Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 221 din 23 decembrie 2008  pentru stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 221 din 23 decembrie 2008 pentru stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 882 din 24 decembrie 2008
Având în vedere <>Hotãrârea Parlamentului României nr. 31 din 22 decembrie 2008 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 22 decembrie 2008, prin care s-a aprobat structura pe ministere a Guvernului învestit,
luând în considerare necesitatea asigurãrii imediate a funcţionãrii normale a Guvernului, în noua structurã aprobatã prin <>Hotãrârea Parlamentului României nr. 31/2008 pentru acordarea încrederii Guvernului,
având în vedere faptul cã, în lipsa unei reglementãri imediate, existã riscuri serioase legate de funcţionalitatea Guvernului,
ţinând cont de faptul cã aceste elemente constituie situaţii extraordinare, vizând interesul public, a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
Se înfiinţeazã Ministerul Administraţiei şi Internelor prin reorganizarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
ART. 2
Se înfiinţeazã Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale prin reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 3
Se înfiinţeazã Ministerul Apãrãrii Naţionale prin reorganizarea Ministerului Apãrãrii.
ART. 4
Se înfiinţeazã Ministerul Comunicaţiilor şi Societãţii Informaţionale prin reorganizarea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.
ART. 5
Se înfiinţeazã Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional prin reorganizarea Ministerului Culturii şi Cultelor.
ART. 6
Se înfiinţeazã Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei prin reorganizarea Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor.
ART. 7
Se înfiinţeazã Ministerul Economiei prin preluarea activitãţii şi structurilor specializate pe domeniul economic de la Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi, dacã este cazul, prin preluarea unor activitãţi din cadrul Autoritãţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi a unor structuri din portofoliul acesteia, astfel cum va fi stabilit prin actul normativ de organizare şi funcţionare a ministerului.
ART. 8
Se înfiinţeazã Ministerul Finanţelor Publice prin preluarea activitãţii şi structurilor specializate pe domeniul finanţelor de la Ministerul Economiei şi Finanţelor, care se desfiinţeazã.
ART. 9
Se înfiinţeazã Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii prin reorganizarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
ART. 10
Se înfiinţeazã Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri prin preluarea activitãţii şi structurilor specializate pe domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii şi comerţului de la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
ART. 11
Se înfiinţeazã Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prin reorganizarea Ministerului Transporturilor.
ART. 12
Se înfiinţeazã Ministerul Justiţiei şi Libertãţilor Cetãţeneşti prin reorganizarea Ministerului Justiţiei.
ART. 13
Se înfiinţeazã Ministerul Mediului prin reorganizarea Ministerului Mediului şi Dezvoltãrii Durabile.
ART. 14
Se înfiinţeazã Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prin reorganizarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse.
ART. 15
Se înfiinţeazã Ministerul Sãnãtãţii prin reorganizarea Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 16
Se înfiinţeazã Ministerul Tineretului şi Sportului prin comasarea Autoritãţii Naţionale pentru Tineret cu Agenţia Naţionalã pentru Sport, instituţii publice care se desfiinţeazã.
ART. 17
Se înfiinţeazã Ministerul Turismului prin preluarea activitãţii şi structurilor specializate pe domeniul turismului de la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, care se desfiinţeazã.
ART. 18
Aparatul de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitãţilor din domeniile culturii, învãţãmântului şi integrãrii europene, structurã fãrã personalitate juridicã, finanţatã prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, îşi înceteazã activitatea.
ART. 19
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, ministerele nou-înfiinţate, prevãzute la art. 1-17, vor supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative pentru reglementarea mãsurilor privind organizarea şi funcţionarea lor.
(2) Pânã la data adoptãrii reglementãrilor prevãzute la alin. (1), în realizarea mãsurilor şi obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare pe perioada 2009-2012, activitatea ministerelor nou-înfiinţate este supusã dispoziţiilor cuprinse în actele normative privind organizarea şi funcţionarea ministerelor care se reorganizeazã potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã.
ART. 20
Unitãţile care funcţioneazã în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea ministerelor desfiinţate sau ale cãror structuri ori activitãţi au fost preluate potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã trec, în mod corespunzãtor, în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea ministerelor nou-înfiinţate.
ART. 21
Ministerele nou-înfiinţate vor prelua, în mod corespunzãtor, toate drepturile şi obligaţiile instituţiei desfiinţate ori ale structurii sau activitãţii din domeniile preluate, inclusiv personalul şi bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea sau, dupã caz, în proprietatea acestora, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerialã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 2/2001 pentru aprobarea structurii şi conţinutului protocolului de predare-primire întocmit de membrii Guvernului şi de conducãtorii celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice la expirarea mandatului.
ART. 22
(1) Se autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã introducã modificãrile în structura bugetului de stat şi în bugetele ordonatorilor principali de credite şi în anexele la acestea, precum şi în bugetele sumelor alocate din credite externe, fonduri externe nerambursabile şi pentru activitãţi finanţate integral din venituri proprii pe anul 2008, corespunzãtor prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe baza protocoalelor de predare-preluare.
(2) Protocoalele de predare-preluare se încheie în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi cuprind prevederile bugetare, execuţia bugetarã pânã la data preluãrii, structurile de personal preluate, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii prevãzute la art. 21.
(3) Pânã la aprobarea legii bugetului de stat pe anul 2009, finanţarea ministerelor reorganizate conform prezentei ordonanţe de urgenţã se asigurã în cadrul unei limite lunare de cheltuieli ce nu poate depãşi de regulã 1/12 din prevederile bugetare ale anului 2008 aferente activitãţii reorganizate.
(4) Încadrarea în limita de cheltuieli stabilitã conform alin. (3) este în responsabilitatea ordonatorilor principali de credite.
(5) Pânã la introducerea modificãrilor prevãzute la alin. (1) în bugetul de stat şi în bugetele ordonatorilor principali de credite, finanţarea acestora se asigurã din bugetele ordonatorilor principali de credite existenţi înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(6) Deschiderea creditelor bugetare se efectueazã din bugetele ordonatorilor principali de credite existenţi înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi se aprobã de ordonatorii principali de credite ai ministerelor înfiinţate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã.
(7) Personalul ministerelor nou-înfiinţate se preia de la instituţiile ale cãror structuri sau activitãţi sunt preluate, respectiv de la instituţiile care se reorganizeazã, care se comaseazã sau care îşi înceteazã activitatea, şi îşi menţine nivelul salarizãrii prevãzut prin actele normative în vigoare.
(8) Efectuarea modificãrilor în execuţia bugetului de stat, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, se va face de cãtre ordonatorii principali de credite, pe baza precizãrilor Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 23
(1) Actele normative în care sunt prevãzute ministerele, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiile publice, care se desfiinţeazã, se reorganizeazã ori îşi schimbã raporturile de subordonare sau de coordonare, dupã caz, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, se modificã în mod corespunzãtor.
(2) În cuprinsul actelor normative în vigoare, urmãtoarele denumiri se înlocuiesc în mod corespunzãtor prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, dupã cum urmeazã:
a) "Ministerul Internelor şi Reformei Administrative" cu "Ministerul Administraţiei şi Internelor";
b) "Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale" cu "Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale";
c) "Ministerul Apãrãrii" cu "Ministerul Apãrãrii Naţionale";
d) "Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei" cu "Ministerul Comunicaţiilor şi Societãţii Informaţionale";
e) "Ministerul Culturii şi Cultelor" cu "Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional";
f) "Ministerul Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor" cu "Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei";
g) "Ministerul Economiei şi Finanţelor" cu "Ministerul Economiei", în cazul prevederilor care reglementeazã activitatea de economie, şi cu "Ministerul Finanţelor Publice", în cazul prevederilor care reglementeazã activitatea de finanţe;
h) "Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului" cu "Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii";
i) "Ministerul pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale" cu "Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri", în cazul prevederilor care reglementeazã activitatea legatã de întreprinderile mici şi mijlocii, comerţ şi mediul de afaceri, şi cu "Ministerul Turismului", în cazul prevederilor care reglementeazã activitatea de turism;
j) "Ministerul Transporturilor" cu "Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii";
k) "Ministerul Justiţiei" cu "Ministerul Justiţiei şi Libertãţilor Cetãţeneşti";
l) "Ministerul Mediului şi Dezvoltãrii Durabile" cu "Ministerul Mediului";
m) "Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse" cu "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale";
n) "Ministerul Sãnãtãţii Publice" cu "Ministerul Sãnãtãţii";
o) "Autoritatea Naţionalã pentru Tineret" şi "Agenţia Naţionalã pentru Sport" cu "Ministerul Tineretului şi Sportului".
ART. 24
Articolul 3 din <>Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Din Guvern pot face parte: un viceprim-ministru, miniştri de stat, precum şi miniştri-delegaţi, cu însãrcinãri speciale pe lângã primul-ministru, prevãzuţi în lista Guvernului prezentatã Parlamentului pentru acordarea votului de încredere."

2. Dupã alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3), (4) şi (5), având urmãtorul cuprins:
"(3) Viceprim-ministrul dispune de un aparat propriu de lucru care face parte din aparatul de lucru al Guvernului şi are în coordonare urmãtoarele autoritãţi şi instituţii publice:
a) Departamentul pentru Afaceri Europene;
b) Departamentul pentru Lupta Antifraudã din cadrul Cancelariei Primului-Ministru;
c) Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei;
d) Autoritatea Naţionalã pentru Comunicaţii;
e) Autoritatea Naţionalã de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãţi Publice din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(4) Structura organizatoricã, statul de funcţii şi numãrul de maxim de posturi ale aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, structurã fãrã personalitate juridicã, finanţatã prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se aprobã prin decizie a primului-ministru, cu încadrarea în numãrul maxim de posturi aprobat pentru aparatul de lucru al Guvernului.
(5) Viceprim-ministrul este ajutat în activitatea sa de unul sau mai mulţi consilieri de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru, la propunerea viceprim-ministrului."
ART. 25
Anexa nr. VII/2b din <>Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bazã şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupã funcţii de demnitate publicã, precum şi unele mãsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 177/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se completeazã cu o nouã poziţie, poziţia nr. 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"1^1. Viceprim-ministru - octombrie - 8.400."

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei şi internelor,
Gabriel Oprea

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

Ministrul justiţiei şi
libertãţilor cetãţeneşti,
Cãtãlin Marian Predoiu

Bucureşti, 23 decembrie 2008.
Nr. 221.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016