Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 219 din 29 decembrie 1999  privind Programul national pentru taranime bazat pe cupoane atribuite gratuit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 219 din 29 decembrie 1999 privind Programul national pentru taranime bazat pe cupoane atribuite gratuit

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 650 din 30 decembrie 1999
În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
În vederea procurãrii de materiale şi servicii necesare pentru exploatarea terenurilor arabile, plantaţiilor de vii nobile, livezilor, precum şi pentru creşterea şi exploatarea vacilor şi/sau bivolitelor de lapte, se instituie sistemul de plata pe baza de cupoane valorice, cu finanţare de la bugetul de stat, denumite în continuare cupoane.
ART. 2
Cupoanele reprezintã bonuri de valoare în suma fixa, care se acorda, cu titlu gratuit, beneficiarilor prevãzuţi la art. 3, în numãr diferenţiat stabilit prin hotãrâre a Guvernului, începând de la 0,5 ha teren arabil cultivat cu sfecla de zahãr, 0,5 ha teren arabil cultivat cu legume, 0,5 ha teren arabil cultivat cu alte plante, 0,5 ha vii nobile, 0,5 ha livezi şi o vacã sau o bivolita de lapte.
ART. 3
În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenta, beneficiari ai cupoanelor sunt:
a) persoanele fizice, proprietari de terenuri agricole, care exploateazã direct terenuri arabile, plantaţii de vii nobile sau livezi şi/sau vaci şi bivolite de lapte;
b) societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, constituite potrivit <>Legii nr. 36/1991 , care exploateazã în mod direct terenuri arabile, plantaţii de vii nobile sau livezi şi/sau vaci şi bivolite de lapte;
c) societãţile comerciale cu capital majoritar privat, proprietari de terenuri agricole, care exploateazã în mod direct terenuri arabile, plantaţii de vii nobile sau livezi şi/sau vaci şi bivolite de lapte, constituite potrivit <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã;
d) arendaşii, persoane fizice sau juridice, care au încheiat contracte potrivit <>Legii arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile ulterioare, şi exploateazã în mod direct terenuri arabile, plantaţii de vii nobile sau livezi şi/sau vaci şi bivolite de lapte şi care fac dovada achitãrii la zi a arendei cãtre arendatori;
e) instituţiile de cult recunoscute de lege, care exploateazã în mod direct terenuri arabile, plantaţii de vii nobile sau livezi şi/sau vaci şi bivolite de lapte.
ART. 4
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a normelor metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta primãrii, în exercitarea atribuţiilor legale în care acţioneazã şi ca reprezentanţi ai statului, vor întocmi listele cuprinzând beneficiarii de cupoane prevãzuţi la art. 3, care deţin terenuri arabile, plantaţii de vii nobile sau livezi şi/sau cresc şi exploateazã vaci şi/sau bivolite de lapte în raza localitãţii, în baza cererilor-declaraţii formulate de aceştia.
(2) Beneficiarii de cupoane prevãzuţi la art. 3 vor depune cererile-declaraţii, în termen de 25 de zile de la data intrãrii în vigoare a normelor metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, la sediul primãriilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(3) Secretarii consiliilor locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia sa înregistreze cererile-declaraţii ale beneficiarilor de cupoane şi sa afiseze listele la sediul primãriei în termen de 24 de ore de la data inaintarii, pentru avizare, la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(4) Dupã întocmirea listelor prevãzute la alineatul precedent primãrii vor proceda la comunicarea acestora prefecţilor, spre validare.
ART. 5
(1) Directorii generali ai direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, rãspund de organizarea procesarii electronice a datelor, pe total judeţ, din listele comunicate de primari.
(2) Directorii generali ai direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza datelor rezultate în urma procesarii electronice a listelor cuprinzând beneficiarii de cupoane, întocmesc centralizatorul cu suprafeţele totale de teren arabil, vii nobile, livezi şi cu numãrul total de vaci şi bivolite de lapte din judeţ, precum şi cu numãrul total de cupoane pe judeţ, pe care îl transmit Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 6
(1) Dupã centralizarea datelor primite de la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va încheia cu Regia Autonomã "Imprimeria Bãncii Naţionale a României" contracte pentru tipãrirea cupoanelor şi cu Compania Nationala "Posta Romana" - S.A., pentru distribuirea acestora.
(2) Numãrul total al cupoanelor pentru care se încheie contracte de tipãrire cu Regia Autonomã "Imprimeria Bãncii Naţionale a României" va fi cu 3% mai mare decât cel rezultat în urma centralizarii efectuate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, care se constituie la dispoziţia direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în custodia Companiei Naţionale "Posta Romana" - S.A., pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi distrugeri în caz de forta majorã.
ART. 7
(1) Beneficiarii de cupoane care au formulat cereri-declaraţii în termenul prevãzut de prezenta ordonanta de urgenta şi care au fost omisi din listele întocmite sau cãrora li s-a stabilit un numãr de cupoane mai mic decât cel cuvenit pot depune contestaţii la sediul direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data afişãrii listelor cuprinzând beneficiarii de cupoane de cãtre secretarul consiliului local.
(2) Directorii generali ai direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor soluţiona contestaţiile în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii acestora şi, în cazul admiterii acestora, vor dispune atribuirea cupoanelor cuvenite din cota suplimentarã aflatã la dispoziţia direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în custodia Companiei Naţionale "Posta Romana" - S.A.
(3) Dacã pe parcursul distribuirii cupoanelor din diferite cazuri de forta majorã se produce distrugerea unui numãr de cupoane, acestea se înlocuiesc din stocul aflat la dispoziţia direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în custodia Companiei Naţionale "Posta Romana" - S.A.
ART. 8
(1) Valoarea cupoanelor pentru agricultori, precum şi costul acţiunilor legate de implementarea sistemului de cupoane, de procesare electronica a listelor cuprinzând beneficiarii de cupoane, de tipãrire a cupoanelor, de distribuire, de publicitate prin mass-media şi de decontare prin bãnci pe baza de comision se suporta de la bugetul de stat.
(2) Procesarea electronica a listelor cuprinzând beneficiarii de cupoane include şi costul introducerii pe calculator a bãncii de date conţinând informaţiile de identificare a beneficiarilor, prin compararea cu baza de date existenta la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
(3) Agentul economic specializat, care executa procesarea electronica a listelor cuprinzând beneficiarii de cupoane, se excepteazã de la procedura legalã privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii şi va fi desemnat prin selecţie de oferte publice.
(4) Sumele necesare în vederea instituirii sistemului de cupoane pentru agricultori pentru destinatiile prevãzute la alin. (1) se prevãd distinct în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei la capitolul "Agricultura şi silvicultura", titlul "Transferuri", şi vor fi utilizate numai cu aceasta destinaţie.
ART. 9
Pentru anul 2000 suma necesarã pentru instituirea sistemului de cupoane pentru agricultori este de 5.000 miliarde lei şi va fi cuprinsã în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
ART. 10
Valoarea nominalã, modelul grafic, conţinutul şi elementele de tipãrire securizata a cupoanelor, precum şi materialele şi serviciile pentru plata cãrora pot fi utilizate cupoane se stabilesc anual prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României.
ART. 11
Decontarea cupoanelor pentru agricultori se realizeazã prin bãnci, care vor negocia tariful prestaţiei de verificare a autenticitatii şi valabilitãţii cupoanelor şi de decontare a acestora, încheind cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei convenţii care se excepteazã de la procedura legalã privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii.
ART. 12
Cupoanele pot fi utilizate ca mijloc de plata pentru procurarea de materiale şi servicii numai în cadrul tranzacţiilor comerciale directe dintre beneficiarii de cupoane şi furnizorii producãtori şi/sau distribuitorii autorizaţi ai acestora.
ART. 13
(1) Dobândirea, tranzacţionarea şi utilizarea de cupoane în alte scopuri decât cele prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(2) Decontarea de cupoane contrar prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta constituie contravenţie, dacã nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa constituie infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 6.000.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi (2) şi aplicarea amenzilor se fac de persoane împuternicite în acest sens de Ministerul griculturii şi Alimentaţiei şi de Ministerul Finanţelor.
ART. 14
În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va supune spre aprobare Guvernului normele metodologice de aplicare a prevederilor acesteia.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Ioan Avram Muresan

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016