anuitati.
(17) Reglementãri reprezintã acte normative emise de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenta, care sunt obligatorii pentru societãţi de pensii, fonduri universale de pensii, furnizori de anuitati, custozi, dupã caz. În aceasta categorie se includ: regulamente, norme, circulare şi alte acte cu caracter general emise de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(18) Societate de pensii reprezintã societatea pe acţiuni care administreazã un fond universal de pensii şi care poate furniza anuitati, constituitã în conformitate cu dispoziţiile speciale ale prezentei ordonanţe de urgenta şi cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(19) Agent de vânzãri reprezintã o persoana fizica sau juridicã abilitata în baza autorizãrii unei societãţi de pensii sa prezinte potenţialilor membri avantajele aderãrii la fondul universal de pensii administrat de societatea respectiva şi sa colecteze semnãturile pe actele de aderare individuale ale membrilor, conform condiţiilor prevãzute în contractul de mandat încheiat cu societatea de pensii, cu respectarea reglementãrilor în domeniu elaborate de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(20) Custode reprezintã o banca persoana juridicã romana sau o sucursala a unei bãnci strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, care pãstreazã activele unui fond universal de pensii pe baza unui contract de depozitare încheiat cu societatea de pensii care administreazã fondul respectiv.

CAP. 2
Societãţile de pensii

ART. 3
Societatea de pensii se constituie sub forma unei societãţi comerciale pe acţiuni şi administreazã un fond universal de pensii, denumit în continuare fond.
ART. 4
(1) Denumirea societãţii de pensii va conţine cuvintele "Societate de administrare a fondurilor universale de pensii".
(2) Numai societãţile de pensii legal constituite şi cãrora li s-a acordat licenta în conformitate cu prezenta ordonanta de urgenta sunt îndreptãţite sa foloseascã în denumirea lor cuvintele prevãzute în alin. (1).
(3) Dacã o societate de pensii nu face o cerere pentru licenta conform art. 31 într-un termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii sau dacã, dupã încheierea procedurii prevãzute în art. 31 alin. (2), Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii nu îi acorda licenta, la cererea acestei comisii societatea de pensii va fi radiatã de la registrul comerţului.
ART. 5
(1) Societatea de pensii are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, reprezentarea acestuia în raporturile cu terţii, furnizarea de anuitati, precum şi alte activitãţi legate direct de activitatea principala, stabilite prin reglementãri ale Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Administrarea unui fond universal de pensii desemneazã serviciile prestate exclusiv de societatea de pensii unui fond universal de pensii prin care se asigura:
a) gestionarea operaţiunilor zilnice ale fondului;
b) gestionarea şi custodia tuturor documentelor privind fondul şi membrii sãi;
c) transferul de plati şi decontarea cheltuielilor privind operaţiunile fondului;
d) colectarea şi convertirea contribuţiilor membrilor şi actualizarea informaţiilor din conturile acestora;
e) administrarea activelor fondului universal de pensii;
f) furnizarea documentelor privind participarea la fond, notificarea, informarea periodicã şi retragerea membrilor de la fond;
g) gestionarea relaţiilor cu furnizorul de anuitati, dacã este cazul, custodele şi Fondul naţional de garanţie pentru pensii;
h) elaborarea, prezentarea, depunerea, publicarea şi distribuirea rapoartelor prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii;
i) alte activitãţi reglementate de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, ţinând seama de legislaţia în vigoare şi de reglementãrile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi ale Bãncii Naţionale a României.
(3) O societate de pensii poate administra numai un singur fond.
(4) O societate de pensii nu poate participa la capitalul social al altei societãţi de pensii.
ART. 6
Societatea de pensii administreazã un fond în schimbul unei sume calculate în conformitate cu prevederile art. 103 şi 104.
ART. 7
(1) Capitalul social al unei societãţi de pensii nu poate fi constituit şi nici majorat prin subscripţie publica.
(2) Acţiunile unei societãţi de pensii sunt acţiuni nominative şi nu pot fi transformate în acţiuni la purtãtor.
(3) Societatea de pensii nu va emite acţiuni preferenţiale.
ART. 8
(1) Capitalul social minim al unei societãţi de pensii este valoarea în lei, calculatã la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României, a sumei de 9 milioane euro.
(2) Capitalul social al unei societãţi de pensii este subscris şi vãrsat exclusiv în numerar.
(3) Capitalul social al unei societãţi de pensii trebuie sa fie vãrsat integral la momentul constituirii acesteia.
(4) La constituire aportul de capital va fi vãrsat într-un cont, cu dobanda la vedere sau la termen, deschis la o banca persoana juridicã romana sau la o sucursala a unei bãnci strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României.
(5) Capitalul social al unei societãţi de pensii nu poate proveni din împrumuturi sau credite şi nu poate fi în nici un fel grevat de sarcini.
ART. 9
(1) Societatea de pensii este obligatã sa menţinã permanent în forma lichidã echivalentul în lei al sumei de 2 milioane euro, calculatã la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României. Periodicitatea la care se va face echivalarea va fi stabilitã prin reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii. Suma rezultatã în urma echivalãrii nu poate depãşi echivalentul în lei al capitalului social minim prevãzut la art. 8 alin. (1).
(2) Societatea de pensii este obligatã sa notifice fãrã întârziere Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii orice reducere a capitalului social sub nivelul prevãzut la art. 8 alin. (1).
(3) În condiţiile alin. (2) societatea de pensii este obligatã sa reintregeasca capitalul social la nivelul prevãzut de art. 8 alin. (1), în termenul precizat de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, care nu poate fi mai mic de 3 luni şi mai mare de 12 luni.
(4) Neîndeplinirea obligaţiei de reintregire a capitalului social în termenul stabilit de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii conduce la retragerea licenţei.
ART. 10
(1) Societatea de pensii este obligatã sa contribuie la Fondul naţional de garanţie pentru pensii.
(2) Administrarea Fondului naţional de garanţie pentru pensii se face de cãtre un comitet de administrare, format din preşedintele Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, care este şi preşedintele comitetului de administrare, şi din câte un reprezentant al fiecãrei societãţi de pensii şi al fiecãrui furnizor de anuitati în situaţia în care aceştia nu sunt organizati ca societãţi de pensii. Din comitetul de administrare fac parte şi doi membri, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi patronale, nominalizaţi de Consiliul Economic şi Social.
(3) Activele fondului naţional de garanţie pentru pensii se constituie din contribuţiile plãtite de societãţile de pensii, conform prevederilor alin. (4), şi din veniturile realizate prin investirea acestor contribuţii.
(4) Contribuţia societãţii de pensii pentru Fondul naţional de garanţie pentru pensii reprezintã un procent din valoarea activului net al fondului administrat de societatea respectiva.
(5) Contribuţia prevãzutã la alin. (4) se plãteşte din profitul anual brut al societãţii de pensii sau din resurse proprii, dacã societatea de pensii nu realizeazã profit în anul respectiv.
(6) Mãrimea contribuţiei datorate de societãţile de pensii Fondului naţional de garanţie pentru pensii se stabileşte prin reglementãri ale Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, astfel încât valoarea totalã a activelor Fondului naţional de garanţie pentru pensii sa nu fie mai mare de 0,1% din valoarea activului net al tuturor fondurilor universale de pensii, cu condiţia ca obligaţiile unui fond sa nu depãşeascã aceasta valoare totalã.
(7) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va elabora statutul Fondului naţional de garanţie pentru pensii, care va cuprinde metoda de plata a contribuţiilor, data la care se efectueazã plãţile, administrarea şi modul de investire a activelor, periodicitatea evaluãrii Fondului naţional de garanţie pentru pensii, precum şi alte prevederi care sa asigure buna funcţionare a acestui fond.
(8) Utilizarea sumelor din Fondul naţional de garanţie pentru pensii se realizeazã conform dispoziţiilor cap. XV.
ART. 11
(1) O persoana fizica sau juridicã poate fi acţionar numai la o singura societate de pensii.
(2) Persoanele afiliate pot fi acţionari numai la aceeaşi societate de pensii.
ART. 12
(1) Achiziţiile sau tranzacţiile cu acţiunile unei societãţi de pensii sunt supuse aprobãrii prealabile a Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, cu excepţia situaţiei prevãzute la alin. (4), sub sancţiunea nulitãţii.
(2) Societatea de pensii solicita aprobarea Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, în numele entitatii care intenţioneazã sa achizitioneze sau sa tranzactioneze acţiuni.
(3) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii aproba achiziţionarea sau tranzacţionarea acţiunilor într-un termen de 30 de zile, dacã entitatea care intenţioneazã sa achizitioneze sau sa tranzactioneze acţiuni îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta pentru fondatorii unei societãţi de pensii.
(4) În situaţia în care achiziţia sau tranzacţionarea acţiunilor se face de un acţionar al respectivei societãţi de pensii, acesta este obligat sa înştiinţeze Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii într-un termen de 14 zile de la data încheierii acesteia.
ART. 13
Membrii consiliului de administraţie al unei societãţi de pensii sunt numiţi şi revocaţi de adunarea generalã.
ART. 14
(1) Membrii consiliului de administraţie al unei societãţi de pensii trebuie sa îndeplineascã condiţiile cerute de <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, de asemenea, cumulativ, urmãtoarele condiţii suplimentare:
a) sa fie abolventi ai unei instituţii de învãţãmânt superior;
b) sa aibã experienta profesionalã de cel puţin 3 ani în domeniul financiar-bancar sau în asigurãri.
(2) Cel puţin o treime din membrii consiliului de administraţie trebuie sa fie licentiati în economie sau în drept.
ART. 15
(1) Membrii consiliului de administraţie al unei societãţi de pensii nu pot fi membri în consiliul de administraţie:
a) al unei alte societãţi de pensii;
b) al custodelui care pãstreazã activele fondului;
c) al unei persoane afiliate în legatura cu persoanele menţionate la lit. a) şi b).
(2) Interdicţia prevãzutã la alin. (1) se aplica şi persoanelor care au raporturi de munca, comerciale sau alte raporturi similare cu persoanele menţionate în acel alineat.
ART. 16
(1) Societatea de pensii rãspunde fata de membrii fondului pentru prejudiciile rezultate din neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a obligaţiilor care îi revin cu privire la administrarea activelor şi reprezentarea fondului.
(2) Încredinţarea executãrii anumitor obligaţii ale unei societãţi de pensii cãtre un terţ nu limiteazã rãspunderea acelei societãţi de pensii.
(3) Societatea de pensii este rãspunzãtoare pentru recrutarea, instruirea, monitorizarea şi conducerea agenţilor de vânzãri, în conformitate cu reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 17
(1) Urmãtoarele persoane sunt obligate sa trateze informaţiile privind activitatea unui fond universal de pensii ca secret profesional:
a) membrii consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie sau ai oricãror alte organisme participative de management ale societãţii de pensii, custodelui şi furnizorului de anuitati;
b) orice persoana care se afla în raporturi de munca sau alte raporturi similare cu societatea de pensii, custodele sau furnizorul de anuitati;
c) orice persoana afiliatã societãţii de pensii, fondului universal de pensii, custodelui şi furnizorului de anuitati;
d) orice persoana angajata de o persoana afiliatã societãţii de pensii, fondului universal de pensii, custodelui şi furnizorului de anuitati;
e) membrii Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi persoanele angajate ale acestei instituţii.
(2) Prin secret profesional, în sensul alin. (1), se înţelege orice informaţie referitoare la membri, fondul universal de pensii, societatea de pensii a acestuia, custode şi furnizorul de anuitati, a carei dezvaluire poate afecta interesele membrilor unui fond sau interesele participanţilor la activitãţile desfãşurate de fond, societatea de pensii sau de persoanele afiliate acestora.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) informaţiile a cãror dezvaluire este consideratã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii ca fiind în interesul membrilor fondurilor sau în interes public.
ART. 18
Societatea de pensii nu poate utiliza propriile sale active pentru:
a) tranzacţionarea sau dobândirea în orice alt mod de acţiuni, alte valori mobiliare sau drepturi în orice alta entitate, cu excepţia cazului în care achiziţioneazã o alta societate de pensii în conformitate cu prevederile art. 20;
b) acordarea de împrumuturi şi de garanţii;
c) garantarea contractãrii de împrumuturi sau credite, inclusiv emiterea de obligaţiuni, care depãşesc cumulat 10% din valoarea capitalului social.
ART. 19
(1) Societatea de pensii este obligatã sa pãstreze pe termen nelimitat, sub forma de arhiva, toate documentele şi orice alte evidente referitoare la fondul pe care îl administreazã.
(2) În cazul lichidãrii societãţii de pensii toate documentele şi orice alte evidente referitoare la fondul pe care l-a administrat vor fi pãstrate timp de 50 de ani de lichidatorul societãţii.
(3) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la forma de arhivare, documentele de arhivat, precum şi alte precizãri de detaliu referitoare la arhivare.
ART. 20
(1) O societate de pensii poate dobândi o parte sau tot capitalul social al altei societãţii de pensii numai cu acordul prealabil scris al Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, sub rezerva prevederilor <>Legii concurentei nr. 21/1996 .
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii aproba operaţiunea, cu excepţia situaţiilor în care considera ca:
a) nu este în interesul membrilor fondurilor administrate de societãţile de pensii respective;
b) una dintre societãţi sau amândouã nu vor îndeplini cerinţele prezentei ordonanţe de urgenta sau ale altor legi cu incidenta în domeniu.

CAP. 3
Constituirea şi autorizarea societãţilor de pensii

ART. 21
(1) Înfiinţarea unei societãţi de pensii este supusã autorizãrii prealabile de cãtre Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Societatea de pensii nu poate fi inmatriculara la registrul comerţului fãrã autorizaţia de constituire emisã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(3) Societatea de pensii trebuie sa obţinã dupã înmatriculare o licenta separatã de la Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii pentru a putea administra un fond.
ART. 22
Cererea pentru autorizarea constituirii unei societãţi de pensii (cerere de autorizare) şi cererea pentru obţinerea licenţei de administrare a fondului (cerere de licenta) trebuie sa fie adresate Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în conformitate cu prevederile prezentului capitol şi cu reglementãrile emise de aceasta.
ART. 23
Cererea de autorizare va fi întocmitã de fondatorii societãţii de pensii şi va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) proiectul actului constitutiv al societãţii de pensii;
b) declaraţie de intenţie a fondatorilor pentru constituirea societãţii de pensii;
c) dovada ca fondatorii deţin resursele financiare necesare în vederea subscrierii şi varsarii capitalului social;
d) dovada plãţii obligaţiilor fiscale ale fondatorilor;
e) proiectul regulamentului de organizare a societãţii de pensii;
f) lista cuprinzând fondatorii, care va cuprinde informaţii referitoare la eventuala lor calitate de persoane afiliate, la natura legãturilor dintre ei, documente referitoare la statutul lor juridic şi la provenienta resurselor financiare care se constituie ca aport la capitalul social al societãţii de pensii;
g) lista cuprinzând candidaţii pentru consiliul de administraţie şi, dacã este cazul, pentru comitetul de direcţie al societãţii de pensii, la care se anexeazã declaraţiile candidaţilor conform cãrora aceştia sunt de acord sa îşi exercite atribuţiile şi sa îndeplineascã obligaţiile care le revin potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, precum şi curriculum vitae în care sa se specifice calificarea şi experienta profesionalã a fiecãruia;
h) cazierele judiciare ale persoanelor fizice prevãzute la lit. f) şi g);
i) un plan organizatoric şi financiar al activitãţilor societãţii de pensii pentru urmãtorii 10 ani;
j) documentaţia referitoare la custodele activelor fondului;
k) dovada plãţii taxei pentru cererea de autorizare;
l) orice alte documente prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii;
m) documente din care sa reiasã situaţia financiarã a fondatorilor în ultimii 3 ani.
ART. 24
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate solicita fondatorilor, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de autorizare, documente şi informaţii suplimentare, pe care aceştia trebuie sa le furnizeze în maximum 30 de zile de la data solicitãrii.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate verifica orice aspect legat de cererea de autorizare, fiind în drept:
a) sa se adreseze altor autoritãţi competente în domeniu;
b) sa solicite documente şi informaţii provenite din alte surse competente.
ART. 25
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va analiza cererea de autorizare şi va proceda, în termen de maximum 3 luni de la data primirii ultimului set de documente şi informaţii obţinute în conformitate cu prevederile art. 23 şi 24, fie la aprobarea cererii de autorizare, sub rezerva unor termene şi condiţii pe care eventual le va impune, fie la refuzul cererii.
ART. 26
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii aproba cererea de autorizare dacã constata ca urmãtoarele condiţii sunt îndeplinite în mod cumulativ:
a) societatea de pensii dispune de resursele financiare necesare în vederea respectãrii obligaţiei de vãrsare a capitalului social în conformitate cu prevederile art. 8;
b) calitatea actionarilor corespunde necesitãţii garantarii unei gestiuni sanatoase şi prudente a societãţii de pensii;
c) fondatorii, actionarii, membrii propuşi pentru consiliul de administraţie şi comitetul de direcţie fac dovada ca nu au contribuit direct sau indirect la falimentul unor societãţi comerciale;
d) informaţiile din planul organizatoric şi financiar pentru urmãtorii 10 ani corespund necesitãţii garantarii unei gestiuni sanatoase şi prudente a societãţii de pensii;
e) membrii propuşi ai consiliului de administraţie şi ai comitetului de direcţie şi orice persoana afiliatã despre care se are cunostinta au onorabilitatea, pregãtirea şi experienta profesionalã necesare pentru ocuparea funcţiei pe care urmeazã sa o îndeplineascã;
f) fondatorii demonstreaza ca au fãcut sau ca vor face, înainte de începerea administrãrii fondului de pensii, toate demersurile necesare pentru ţinerea corespunzãtoare a contabilitãţii, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, şi pentru efectuarea auditului independent al societãţii de pensii;
g) denumirea societãţii de pensii nu este de natura sa induca în eroare membrii, potentialii membri sau orice alta persoana.
(2) Autorizaţia pentru constituirea unei societãţi de pensii nu garanteazã şi obţinerea unei licenţe pentru administrarea fondului, aceasta fiind numai o aprobare data fondatorilor pentru a începe procedura de constituire a societãţii de pensii.
ART. 27
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va refuza cererea de autorizare în urmãtoarele situaţii:
a) constata neîndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 26;
b) exista posibilitatea ca modul de desfãşurare a activitãţii societãţii de pensii sa nu fie în conformitate cu practica administrãrii solide şi prudente a fondurilor de pensii, prevãzutã de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 28
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va informa fondatorii care au formulat cererea despre refuz şi motivele refuzului.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va notifica numai refuzul în situaţia în care acesta se datoreazã motivelor precizate la art. 26 alin. (1) lit. b) şi c) sau în situaţia în care Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii doreşte sa protejeze sursa informatiei confidenţiale.
ART. 29
Decizia de respingere a cererii de autorizare poate fi atacatã la instanta judecãtoreascã competenta.
ART. 30
(1) În termen de 3 luni de la primirea deciziei de autorizare, fondatorii vor inregistra la registrul comerţului societatea de pensii în conformitate cu documentele menţionate în cererea de autorizare.
(2) Depãşirea termenului de 3 luni duce la pierderea valabilitãţii autorizaţiei.
ART. 31
(1) Societatea de pensii va depune la Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, în vederea obţinerii licenţei, în termen de 30 de zile de la data înmatriculãrii, copii de pe ultimele versiuni ale documentelor menţionate în art. 23, dovada varsarii capitalului social în conformitate cu prevederile art. 8 şi orice alte documente prevãzute de reglementãrile acesteia.
(2) Dacã exista modificãri în cererea de licenta fata de cererea de autorizare, altele decât cu privire la constituirea societãţii de pensii, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate reevalua cererea şi poate utiliza procedura prevãzutã la art. 24.
(3) Dacã nu exista astfel de modificãri şi Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii nu constata neîndeplinirea vreuneia dintre condiţiile precizate la art. 27, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va acorda licenta.
(4) Licenta se acorda în termen de 30 de zile de la primirea ultimului set de documente şi informaţii obţinute în conformitate cu acest articol, iar societatea de pensii va fi instiintata imediat asupra deciziei respective.
(5) Societatea de pensii poate începe activitatea de administrare a fondului de la data emiterii licenţei.
(6) Societãţile de pensii pot sa organizeze o asociaţie profesionalã care sa le reprezinte interesele colective fata de autoritãţile publice, sa studieze probleme de interes comun, sa promoveze cooperarea, sa informeze membrii asociaţiei şi publicul şi sa organizeze serviciile de interes comun. Asociaţia profesionalã a societãţilor de pensii colaboreazã cu Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi poate adera la asociaţii internaţionale de profil.
ART. 32
(1) Modificarea documentelor sau a condiţiilor prevãzute la art. 26 trebuie aprobatã în prealabil de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, cu excepţia cazului în care o astfel de modificare este în afarã controlului societãţii de pensii şi s-au depus diligenţele pentru a preveni o astfel de modificare.
(2) Termenul prevãzut la art. 31 alin. (1) poate fi depãşit cu aprobarea Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în situaţia în care, din motive obiective, societãţii de pensii îi este necesar un timp mai mare pentru obţinerea ultimelor versiuni ale documentelor menţionate la art. 23.
(3) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va analiza astfel de modificãri în conformitate cu prevederile art. 23 şi 24.
ART. 33
Societatea de pensii poate administra un fond universal de pensii direct şi nemijlocit ca activitate exclusiva.
ART. 34
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate sa retragã sau sa anuleze licenta pentru administrarea unui fond pentru aceleaşi motive pentru care refuza o cerere, conform art. 27, precum şi în cazul în care numãrul membrilor fondului pe care îl administreazã scade sub cel prevazut la art. 38 alin. (4), în condiţiile art. 38 alin. (5), şi rãmâne sub acest numãr minim pentru o perioada de trei luni.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va acorda un termen societãţii de pensii pentru a intra în legalitate.
(3) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va notifica societãţii de pensii decizia de retragere sau de anulare a licenţei.
(4) Decizia de retragere sau de anulare a licenţei poate fi atacatã la instanta judecãtoreascã competenta în regim de urgenta.
(5) Termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile.
(6) Hotãrârile instanţei judecãtoreşti competente prin care se soluţioneazã fondul cauzei se pronunţa în ziua în care au luat sfârşit dezbaterile.
(7) Hotãrârile instanţei de fond sunt definitive. Hotãrârile motivate ale instanţei de fond se redacteazã şi se comunica pãrţilor în termen de cel mult 10 zile de la pronunţare.
(8) Termenul de recurs este de 5 zile de la data comunicãrii hotãrârii pronunţate de instanta de fond.
ART. 35
(1) În situaţia retragerii sau anulãrii licenţei unei societãţi de pensii Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va prelua imediat administrarea fondului.
(2) De la data retragerii sau anulãrii licenţei societãţii de pensii fondul de pensii nu va mai permite aderarea de noi membri.
(3) În situaţia anulãrii licenţei unei societãţi de pensii Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va organiza o licitaţie publica pentru selectarea unui administrator special, în termen de 40 de zile de la data preluãrii administrãrii fondului, cu respectarea legislaţiei referitoare la organizarea licitaţiilor publice.
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii stabileşte criteriile pentru organizarea licitaţiei, care vor include, printre altele:
a) remuneraţia administratorului special;
b) condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã administratorul special.
(5) Dacã în urma licitaţiei prevãzute la alin. (3) nu se stabileşte administratorul special, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii numeşte un administrator special.
(6) Decizia de retragere sau de anulare a licenţei unei societãţi de pensii şi numirea administratorului special în urma licitaţiei organizate conform alin. (3) şi (4) se publica în Monitorul Oficial al României şi în mai multe ziare de circulaţie nationala de cãtre Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 36
(1) Din momentul înştiinţãrii privind anularea licenţei unei societãţi de pensii Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale transfera contribuţiile membrilor fondului respectiv într-un cont separat.
(2) Membrii fondului administrat de societatea de pensii a carei licenta a fost anulatã vor fi repartizaţi de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii la alte fonduri, dacã în termen de 3 luni de la data deciziei de anulare a licenţei nu au aderat la alte fonduri.
(3) Repartiţia membrilor prevãzutã la alin. (2) se face luându-se în considerare criteriile de apreciere a activitãţii societãţilor de pensii, stabilite prin reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale va transfera contribuţiile fiecãrui membru, aflate în contul menţionat la alin. (1), la noul fond, în urma primirii copiei de pe actul de aderare sau de repartizare la noul fond a membrului respectiv.
ART. 37
(1) Misiunea principala a administratorului special este de a realiza transformarea activelor fondului în lichiditati în vederea transferului conturilor membrilor la noile fonduri la care aceştia au aderat sau au fost repartizaţi, în conformitate cu prevederile art. 36 alin. (2).
(2) În vederea îndeplinirii misiunii prevãzute la alin. (1), administratorul special:
a) transmite spre aprobare Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, în termen de 45 de zile, raportul de evaluare a activelor şi pasivelor fondului şi strategia de transformare a activelor acestuia în lichiditati;
b) aplica strategia aprobatã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în termenul stabilit de aceasta.
(3) La finalizarea procesului de transformare a activelor fondului în lichiditati şi dupã stingerea tuturor debitelor fondului, administratorul special va transfera sumele cuvenite fiecãrui membru la fondurile la care aceştia au aderat sau au fost repartizaţi.
(4) Remuneraţia administratorului special stabilitã în urma licitaţiei prevãzute la art. 35 se plãteşte din suma prevãzutã la art. 9 alin. (1).
(5) Dacã remuneraţia administratorului special nu poate fi acoperitã integral din suma prevãzutã la art. 9 alin. (1) sau din alte resurse financiare ale societãţii de pensii a carei licenta a fost anulatã, diferenţa va fi recuperatã din procesul de lichidare a societãţii, constituindu-se ca o creanta prioritara.

CAP. 4
Fondurile universale de pensii

ART. 38
(1) Fondul se constituie prin contract de societate civilã, încheiat între toţi membrii acestuia, în conformitate cu dispoziţiile Codului civil referitoare la societatea civilã particularã şi cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta.
(2) Resursele fondului se constituie din sumele provenite din contribuţiile membrilor sãi şi din sumele provenite din investirea acestor contribuţii.
(3) Participarea la un fond a fiecãrui membru este determinata de valoarea sumelor din contul acestuia.
(4) Un fond va avea minimum 150.000 de membri.
(5) Prevederile alin. (4) nu se aplica pe perioada primilor 2 ani de la data constituirii fondului.
ART. 39
Un fond poate fi administrat numai de o societate de pensii care îl va reprezenta în raporturile cu terţii, inclusiv în fata instanţelor judecãtoreşti, acţiunile şi cererile introduse la aceste instanţe în legatura cu administrarea fondului fiind scutite de taxa judiciarã de timbru.
ART. 40
(1) Sediul fondului va fi acelaşi cu cel al societãţii de pensii care îl administreazã.
(2) Denumirea fondului va conţine cuvintele Fond universal de pensii.
ART. 41
Un fond nu poate fi declarat în stare de faliment.
ART. 42
(1) Contractul-cadru de societate civilã prin care se constituie un fond va fi stabilit prin reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Contractul de societate civilã va fi aprobat de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în termen de 10 zile de la depunerea acestuia.
ART. 43
(1) În relaţiile cu societatea de pensii fondul este reprezentat de consiliul de coordonare.
(2) Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã membrii consiliului de coordonare, precum şi atribuţiile acestor membri vor fi prevãzute de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 44
(1) Primul consiliu de coordonare al fondului va fi ales de cãtre membrii iniţiali ai fondului, din rândul acestora, iar componenta sa va fi indicatã în conţinutul contractului de societate civilã.
(2) Consiliul de coordonare al fondului este format din 7 membri şi 7 membri supleanţi.
(3) Mandatul membrilor consiliului de coordonare înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) deces;
b) demisie;
c) condamnare penalã privativã de libertate;
d) încãlcarea prevederilor contractului de societate civilã, constatatã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) Locul rãmas vacant în situaţia încetãrii mandatului unui membru al consiliului de coordonare va fi ocupat de un supleant desemnat de consiliul de coordonare.
(5) În situaţia în care numãrul membrilor supleanţi scade sub 7, consiliul de coordonare va desemna noi membri supleanţi pana la completarea numãrului acestora.
ART. 45
Consiliul de coordonare este competent sa semneze, în numele fondului, contractul de administrare cu societatea de pensii.
ART. 46
(1) Reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor prevedea un model al contractelor de administrare.
(2) Contractul de administrare poate fi modificat numai dupã aprobarea scrisã a Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.

CAP. 5
Autorizarea functionarii fondurilor universale de pensii

ART. 47
(1) Fondul funcţioneazã în baza autorizaţiei Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Autorizaţia de funcţionare a fondului se elibereazã în baza unei cereri formulate de societatea de pensii care urmeazã sa îl administreze, la care se vor anexa urmãtoarele documente:
a) actul constitutiv al societãţii de pensii;
b) proiectul contractului de administrare care urmeazã sa fie încheiat între fond şi societatea de pensii;
c) proiectul contractului care urmeazã sa fie încheiat cu custodele, întocmit în conformitate cu modelul de contract de depozitare prevãzut în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii;
d) contractul de societate civilã încheiat între membrii iniţiali ai fondului;
e) proiectul documentelor de aderare la fond;
f) studiul de fezabilitate bazat pe studii de piata referitoare la numãrul membrilor fondului care urmeazã sa fie recrutati în primii 2 ani şi mijloacele ce se vor utiliza pentru aceasta;
g) dovada plãţii taxei pentru cererea de autorizare.
(3) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri care vor prevedea conţinutul documentelor necesare pentru autorizarea fondului şi a societãţii de pensii.
ART. 48
Societatea de pensii poate formula cererea de autorizare a functionarii fondului pe care urmeazã sa îl administreze în acelaşi timp cu cererea de licenta, conform dispoziţiilor art. 22 şi 23.
ART. 49
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate solicita membrilor iniţiali ai fondului documente şi informaţii suplimentare, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de autorizare a functionarii fondului.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate verifica orice aspect legat de cererea de autorizare a functionarii unui fond, fiind indreptatita sa se adreseze autoritãţilor competente.
ART. 50
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii analizeazã cererea de autorizare a functionarii unui fond şi procedeazã, în termen de 30 de zile de la data primirii ultimului set de documente şi informaţii obţinute în conformitate cu prevederile art. 47 şi 49, fie la aprobarea cererii de autorizare a functionarii, sub rezerva unor termene şi condiţii pe care eventual le va impune, fie la refuzul cererii.
ART. 51
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii refuza aprobarea cererii de autorizare a functionarii unui fond în urmãtoarele situaţii:
a) organizarea şi funcţionarea fondului nu sunt conforme cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale celorlalte legi cu incidenta în domeniu;
b) documentele prezentate în conformitate cu prevederile art. 47 conţin clauze sau, dimpotriva, nu conţin anumite clauze, fapt ce poate avea ca efect prejudicierea intereselor membrilor fondului, ori nu protejeaza în mod adecvat interesele membrilor fondului.
ART. 52
(1) În cazul respingerii cererii de autorizare pentru funcţionarea unui fond Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va informa societatea de pensii care a fãcut cererea despre motivele refuzului, cu excepţia situaţiei în care doreşte sa protejeze sursele confidenţiale de informaţie.
(2) Decizia de respingere a cererii de autorizare poate fi atacatã la instanta judecãtoreascã competenta.
ART. 53
Consiliul de coordonare al fondului poate sa încheie contractul de administrare cu societatea de pensii şi poate sa accepte contribuţiile membrilor numai dupã ce societatea de pensii care va administra fondul a primit licenta şi dupã ce fondului i-a fost acordatã autorizaţia.

CAP. 6
Înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii

ART. 54
(1) La data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I, se înfiinţeazã Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii ca instituţie publica autonomã de interes naţional, cu personalitate juridicã, cu sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii are drept misiune protejarea intereselor membrilor fondurilor, informarea publicului asupra pieţei fondurilor, asigurarea bunei funcţionari a pieţei fondurilor, elaborarea reglementãrilor prudentiale referitoare la activitãţile entitatilor care funcţioneazã pe piata fondurilor.
(3) Misiunea Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii se exercita prin:
a) acordarea, retragerea şi anularea autorizaţiilor sau a licenţelor pentru societãţile de pensii şi fondurile pe care acestea le administreazã;
b) acordarea şi retragerea licenţelor pentru furnizorii de anuitati;
c) acordarea şi retragerea licenţelor pentru custozii activelor fondurilor;
d) supravegherea prudentiala a functionarii societãţilor de pensii, a fondurilor pe care acestea le administreazã, precum şi a furnizorilor de anuitati;
e) supravegherea prudentiala a activitãţii custozilor;
f) informarea şi educarea populaţiei cu privire la scopurile şi principiile de funcţionare a fondurilor şi a societãţilor de pensii;
g) colaborarea cu Banca Nationala a României, cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cu autoritatea de supraveghere a asigurãrilor, cu Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, precum şi cu alte organisme, pentru a asigura reglementarea şi supravegherea prudentiala a societãţilor de pensii, a fondurilor, a furnizorilor de anuitati şi a sectorului financiar în general;
h) asigurarea bunei funcţionari a fondurilor, a societãţilor de pensii şi a furnizorilor de anuitati;
i) emiterea de reglementãri prudentiale privind organizarea şi funcţionarea fondurilor, a societãţilor de pensii, a furnizorilor de anuitati şi custozilor activelor fondurilor;
j) emiterea de reglementãri privind organizarea, funcţionarea şi utilizarea procedurilor de rating referitoare la instrumentele financiare, prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta, în care pot fi investite activele fondurilor universale de pensii;
k) emiterea de reglementãri privind recrutarea, instruirea, monitorizarea şi managementul agenţilor de vânzãri ai societãţilor de pensii;
l) alte activitãţi prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii are legitimare procesuala activa şi poate interveni în orice proces impotriva societãţilor de pensii şi impotriva oricãror organisme sau persoane care se afla într-o relatie juridicã cu acea societate fie în mod direct, fie în mod indirect, atunci când o astfel de acţiune este necesarã în scopul protejãrii membrilor fondului.
(5) În caz de indoiala cu privire la includerea în sau la excluderea din sfera termenilor şi a expresiilor cu semnificatia stabilitã în aceasta ordonanta de urgenta, determinarea incidentei dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale regulamentelor se face de cãtre Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, din oficiu sau la cererea celui interesat.
(6) Litigiile în legatura cu interpretarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta şi a reglementãrilor emise în aplicarea acesteia se soluţioneazã de instanţele judecãtoreşti competente, potrivit legii.
(7) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii participa în calitate de membru la asociaţiile internaţionale ale autoritãţilor de reglementare şi supraveghere în domeniul pensiilor şi reprezintã România la conferinţe şi intalniri internaţionale.
ART. 55
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii este condusã de un preşedinte, denumit în continuare preşedintele comisiei.
(2) Structura organizatoricã şi de personal a Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi atribuţiile de conducere, de execuţie şi de control ale personalului sau se stabilesc prin statutul Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi aprobat prin hotãrâre a Guvernului, cu avizul consultativ al Consiliului Economic şi Social.
(3) Personalul Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii trebuie sa aibã o buna pregãtire profesionalã şi experienta în domeniul economic, financiar-contabil, investiţii, managementul afacerilor, ştiinţe actuariale sau juridice.
(4) La data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I, se înfiinţeazã Comitetul Consultativ de pe lângã Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, ca organism având rol consultativ cu privire la problemele legate de organizarea şi funcţionarea sistemului fondurilor universale de pensii.
(5) Atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare ale Comitetului Consultativ vor fi stabilite prin statutul acestuia, elaborat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi aprobat prin hotãrâre a Guvernului, cu avizul consultativ al Consiliului Economic şi Social.
(6) Comitetul Consultativ va fi format din 15 membri.
(7) Preşedintele Comitetului Consultativ este ales conform prevederilor cuprinse în statutul propriu.
(8) Membrii Comitetului Consultativ sunt reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatului şi ai sindicatelor, dupã cum urmeazã:
a) 5 reprezentanţi ai Guvernului;
b) 5 reprezentanţi ai organizaţiilor patronale reprezentative;
c) 5 reprezentanţi ai confederatiilor sindicale reprezentative.
(9) Membrii Comitetului Consultativ sunt numiţi pe o perioada de 4 ani prin decizie a primului-ministru, la propunerea Guvernului, a organizaţiilor patronale şi a confederatiilor sindicale reprezentative, dupã caz.
(10) Indemnizaţiile membrilor Comitetului Consultativ vor fi stabilite prin hotãrâre a Guvernului. Sursa de finanţare a acestora va fi aceeaşi cu sursa de finanţare a activitãţii Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, prevãzutã la art. 64 şi 141.
ART. 56
(1) Preşedintele comisiei este numit şi revocat de Preşedintele României, cu avizul consultativ al Consiliului Economic şi Social.
(2) Numirea preşedintelui comisiei va fi validatã de Parlament, prin votul majoritãţii membrilor.
(3) Preşedintele comisiei este reprezentantul de drept al Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) Preşedintele comisiei trebuie sa fie cetãţean roman domiciliat în România, în varsta de minimum 35 de ani, care are onorabilitatea, pregãtirea şi experienta profesionalã necesare pentru a ocupa aceasta funcţie.
(5) Preşedintele comisiei:
a) nu poate fi soţ şi nici ruda pana la gradul al treilea cu Preşedintele României, cu preşedinţii Camerelor Parlamentului, cu membrii Guvernului şi cu guvernatorul Bãncii Naţionale a României;
b) nu poate fi membru al vreunui partid politic;
c) nu poate fi membru în nici un consiliu de administraţie;
d) nu poate fi acţionar al unei societãţi de pensii, al unui furnizor de anuitati sau al unui custode;
e) nu trebuie sa fi fost declarat falit;
f) nu trebuie sa aibã cazier judiciar.
(6) Durata mandatului preşedintelui comisiei este de 5 ani, iar la expirarea mandatului acesta poate fi numit din nou.
(7) Preşedintele comisiei poate fi revocat numai pentru urmãtoarele motive:
a) abateri grave de la obligaţiile ce îi revin;
b) condamnare penalã privativã de libertate;
c) încãlcarea prevederilor art. 58;
d) imposibilitate definitiva de exercitare a mandatului;
e) incompetenta doveditã pe baza de documente, acţiuni şi/sau inacţiuni.
ART. 57
Salarizarea preşedintelui şi a personalului Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii se propune de preşedintele comisiei, având în vedere nivelul remuneraţiei acordate unor posturi similare de pe piata fondurilor universale de pensii, şi se aproba prin hotãrâre a Guvernului, cu avizul consultativ al Consiliului Economic şi Social.
ART. 58
(1) Preşedintele comisiei şi personalul de specialitate al Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii sunt obligaţi:
a) sa nu accepte nici un fel de plata, post sau funcţie, sa nu presteze servicii şi sa nu detina acţiuni la:
a1) o societate de pensii sau la fondul pe care îl administreazã;
a2) un furnizor de anuitati;
a3) un custode al unui fond;
a4) o persoana afiliatã în raport cu persoanele menţionate mai sus;
b) sa nu detina nici o funcţie politica eligibilã sau sa candideze pentru o astfel de funcţie.
(2) Preşedintele comisiei şi personalul de specialitate al Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii sunt obligaţi, la încetarea activitãţii în aceste funcţii, sa respecte dispoziţiile alin. (1) lit. a) pe o perioada de 5 ani de la data încetãrii activitãţii.
ART. 59
(1) În exercitarea atribuţiilor sale Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii are dreptul:
a) sa obţinã de la o societate de pensii copii de pe toate documentele care privesc activitãţile sale sau pe cele ale fondului;
b) sa obţinã de la un custode sau de la un furnizor de anuitati oricare dintre documentele prevãzute la lit. a);
c) sa obţinã orice informaţie de la membrii consiliului de administraţie ai societãţii de pensii şi ai custodelui, în legatura cu activitãţile desfãşurate în relaţia cu fondul.
(2) Persoanele autorizate de preşedintele comisiei vor avea drept de acces în sediile:
a) societãţii de pensii, în scopul de a verifica dacã activitãţile societãţii de pensii sau ale fondului sunt în conformitate cu actele normative în vigoare şi cu documentele constitutive ale acestora;
b) custodelui, în scopul de a verifica dacã activitãţile acestuia sunt în conformitate cu actele normative în vigoare şi cu orice contract încheiat cu societatea de pensii;
c) furnizorului de anuitati, în scopul de a verifica dacã activitãţile acestuia sunt în conformitate cu actele normative în vigoare şi cu documentele constitutive ale acestuia.
(3) Persoana care efectueazã inspecţia are dreptul:
a) sa cerceteze orice registre, documente, fisiere din calculator sau alte evidente;
b) sa obţinã eliberarea de copii de pe astfel de registre, documente, fisiere din calculator sau alte evidente;
c) sa obţinã orice informaţie de la membrii organelor statutare de conducere ale entitatilor la care se efectueazã inspecţia privind activitãţile desfãşurate în relaţia cu fondul.
(4) Entitatea inspectata este obligatã sa se asigure ca persoanei care efectueazã inspecţia i se permite accesul la toate registrele, documentele şi alte evidente care privesc activitãţile societãţii de pensii, ale fondului, custodelui şi furnizorului de anuitati.
(5) Scopul inspecţiei va fi indicat în autorizaţia emisã de preşedintele comisiei.
(6) Persoana care efectueazã inspecţia va redacta un raport pe care îl va inainta preşedintelui comisiei, iar acesta va înştiinţa entitatea la care s-a efectuat inspecţia despre neregulile constatate şi va prevedea un termen pentru corectarea acestora.
ART. 60
(1) Un membru sau un fost membru al unui fond poate formula o sesizare impotriva unei societãţi de pensii dacã considera ca activitatea acesteia sau a fondului nu se conformeazã prevederilor legale în vigoare sau documentelor constitutive, precum şi în situaţia în care considera ca interesele sale au fost prejudiciate.
(2) Orice persoana fizica sau juridicã care a avut o relatie contractualã sau de afaceri cu un fond sau cu societatea de pensii care îl administreazã poate formula o sesizare.
(3) Sesizãrile formulate conform prevederilor alin. (1) şi (2) se adreseazã Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) În termen de 30 de zile de la primirea sesizãrii Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii este obligatã sa formuleze un rãspuns detaliat petentului.
(5) Rãspunsul la sesizarea formulatã poate fi contestat la instanta judecãtoreascã competenta.
ART. 61
(1) Preşedintele comisiei poate delega unei persoane calificate pe care o autorizeaza în acest sens una sau mai multe dintre prerogativele cu care este investit prin prezenta ordonanta de urgenta sau prin reglementãrile adoptate în baza acesteia.
(2) Delegarea de autoritate prevãzutã la alin. (1) va desemna persoana investitã, prerogativele şi actele prin care o va exercita, mãsurile pe care le poate lua şi durata delegarii.
(3) Delegarea de autoritate nu poate avea ca obiect adoptarea de reglementãri şi acordarea, retragerea sau anularea autorizaţiilor ori a licenţelor.
(4) Persoana prevãzutã la alin. (1) nu poate fi o persoana afiliatã în raport cu societatea de pensii, custodele sau furnizorul de anuitati fata de care îşi exercita prerogativele delegate de preşedintele comisiei.
ART. 62
(1) Preşedintele comisiei şi persoanele care acţioneazã sub autoritatea acestuia sunt obligate sa pãstreze stricta confidenţialitate a oricãrei informaţii obţinute în cursul sau ca urmare a exercitãrii funcţiei sau a prerogativelor prevãzute prin prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care informaţia este divulgatã în exerciţiul unei funcţii sau al unor prerogative prevãzute prin prezenta ordonanta de urgenta sau atunci când exista o hotãrâre judecãtoreascã în acest sens.
ART. 63
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va publica, în termen de 6 luni de la sfârşitul fiecãrui an calendaristic, un raport privind piata fondurilor de pensii din România.
(2) Raportul prevãzut la alin. (1) va conţine date despre piata fondurilor de pensii, o prezentare a modului de aplicare a legislaţiei fondurilor de pensii, o prezentare a activitãţilor Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, precum şi orice alte aspecte privind fondurile, societãţile de pensii, custozii şi furnizorii de anuitati pe care Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii le considera importante de menţionat, sub rezerva art. 62.
ART. 64
(1) Veniturile bugetului Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensiii sunt constituite din taxele încasate de aceasta, respectiv:
a) taxe pentru cereri de autorizaţii;
b) taxe pentru cereri de licenţe;
c) taxa pentru formulare;
d) taxe lunare plãtite de societãţile de pensii;
e) taxe lunare plãtite de furnizorii de anuitati.
(2) Cuantumul taxelor prevãzute la alin. (1) se stabileşte astfel:
a) valoarea în lei, calculatã la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data efectuãrii plãţii, a 5.000 euro pentru taxa prevãzutã la alin. (1) lit. a);
b) valoarea în lei, calculatã la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data efectuãrii plãţii, a 2.500 euro pentru taxa prevãzutã la alin. (1) lit. b);
c) taxa pentru formulare, stabilitã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, nu poate depãşi valoarea în lei, calculatã la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data efectuãrii plãţii, a 500 euro;
d) procentul stabilit de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, aplicat la valoarea contribuţiilor plãtite lunar fondului, dar nu mai mult de 0,2%, pentru taxa prevãzutã la alin. (1) lit. d);
e) procentul stabilit de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, aplicat la valoarea anuitãţilor plãtite lunar, dar nu mai mult de 0,1%, pentru taxa prevãzutã la alin. (1) lit. e).
(3) Taxele prevãzute la alin. (1) vor fi suportate de solicitant, iar modul de plata a acestora va fi stabilit prin reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) Excedentul bugetului Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii se reporteazã în anul urmãtor.
(5) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii elaboreazã anual proiectul bugetului propriu, pe care îl supune spre aprobare Parlamentului României.
(6) Pana la data de 31 mai a fiecãrui an Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii supune spre aprobare Parlamentului României execuţia bugetului şi raportul privind activitatea proprie pe anul precedent.

CAP. 7
Membri şi contribuţii

ART. 65
(1) Toate persoanele fizice care au dreptul şi obligaţia sa contribuie la sistemul public de pensii şi care la data prevãzutã la art. 140 alin. (3) au cel puţin 20 de ani pana la varsta legalã de pensionare prevãzutã de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru categoria de care aparţine persoana respectiva, devin, pe intreaga perioada în care contribuie la sistemul public de pensii, membri ai unui fond ales de ele şi vor contribui la acesta.
(2) Persoanele la care se referã alin. (1) sunt obligate sa adere la un fond. Persoanele care nu adera la un fond în termen de 8 luni de la data la care sunt eligibile vor fi repartizate unui fond de cãtre Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
(3) Repartizarea la fonduri a persoanelor prevãzute la alin. (2) se va efectua aleatoriu, direct proporţional cu numãrul membrilor unui fond la data efectuãrii repartizãrii.
(4) Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale va notifica fiecãrei persoane care nu a aderat la un fond în termenul prevãzut la alin. (2) ca va fi repartizata la un anumit fond în termen de 30 de zile de la notificare, dacã persoana respectiva nu adera în aceasta perioada la un alt fond.
(5) Reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor prevedea metoda de repartizare aleatorie prevãzutã la alin. (3), modul de informare privind repartizarea facuta, modul de plata a contribuţiilor în situaţia aderãrii cu întârziere la un fond şi orice alte aspecte pe care le considera necesare.
(6) Toate persoanele fizice care au dreptul şi obligaţia sa contribuie la sistemul public de pensii şi care la data prevãzutã la art. 140 alin. (3) au cel puţin 10 ani pana la varsta legalã de pensionare prevãzutã de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru categoria de care aparţine persoana respectiva, pot opta sa devinã membri ai unui fond şi sa contribuie la acesta pe perioada în care contribuie la sistemul public de pensii.
ART. 66
(1) O persoana devine membru al unui fond prin aderare la acel fond.
(2) Aderarea persoanelor la un fond se realizeazã prin semnarea unui act de aderare, individual sau colectiv.
(3) Organizaţiile sindicale legal constituite pot organiza aderarea colectivã la un fond pe baza unui contract de mandat încheiat cu societatea de pensii care va administra fondul respectiv.
(4) Aderarea la un fond în condiţiile prevãzute la alin. (3) se poate realiza numai pentru perioada prevãzutã la art. 65 alin. (2).
(5) Aderarea colectivã la un fond a persoanelor prevãzute la art. 65 alin. (1) şi (6) se va face prin semnarea de cãtre acestea a listelor de adeziune anexate la un act colectiv de aderare.
(6) Este interzisã orice fel de delegare sau de reprezentare pentru semnarea listelor de adeziune.
(7) Este interzis societãţilor de pensii sa încheie contracte de mandat cu mai mult de o confederatie sau 3 federaţii sindicale legal constituite, în vederea organizãrii aderãrii colective la fondul administrat de respectiva societate de pensii.
(8) O organizaţie sindicala legal constituitã care organizeazã aderarea colectivã poate încheia contracte de mandat cu mai multe societãţi de pensii care administreazã fonduri.
(9) Un fond este obligat sa utilizeze un model unic al actului individual de aderare şi un model unic al actului colectiv de aderare pentru toate adeziunile membrilor fondului.
(10) Conţinutul şi forma contractului de mandat, ale actelor de aderare, precum şi ale listelor de adeziune ce vor fi utilizate de toate fondurile se stabilesc prin reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(11) Un fond nu poate schimba modelul contractului de mandat, al actelor de aderare şi al listelor de adeziune decât cu acordul prealabil scris al Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(12) Societatea de pensii care administreazã fondul va da membrului care adera individual un exemplar al actului individual de aderare.
(13) Organizaţia sindicala care a organizat aderarea colectivã la un fond va da membrilor înscrişi pe listele de adeziune anexe la actul colectiv de aderare câte un exemplar al actului colectiv de aderare.
(14) În termen de un an de la finalizarea acţiunii de aderare la fonduri societatea de pensii este obligatã sa transmitã, prin organizaţia sindicala care a organizat aderarea colectivã, actele individuale de aderare pentru fiecare semnatar al listelor de adeziune.
(15) Pentru toate cazurile prevãzute la alin. (12) şi (13) societatea de pensii care administreazã fondul va transmite Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale o copie de pe actele de aderare, pentru ca aceasta sa îşi actualizeze registrul membrilor.
(16) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la datele la care persoanele pot deveni membri ai fondului, cu privire la datele de transfer, precum şi la modalitãţile de organizare, funcţionare şi supraveghere a desfãşurãrii acţiunii de aderare la fonduri.
(17) Fondul nu poate refuza unei persoane calitatea de membru, decât dacã aceasta nu este eligibilã.
(18) O persoana nu poate fi membru al mai multor fonduri în acelaşi timp şi nu poate avea decât un singur cont la fondul al cãrui membru este, cu excepţia dispoziţiilor art. 74 lit. a).
ART. 67
(1) Contribuţia la fond a fiecãrui membru se stabileşte în funcţie de încadrarea acestuia în una dintre categoriile de contribuabili la sistemul public de pensii, astfel:
a) pentru cei angajaţi cu contract individual de munca sau pentru persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective, sunt numite în cadrul autoritãţii executive legislative sau judecãtoreşti, pe durata mandatului:
a1) 5% din salariul individual brut realizat lunar sau din indemnizaţia bruta realizatã lunar, dupã caz, inclusiv sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, plãtitã de angajat;
a2) 5% din fondul total de salarii brute realizat de aceştia, plãtitã de angajator, în numele şi pentru angajaţii proprii;
b) pentru persoanele care realizeazã un venit anual echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie şi care nu au contract individual de munca, 10% din venitul lunar asigurat, prevãzut în declaraţia sau în contractul de asigurare la sistemul public de pensii, plãtitã de persoana respectiva;
c) pentru persoanele care beneficiazã de ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin, 10% din cuantumul ajutorului de şomaj, ajutorului de integrare profesionalã sau al alocaţiei de sprijin, dupã caz, plãtitã din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj.
(2) Baza de calcul a contribuţiei prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) nu poate depãşi plafonul de 3 ori salariul mediu brut lunar pe economie.
(3) Salariul mediu brut lunar pe economie este cel prognozat pentru fiecare an şi aprobat prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(4) Nivelul total al contribuţiei prevãzute la alin. (1) se deduce din contribuţia datoratã sistemului public de pensii.
(5) Contribuţia la fonduri nu se impoziteazã.
(6) Începând cu data la care o persoana devine membru al unui fond şi plãteşte contribuţia prevãzutã la alin. (1), numãrul lunar de puncte stabilit pentru aceasta persoana, conform prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se multiplica cu raportul dintre contribuţia individualã plãtitã de acesta la sistemul public de pensii şi contribuţia individualã stabilitã prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
ART. 68
(1) Colectarea contribuţiilor la fonduri se efectueazã de Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, concomitent cu colectarea contribuţiilor la sistemul public de pensii.
(2) Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale transmite contribuţiile cãtre fonduri în termen de 3 zile de la primirea lor, dupã deducerea comisionului prevãzut la alin. (4), cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 36.
(3) Un angajator care face contribuţii la fonduri în numele angajaţilor sãi prin Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale este obligat sa o informeze despre suma cu care contribuie pentru fiecare membru al fondului, numãrul de identificare al angajaţilor, perioada pentru care se face contribuţia respectiva şi baza de calcul a fiecãrei contribuţii.
(4) Comisionul perceput de Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale pentru colectarea contribuţiilor la fonduri se suporta de societãţile de pensii ca parte din costuri.
(5) Valoarea comisionului încasat de Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data plãţii, a 0,05 euro/membru şi luna.
(6) Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale transmite contribuţiile cãtre fonduri în numele fiecãrui membru a cãrui contribuţie a primit-o, în conformitate cu un registru central în care sunt înscrişi toţi membrii fondurilor din România.
(7) Dacã un fond nu a primit contribuţiile datorate în termenul prevãzut la alin. (2), societatea de pensii va informa imediat, în scris, membrul fondului a cãrui contribuţie nu a fost primitã.
(8) Societatea de pensii va transmite o somaţie de plata, în cazul prevãzut la alin. (7), Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
(9) Nerespectarea termenului de plata prevãzut în somaţia menţionatã la alin. (8) atrage plata de penalitãţi care nu pot fi mai mici decât dobanda la depozite plasate de bãnci pentru perioada respectiva.
(10) În cazul neachitarii la termen, potrivit legii, a contribuţiilor datorate unui fond, Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale procedeazã la aplicarea mãsurilor de executare silitã, conform dispoziţiilor legale privind executarea creanţelor bugetare.
(11) În cazul reorganizãrii judiciare sau al falimentului angajatorului, sumele datorate de acesta fondurilor vor fi recuperate dupã acoperirea sumelor datorate pentru plata salariilor, conform procedurii prevãzute de lege.
ART. 69
Registrul central menţionat la art. 68 alin. (6) este ţinut de Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi actualizat în funcţie de actele de aderare sau de repartizare pe care le primeşte.
ART. 70
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite, împreunã cu Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, reglementãri care vor prevedea:
a) metoda de efectuare a plãţii prin intermediul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi metoda transmiterii informaţiilor prevãzute la art. 68 şi a altor asemenea informaţii;
b) operaţiunile care trebuie efectuate de Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi de oricare alte entitãţi în situaţia în care se comite o eroare în ceea ce priveşte plata sau informaţiile transmise sau în caz de întârziere a plãţii ori de neplata;
c) metoda de transmitere a contribuţiilor de la Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale la fonduri;
d) forma, menţinerea şi actualizarea registrului central al membrilor fondurilor;
e) modul în care interesele fondurilor şi ale societãţilor de pensii sunt reflectate în activitatea Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale;
f) orice alte aspecte pe care Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii le considera necesare.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate propune, dupã o perioada de 7 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, în baza unei analize atente a rezultatelor colectãrii contribuţiilor, o noua modalitate de colectare a contribuţiilor la fondurile universale de pensii.
ART. 71
(1) În situaţia în care un membru al unui fond doreşte sa devinã membru al unui alt fond, acesta este obligat sa notifice acest lucru în scris fondului de la care pleacã, cu 30 de zile înainte de aderarea efectivã la noul fond, şi sa trimitã fostului fond o copie de pe actul de aderare la noul fond, în termen de 5 zile de la data semnãrii noului act de aderare.
(2) Calitatea de membru la fostul fond înceteazã la prima data de transfer ce are loc dupã 10 zile lucrãtoare de la primirea înştiinţãrii, iar calitatea de membru al noului fond începe la aceeaşi data.
(3) Societatea de pensii care administreazã fondul la care a aderat un membru transmite o copie de pe actul de aderare la noul fond cãtre Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la:
a) modul de aderare la un fond;
b) modul şi datele ce trebuie furnizate pentru remiterea declaraţiei de plata a valorii activelor la decesul unui membru al fondului şi pentru informarea fondului despre orice schimbare în raport cu informaţiile conţinute în declaraţie;
c) forma în care un membru al unui fond informeazã fondul despre faptul ca doreşte sa adere la un alt fond.
ART. 72
(1) Transferul de plati între vechiul fond şi noul fond are loc la data de transfer.
(2) Transferul de plati cuprinde suma existenta în contul membrului la ultima data de evaluare, din care se deduce suma prevãzutã la art. 103 alin. (1) lit. c).
(3) Vechiul fond va informa noul fond despre contribuţiile fãcute de membru cãtre acel fond, despre transferurile de plati efectuate în numele sau, precum şi despre contribuţiile acestuia la fondurile al cãror membru a fost anterior.
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la modalitãţile de efectuare a transferului de plati.
ART. 73
(1) În situaţia în care un membru al fondului înceteazã temporar sa contribuie la un fond, acesta rãmâne membru cu drepturi depline al fondului.
(2) Situaţiile de încetare temporarã prevãzutã la alin. (1) pot fi:
a) perioadele în care un membru nu realizeazã venituri;
b) perioadele în care un membru urmeazã cursurile de zi ale învãţãmântului superior, organizat potrivit legii;
c) perioadele în care un membru satisface serviciul militar ca militar în termen sau ca militar cu termen redus.
ART. 74
În cazul persoanelor având calitatea de beneficiar:
a) se va deschide pe numele lor un cont la fondul al cãrui membru a fost defunctul, la care au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi membri ai fondului;
b) au urmãtoarele optiuni în ceea ce priveşte contul deschis:
b1) sa îl transfere, în orice moment pana la data iesirii la pensie conform prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la un furnizor de anuitati şi sa primeascã o anuitate pe viata;
b2) sa primeascã sume lunare pe o perioada la alegerea lor, dar nu mai mica de 5 ani, opţiunea putând fi exercitatã oricând pana la data menţionatã la lit. b1);
b3) sa primeascã suma existenta în cont sub forma unei plati unice;
c) opţiunea prevãzutã la lit. b1) poate fi exercitatã numai dupã o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi;
d) beneficiarul poate, înainte de data prevãzutã la lit. b), sa amâne data de alegere a unei optiuni pentru o perioada de maximum 5 ani;
e) dacã exista mai mulţi copii care îndeplinesc cerinţele prezentului articol, suma din contul membrului va fi împãrţitã în mod egal între aceştia.
ART. 75
Dacã un membru al fondului devine invalid de gradul I sau II, acesta are dreptul sa foloseascã suma existenta în contul sau în aceleaşi condiţii ca şi un beneficiar.
ART. 76
(1) Membrii fondului sunt proprietari ai sumei existente în contul lor.
(2) Membrii fondului nu au dreptul de a primi pana la pensionare suma existenta în contul lor sau o parte din aceasta.
(3) Suma existenta în contul unui membru al fondului nu poate face obiectul unei executãri silite şi nici al unei tranzacţii.
(4) Suma existenta în contul unui membru al fondului nu va fi gajata, cesionata sau data în garanţie, cu excepţia situaţiilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, sub sancţiunea nulitãţii.

CAP. 8
Interdicţii privind marketingul fondurilor universale de pensii

ART. 77
(1) Activitatea de a prezenta potenţialilor membri avantajele aderãrii la fondul universal de pensii, administrat de o societate de pensii, şi de a-i convinge sa adere la acel fond se desfãşoarã numai de agenţi de vânzãri.
(2) Este interzisã oferirea de beneficii colaterale în scopul de a convinge o persoana sa se înscrie la vreun fond sau sa rãmânã membru al acestuia.
(3) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri privind autorizarea, evidenta, instruirea, monitorizarea şi modalitãţile de plata a agenţilor de vânzãri, precum şi reglementãri referitoare la alte activitãţi ale agenţilor de vânzãri.
ART. 78
(1) Este interzis persoanelor enumerate la alin. (3) sa transmitã informaţii false, inselatoare sau care pot crea o impresie falsa, sa emita pretenţii sau sa facã afirmaţii false, inclusiv prin publicitate sau prin alte forme promotionale ori cu ocazia informaţiilor scrise care sunt distribuite membrilor, potenţialilor membri sau celor care pot deveni potenţiali membri despre un fond sau despre societatea de pensii care îl administreazã.
(2) Este interzis persoanelor enumerate la alin. (3) sa facã afirmaţii sau previziuni despre evoluţia investiţiilor unui fond altfel decât în forma şi modul prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(3) Categoriile de persoane la care se referã alin. (1) şi (2) sunt:
a) fondurile sau societãţile de pensii;
b) persoanele afiliate în legatura cu entitatile enumerate la lit. a);
c) agenţii de vânzãri sau angajaţii persoanelor enumerate la lit. a) şi b).
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la publicitatea societãţilor de pensii.
(5) În situaţia în care Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii constata ca materialele publicitare ale societãţilor de pensii sunt susceptibile sa induca în eroare, ea poate interzice publicarea şi distribuirea acestora şi poate obliga la publicarea rectificarii în termen de maximum 7 zile calendaristice de la notificare.
ART. 79
Societatea de pensii care, prin contact personal cu un angajat, reprezentant sau agent de vânzãri al societãţii de pensii ori cu o persoana afiliatã, convinge o anumitã persoana sa renunţe la calitatea de membru al unui anumit fond şi sa devinã membru al fondului administrat de societatea de pensii respectiva trebuie sa poatã demonstra ca, la momentul tentativei de convingere, transferarea la fondul administrat de respectiva societate de pensii nu putea fi consideratã ca fiind dãunãtoare din perspectiva intereselor persoanei respective.
ART. 80
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri care sa prevadã obligaţiile privind marketingul fondurilor.

CAP. 9
Conturile membrilor şi evaluarea activelor fondurilor universale de pensii

ART. 81
Contribuţiile la fonduri şi transferul de plati se vireazã în conturi individuale în numele fiecãrui membru.
ART. 82
(1) Contribuţiile la un fond şi transferul de plati se convertesc în unitãţi de cont.
(2) Fiecare unitate de cont reprezintã, în vederea evaluãrii, o parte proporţionalã din activul net al fondului.
(3) Valoarea totalã a unitãţilor de cont ale unui fond şi a diviziunilor acestora este întotdeauna egala cu valoarea totalã a activului net al fondului.
(4) Contribuţiile şi transferurile de plati pot fi convertite în diviziuni ale unitãţilor de cont, iar valoarea activelor corespunzãtoare contului unui membru poate fi exprimatã prin astfel de diviziuni.
(5) Valoarea activelor unui fond şi valoarea unei unitãţi de cont se stabilesc pe baza criteriilor de evaluare a activelor şi pasivelor fondurilor.
(6) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri care sa defineascã criteriile de evaluare a activelor şi pasivelor fondurilor, bazate pe valoarea de piata a acestora.
ART. 83
(1) La prima data de convertire care urmeazã plãţii primei contribuţii la fond valoarea unei unitãţi de cont va fi de 10.000 lei.
(2) Metoda dupã care se stabilesc datele de convertire, precum şi metoda de convertire vor fi prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii. Datele de convertire vor fi de cel puţin 4 ori pe luna calendaristicã.
(3) Pana la datele de convertire contribuţiile şi sumele ce fac obiectul transferului de plati se înscriu într-un cont separat al fondului, dobanda generata de acest cont constituind venit al fondului.
ART. 84
(1) Valoarea activului net al unui fond se calculeazã la fiecare data de evaluare stabilitã conform art. 85 şi se comunica imediat Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Valoarea unei unitãţi de cont se calculeazã, de asemenea, la fiecare data de evaluare.
(3) Calculul menţionat la alin. (1) şi (2) este fãcut de custodele fondului pe baza reglementãrilor Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 85
Evaluarea are loc zilnic, cu excepţia zilelor nelucrãtoare.
ART. 86
(1) Societatea de pensii care administreazã un fond care a primit contribuţii pe o perioada de cel puţin 24 de luni va calcula, la sfârşitul ultimei luni a fiecãrui trimestru, rentabilitatea pentru ultimele 24 de luni, în conformitate cu alin. (2) şi va comunica Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii rata de rentabilitate.
(2) Rata de rentabilitate a unui fond este reprezentatã de raportul între diferenţa dintre valoarea medie a unei unitãţi de cont în ultima zi a lunii care încheie un trimestru şi valoarea acelei unitãţi în ultima zi lucrãtoare a lunii care preceda perioada de 24 de luni şi valoarea acelei unitãţi în ultima zi lucrãtoare a lunii care preceda perioada de 24 de luni, exprimat în procente.
(3) Rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni este suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecãrui fond şi ponderea medie a fondului în piata fondurilor.
(4) Ponderea medie a fondului în piata fondurilor este media aritmetica dintre ponderea fondului în ultima zi lucrãtoare a lunii care preceda perioada de 24 de luni şi ponderea fondului în ultima zi lucrãtoare a ultimei luni din perioada de 24 de luni.
(5) Ponderea fondului într-o anumitã zi este raportul dintre valoarea activului net al fondului şi valoarea activelor nete ale tuturor fondurilor, calculate în aceeaşi zi.
(6) Rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor se calculeazã şi se publica de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 87
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la:
a) regulile de calcul al ratei de rentabilitate a fondurilor şi al ratei medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor, inclusiv metoda de rotunjire;
b) data la care o societate de pensii trebuie sa informeze Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii despre valoarea activului net al fondului, valoarea unei unitãţi de cont, rentabilitatea fondului;
c) modul de informare a Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii asupra datelor menţionate la lit. b);
d) forma şi data publicãrii ratei medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor.
(2) În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond, calculatã conform prevederilor art. 86 alin. (2), este mai mica decât rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor pentru 5 ani consecutiv, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate retrage licenta societãţii de pensii care administreazã fondul respectiv, aplicând procedura prevãzutã la art. 34-37.
(3) Rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor, prevãzutã la alin. (2), reprezintã cea mai mica valoare dintre rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor în perioada respectiva, diminuata cu patru puncte procentuale, şi 50% din rata medie ponderatã de rentabilitate a tuturor fondurilor în perioada respectiva.

CAP. 10
Plata pensiilor

ART. 88
(1) Un membru se retrage dintr-un fond folosind suma din contul sau sau o parte din aceasta pentru achiziţionarea unei anuitati în una dintre formele prevãzute la art. 91.
(2) Un membru nu se poate retrage dintr-un fond înainte de data iesirii la pensie conform prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, data de la care are dreptul sa primeascã o pensie din partea acestui sistem.
(3) Un membru al fondului nu se poate retrage decât la o data de convertire.
(4) Dispoziţiile alin. (2) nu se aplica beneficiarilor.
(5) Un membru al fondului poate decide înainte de data retragerii sa amâne pentru o perioada de maximum 5 ani data la care trebuie sa formuleze o anumitã opţiune.
(6) Dacã pana la data prevãzutã la alin. (5) membrul nu a folosit suma existenta în contul sau în condiţiile prevãzute la alin. (1), va primi o anuitate în conformitate cu reglementãrile emise de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(7) În situaţia în care suma existenta în contul unui membru la data retragerii este mai mica decât suma prevãzutã în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, acesta sau beneficiarii, dacã este cazul, vor primi o suma fixa stabilitã în conformitate cu reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, iar celelalte dispoziţii ale prezentului capitol nu se aplica.
ART. 89
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii acorda licenţe furnizorilor de anuitati şi supravegheazã activitatea acestora.
(2) Furnizorul de anuitati este o societate de pensii sau o societate comercialã care:
a) este o societate pe acţiuni persoana juridicã romana;
b) îndeplineşte cerinţele prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(3) Furnizorul de anuitati este obligat sa contribuie la Fondul naţional de garanţie pentru pensii.
(4) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la:
a) condiţiile şi procedura de acordare a licenţei pentru furnizorii de anuitati;
b) condiţiile şi procedura de retragere a licenţei furnizorului de anuitati;
c) capitalul social minim subscris şi vãrsat;
d) contribuţiile furnizorilor de anuitati la Fondul naţional de garanţie pentru pensii, metoda de plata a contribuţiilor şi data la care se efectueazã aceste plati.
ART. 90
(1) Un membru este liber sa aleagã furnizorul de anuitati de la care sa achizitioneze o anuitate.
(2) Societatea de pensii care administreazã fondul va efectua un transfer de plati la data transferului cãtre furnizorul de anuitati de la care membrul doreşte sa achizitioneze o anuitate, cu condiţia ca acesta sa o informeze cu cel puţin 14 zile înainte de data retragerii despre intenţia sa de a se retrage, precum şi care este furnizorul de anuitati de la care va achizitiona o anuitate.
ART. 91
(1) Membrii sunt liberi sa aleagã, sub rezerva art. 92, una dintre urmãtoarele anuitati propuse de furnizorii de anuitati:
a) anuitate pe viata, platibila pana la momentul decesului titularului anuitatii;
b) anuitate pe viata, garantatã pe o perioada de cel puţin 5 ani, prin care, dacã titularul anuitatii decedeazã în timpul perioadei garantate, plãţile care ar fi rãmas de achitat pana la sfârşitul perioadei vor fi fãcute cãtre beneficiarii numiţi de solicitantul anuitatii;
c) anuitate de supravieţuitor, platibila pe toatã durata vieţii titularului anuitatii, iar apoi soţului supravieţuitor, pentru restul vieţii acestuia;
d) anuitate de supravieţuitor, platibila pe toatã durata vieţii titularului anuitatii, iar apoi soţului supravieţuitor pentru tot restul vieţii sale, cu o perioada garantatã de cel puţin 5 ani (sau mai lungã), prin care, dacã atât titularul anuitatii, cat şi soţul supravieţuitor decedeazã în perioada de 5 ani, plata rãmasã, care ar fi fost achitatã soţului supravieţuitor de la data decesului titularului anuitatii pana la expirarea perioadei de garantare, va fi facuta cãtre beneficiarii aleşi de membru, urmând ca aceştia sa primeascã dupã aceasta perioada anuitatea de supravietuire;
e) alte anuitati prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor prevedea modul de efectuare şi de modificare a nominalizarilor fãcute de membri, în conformitate cu prevederile alin. (1).
ART. 92
Membrul care este cãsãtorit de cel puţin un an la data retragerii este obligat sa achizitioneze anuitatea prevãzutã la art. 91 alin. (1) lit. c) sau d).
ART. 93
(1) Valoarea anuitãţilor va creste în situaţia în care într-un anumit an creşterea indicelui preţurilor de consum depãşeşte procentul prevãzut de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Metoda prin care vor fi mãrite anuitatile va fi prevãzutã în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 94
(1) Furnizorul de anuitati este obligat sa stabileascã ratele anuitatii astfel încât aceasta sa varieze numai în funcţie de varsta titularului anuitatii, varsta sotiei/soţului [în cazul în care a achiziţionat o anuitate prevãzutã la art. 91 alin. (1) lit. c) sau d)] şi de suma transferata cãtre furnizorul de anuitati din contul titularului de anuitati.
(2) Furnizorul de anuitati este obligat sa comunice ratele anuitãţilor Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi membrilor care le solicita. Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va publica lunar ratele anuitãţilor furnizorilor de anuitati.
(3) Ratele acordate de un anumit furnizor de anuitati pot sa varieze în timp numai în limita unui anumit procent stabilit de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) Furnizorul de anuitati nu poate refuza o cerere de achizitionare a unei anuitati dacã persoana care face cererea îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta şi de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(5) Furnizorul de anuitati nu poate impune condiţii pentru achiziţionarea de anuitati sau rate speciale în funcţie de starea sãnãtãţii, sex, rasa sau de alte asemenea criterii.
ART. 95
(1) Furnizorul de anuitati este obligat sa îndeplineascã condiţiile de menţinere a rezervelor prevãzute de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Furnizorul de anuitati va folosi şi va investi sumele transferate în beneficiul exclusiv al persoanelor care primesc anuitati.
(3) Furnizorii de anuitati investesc sumele transferate în scopul maximizarii veniturilor rezultate din investiţii, cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) securitatea activelor furnizorilor de anuitati;
b) diversificarea investiţiilor;
c) menţinerea unei lichiditati adecvate.
ART. 96
Este interzisã oferirea de beneficii colaterale cu scopul de a convinge acea persoana sa achizitioneze o anuitate.
ART. 97
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va stabili la sfârşitul fiecãrui an calendaristic pentru anul urmãtor nivelul pensiei minime care sa fie obţinutã sub forma de anuitate, pe baza ratelor anuitãţilor comunicate de furnizorii de anuitati.
ART. 98
(1) În situaţia în care suma din contul unui membru depãşeşte suma necesarã achiziţionãrii unei pensii minime, stabilitã conform prevederilor art. 97, acesta poate opta ca diferenţa sa îi fie plãtitã sub forma unei sume fixe sau în rate.
(2) Plata în rate nu poate fi efectuatã pe o perioada mai mare de 10 ani.
(3) Reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor prevedea metoda prin care se determina valoarea ratelor, modul de plata, modul în care aceste plati pot varia, comisioanele care pot fi percepute, precum şi consecinţele în urma decesului membrului.
ART. 99
În termen de 3 ani de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României Partea I, se va emite o lege specialã privind organizarea şi funcţionarea furnizorilor de anuitati, care va reglementa:
a) angajarea de cãtre furnizorii de anuitati a persoanelor calificate în ştiinţe actuariale;
b) vânzarea şi marketingul anuitãţilor;
c) separarea activitãţii de furnizare a anuitãţilor, desfasurata în conformitate cu prezenta ordonanta de urgenta, de orice alta activitate a societãţii respective;
d) contabilitatea furnizorilor de anuitati;
e) investiţiile furnizorilor de anuitati;
f) dizolvarea, fuziunea şi achiziţionarea furnizorilor de anuitati;
g) obligaţiile de raportare ale furnizorilor de anuitati;
h) sancţiunile pentru neîndeplinirea de cãtre furnizorul de anuitati a obligaţiilor ce îi revin în baza prezentei ordonanţe de urgenta;
i) modul şi termenele la care se face plata cãtre titularii de anuitati, inclusiv cãtre cei care locuiesc în strãinãtate;
j) consecinţele decesului titularului de anuitati şi ale neinstiintarii furnizorului de anuitati despre deces;
k) controlul exercitat de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi plata taxelor de cãtre furnizorul de anuitati cãtre aceasta;
l) alte prevederi.

CAP. 11
Obligaţii de raportare ale fondurilor şi societãţilor de pensii

ART. 100
(1) Societatea de pensii va publica cel mai târziu pana la data de 31 martie a fiecãrui an o brosura informativa despre activitatea desfasurata în anul precedent cu privire la administrarea fondului.
(2) Brosura informativa trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii:
a) componenta consiliului de administraţie şi a comitetului de direcţie ale societãţii de pensii;
b) numele şi adresele actionarilor societãţii de pensii şi procentul deţinut de aceştia din totalul acţiunilor;
c) numele şi adresa custodelui;
d) informaţiile prevãzute la art. 101 alin. (4);
e) valoarea comisioanelor percepute de societatea de pensii;
f) valoarea comisioanelor plãtite de societatea de pensii custodelui şi intermediarilor financiari;
g) rata de rentabilitate a fondului administrat de societatea de pensii;
h) alte informaţii, conform reglementãrilor Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(3) Informaţiile publicate în brosura informativa vor fi, de asemenea, publicate în cel puţin doua cotidiane naţionale de larga circulaţie.
(4) Forma brosurii informative este cea prevãzutã de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(5) Societatea de pensii este obligatã sa punã brosura informativa la dispoziţie oricãrei persoane care face cerere pentru a deveni membru înainte ca aceasta sa adere la fond.
(6) Societatea de pensii este obligatã sa punã brosura informativa la dispoziţie oricãrui membru care o solicita.
ART. 101
(1) Societatea de pensii informeazã membrii în scris sau electronic, la intervale regulate, cel puţin o data la 6 luni, despre sumele existente în contul fiecãruia, datele la care s-au fãcut contribuţiile şi transferurile de plati din perioada respectiva, precum şi despre convertirea contribuţiilor şi a transferurilor de plati în unitãţi de cont.
(2) La cererea unui membru societatea de pensii este obligatã sa îl informeze despre valoarea activelor aferente contului sau.
(3) Societatea de pensii poate incasa un comision pentru furnizarea informaţiilor prevãzute la alin. (2), care nu poate depãşi costul efectiv al punerii la dispoziţie a informaţiilor.
(4) Societatea de pensii este obligatã sa informeze membrii cel puţin o data pe an despre valoarea şi procentul activelor fondului investite în diverse tipuri de active, inclusiv date despre emitentii anumitor valori mobiliare, informaţii ce corespund ultimei date de evaluare din ultima luna a fiecãrui an.
(5) Obligaţia de a informa despre emitentii de valori mobiliare se referã la investiţiile care reprezintã cel puţin 1% din valoarea activelor fondului.
ART. 102
(1) Societatea de pensii este obligatã sa transmitã Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii urmãtoarele informaţii:
a) situaţia contabila a activelor şi pasivelor, a veniturilor şi cheltuielilor, certificate de o societate de audit independenta autorizata de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii;
b) bilanţul anual aprobat de consiliul de administraţie;
c) informaţii despre vânzãrile şi achiziţiile fondului, data la care s-a efectuat tranzacţia, preţul la care s-a efectuat tranzacţia şi brokerul utilizat;
d) sumele achitate brokerilor, custodelui şi alte cheltuieli a cãror situaţie este eventual solicitatã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii;
e) informaţii despre actionarii societãţii de pensii, inclusiv numele şi adresele acestora;
f) numele şi remuneraţia membrilor consiliului de administraţie, ai comitetului de direcţie şi angajaţilor societãţii de pensii;
g) brosura informativa menţionatã la art. 100;
h) informaţiile prevãzute la art. 101 alin. (2) şi (4);
i) alte informaţii solicitate de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor prevedea datele la care se transmit informaţiile de mai sus, cel puţin o data pe an, şi, de asemenea, perioada care corespunde informaţiilor transmise şi forma de prezentare a acestora.

CAP. 12
Finanţarea activitãţii societãţilor de pensii

ART. 103
(1) Finanţarea activitãţii societãţii de pensii se realizeazã prin perceperea de comisioane în urmãtoarele modalitãţi:
a) deducerea unui anumit procent din contribuţiile plãtite, care nu poate depãşi 12% din valoarea acestora, cu condiţia ca aceasta deducere sa fie facuta înainte de convertirea contribuţiilor în unitãţi de cont;
b) deducerea unui anumit procent din valoarea activelor nete administrate într-o luna, care nu poate depãşi 0,08% din valoarea acestora în luna respectiva;
c) deducerea unei anumite sume din suma existenta în contul unui membru, care nu poate depãşi valoarea a 3 contribuţii lunare ale persoanei respective, în cazul în care s-a efectuat un transfer de plati cãtre un alt fond, conform prevederilor art. 72, înainte ca membrul sa fi contribuit la fondul care efectueazã transferul de plati o perioada de cel puţin 24 de luni.
(2) Calcularea comisionului prevãzut la alin. (1) lit. b) se face la ultima data de evaluare a activelor fondului din luna curenta, iar suma rezultatã se plãteşte conform clauzelor contractului de administrare încheiat cu fondul.
(3) Modul de percepere a comisionului prevãzut la alin. (1) lit. c) va fi stabilit prin reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(4) Comisionul prevãzut la alin. (1) lit. c) nu se aplica membrilor dacã:
a) societatea de pensii a procedat la creşterea comisionului prevãzut la alin. (1) lit. a) în ultimele 6 luni;
b) capitalul social al societãţii de pensii a scãzut sub minimul legal;
c) societatea de pensii a intrat în procedura de lichidare.
ART. 104
(1) Societatea de pensii va utiliza pentru toţi membrii aceeaşi metoda de calcul şi de percepere a comisioanelor, cu excepţia prevãzutã la alin. (2).
(2) Comisioanele calculate conform dispoziţiilor art. 103 alin. (1) lit. a) pot fi reduse pentru membrii care au avut aceasta calitate pe perioada prevãzutã în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(3) Pentru persoanele care au avut calitatea de membru aceeaşi perioada de timp se percep aceleaşi comisioane.
(4) Orice modificare a comisioanelor prevãzute la art. 103 trebuie comunicatã membrilor cu cel puţin 6 luni înainte de a intra în vigoare.
ART. 105
Cheltuielile legate de efectuarea tranzacţiilor pentru achiziţionarea sau transferul activelor unui fond şi sumele plãtite brokerilor se suporta de societatea de pensii.
ART. 106
Costurile de administrare a fondului se suporta de societatea de pensii care îl administreazã.

CAP. 13
Investiţiile fondurilor universale de pensii

ART. 107
Activele fondului se investesc în conformitate cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta în scopul maximizarii veniturilor rezultate din investiţii în beneficiul exclusiv al membrilor, cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) securitatea activelor fondului;
b) diversificarea investiţiilor;
c) menţinerea unei lichiditati adecvate.
ART. 108
Societãţile de pensii pot investi activele fondului pe care îl administreazã numai în:
a) depozite bancare la o banca sau la o instituţie de credit autorizata de Banca Nationala a României sa îşi desfãşoare activitatea pe teritoriul României şi care nu este sub administrare specialã sau sub regim special de decontare;
b) obligaţiuni şi titluri de credit emise de Ministerul Finanţelor şi obligaţiuni emise de Banca Nationala a României;
c) obligaţiuni emise de autoritãţile administraţiei publice locale din România;
d) acţiuni care sunt cotate pe o piata reglementatã de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;
e) obligaţiuni emise de societãţi comerciale înregistrate în România şi care sunt cotate pe o piata reglementatã, având ratingul aprobat de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii;
f) numerar;
g) obligaţiuni de stat emise de guverne strãine care au un rating internaţional acceptat de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare şi acţiuni emise de emitenti strãini şi cotate pe o piata strãinã acceptatã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare;
h) alte forme de investiţii prevãzute de reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii; reglementãrile vor cuprinde şi procentele maxime ale activelor unui fond ce pot fi investite în aceste forme de investiţii.
ART. 109
(1) Societatea de pensii exercita în numele fondului dreptul de vot în adunãrile generale ale actionarilor societãţilor comerciale în care s-au investit activele fondului.
(2) Votul va fi exercitat exclusiv în beneficiul membrilor fondului.
ART. 110
Investiţiile în clasele de active prevãzute la art. 108 se supun urmãtoarelor condiţii:
a) în cazul activelor prevãzute la lit. a), nu poate fi investit un procent mai mare de 20% din valoarea totalã a activelor fondului;
b) în cazul activelor prevãzute la lit. b), nu poate fi investit un procent mai mare de 70% din valoarea totalã a activelor fondului;
c) în cazul activelor prevãzute la lit. c), nu poate fi investit un procent mai mare de 20% din valoarea totalã a activelor fondului;
d) în cazul activelor prevãzute la lit. d), nu poate fi investit un procent mai mare de 50% din valoarea totalã a activelor fondului;
e) în cazul activelor prevãzute la lit. e), nu poate fi investit un procent mai mare de 50% din valoarea totalã a activelor fondului;
f) în cazul activelor prevãzute la lit. f), nu poate fi investit un procent mai mare de 20% din valoarea totalã a activelor fondului;
g) în cazul activelor prevãzute la lit. g), nu poate fi investit un procent mai mare de 20% din valoarea totalã a activelor fondului, cu asigurarea accesului la piata interbancara şi cu respectarea prevederilor privind tranzacţiile valutare, conform reglementãrilor în vigoare ale Bãncii Naţionale a României.
ART. 111
(1) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate diminua temporar prin reglementãri procentul maxim al activelor unui fond ce poate fi investit în clasele de active menţionate la art. 108.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va stabili prin reglementãri:
a) procentul maxim al activelor unui fond care poate fi investit într-o singura societate comercialã sau în fiecare clasa de active ale acesteia;
b) procentul maxim al activelor unui fond care poate fi investit, în cazul activelor unui singur emitent dintre cei prevãzuţi la art. 108;
c) procentul maxim al activelor unui singur emitent dintre cei prevãzuţi de art. 108, care poate face obiectul investiţiilor unui fond.
ART. 112
Activele unui fond nu pot fi investite în:
a) acţiuni, obligaţiuni şi alte valori mobiliare care nu sunt cotate şi nici tranzacţionate pe alte pieţe supravegheate;
b) active care nu pot fi înstrãinate prin lege;
c) active corporale care nu sunt cotate pe o piata organizatã şi a cãror evaluare este incerta, ca de exemplu: antichitati, lucrãri de arta, autovehicule etc.;
d) bunuri imobiliare sau orice drept legat de acestea;
e) acţiuni, obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de:
e1) actionarii societãţii de pensii;
e2) custodele fondului;
e3) persoana afiliatã în raport cu entitatile enumerate la lit. e1) şi e2);
f) orice alte asemenea active stabilite de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 113
(1) Societatea de pensii este obligatã sa ia mãsuri pentru adaptarea activitãţii de investiţii la cerinţele prezentei ordonanţe de urgenta în situaţia în care prevederile acestui capitol sunt incalcate ca urmare a:
a) schimbãrii preţurilor de piata care constituie baza de evaluare a activelor şi obligaţiilor fondului;
b) modificãrii ratelor de schimb valutar;
c) modificãrii relaţiilor organizatorice sau economice dintre entitatile în care a investit fondul;
d) oricãror alte circumstanţe care nu pot fi controlate imediat de societatea de pensii.
(2) Adaptarea activitãţii de investiţii la cerinţele prezentei ordonanţe de urgenta trebuie sa aibã loc în termen de 6 luni de la data la care s-a produs încãlcarea sau de la data la care s-a constatat ca urmare a evaluãrii activelor ca s-a produs o asemenea încãlcare.
(3) La cererea societãţii de pensii care administreazã fondul, cerere depusa în termen de 30 de zile de la data producerii sau constatãrii încãlcãrii, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate, dacã protejarea intereselor membrilor o impune, sa prelungeascã la 12 luni termenul prevãzut la alin. (2).
ART. 114
(1) Societatea de pensii nu poate sa vândã activele fondului pe care îl administreazã:
a) sie insesi;
b) custodelui activelor fondului;
c) furnizorului de anuitati;
d) persoanelor afiliate în legatura cu entitatile menţionate la lit. a)-c).
(2) Societatea de pensii nu poate sa cumpere active de la entitatile menţionate la alin. (1).
(3) Societatea de pensii nu poate sa acorde împrumuturi sau garanţii entitatilor menţionate la alin. (1).
ART. 115
Societatea de pensii nu poate delega rãspunderea privind administrarea fondului.
ART. 116
Fondul nu poate lua bani cu împrumut.
ART. 117
(1) Consiliul de administraţie al societãţii de pensii va defini, pe baza unei consultante profesionale, principiile de investiţie care fac parte integrantã din regulile fondului, ţinând seama de principiile menţionate la art. 107 şi de cerinţele prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Principiile de investiţie au în vedere:
a) modul în care vor fi îndeplinite cerinţele prevãzute la art. 107;
b) tipurile de investiţii permise;
c) persoanele responsabile de luarea deciziilor şi de realizarea investiţiilor, precum şi procedurile pentru luarea acestor decizii.
(3) Consiliul de administraţie al societãţii de pensii care administreazã fondul va revedea periodic principiile de investiţie şi le va completa, dacã este necesar.
ART. 118
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate prevedea în reglementãri restrictii suplimentare pentru investiţiile fondului, în scopul protejãrii intereselor membrilor.

CAP. 14
Custodia activelor fondurilor universale de pensii

ART. 119
Societatea de pensii trebuie sa aleagã un custode cãruia îi va incredinta pãstrarea activelor fondului pe care îl administreazã, pe baza unui contract de depozitare.
ART. 120
(1) Societatea de pensii trebuie sa numeascã un singur custode pentru fondul pe care îl administreazã.
(2) În situaţia în care securitatea activelor este periclitata, custodele poate delega, cu aprobarea prealabilã a Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, o parte a funcţiilor sale unei alte entitãţi care îndeplineşte cerinţele prevãzute la art. 121 lit. b)-g).
(3) Custodele poate pãstra activele mai multor fonduri, cu condiţia de a pãstra separat activele, operaţiunile şi înregistrãrile fiecãrui fond de ale sale proprii şi de cele ale celorlalte fonduri.
ART. 121
Custode poate fi o banca persoana juridicã romana sau o sucursala a unei bãnci strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României şi care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) deţine o licenta acordatã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii şi aceasta licenta nu a fost suspendatã;
b) capitalul social, respectiv capitalul de dotare, nu este mai mic decât echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Bãncii Naţionale a României la data acordãrii licenţei, a 10 milioane euro;
c) nu deţine acţiuni în societatea de pensii care administreazã fondul ale cãrui active le pãstreazã sau acţiuni ale unei entitãţi care este persoana afiliatã în raport cu societatea de pensii şi nu are nici un fel de relaţii de capital cu aceste entitãţi;
d) nu imprumuta şi nu ia cu împrumut bani de la fondul ale cãrui active le deţine sau de la societatea de pensii care administreazã fondul;
f) angajaţii sau membrii organelor sale de conducere proprii nu sunt:
f1) membri ai consiliului de administraţie sau angajaţi ai societãţii de pensii ce administreazã fondul ale cãrui active le pãstreazã;
f2) membri ai consiliului de administraţie sau angajaţi ai oricãror persoane afiliate în raport cu persoanele menţionate la lit. f1);
g) îndeplineşte cerinţele prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
ART. 122
În exercitarea atribuţiilor sale custodele este obligat:
a) sa primeascã sumele corespunzãtoare contribuţiilor la fond ale fiecãrui membru de la Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi sa prelucreze documentele care stau la baza acestora;
b) sa informeze societatea de pensii asupra contribuţiilor primite;
c) sa deconteze tranzacţiile cu activele financiare din portofoliul fondului în conformitate cu instrucţiunile de administrare transmise de societatea de pensii;
d) sa preia dividendele, dobânzile şi celelalte drepturi aferente activelor financiare depozitate în conformitate cu instrucţiunile de administrare transmise de societatea de pensii;
e) sa se asigure ca instrucţiunile societãţii de pensii sunt în concordanta cu legea, cu reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi cu prevederile actelor constitutive ale fiecãrui fond;
f) sa se asigure ca orice sume datorate în legatura cu tranzacţiile efectuate cu activele financiare din portofoliul fiecãrui fond sunt achitate în termenele legale;
g) sa evalueze zilnic activul net al fondului;
h) sa transmitã societãţii de pensii orice informaţii referitoare la activele aflate în custodie;
i) sa efectueze transferurile de plati;
j) sa depoziteze şi sa pãstreze în siguranta toate activele financiare din portofoliul fondului;
k) sa îndeplineascã orice alte obligaţii prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii sau ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 123
Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri care vor prevedea, în legatura cu custodele:
a) condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru obţinerea unei licenţe pentru desfãşurarea activitãţilor de depozitare, procedura de acordare şi retragere a licenţei;
b) alte aspecte pe care le considera necesare.
ART. 124
(1) Contractul de depozitare încheiat între societatea de pensii şi custode va cuprinde clauze privind:
a) obligaţiile custodelui şi ale societãţii de pensii;
b) remuneraţia custodelui şi modul de calcul al costurilor şi tarifelor ce se suporta de societatea de pensii;
c) alte cerinţe prevãzute în reglementãrile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Custodele rãspunde pentru prejudiciile rezultate din neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a obligaţiilor sale.
(3) Custodele nu poate fi exonerat de rãspundere şi rãspunderea sa nu poate fi limitatã prin încredinţarea obligaţiilor sale unei alte entitãţi, sub sancţiunea nulitãţii.
ART. 125
(1) În situaţia în care încetarea raporturilor contractuale cu un custode are loc printr-o notificare scrisã, perioada de notificare nu poate fi mai mica de 6 luni, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 127.
(2) Partea care transmite notificarea prevãzutã la alin. (1) va informa imediat Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii despre aceasta, precum şi despre motivele încetãrii raporturilor contractuale.
ART. 126
(1) Numirea unui nou custode se face numai cu aprobarea prealabilã scrisã a Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) În vederea obţinerii licenţei societatea de pensii va transmite Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii documentaţia referitoare la custodele propus.
ART. 127
(1) În situaţia retragerii licenţei custodelui de cãtre Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, a neexecutãrii sau executãrii necorespunzãtoare de cãtre custode a contractului de depozitare sau dacã acesta este subiectul unei proceduri de lichidare judiciarã sau voluntara:
a) societatea de pensii va notifica imediat custodelui şi Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii încetarea contractului;
b) societatea de pensii va numi un nou custode şi va obţine aprobarea Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în cel mai scurt timp;
c) în cazul în care societatea de pensii nu respecta parcurgerea procedurilor descrise la lit. a) şi b), Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii o poate obliga sa înlocuiascã custodele.
(2) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate obliga societatea de pensii sa înlocuiascã custodele dacã structura financiarã şi organizatoricã a acestuia s-a deteriorat substanţial şi, prin urmare, activele pãstrate în custodia sa sunt puse în pericol.
ART. 128
(1) Orice înlocuire a custodelui va fi facuta într-o modalitate care sa asigure continuitatea îndeplinirii obligaţiilor custodelui în legatura cu activele fondului.
(2) În situaţia în care contractul cu custodele este reziliat, acesta din urma va transmite unui alt custode, într-o perioada convenitã de comun acord, activele fondului din custodia sa şi toate documentele referitoare la îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 122.
ART. 129
Custodele va informa imediat Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în legatura cu orice aspect care incalca dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta, statutul fondului sau care poate periclita interesele oricãrui membru.
ART. 130
Activele fondului depozitate în conformitate cu prevederile acestui capitol nu pot face obiectul unei executãri silite impotriva custodelui şi al nici unei tranzacţii, custodele fiind numai depozitarul acestora.

CAP. 15
Garanţii

ART. 131
(1) În situaţia în care un membru al fondului înştiinţeazã o societate de pensii despre intenţia sa de a se retrage, aceasta va informa imediat Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale cu privire la suma existenta în contul membrului fondului la ultima data de evaluare.
(2) Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale va calcula în termen de 30 de zile contribuţiile care au fost fãcute de persoana respectiva la toate fondurile la care aceasta a fost vreodata membru, luând în considerare transferurile de plati, inclusiv cele efectuate în calitate de beneficiar.
(3) Pentru efectuarea acestor calcule Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale va solicita societãţii de pensii care administreazã fondul la care este membru persoana respectiva sa îi punã la dispoziţie informaţii privind contribuţiile şi transferurile de plati fãcute de acea persoana la acel fond şi la toate fondurile la care a fost membru.
(4) Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale va aplica un procent la fiecare dintre contribuţiile fãcute în conformitate cu prevederile cap. VII, pentru a reflecta inflatia preţurilor intervenita între data plãţii şi data retragerii şi a unui profit minim anual de 1% şi, de asemenea, va calcula o deducere pentru a reflecta valoarea comisioanelor achitate de fonduri în perioada respectiva.
(5) Dacã valoarea calculatã în conformitate cu alin. (2)-(4) este mai mare decât valoarea sumei comunicate în conformitate cu alin. (1), atunci, în condiţiile alin. (6), Fondul naţional de garanţie pentru pensii va achitã imediat în contul membrului respectiv o suma egala cu diferenţa dintre cele doua valori, astfel încât persoana respectiva sa primeascã anuitatea care i se cuvine.
(6) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri cu privire la modul de calcul şi de informare menţionate la alin. (1)-(4) şi la modul efectuãrii plãţilor prevãzut la alin. (5).
ART. 132
(1) Dacã un furnizor de anuitati nu plãteşte anuitatile sau dacã un fond nu plãteşte sumele fixe sau ratele corespunzãtoare într-un termen de 3 luni de la prima data la care trebuie fãcute aceste plati, iar Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii decide ca aceste plati nu mai pot fi fãcute, atunci se va plati o garanţie de cãtre Fondul naţional de garanţie pentru pensii.
(2) Plata garanţiei se va face în acelaşi timp cu plata pensiilor din sistemul public de pensii.
(3) Valoarea garanţiei nu poate depãşi 60% din salariul mediu net pe economie la momentul respectiv.
(4) Dacã plãţile datorate de un fond sau de un furnizor de anuitati au loc dupã plata garanţiilor, cel care a încasat plãţile va returna imediat, prin sistemul public de pensii, sumele primite ca plata a garanţiilor.
(5) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri care sa prevadã alte aspecte cu privire la garanţii.

CAP. 16
Sancţiuni şi raspunderi

ART. 133
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta şi a reglementãrilor emise în aplicarea acesteia se sancţioneazã contraventional sau administrativ, dupã caz, de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã, potrivit condiţiilor în care au fost sãvârşite, nu sunt prevãzute de legea penalã ca infracţiuni:
a) nerespectarea prevederilor art. 7 referitoare la capitalul social şi acţiunile unei societãţi de pensii;
b) nerespectarea prevederilor art. 8 şi 9 referitoare la capitalul social al unei societãţi de pensii;
c) nerespectarea prevederilor art. 10 referitoare la Fondul naţional de garanţie pentru pensii;
d) nerespectarea prevederilor art. 11 referitoare la actionarii unei societãţi de pensii;
e) nerespectarea prevederilor art. 12 referitoare la achiziţionarea sau tranzacţionarea acţiunilor unei societãţi de pensii;
f) nerespectarea prevederilor art. 13, 14 şi art. 15 alin. (1) lit. a)-d), referitoare la membrii consiliului de administraţie al unei societãţi de pensii, precum şi cele referitoare la persoanele prevãzute la art. 15 alin. (2);
g) nerespectarea prevederilor art. 18 referitoare la folosirea activelor unei societãţi de pensii;
h) nerespectarea prevederilor art. 19 referitoare la pãstrarea arhivelor de cãtre o societate de pensii;
i) nerespectarea termenelor şi condiţiilor din licenta, prevãzute la art. 31 alin. (1)-(4);
j) nerespectarea termenului de începere a activitãţii prevãzut la art. 31 alin. (5);
k) nerespectarea termenelor şi condiţiilor din autorizarea de funcţionare a unui fond, prevãzute la art. 50;
l) nerespectarea prevederilor art. 53 referitoare la încheierea contractului de administrare a fondului şi acceptarea contribuţiilor membrilor;
m) nerespectarea prevederilor art. 59 alin. (1)-(4) referitoare la atribuţiile de control al fondurilor şi societãţilor de pensii;
n) nerespectarea prevederilor art. 62 alin. (1) referitoare la confidenţialitatea informaţiilor;
o) nerespectarea prevederilor art. 77 şi 78 referitoare la marketingul fondurilor;
p) nerespectarea prevederilor art. 84 referitoare la evaluarea activului net al unui fond;
q) nerespectarea prevederilor art. 93-96 referitoare la plata anuitãţilor;
r) nerespectarea prevederilor referitoare la raportari, prevãzute la art. 100-102;
s) nerespectarea obligaţiilor de certificare a rapoartelor financiare, prevãzute la art. 102 alin. (1) lit. a);
t) nerespectarea prevederilor art. 103 şi 104 referitoare la comisioane;
u) nerespectarea prevederilor art. 109 şi 113 referitoare la investiţiile fondurilor;
v) nerespectarea prevederilor art. 120-122 referitoare la custodele activelor unui fond;
w) încãlcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta, a reglementãrilor emise în aplicarea acesteia, precum şi nerespectarea mãsurilor stabilite prin actele de reglementare şi supraveghere ale Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(3) Sãvârşirea cu intenţie sau din culpa, prin comisiune sau omisiune, a vreuneia dintre contravenţiile prevãzute la alin. (2) se sancţioneazã contraventional cu avertisment scris sau amenda contravenţionalã.
(4) În cazul aplicãrii amenzii cntraventionale se poate dispune şi retragerea sau, dupã caz, anularea licenţei.
(5) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate obliga prin decizie persoanele care nu furnizeazã informaţiile complete prevãzute la art. 102 la plata unor amenzi administrative de pana la 0,01% din valoarea activelor fondului administrat pentru fiecare zi de întârziere, calculatã de la data stabilitã prin decizie.
(6) Contravenţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta se constata de personalul împuternicit de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii.
(7) Sancţiunile pentru contravenţiile prevãzute la alin. (2), precum şi amenzile prevãzute la alin. (5) se aplica de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii prin decizii semnate de preşedintele comisiei.
(8) Deciziile preşedintelui comisiei îşi produc efectele la data notificãrii persoanei sancţionate.
(9) Impotriva deciziilor luate în condiţiile alin. (8) se poate introduce plângere la instanta judecãtoreascã competenta potrivit legii, în termen de 15 zile de la notificare.
(10) La individualizarea sancţiunii se va tine seama de circumstanţele reale ale faptei sãvârşite şi de conduita fãptuitorului.
(11) În cazul constatãrii sãvârşirii a doua sau mai multe contravenţii ce urmeazã a fi sancţionate, se poate aplica maximul amenzii prevãzute pentru fiecare dintre ele.
ART. 134
(1) Limitele amenzilor contravenţionale se stabilesc prin lege specialã.
(2) În cazul sanctionarii contravenţionale a persoanelor juridice, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii poate aplica sancţiuni cel mult egale prin gravitate, pentru contravenţia respectiva, şi persoanelor fizice cãrora, în calitate de persoane afiliate sau care desfãşoarã alte activitãţi reglementate de prezenta ordonanta de urgenta, le este imputabilã respectiva contravenţie pentru ca, deşi puteau şi trebuia sa previnã sãvârşirea ei, nu au fãcut-o.
(3) De la dispoziţiile alin. (2) sunt exceptate persoanele fizice şi persoanele juridice, societãţile de pensii sau orice persoana care a acţionat în numele sau împreunã cu acestea, care fac dovada ca nu au avut cunostinta despre faptele incriminate şi au luat toate mãsurile pentru a asigura veridicitatea afirmaţiilor sau documentelor.
(4) Persoanele fizice prevãzute la alin. (2) sunt ţinute şi la reparaţiunea prejudiciilor patrimoniale cauzate prin fapta constituind contravenţie, iar dacã fapta este imputabilã mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar la reparaţiunea prejudiciului cauzat.
(5) Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenta referitoare la constatarea şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare, cu excepţia art. 25, 26 şi 27, în mãsura în care prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfel.
ART. 135
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 10 ani sau cu amenda:
a) desfãşurarea fãrã autorizaţie a oricãror activitãţi pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede obligaţia obţinerii unei autorizaţii sau licenţe din partea Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii, sãvârşitã de persoane afiliate sau de orice persoane juridice şi persoane fizice;
b) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi (2) referitoare la activitãţile societãţilor de pensii;
c) nerespectarea prevederilor art. 108, 110, 111 şi 112 referitoare la investiţiile fondurilor;
d) nerespectarea prevederilor art. 114 referitoare la vânzarea şi cumpãrarea activelor de cãtre o societate de pensii.
ART. 136
Amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat.
ART. 137
(1) Aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 5 ani de la data sãvârşirii faptelor prevãzute la art. 133 alin. (2).
(2) Aplicarea sancţiunilor contravenţionale nu inlatura rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, administrativã sau penalã, dupã caz.
(3) Sancţiunea contravenţionalã aplicatã se poate publica într-o publicaţie de importanta nationala.
ART. 138
Preşedintele şi personalul de conducere ai Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii rãspund disciplinar, material, civil, administrativ sau penal, dupã caz, pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta sau în cazul în care, prin activitatea ori inactivitatea lor, aduc prejudicii intereselor membrilor fondurilor.

CAP. 17
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 139
Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta se completeazã cu:
a) dispoziţiile art. 1491, 1492 şi 1499-1531 din Codul civil referitoare la societãţi civile particulare fãrã personalitate juridicã;
b) dispoziţiile Codului de procedura civilã;
c) dispoziţiile <>Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori;
d) dispoziţiile <>Legii bancare nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) dispoziţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 140
(1) Preşedintele comisiei va fi numit în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Data limita pana la care se poate depune documentaţia pentru autorizarea societãţilor de pensii, în conformitate cu prevederile art. 23, se stabileşte de Parlamentul României, o data cu aprobarea execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat, dacã se constata ca deficitul acestuia, luându-se în calcul şi introducerea fondurilor universale de pensii, este mai mic de 1% din produsul intern brut.
(3) Toţi solicitantii care au depus documentaţia de autorizare în conformitate cu prevederile alin. (2) şi care obţin licenta vor începe activitatea, inclusiv publicitatea şi marketingul, la aceeaşi data stabilitã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor şi Pensii.
(4) Solicitantii care depun documentaţia de autorizare dupã data limita stabilitã de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor începe activitatea dupã obţinerea licenţei, dar nu mai devreme de 2 ani de la data prevãzutã la alin. (3).
(5) Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va emite reglementãri privind datele prevãzute la alin. (2) şi (3).
ART. 141
(1) Cheltuielile Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii vor fi finanţate integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, pana la trecerea unui an de la data începerii colectãrii contribuţiilor la fonduri.
(2) Sumele acordate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile alin. (1) vor fi restituite de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în urmãtorii 5 ani.
ART. 142
(1) În termen de 2 ani de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenta în Monitorul Oficial al României, Partea I, Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii va elabora toate reglementãrile necesare în vederea aplicãrii prevederilor acesteia.
(2) Reglementãrile vor fi trimise spre consultare Consiliului Economic şi Social şi tuturor instituţiilor interesate. Rãspunsul competent al acestora va fi trimis Comisiei de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii în termen de 10 zile de la data primirii.
(3) Toate reglementãrile elaborate de Comisia de Reglementare şi Supraveghere a Societãţilor de Pensii se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 143
Pana la data prevãzutã la art. 140 alin. (2) Guvernul României va lua mãsurile necesare pentru înlãturarea problemelor cu care se confrunta piata româneascã de capital.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi protecţiei
sociale,
Liviu Lucian Albu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016